Brambory

Křupavé bramboráčky bez mouky

24 komentářů

Křupavý bramborák bez mouky

 

Brambory jsou nejužitečnější plodinou v kuchyni a bramboráky patřily vždy ke klenotům bramborového repertoáru. Připravila jsem jejich dietnější verzi. Tyhle bramboráčky se připravují bez mouky. Aby byly pěkně křupavé, musí se brambory strouhat na hrubší nudličky.

Na čem si pochutnat v lednu?

ROK V KUCHYNI, to jsou moje zastaveníčka s domácími recepty, které se staly součástí stolních kalendářů. Mám z čeho vybírat, neboť je pro své čtenáře pravidelně chystám již od roku 2010 (5 let mám za sebou; další rok 2016 právě tvořím). Recepty tu jsou jednak pro inspiraci, ale též pro tu obyčejnou radost z každého ročního období, které mi dokáže vykouzlit za každého počasí velkou spoustu chutných zážitků a nezapomenutelných okamžiků.

Brambory, to je podle mě to nejrozmanitější kuchařské téma. Kuchař stojí před košem brambor se škrabkou v ruce doslova jako malíř se štětcem před bílým plátnem. Je tolik možností, jak začít … a to je pro mě vždycky velká výzva.

 

KŘUPAVÉ BRAMBORÁČKY BEZ MOUKY

pro 2 osoby potřebujeme:

500 g oloupaných syrových brambor, 100 ml horkého mléka, sůl, pepř, čerstvou nebo sušenou majoránku, dle chuti česnek, 1 vejce, teflonovou pánvičku a kvalitní tuk na smažení

 Postup přípravy:

Brambory nastrouháme na struhadle s velkými očky do mísy. Přelijeme horkým mlékem, aby brambory neztratily barvu, osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou a strouhaným česnekem. Přidáme vejce a dobře zamícháme. Teflonovou pánvičku lehce vytřeme tukem a rozpálíme ji na vyšší teplotu. Do pánve klademe lžící malé hromádky bramborové směsi, které obrácenou stranou lžíce rozhrneme do kulatého tvaru bramboráčku a opékáme dokřupava po obou stranách. Bramboráčky nejlépe chutnají horké.

Soukromá historická vsuvka:

Historie tohoto receptu sahá do doby, kdy jsem žila ve Švýcarsku a měla chystat velkou hromadu oblíbených švýcarských Rösti. Kdo přípravu Rösti zná, tak ví, že je s tím trošku piplačka. Brambory se musí nejprve uvařit ve slupce, poté oloupat a rozstrouhat. Okořenit a podle zvyklostí opékat z obou stran na litinové pánvi. Ovšem výsledný produkt je pokaždé vynikající, proto na Rösti nedám dopustit a velmi ráda je připravuji. Jestli mají mít nějakou konkurenci, mohou ji dělat jedině křupavé bramboráčky. Oceňuji především jejich nenáročnost, úsporu času a vynikající chuť. Švýcarské Rösti, to je na delší povídání. Neexistuje jeden univerzální recept, protože každý kanton si je chuťově vylepšil po svém.

 

Bramborák, to není nic nového pod sluncem, ale je to bestseller, co tak krásně voní česnekem a majoránkou. Jen málokdo ho nemá rád. Oproti tradičním receptům je mnoho způsobů, jak si jeho chuť ozvláštnit. Jak chutnají bramboráky vám?

 

Recept byl otištěn v mém stolním Kalendáři s recepty Šárky Škachové, Rande s gurmánkou 2010, leden/13.týden

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová,

autorka kuchařské knížky Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni,

kterou můžete zakoupit

zde:  náhled do kuchařské knihy a možnost zakoupení

Bude mi ctí a potěšením 😉

24 Komentářů

  1. Úžasný recept, gurmánko 😉
    Napekla jsem plnou mísu a jen se po nich zaprášilo. Jiné už dělat nebudu !!!

  2. Meg:

    Bramboráčky mají v popisu práce \”nezklamat\” 🙂 Díky za zprávu! Potěšení na mé straně 😉

  3. Tvůj osvědčený recept, ráda ho tu vidím, dnes či zítra u nás tvé bramboráčky zavoní.
    Zrovna jsem ho hledala a nevěděla, v jaké tvé kuchařce byl a tak jsem ráda, že osud zapracoval a přihrál mi ho pohodlně na tvé stránky!

  4. Budu-li šikovná jako Meg, taky se u nás po nich zapráší : )

  5. Petruško, nepochybuji, že se ti všechno povede lépe než mně 🙂 Víš jak se to říká! Žák předčí učitele 🙂 Pa

  6. Dobrý den, Šárko, prosím o radu: na dovolené ve Vídni jsme si v nějaké selské restauraci na kraji Vídně dali k obědu pečenou kachnu, červené zelí a bramborové knedlíky. Jídlo bylo výborné. Kačenku se zelím dělám také, ale ty jejich bramborové knedlíky jsem ještě nikdy a nikde nejedla. Byly kulaté (velikosti ovocných plněných knedlíků), dělané v hrsti, jemné, nebyly v nich kousky brambor a byly zvláštně měkké a lehoučké. Zkoušela jsem je udělat několikrát doma s tím, že jsem vynechala mouku a přidala škrob, či různě kombinovala díl škrobu a mouky, ale výsledek byl vždy jiný. Trochu se jim podobaly pokud jsem je dělala z teplých brambor, ale nebyly to ony. Ty vídeňské kulaté knédle byly mňamózní. Prosím, nevíte jak je ti Rakušáci dělají?
    Děkuji za odpověď 🙂 a přeji pohodový den.

