Publicistika a zajímavosti

Pozvánka na rande v české kuchyni

127 komentářů

Kniha Rande s gurmankou titulka

Ráda bych Vám představila knihu “Rande s gurmánkou v české kuchyni”, kterou jsem nenapsala, ale pokusila jsem se ji skutečně sama “vytvořit”. Tímto vás zvu na první rande s knihou! Budu ráda, když na vás udělá dobrý dojem, protože to je základ každého povedeného rande 😉 OBJEDNÁVKOVÝ FORMULÁŘ

Nabruste si nože, naostřete vidličky! Mohu slíbit, že vařit se tu zase bude. Můžete čekat i pár zajímavostí navíc a samozřejmě konečná podoba stránek se dle potřeb a dalších dobrých nápadů bude vyvíjet – doufám, že k lepší a pohodlnější podobě pro mě i pro mé čtenáře. Vítám vás na nové adrese Gurmánka.cz.
příbory

Čím je má kniha jiná než ostatní kuchařské knihy? Je plná inspirativních receptur a dobrých nápadů rovnou do kuchyně! Netradiční a funkční podoba knihy je připravena usnadnit skutečné vaření ve vaší kuchyni. Na 208 stranách najdete slušnou porci chutných a prověřených receptur, rad a informací, které budou zdrojem poučení pro zkušené, návodem ke zdokonalení pro méně zkušené a všem začínajícím experimentátorům dodají odvahu k tomu, aby dostali chuť používat svou kuchyň jen pro dobré účely = něco chutného si uvařili. Ať se tato místnost pro vás stane tou nejoblíbenější komnatou lákavě prostřeného stolu a neodolatelné vůně domácího jídla. Dala jsem si za cíl svádět k domácímu vaření, proto jsem celou knihu pojala tak, aby skutečně domácím podmínkám vyhovovala co nejlépe.

Najdete zde spolehlivý návod na přípravu jídel pro příznivce tradiční české a staročeské kuchyně, vše doplněno množstvím fotografií, které demonstrují samotnou přípravu pokrmů a doporučené servírování. Použité suroviny jsou snadno dostupné. U každé receptury je vypočtena doba přípravy a znázorněn stupeň obtížnosti. Současný trend je návrat k jednoduchosti s důrazem na používání kvalitních, čerstvých a nejlépe místních surovin. S mou knihou tradičních receptur máte možnost doladit českou klasiku k absolutní dokonalosti. Je jen na vás, jak se vám to povede! I z nejobyčejnějšího jídla můžete připravit ten nejdokonalejší pokrm.

Přijměte pozvání na Rande s gurmánkou v české kuchyni a nechte se knihou inspirovat.

Tuto knihu jsem pro vás nenapsala, ale skutečně vytvořila 🙂 Recepty jsem sama ve své kuchyni připravila, vyfotografovala a samotnou knihu i vydala včetně distribuce. Ráda bych poděkovala grafickému studiu ADLER Communication, s. r. o. Kristýna Urbanová a Axel Schellscheid se s velkou péčí postarali o grafickou úpravu a všechny další mravenčí práce, které jsou s tím spojeny. Jsem toho názoru, že česká kuchařská kniha by se měla tisknout u nás, tak jsem nepodlehla levnějším nabídkám slovenských sousedů, proto se kniha tiskla zde. Děkuji tímto za profesionální služby Tiskárně REPROPRINT. Jmenovitě panu Petru Hofmanovi, který na vše okem profesionála dohlédl! Díky za velmi příjemnou spolupráci celému týmu, bez kterého by se kniha nenarodila.

grafické studio adler
Nejdůležitější úlohu v celé této záležitosti sehrál můj muž. Jemu patří hluboká poklona za trpělivost, protože při psaní kuchařské knihy jsem často zanedbávala nutné povinnosti a zcela upřímně musím přiznat, že jsem své okolí trápila i hladem, protože byly dny, kdy plotna byla studená a vařilo se na počítači. To vše se střídalo s obdobím, kdy se v kuchyni vařilo opravdu jako o život, a po pečené kachně s knedlíkem jsem vařila další a další jídla, přesně podle plánovaného obsahu knihy. V těchto vypjatých dnech děkuji všem kamarádům a přátelům, kteří se chovali opravdu jako vzorná testovací a degustační komise a všechno zodpovědně snědli 🙂 Za hromadu neviditelné práce v zákulisí musím ještě jednou poděkovat mému muži, protože bez jeho podpory bych si tento nápad jen stěží uskutečnila (vydáním knihy jeho role nekončí a stává se stále důležitějším pro samotnou distribuci a pro plánované další projekty). Důležitý dík za důvěru patří též paní Zuzaně Hrazdírové z 4home, která uzavřela smlouvu na koupi 10.000 ks ještě nenapsaných knih a dostatečnou zárukou jí byly pouze mé internetové stránky s recepty. Tím jsem prozradila, že má první kniha se tiskla v nákladu přesahujícím běžné zvyklosti a 10.000 ks knih má již své teplé místo v kuchyních po celé ČR, což mě opravdu těší. Pokud se i vy rozhodnete stát se majiteli mé knihy, jsem přesvědčena, že kniha u vás bude v té nejlepší společnosti. Pokud nemáte místo v knihovně, nevadí! Tahle kniha patří skutečně do kuchyně a tam jí bude 100% nejlépe. Pro kuchyňské prostředí byla záměrně vyrobena, proto by měla snést i ztížené kuchyňské podmínky. Vázaná je v praktické spirále, která vylučuje, aby se vámi rozevřená stránka samovolně zavřela. Kam si knihu postavíte, tam zůstane stát v tak dobrém úhlu, že při samotném vaření můžete nahlížet na popsaný postup po sobě jdoucích prací. Nechala jsem se inspirovat Betty Bossi, která je skutečným bestsellerem již mnoho let ve Švýcarsku a nechybí v žádné kuchyni, kde se vaří.

Základní cena knihy “Rande s gurmánkou v české kuchyni” je:
a) po platbě na účet = 240,– Kč
b) po objednání na dobírku = 290,– Kč (vč. poštovného a dobírkovného)
k objednávce můžete přejít ZDE.

Kdo nerad kupuje zajíce v pytli, může nahlédnout pod pokličku tajemství této knihy a prohlédnout si několik fotografií k recepturám. Kniha je rozdělena do kapitol: Polévky – Spokojenost na lžíci; Ryby; Nedělní obědy; Z polí, lesů, luk a strání; Jídlo pro všední den aneb ze zahrady rovnou do talíře; Sladké rozjímání = rovných 94 receptur a něco navíc.

měděné nádobí

V knize najdete pár dobrých návodů, jak chutně zpracovat houby z českých lesů. Znáte nejstarší houbové receptury, které byly uvedeny v kuchařských knihách již v roce 1538? Umíte uvařit pravou jihočeskou kulajdu tak, jak ji vařily naše babičky? Podívete se, jak to takové starodávné polévce sluší v polévkovém talíři, když k ní přidáte krásně zastřené vejce. Chcete znát trik, jak nejlépe zastřené vejce připravit? To vše najdete v mé knize.

jihočeská kulajda

Že máte raději houbový guláš nebo omáčku? I na to jsem samozřejmě pamatovala a houbám jsem věnovala celkem dost prostoru. Psát o houbách je už nějakou chvilku moje parketa, neboť spolupracuji s měsíčníkem Houbař, kde mám každý měsíc k dispozici 2 strany pro recepty i fotografie. V redakční radě tohoto časopisu jsem velmi ráda. Je mi milou povinností dostat se během roku několikrát do lesa, aby byl čerstvý materiál na další a další houbové recepty. Ty nejzajímavější najdete v knize. O tom, že v našich lesích rostou opravdu krásné a chutné houby, není přeci žádných pochyb. Chcete důkaz? Tady ho máte.
hřib pravý

Možná právě vy máte ze všeho nejraději křupavou pečínku. Ta přeci do tradiční české kuchyně patří a proto ani v mé knize chybět nemůže. Návod, jak ji co nejlépe ucpéct samozřejmě najdete. S největší pravděpodobností ho ani nepotřebujete, protože pečínka ve vaší kuchyni voní celkem pravidelně a máte své tipy a triky, jak si s tím poradit. V tomto případě si v mém receptu přečtete i něco navíc. Třeba to, že byl jeden pražský restauratér a dostal nápad, že zkombinuje maso, knedlík a zelí a vyhlásí to za českou národní specialitu. Víte kdy se to stalo? V mé knize se to dozvíte. Počítala jsem s tím, že vařit umíte a chcete se třeba jenom dozvědět pár zajímavostí o staročeské tradiční kuchyni, která je pozoruhodná a stojí za to si ji připomínat co nejčastěji. Nejen proto, že je nám nejbližší. Mnoho pokrmů se dá připravit opravdu moderním stylem a odlehčit jejich kalorickou hodnotu. O to jsem se snažila v první řadě.

pečená kachna

Když už se podává pečínka, měl by u toho být nadýchaný houskový nebo kyprý bramborový knedlík. Jak si s knedlíkem v domácích podmínkách poradit, když jste někdo, kdo ještě nikdy neměl nápad si knedlík doma vyzkoušet, protože přeci hotový knedlík mají i v supermarketu? Máte příležitost zjistit, že žádný polotovar nesahá doma připravenému knedlíku ani po kotníky. Vybrat si můžete hned z několika receptur. Ne všechny jsou tak obtížné, ale naprosto všechny jsou hodny titulu “báječné”. Copak si lze představit svíčkovou omáčku bez knedlíku?

svíčková na smetaně karlovarský knedlík

Aha! Nejíte knedlíky … Pro českou stravu jsou přeci nejběžnější brambory a ty se dají připravovat na tisíce báječných způsobů. V mé knize jsem jim dala opravdu velký prostor, tak si můžete vyzkoušet pár extra snadných tipů na pokrmy staročeské i moderně laděné. Takové zapékané brambory ve šlehačce, prokládané libovými plátky masa a bylinkami, to je určitě dobrý námět na rychlý nedělní oběd pro celou početnou rodinu. Protože brambory dokáží zapůsobit i bez masa, je tam pěkná řádka receptur, kde brambory mají sólový výstup.

zapečené maso a brambory

Není dobré prozrazovat všechno hned na počátku. V mé knize to voní mákem, skořicí, majoránkou i koprem, svíčkovou omáčkou s knedlíkem jako od maminky, voňavým lesem i sladkým koláčem ze zahrady. Kniha je tu proto, aby vás svedla ke gastronomickému čarování. Myslím, že by vás to mohlo bavit alespoň tak, jako to bavilo mě, když jsem ji tvořila. Přeji vám hodně skutečné radosti z opravdového domácího vaření!

srdce sedmikrásky

Pamatujte, že nezáleží na tom podle jakého receptu se co vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady.

127 Komentářů

  1. Milá Šárko, ze srdce gratuluji!
    Nemohu se dočkat, až si knížku postavím v kuchyni. Bohužel to do další osobní návštěvy nevydržím, takže objednávám online. K tobě si pak ráda přijedu pro věnování.
    Moc zdravím a děkuji za první nahlédnutí u tebe.

  2. Ahoj Terezko!

    Díky za první komentář, který jsem bohužel ve schvalovacím řízení přehlédla a tak se tu zobrazil až nyní. Omlouvám se ti, ale nesnižuje to nikterak jeho významnou úlohu, neboť ty jsi byla první, kdo mou knihu (maketu) viděl na vlastní oči 🙂 Na tvou návštěvu se budu těšit!

  3. Konečně jsem se dostala na tvé nové stránky, včera nebyla šance se sem dostat, asi tu byl pěkný nával. Přeji ti aby nával trval nejen zde, ale i ve frontách na tvoji fajn kuchařku 😉

  4. Bali 🙂 Tak tě vítám. Určitě dám na tvou poznámku a moderování komentářů odstraním, protože to nevyhovuje ani mně ani těm, kteří chtějí něco říct. Udělám to co nejrychleji, vlastně jsem ani netušila, že je to tak nastavené. Na starém blogu jsem s n epublikovatelnými komentáři problém neměla, neočekávám ho ani tady. Kdo by taky nadával nad talířem jídla? :o) To vede vždycky spíše k pozitivnímu naladění, že jo? U mě to tak funguje.

  5. Přeji krásné středeční dopoledne, jsem hrozně rád, že se našel někdo, kdo nemá rád xerokopie barevně-luxusně-uměle působících kuchařek z Levných knih ( i když svého času jsem tam koupil také úžasnou Židovskou kuchařku) a našel odvahu, sílu a trpělivost vydat něco tak použitelného jako je vaše kuchařka.Moc rád si jí obratem objednám, protože jsem nadšen, že kromě špičkových kuchařů ještě někdo pochopil jaký potenciál se skrývá v naší lokální kuchyni. Dobrým příkladem může být návštěva sousedního Maďarska, kde už tenhle potenciál dávno našli.Držím moc palce, ať se pro vás tento projekt nestane noční můrou :-). S pozdravem Michal

  6. Už jsem to nemohla vydržet a nainstalovala Firefox, protože IE ne a ne mne k tobě pustit.
    Konečně se můžu kochat 😉
    P.S. jen se mi teď divně zobrazuje náš olivový web :-)))

  7. Fakt? Mám IE a fachčí to. V záloze mám Safari, ale v podstatě nepoužívám. V práci máme taky IE v pohodě.
    Ukazovala jsem kolegyni krásnou novou kuchařku a kochaly jsme se bez problémů.