  7. Alena:

    Dobrý den, Aleno, věřím tomu, že vídeňské knedle byly nezapomenutelné. Shodný rcp asi mít nebudu, ale dělávám bramborovo houskové kulaté knedlíky a ty jsou opravdu neskutečně jemné a lahodné. Pokusím se podívat do staré vídeňské kuchařské knížky, třeba se tam nějaká moudra ohledně knedlíků najdou 🙂 Krásný den i Vám 🙂

  8. Určitě zkusím.

    Zatím u nás doma vede recept na placičky,kdy se nahrubo strouhané syrové brambory smíchají s nastrouhanou červenou řepou v poměru 3:1, přidá se sůl, česnek, majoránka, vejce.

  9. Hanna 6:

    Bramboráčky na všechny způsoby nezklamou. Ty s červenou řepou jsem si také zamilovala. Už ta barva je sama o sobě přitažlivá.

  10. Dobrý den, Šárko,
    děkuji za odpověď na vídeňské bramborové knedlíky. Bramborové s houskou také dělám, jsou výborné. Avšak ty jemné, které jsme měli v restauraci byly jiné, nebyla v nich vidět žádná krupice, stouhanka ani kousky brambor. Byly takové nádherně žluťoučké (to asi záleží na typu brambor), jemné, měkké ( možná trochu měkčí než čerstvá mozzarela), a nevím jesti je to vhodné přirovnání – homogenní struktura. Pokud byste našla v nějakých starých kuchařkách recept, byla bych Vám moc vděčná. Hledala jsem na internetu, ptala se známých a ti u známých v bývalé NDR, ale vše bezvýsledně. Tyto knédle nejsou věcí, kterou bych vehementně potřebovala, ale bylo by to pro nás (tím myslím rodinu a známé) velké potěšení. Bohužel v Rakousku nikoho neznám, takže ani touto cestou nemohu sehnat recept.
    Mějte se hezky a ještě jednou děkuji. 🙂 🙂 🙂

  11. Alena,

    rozumím tomu, že když se setkáme s něčím neobyčejným, tak tomu chceme přijít na kloub. Uvědomuji si, že jsem takové zvláštní měkkoučné knedlíky měla docela nedávno. Koupila jsem je v rakouském Gmündu u řezníka, který je prodával jako vlastní ruční výrobu a byly plněné nějakou telecí fáší. Byly tak měkké, že jsem si říkala, že se snad ohříváním na pařáčku musí rozpadnout. A ony ne. Vydržely a byly vážně báječné. Možná tudy vede cesta za receptem, prozradí-li pan řezník to své tajemství. Skoro bych řekla, že v nich musel být jemný bramborový škrob, protože struktura těsta byla taková hedvábná. Určitě se pokusím trochu zapátrat a uvidíme. Mějte se krásně, Aleno! 🙂

  12. Rakouske knedliky .1kg moucnych brambor, 20dk bramborove moucky sul hrst krupice ale nemusi byt.brambory uvarime ve slupce.este teple prelisijeme vypracujeme testo.robime koule 20dkg varime pomalu odekryte 25min.

  13. jozefina mözingerova:

    Děkuji velice za recept na knedlíky. Ráda a s chutí vyzkouším. Srdečně zdravím! Šárka Škachová

  14. uzasny recept! konecne bramboraky bez mouky! a krupou jako blazen! zdravim z Australie a diky moc. vsem chutnalo az meli boule za usima. bramborak to je moje letenka domu do cech, casto vzpominam na ceske dobroty. s moukou tu mame problem, radost z toho ze nemusime rezignovat na bramboracky. jsem happy

  15. Tomaa:

    Tak to se mi ještě nikdy nestalo. Škrob v bramborách všechno drží pěkně při sobě, tak jako na fotce 🙂

  16. LaKaa:

    Díky za zprávu. Bframbory vždycky dokáží překvapit. Dá se s nimi podniknout mnoho 🙂 \”Hodně muziky za málo peněz\” 🙂 Zdravím!

  17. To ještě nikoho nenapadlo do bramboráku nedat mouku???

  18. malaj:

    V kuchyni už se nejspíš nedá vymyslet nic nového, protože všechno už tu jednou bylo 🙂 Jde o to, co jsme schopni my sami zrealizovat ve své domácí kuchyni a obohatit si tak svůj jídelní repertoár. Když doma bramboráky tímto způsobem připravuji přátelům, nepřijdou jim příliš běžné, ale vždycky s nimi slavím úspěch 🙂 Tímto způsobem jsem se je naučila dělat v Alsasku, kde jsem se obdivovala především té druhové rozmanitosti brambor. Pro milovníky bramborové hlízy to je učiněný ráj! A dobrý bramborák je vždycky ze všech stran pochválený, tak proč si recept nepřipomenout? 🙂 Ale nezůstávat jen u řečí, raději nechat promluvit rozpálenou pánvičku. Když se pečou bramboráky, tuk na pánvičce pěkně zpívá.

  19. Dělám obdobné bramboráčky. Nevážím, neměřím – mléko nepřidávám /zbytečná tekutina/. Když se mi urodí, přidám mladou cuketu a trochu dětské krupičky, česnek, majoránku, sůl a vejce dle množství pevné hmoty. Vzniklou šťávu po přidání všech přísad nevybírám – snažím se vždy promíchat než dávám bramboráčky na pánev. Vždy se mi povedly křupavé a málo mastné. Budete-li mít úspěch zahřeje mi to u srdíčka. Abych nezapomněla brambory nastrouhat nahrubo.

  20. Ahoj Ali, nasla jsem pro vas recept na Videnske bramborove knedliky. Vyzkousejte je a dejte vedet, diky! Mirka

    http://www.saveur.com/viennese-potato-dumplings-recipe

  21. ten bramborák bez mouky se velmi rozpadá, musela jsem přidat krapet mouky

Přidal komentář