  8. Vím o pár lidech s IE, kterým to hned spadlo. Nevím, kde je zakopán pes 😉

  9. Michal Prosek:

    Díky za kompliment potenciálu lokální kuchyně 🙂 Myslím si, že základem našeho gastronomického vnímání je právě domácí kuchyně, která nás umí ovlivnit na celý život. Míra vnímavosti je v každém z nás jiná, ale na nedělní oběd od maminky pějí chválu i nejslavnější kuchaři a snaží se právě té domácí kuchyni přiblížit velmi věrohodně. Dovolila jsem si trochu ukázat prstem na to, že za českou domácí stravu se není třeba stydět a staročeská kuchyně je úplnou šperkovnicí specialit, na které by byla věčná škoda zapomenout. Proto má kuchařka vznikla v kuchyni a také tam patří.

    Projekt se pro mě stal noční můrou a ze mě je noční motýl 🙂 Některé neprospané noci mají své kouzlo i za cenu, že podzimní rána u kancelářského stolu nejsou tak romantická jako východ slunce v létě, ale mají také svůj charm, tak si to užívám.
    Děkuji a jsem s pozdravem
    Šárka

  10. Dobrý den, je škoda, že jste si nenechala udělat korektury od odborníka. Jen ve Vaší předmluvě a názvech jednotlivých kapitol je několik chyb. Divím se, vždyť kniha mohla být dokonalá po všech stránkách – podle jazykové úpravy si dost lidí udělá obrázek. Tak třeba příště, a pokud budete hledat dobrého korektora, stačí se ozvat.:)

    Katka

  11. Dobry den Katko,
    jazykove a typograficke korektury byly zhotveny nasi agenturou a cetlo je nekolik korektoru nekolikrat. Byly tez konzultovany s Ustavem pro jazyk cesky a s profesorkou cestiny. Samozrejme tiskarsky sotek radi vzdy a jsme tez lidi a ne stroje. Jak rikal jeden moudry clovek, drobne nepresnosti jsou dukazem rucni prace. At ctete jakykoliv casopis, jakoukoliv knizku, vzdy najdete chyby. Bohuzel… Protoze jsme lidi. Vyrobni termin knizky byl tez velice kratky, nebyl prostor k tomu, aby korektura nekde lezela nekolik dnu. Dle me praxe tez vim, ze cestina je tak tezky jazyk (a to hovorim 5 jazyky), ze korektori mezi sebou diskutuji moznosti. Nekdy je moznosti vice, nekdy ne a kazdy by to napsal jinak. To same je i s grafikou. Kazdy grafik ma jiny nazor, kazdy ctenar to vidi jinak, nekdo chce vetsi vyrez obrazku, nekdo by rad videl cely hrnec.
    Pokud jsou v knize chyby, tak se vsem ctenarum omlouvam, ale jiste verim, ze je budou zajimat hlavne vyborne recepty, ktere jsem kazdy den videla a ktere muj zaludek nenechavaly v pokoji. Kazdy vecer po praci jsem si musela nektery z techto bajecnych receptu uvarit. Mnam. 🙂

    Preji vsem ctenarum pekne gurmanske zazitky a verim, ze knizky budou prodany ve velice kratke dobe a my se budeme moci vrhnout do vydani dalsiho dilu.

    S pozdravem,

    Kristyna Urbanova, reditelka agentury Adler Communication s.r.o.

    P. S. Katko, jestli jste tak vyborna korektorka (jazykova i typograficka), rada s Vami navazu spolupraci. Pokud mate zajem, na http://www.adler-communication.cz najdete na me kontakt. Pristi knizku muzete korigovat treba Vy. 🙂

  12. Dobrý den Šárko,
    gratuluji Vám a těším se, až se mi knížka dostane do ruky…

    Vláďa

  13. Dobrý den Šárko,
    nemohu se dočkat, snad mi knížka dojde rychle. 🙂

    Štěpánka

  14. Souhlasím s Kristýnou. Zajímají nás hlavně recepty a to od Šárky! Její recepty, přístup k vaření a k nám, ke čtenářům. Má jistě spoustu další práce, vždy jí obdivuji, jak nám všem dokáže odepsat.

    Kuchařka bude jistě úžasná a pár drobných chybek určitě každý promine (pokud tam doopravdy jsou).

    Držím palce!

    Jana

  15. Milá Šárko, tvoji kuchařku mám už před sebou a nemohu se od ní odtrhnout :-). Samozřejmě se co nejdřív pustím do přípravy některých dobrot, je to moc lákavé. Díky !!!! Blanka

  16. Zapůjčila jsem knížku své mamince a ta se moc potěšila! Prý je to kuchařka jak má být. :-)))

  17. Moje maminka knihu dostane až k Vánocům.
    Ale v každém případě si ji vezu do Francie, ať Frantíci ochutnají něco dobrého podle tebe 😉
    Tož si budu muset přibalit i naše mouky a jiné ingredience.

  18. Blanca, Pivli 🙂

    Tak to mě těší, že se vám kniha líbí. O to víc, že jste obě šikovné a nápadité experimentátorky, které vaří bez receptur 🙂

  19. Bali 🙂

    Užij si Francii! V Praze jsme na sebe neměly moc času, ale je to o důvod víc udělat si někdy příště další pražské setkání. Já jsem pro!

  20. no, moc jsme si nepopovídaly; dohoníme to v důchodu 😉

  21. Bali 🙂

    Tomu bych nevěřila! Jak nás znám, nebudeme mít čas ani v tom důchodu :o) Nestraš důchodem, když jsme v tom nejlepším věku 😉

  22. Mila Sarko,
    sice tvoji knihu jeste nevlastnim, ale vim, ze si ji brzo koupim. Bude urcite prakticka a inspirujici, stejne jako tve stranky.
    I ja ted ziji v cizine a moc mi chybi rady a pomoc me maminky, bajecne kucharky. Doufam proto, ze tvoji knihou zalepim jeji nepritomnost a ze se stane uzitecnym pomocnikem v me kuchyni (kucharky si bezne nekupuji – nesnasim totiz kupeni veci).
    Obdivuju tvou uprimnost a zpusob mysleni. Jsem rada, ze se vracis k receptum tradicni ceske kuchyne a pritom nezustavas pozadu :).

  23. To je milé Terko 😉 Snad ti některé recepty připomenou maminčinu kuchyni (které se stejně nic nevyrovná 🙂 Tvou posledni větu … vracet se k receptům tradiční české kuchyně a přitom nezůstávat pozadu … to je takové mé přání, dokázat ze starého receptu udělat nový, ale stále s kouzelnou patinou časů dávno minulých. Měj se moc hezky, umím si představit, jak moc mamka v cizině chybí. Mám dceru taky v cizině a mohu z druhé strany i za tvou mamku prohlásit, že nám tady dcery taky chybí. Tak se \”holky\” opatrujte 😉

  24. Ahoj Sarko, tak jsem vyzkousela hrneckove knedliky. Nejen, ze vypadaly skvele, ale chutnaly i skvele. Potesila jsem mamku, tatku i Axla. Uz se tesim, jak je uvarim dedovi a babicce, babicka je totiz vyborna kucharka a je rada, kdyz ji neco noveho ukazu… Brzy mame posviceni, takze je to jasne… Uz se tesim na dalsi, pro me novy, recept.
    Mej se hezky a pozdravuj Edu.
    Kristyna

  25. Ahoj Kristynko 🙂

    Vařit knedlíky, co vyskakují z hrnečků je docela zábavná činnost a dle mých zkušeností se opravdu vždycky povedou. Jen od té doby, co je doma vařím, nechtějí jiné 😉 Mám radost, že všem chutnaly! Největší pochvala patří tomu, kdo je vařil – recept je jenom malá berlička, která bez šikovnosti kuchařky k úspěchu nevede. Posvícení si rozhodně moc a moc užijte.

    U nás je momentálně nevlídno a deštivo, tak si jdu ohřát nohy o kachlová kamna a uvařit si hrnek teplého čaje. Je počasí, že by ani psa nevyhnal, tak ty naše dva holomky musíme nějak zabavit, protože ven se nám ani jednomu nechce.

  26. Milá paní Šárko, děkuji za knihu, došla v pořádku a hned jsem se do ní začetla. Je velmi prakticky řešená, přehledná, \”akorát\” velká. Už na první letmé přečtení mám několik typů na vaření. Recepty jsou fakt přehledné a jasné a celá knížka je moc hezky napsaná.
    Vyzkoušela jsem již podle Vašich typů nudlová hnízda s lososem-nemá to chybu a špenátové rissotto snědl i náš kluk, který špenát obloukem obchází. Těším se na Vaše další recepty, rady a vychytávky. Přeji mnoho úspěchů. Jana

  27. Děkuji Jano za pozitivní zprávy 🙂 Starám se o distribuci knihy a tak jsem ráda, když kniha dorazí tam, kam měla. Vaše připojená pochvala je velmi potěšující a já jsem nadšená, když vím, že kniha je v dobrých rukou a bude sloužit svému účelu. Těším se až najdu zase trochu času na psaní nových receptur, protože je to příjemná činnost, která se odehrává v té nejvonavější komnatě co znám, tj. v kuchyni. Poslední dny prosedím téměř 100%ně v kanceláři, ale i tak je to moc fajn, že se kniha líbí. Z toho mám velkou radost! Mějte se hezky a budu se těšit zase někdy na kus řeči zde. Šárka

  28. Dobrý den paní Šárko,
    knížka už dorazila a mám ji už podrobně prostudovanou. Moc se mi líbí a určitě se nechám inspirovat, už má své místečko na polici v kuchyni, aby byla poruce. Mějte se fajn a nenechte nás dlouho čekat na další \”lahůdkovou\” knížku…:-))

  29. Tausret 🙂 Jestli se kniha může řadit do kategorie \”lahůdkových\”, tak to je pro ni pocta 😉 Díky!

  30. Dobrý den, tak jsem se konečně mohla pustit do vaření. Nejdříve jsem uvařila dýňovou polévku a upekla muffiny, moc jsem chtěla vyzkoušet alespoň pár lívanečků a upravila recept pro 2 vejce; když jsem mazala poslední 33., tak to rozhodně nebylo s láskou :). Pak jsem dělala kapří hranolky, což v mém provedení byly spíše porce, ale ostatní postup jsem dodržela. K houbové omáčce jsem uvařila hrnečkové knedlíky; místo vymazání hrnečků (protože mi to posledně nešlo, asi musí být máslo hodně měkké?) jsem je vyložila papírem na pečení, jde to také, ale chybí tam máslová chuť, to by mohlo někomu vadit. Popisy receptů neměly chybu a už se těším, až zkusím nějaký další; myslím, že většinu postupně uvařím.

  31. Vladěna 🙂 Smekám před tak chutným kompletním menu, které vonělo u vás v kuchyni! Dýňová polévka i kapří hranolky jsou naprosto dokonalé receptury pro podzimní období. Je doba dýní i výlovů rybníků a tak jsem si kapří hranolky dnes dopřála rovnou na výlovu Rožmberka. S knedlíky v hrnečku jste si poradila výtečně, vyložení papírem je vhodný a dokonce i dietnější způsob, než vymazávání máslem (měkkým). Ale po másle knedlíky mají opravdu příjemnou vůni i chuť, ale kde je to možné, tam má člověk tukem šetřit, tak jsme moc ráda, že se receptury daří upravit k naprosté dokonalosti. Píšete, že už to \”s láskou nebylo\” :o))) … tomu vážně věřím! Díky za prima komentář a jsem ráda, že se vám vybrané receptury podařily 😉

  32. V kastrolu už odpočívají švestky, budou povidla podle Šárky!
    Snad nedopadnu jako Křemílek a Vochomůrka s těmi borůvkovými, na komín by se mi lezlo u nás blbě. Ale oni je míchali, já nebudu, dodržím návod.
    Mňam! 😉

  33. Pivli 🙂

    Na tvou povidlovou akci budu zítra myslet 🙂 Základem je dobrý kastrol se silným dnem a jde to jako po másle.

  34. :-)))
    Děkuji, poreferuji, jak jsem dopadla já i povidla.

  35. Tak povidla se povedla a jsou moc dobrá. Skvělý recept, díky za něj. A naprosto bez práce! Celý večer si na sporáku pobrukovala a odfukovala a před půlnocí přišel jejich čas a přesunula se do skleniček. Vážně paráda! :-)))

  36. Pivli 🙂 To mám radost! Já si tento podezřelý způsob vaření povidel nemohu vynachválit 🙂 Letos jsem si stihla navařit slušnou zásobu, ale jenom díky tomu, že se ta povidla obešla bez mé přítomnosti. Jinak jsem po celé léto nestihla vůbec nic … 🙂 Místní domorodci se podivují, že takto vařit povidla je možné a sem tam tu mám někoho na exkursi a školení.
    Šikovné holky si to umějí zjednodušit :o))) Místní pánové se nechali slyšet, že tento recept jim byl čert dlužen, protože mají najednou méně materiálu na slivovici. Receptem jsem se dotkla i rodinných vztahů, které se díky švetkám u nich doma značně pohoršily. To by jeden neřekl, co všechno může způsobit nevinná kniha o vaření 😉

  37. Počkej až si pánové v zimě dají takový domácí vdolek se švestkovými povidly (o buchetkách ani nemluvím) nebo pěkný kousek uzeného masa se švestkovou omáčkou a domácím knedlíkem. To budou zpívat jinak. :-)))

  38. Spoléhám na to :-))) Už jsem něco na téma \”co s povidly?\” vykoumala a pár věcí mám ještě za lubem 🙂 Uzené maso se švestkovou omáčkou … to je fakt něco! Myslím, že se nám ty povidla doma neztratí.

  39. Knížka koupena u Kanzelsbergera na Václaváku za 199,-, leč její hned první četba byla značně výbušná – měli jsme na stole sklenky s červeným, já obracela listy, osoba blízká dávala stranou mobil – a nějak to vše vyletělo a vyšplouchalo do dvou metrů, chudinka kniha se dosti okoupala, byla sušena, ale dostala zabrat – zatížena hrncem proti zkrabacení se na ni ještě prosákla nějaká mastnota okem neviditelná…inu, dostala jsem hned novou, tak jsem aspoň přispěla k odbytu 🙂 A ještě budme muset jednu stěnu přemalovat, to by člověk nevěřil, jaké energie se z nevinné kuchařky uvolní!

  40. vilemina :-)))

    Tak to je úsměvný příběh, co se může přihodit v jedné kuchyni :o) Nejsem si jistá, že první rande s knihou vyšlo tak, jak mělo 🙂 Koupě druhého výtisku dává signál, že snad bylo knize všechno zlé odpuštěno a už se žádné neštěstí nebude opakovat. Pokud ovšem nepovažujeme za neštěstí riziko, že soužití s kuchařskou knihou může mít za následek rozdivočení všech chuťové buňek, které nedají pokoj, dokud nedostanou co chtějí. Vedu doma rizikovou literaturu v hojném počtu a mnohdy nemám síly se bránit.

  41. Tedy, tomu říkám reportáž!!!
    Hned jsem dostala chuť na kapříka. No, Vánoce jsou tu za chviličku…
    Mít ještě dovolenou, vypravím se na čumendu kolem výlovu. Takhle se aspoň pochochám z krásných fotek. .-)))

  42. Ahoj Sarko, tak jsem dneska uvarila Tvoji dalsi pochoutku. Kureci rizky v jogurtove marinade. Musim rict, ze jsem nikdy nejedla tak krehke maso. Bylo to opravdu vyborne, cela rodina si bajecne pochutnala. Jenom jsem nemela parmezan, tak jsem ho nahradila nastrouhanym kozim syrem a pridala jsem 2 strouzky cesneku. Bylo to strasne moc dobre, zkus to take s kozim syrem, je to dobry tip na novou chut, ale mekkost diky jogurtu zustava.
    Myslim, ze ted budu na chalupe kazdy tyden varit neco noveho z Tve kucharky. Vsichni jsou nadseni a ja jsem rada, ze jim chutna a ze mame neco noveho a od Tebe!!!
    Ahoj, Kristyna

  43. Pivli 🙂 Čumenda za to stála. Kdybych měla sama lovit, asi bych moc neobstála. V roli lovce jsem poseroutka 🙂

  44. Kristyna 🙂 Dobrý tip! Kuchařské experimenty jsou tím nejlepším, co můžeme v kuchyni vymyslet a zažít. Budu si tvé rady pamatovat a vyzkouším. O víkendu jsem degustovala zvěřinové řízky. Jednoznačně jsou nejjemnější a nejchutnější řízečky daňčí. Kamarádi lovci nás pozvali na chutnou večeři a já mám pozvání na velký podzimní lov. Lovit budu jenom fotoaparátem 🙂 Ahoj Šárka

  45. Tak jsem v pátek vařila sekanou. Hlavně pro tatínka, protože má rád měkké pokrmy. Použila jsem všechna uváděná koření včetně bobkového listu a nového koření … A bylo to úžasné. Naprosto neobvyklá vůně, která mi připomínala možná cosi od mé babičky. Sekaná normálně u nás doma moc \”nejde\”, ale tahle zmizela jako sen … Chápu proč. Moje klasická všem připadala bez vůně a bez pořádné chuti. Takže díky za příjemné polechtání chuťových pohárků!!

  46. Polovina úspěchu dobré sekané je zakletá v kvalitě použitého masa a ta druhá půlka v koření 🙂 Každý stát má nějakou specialitu založenou na chutně kořeněném mletém mase. Mleté maso se těší popularitě napříč kontinenty, což je krásné. Dobrá sekaná neztrácí půvaby ani v momentě, když je studená. Je to geniální pokrm. Díky za vyzkoušení dle mých doporučení Zarox!

  47. dobrý den šárko, váš blog jsem objevila náhodou asi před rokem a od té doby jsem podle mého muže i okolí, nejlepší kuchařka pod sluncem (jěště že nezná vás 🙂 takže moc díky za naprosto neodolatelné recepty a skvělou knížku.
    a hned mám na vás dotaz, který vyřešíte jedině vy 🙂 v létě jsem ve vídni jedla vídeňský řízek s bramborovým salátem. salát byl super (řízek taky) a od té doby pátram po jeho složení, marně. byl bez majonézy a bylo tam záhadné jablečné pyré. dnes chci dělat vaši skvělou sekanou a napadl mně k ní tenhle salát. bohužel ho nikde nemůžu najít. kdyby vás něco napadlo, budete moje záchrana 🙂 dík moc.
    přeju jěště hooodně skvělých knížek, receptů a krásnych fotek!

  48. petronela 🙂

    Díky za pěkná slova chvály, ale touto dobou je určitě již po večeři a tak hledání receptu na skvělý bramborový salát je lépe ponechat na někdy jindy. Saláty bez majonézy jsou v německy mluvících zemích velmi oblíbeny, ale určitě záleží i na talentu toho, kdo salát připravoval. Často se salát dělá z teplých brambor, které se přelijí horkým masovým vývarem a ten se nasákne do brambor. Potom stačí nastrouhat jablko, zakápnout ho citrónovou šťávou, přisolil, připepřit a může se podávat. Výtečná je čerstvá řeřicha a čerstvě mletý pepř. Dobrou službu udělá i lžička dobré hořčice. Osobně si umím představit i v bramborovém salátu strouhaná jablka se špetkou čerstvého křenu. Bramborových salátů existuje skutečně velká spousta variant. Ta bez majonézy hraje jednoznačně prim, protože je zdravá a chutná.

    Posílám pozdravy a až objevíte hledaný bramborový recept na nezapomenutelný salát, přijďte nám ho prozradit. Sama jsem zvědavá, co všechno se dá z brambor vymyslet. Je to mé nejoblíbenější téma 🙂

  49. Všechny alternativy, které tu Šárko uvádíš jsou úžasné!!! Hned jsem dostala na takový salát bez majonézy chuť. S řeřichou, hmmmm.
    K nám do rodiny připutoval recept na švýcarský bramborový salát. nevím, jestli má něco společného se Švýcarskem, ale je fakt, že je od \”tetičky\”, která je němka a část příbuzenstva má i ve Švýcarech.:-)

    Uvaří se brambory ve slupce, ještě horké se oloupou, pokrájí na plátky a přidá se k nim na slabá kolečka nastrouhaná salátová okurka. Přichutí se olejem, octem, solí, špetkou cuktu a pořádně opepří čerstvě namletým pepřem. Salát se podává nejlépe vlažný. Olejem nešetřit, pak je to moc dobré, byť to vypadá docela \”prostě\”. A dá se přidat i zelená parika, ale já ji nedávám.

  50. Pivli 🙂

    Recept na salát ze Švýcar zní opravdu \”prudce poživatelně\”. Svýcar by tam určitě ještě přistrčil kousek strouhaného ementálu, jak je znám 🙂 Tento salát jsem tam nejedla, ale už jsem sama kombinaci salátové okurky a brambor zkoušela a nikdy nezbylo ani sousto, všechno jsem sama snědla. Nejlepší bramborové saláty jsou ty nejprostější. Osobně nemám ráda takovou tu všehochuť, kdy vrcholem je, když se do bramborového salátu dá hodně levného salámu. Bramborový salát má chutnat po bramborách a ten tvůj tip už na první přečtení povzbuzuje chuť. Na bramborové dobroty už jsem téměř specialista :o) Pořád něco vymýšlím, protože mám brambory opravdu ráda a je to nejtvárnější kuchařský materiál. Sladké, slané, teplé, studené, vařené, pečené, smažené, … tolika možnostmi se opravdu žádná druhá surovina pochlubit nemůže. Na vánoční bramborový salát už se opravdu těším! Miluji tu kombinaci dobře vychlazeného a uleželého salátu & horké smažené sousto ryby nebo řízku. Naposledy jsem dělala takovou rychlou vlažnou verzi bramborového salátu (pokud se to tak dá nazvat) s restovanými hříbky na másle, s pořádnou hrstí plocholisté petrželky ze zahrady a citrónovou šťávou. Obdivovala jsem tvůj domácí kuchařský arsenál – některé tvé knihy bydlí i v mé knihovně :o)

  51. Gurmánka: děkuji! :-)))
    No, teď tam trůní i Tvá kniha, tedy…neustále putuje po celém bytě, fakt je to mazlík.
    Vánoční bramborový salát se u nás začíná \”vyrábět\” 22.prosince večer, kdy se uvaří brambory. Druhý den ráno se loupou a vypukne to. Salám v bramborovém salátu je absolutně disgusting(aspoň pro nás) -proč ho rvát do dobrého salátu, když k němu navíc bude spousta masa.
    Restované hříbky…mňam! ovšem stejně vedou Tvé houby líného houbaře, víš?

  52. Pivli 🙂

    U nás doma knihy okupují doslova celý dům a potkávám je na každém kroku. Docela je mi líto, že času na čtení v posledních letech mám nějak méně, do postele chodím za svítání, ale knihy kupuji pořád. Nejvíc čtu na monitoru a kazím si tím pěkně oči 🙂 Ještě že dělají tak krásné brýle. Houby líného houbaře :o))) Existují líní houbaři, kteří na tuhle dobrotu nemají materiál, protože ani paty z domu nevytáhli 🙂 To jsem já! Sice jsem v posledních dnech párkrát vyrazila, ale nic moc jsem domů nenesla. Dneska ráno již mrzne, tak si svou oblíbenou dobrotu letos neudělám. Jsem ráda, že se ti ten recept líbí. Já z něj byla nadšená, když jsem si ho vykoumala 🙂 Praktikuji ho velmi často. V zimě dávám přednost jednomu receptíku z hlívy ústřičné, která se v troubě přemění v křupavé kousky a ten jsem nazvala Elixír mládí, http://dolcevita.blog.cz/0701/elixir-mladi

    Dobrých receptur je na světě tolik, že ani zlomek z toho nestihneme ochutnat. Ale to vědomí, že máme tolik možností je pěkné 🙂

  53. Dobrý deň pani Šárka,
    knižka už dorazila i na Slovensko – síce sprostredkovane, ale predsa – a hneď sa zaradila medzi top:-). Ďakujem.

  54. macko: Já děkuji!

    Slovenskou kuchyni mám ráda, tak doufám, že i vy si vyberete něco chutného z mé knihy, která je plná českých receptur. Ještě jednou \”díky\”!

  55. otázka pre macka:
    Milá Šárka, prepáčte, že si na Vašich stránkach chcem vymieňať odkazy, ale veľmi rada by som vedela ako sa dá kniha objednať na Slovensko. Veľmi sa na ňu teším.
    Ďakujem

  56. Pani Milena,
    ako som napísala, knižka sa ku mne dostala sprostredkovane, teda: objednal mi ju v ČR rodinný priateľ, lebo objednávka na Slovensko – aspoň podľa mojich informácií z minulého roka – by bola navýšená cca o 400,– Kč /poistenie, či niečo také/. Takže knižku mám na Slovensku, ale objednávala som ju na českú adresu. Kniha sa dá kúpiť v českej obchodnej sieti v niektorých kníhkupectvách, bohužiaľ názov si nepamätám, ale myslím si, že ak si napíšete o túto informáciu pani Šárke, tak Vám určite odpovie:-)
    S pozdravom
    macko

  57. Šárka: no tedy, recept na hlívu vypadá úžasně! kolegyně z práce hlívu pěstuje a velmi úspěšně, tak jí musím receptík ukázat. A sama ho rozhodně zkusím také! Křupající hlíva. To musí být něco! A navíc je to fakt zdravé! :-)))

  58. Zprávy ohledně objednání knihy na Slovensko:

    Poštovné do zemí EU za balíček o váze do 0,5 kg je 143,00 Kč. Kniha poštovní cestou na Slovensko vyjde celkem na 342,00 Kč. Bohužel nemám přesné informace, kolik se platí za převod částky z účtu na účet ze Slovenska do ČR.

  59. Pivli: Jsem zvědavá, zda bude chutnat :o))) Já na tomto receptu ulítávám, ale bez ústřicové omáčky by to nebylo až tak ono. Ta musí být (bez ohledu na ty kalorie navíc). Křupavé kousky houby a křupavý rozmarýn – mít po ruce hlívu, jdu do toho! Jednou jsem ji pěstovala ze sadby a dařilo se skvěle.

  60. Netuším, co mě před rokem zavedlo na tyto stránky, ale má první návštěva se protáhla do několika hodin 🙂 Šárko Vaše texty jsou nádherné, čtivé a poučné 🙂
    Cítím se u Vás jaksi pochopená, nacházím zde názory lidí, kterým není jedno čím se zasytí a kteří vidí v jídle netušené možnosti, hloubku a bohatství. Na otázku: \”Co tě činí šťastnou\” mám vždy odpověď. Není to dovolená v Thajsku ani nákupy v obchodních centrech s neomezenými finančními možnostmi. Je to zelinářský trh, dobrý řezník, kvalitní vybavení a čas…. 🙂 Přeji mnoho úspěchů, na Vaši knihu už se nemůžu dočkat 🙂

  61. Díky Lucko za milá slova. Naprosto přesně jste vystihla podstatu kuchařské alchymie 🙂 Kvalitní suroviny, čas a chuť trochu experimentovat nebo jen oprášit nějaký z těch důvěrně známých a léty prověřených domácích receptur, které vždy mají úspěch. Je příjemné být dobrým hostitelem a hýčkat si své milé hosty 🙂 Jsou to jedny z nejlepších okamžiků, které si můžeme dopřát a stojí to opravdu jen trochu času a dobré vůle. Je přeci opravdu jedno, podle jakého receptu se co připravuje, ale záleží na tom, s jakou láskou se to dává dohromady. To už řekl tuším J. Hašek 🙂

    Nikde jinde se nedá tak dobře vařit od srdce, jako právě v domácí kuchyni. Je fajn, když se to využije 🙂 Proto se snažím právě domácí kuchyni věnovat své stránky, proto i kniha je napsána v tom samém duchu.

  62. Dobrý večer Šárko,moc Vás zdravím a chci pochválit velice Vaši kuchařku,objednala jsem si ji již před nějakým časem,ale půjčila jsem jí mojí mamince a od ní přišla až dnes ke mně…moc se jí líbila,já právě listuji a je milá,moc milá,jemná,taková hřejivá..kromě pěkných receptů samozřejmě..hned o víkendu něco vyzkouším. Takže jen velký pozdrav,dík a přeji plno dalších úspěchů.

    No a ještě mě napadlo,že bych ji ráda věnovala kamarádce k Vánocům,takže se vrátím dopředu a objednám si ji ještě jednou u Vás..můžu ještě,že? 🙂

    Tak pro dnes dobrou noc a mějte se moc hezky. K. Fialová.

  63. Dobrý večer Kateřino, moc mě těší, že kniha působí pozitivně a mile. Právě jsem našla krom komentáře i objednávku, tak ji ihned vyřizuji a knihu připravím k odeslání. Díky za pěkná slova a budu se těšit na další návštěvy na mých stránkách a popřeji hodně úspěchu při realizaci některého receptu z mé knihy 🙂 Pěknou dobrou noc přeje Šárka Š.

  64. Teda, fakt super!!!!! Skvele, jednoduche recepty…!!! A hlavne, clovek muze varit z toho, co ma doma!!! Mam radost, ze jsem tyhle stranky objevila. m.

  65. misa 🙂 Tajemství některých dobrých jídel je ukryto v jejich nekomplikovanosti. Díky za návštěvu mých stránek. Víc receptur najdete na mém původním blogu http://www.dolcevita.blog.cz / zdravím, Šárka

  66. Byla jsem pozvána na Den díkuvzdání, o kterém jsem nic moc nevěděla, a při té příležitosti narazila na recept na koláč, který se při této příležitosti podává. Váše poznámky k receptům jsou milé, recepty se velmi dobře čtou a navodí příjemný pocit při čtení, takže… jdu si knížku koupit 🙂 a mám taktéž radost, že jsem tyto stránky našla. Teď už jen, abych měla také tak šikovné ruce. Zuzana

  67. Zuzana 🙂

    Díky za milý komentář. Koláč ke Dni díkůvzdání byla taková malá výzva, kterou jsem se pokusila zrealizovat podle staré tradice, ale vyladila jsem to trochu víc v trendu zdravého mlsání. Přeji vám, aby kniha dokázala potěšit i poradit a stala se užitečnou. Když se do toho člověk pustí s chutí, tak jsou ruce víc než šikovné 🙂 Na stránkách Gurmánka.cz je receptur zatím málo, ale daleko větší část povídání o jídle a praktických návodů, jak si chutné domácí jídlo připravit je k nalezení na mé původní adrese http://www.dolcevita.blog.cz / Díky moc za komentář a za pořízení knihy! S pozdravem Šárka 🙂

  68. Dobrý den Šárko,Vaši kuchařku sice nevlastním,ale Vaše stránky mě zcela pobláznili.\”Vlastním\” téměř tříletého chlapa,do kterého dostat jakékoliv jídlo je nadlidský výkon,tedy krom rajské na jakýkoliv způsob a dýňové polévky…Já sama nejsem v kuchyni nováček a ani patlal,co neumí vařit,proto si dovedete představit jak člověku co vášnivě rád jí a vaří takový strávník veme vítr z plachet.Jeden čas vyžadoval POUZE ikea kuličky…Co já se nasháněla a naexperimentovala a nazlobila:-)Pak jsem čirou náhodou objevila Vaši školu vaření a zcela jí propadla:-)Vaše kuličky jsou prostě FAMÓZNÍ,ale hlavně!,ten můj malej gurmán se po nich může utlouct.DÍKY.

  69. Dobrý den Hanko,
    tak to je opravdu velká čest, když mohu stát u zrodu jednoho malého gurmána a pozitivně ovlivňovat jeho chuťové vjemy 🙂 Masové kuličky jsou dobrým prostředkem, jak zaujmout. Já osobně jsem je měla tak ráda, že jsem si vykoumala jednoduchou domácí recepturu, protože jezdit na ně do IKEA mám přeci jenom trochu z ruky. Jsem ráda, že škola vaření slouží svému účelu a přináší radost i malým gurmánům :o) Díky za milá slova Hanko.

  70. Dobrý den, tohle by sem nemělo patřit, ale nevím, kam přímo a diskrétně napsat. Tedy malé korektorské upozornění: v odstavečku mezi hříbkem a pečenou husičkou je ve slově \”upéct\” malá chybka: \”Návod, jak ji co nejlépe ucpéct…\”
    Ovšem stránečky samy o sobě jsou pohlazením pro oko a potěšením pro mysl, pro niž se staly strůjcem veleúžasných představ!
    Hm – naposledy jsem tak rozbouřenou představivost zažil před čtyřiceti lety, maje před očima útlý pas krásné modrooké Aničky Ramíkové z Těšína, nyní mě rozvášnilo pomyšlení na superkřehoučké, dorůžova vypečené stryky z hrubě strouhaného těsta. Jak paradoxní! Jak pochopitelné…
    :)))

  71. Eddan 🙂 Děkuji! Je k nevíře, jak rychle oči dokážou běžet po textu a nevšimnout si toho, čeho by měly. Měla bych se více soustředit a dbát na kontrolu před samotným zvěřejněním článku. Díky za milé korektorské upozornění.
    Anička Ramíková z Těšína : dorůžova vypečené stryky z hrubě strouhaného těsta 🙂 Oba dva případy vyžadují zapojení všech našich smyslů, proto si myslím, že gastronomie dokáže uspokojit všechny naše touhy a vyvolat pocit dokonalé blaženosti, která se může podobat lásce 🙂 Je krásné, když se všechno dělá s láskou.

  72. Ta tvá úžasná kulajda mi právě bublá na plotně a já si tu už slintám 😉

  73. Bali:

    Viděla jsem to tvé foto, povedla se ti 🙂 Co myslíš že bublá na plotně u nás? O exkluzivní bílé hřiby opravdu není nouze a letos se dají v mé domácnosti počítat skutečně na nůše. Hříbky na kulajdu jsem si zavařila už i na zimu, protože z těch sušených je sice dobrá, ale přeci jenom z těch čerstvých je to ta pravá jihočeská klasika. Dobrou chuť 😉

  74. Hezký den paní ŠÁRKO, kuchařská kniha vypadá strašne moc hezky tady na vašich stránkách a rád bych ji měl ve své knihovně i s Vaším podpisem. Rád bych si ji objědnal ale zatim na to nemam finance. Chci se zeptat německou kuchyni taky děláte? Rád bych vyskoušel i vaše dalši recepty. Přeji hodně úspěchu ve vaši kulinářské práci. Hezky den Vám pani Šárko přeji

  75. Pavel,
    myslím že kniha je šikovná pro začátečníky i pokročilé. Pokud jde o německou kuchyni, je velmi podobná té naší české 🙂 Recepty se budou objevovat i zde na stránkách nebo na http://www.dolcevita.blog.cz, tak můžete něco z nich vyzkoušet i bez knihy. Občas běží i nějaké soutěže a do výher zahrnuji též knihu. I tady můžete zkusit své štěstí 🙂 S pozdravem Šárka

  76. Šári, GRATULUJI k pěknému článku v MF DNES.

  77. Díky Radko 😉 Vlastně jsem ani nevěděla, že to vyjde dneska. Jsem zvědavá v jakém duchu bude tahle labužnická příloha pokračovat. První číslo se myslím vydařilo. Zdravím, měj se fajn, pozdravuj doma a užívej předvánoční pohodu. U nás se chystají velké události, tak to budou nezapomenutelné Vánoce se vším všudy.

  78. Milá gurmánko, je mi 27 let a jsem kuchařkový \”sběratel\” a tak, když jsem v knihkupectví objevila novou zajímavou kuchařku, tak jsem si ji koupila. Nejdřív mě zaujal hlavně formát knihy, ale pak jsem byla doslova unešená každým receptem.. Konečně kuchařka, kde jsou recepty opravdu vyzkoušené a tak podrobně popsané veškeré kroky receptů, že to zvládne podle nich úplně každý! Už se nemůžu dočkat dalšího dílu (snad bude brzy ;-)). Moc gratuluji a tleskám!!!!

  79. Milá Zuzko,
    tak to jsem potěšena, že se má kniha dostala do sbírky ostatních kuchařských knížek 🙂 Moc mě těší, že mé recepty byly vyzkoušeny a navíc pochváleny. Co víc si přát? 🙂 S větší chutí budu dávat dohromady pokračování. Přeji krásný adventní čas a zdravím milou majitelku mé knížky. Šárka 😉

  80. Zdravím vás… je hodně dobře že vznikají knihy,nápady,rady,postřehy a stránky o vaření…já doufám že budoucnost patří kvalitě,nápadu a fantazii..buĎte zdráva

  81. daniel: Též vás zdravím. Je moc fajn, že jsou stále lidé, kterým není vaření lhostejné a rádi si zalistují v knihách, nad kterými se sbíhají sliny 🙂 Díky za milou zprávu. Šárka

  82. Moc vám děkuji za expresní zaslání knih a gratuluji ke skvělému počinu 🙂 Jan Kubíčke

  83. petr:

    Nedá se tomu věřit, ale zrovna jsem brouzdala na stránkách nádobí značky Mauviel … 🙂 Měděného nádobí mám doma slušnou výbavu, ale mám problém s jeho čištěním. Originální pasta od Mauviel je sakra drahá a tak jsem zrovna hledala nějakou jinou alternativu. Co se nabízí u pierre vergnes.thomasspoon?

  84. Milá Šárko,

    Včera midošla objednaná kuchařka .. Mám z ní moc velkou radost! Už se strašně těším, až se dám do pečení a vaření 🙂 příjemně mě překvapila i část o biftecích…

  85. Milá Suanko,
    snad kniha bude užitečnou společnicí 🙂 Díky za zprávu!

  86. Dobrý den, na Vaše stránky jsem se dostala teprve dneska a moc bych chtěla Vaši kuchařku. Je možné ji ještě objednat?

  87. Luďa:

    Zdravím! Díky za dotaz. Kuchařskou knihu je možné objednat a chystá se dokonce i dotisk. Ozvěte se mi prosím na emailovou adresu, najdete ji v kontaktech. Děkuji a přeji pěkné a pohodové léto. Šárka Škachová

  88. Pingback: Začít si něco s Amanitou? Jen s tou dobře vyvinutou. « Kuchařka – recepty

  89. Pingback: Na másle opékaný květák s bramborem, nudný recept bez překvapení « Kuchařka – recepty

  90. Mila Sarko, az dnes jsem se dostala na vase pohadkove recepty.Musim konstatovat, ze jsou tak prijemne vonave, ze jen pri cteni mam pocit, ze jsem zas mala holcicka a sedim u babicky pred jeji almarkou se spoustou koreni a na sporaku horce bubla cosi vyborneho. Nevim, jestli si na me jeste vzpomenete, ale pred casem jsme zapredly moc milou kratounkou debatu v ceskobudejovickem Makru. Jsem pysnou majitelkou nekolika prastarych rucne psanych kucharek po mych babickach a doufam, ze ta vase bude brzy jejich cestnou spolecnici. Moc rada budu s Vami v kontaktu, vase recepty a jejich tak mile podani mi udelaly ohromnou radost a zahraly me na dusi..a ted pelasim do kuchyne >..

  91. Milá Ivo,
    moc dobře si ten den našeho setkání a klábosení o vaření pamatuji 🙂 Událo se to nad kouzelnou měděnou konvičkou na olej, které jsem neodolala.

    Kuchařky po babičkách se mohou pyšnit tím nejlepším osudem. U vás jim musí být nadpozemsky hej a rozhodně zahálet nemohou. Jsou plné vzpomínek a laskavého babičkovského vaření a je v nich tolik nezapomenutelných lahůdek, za které by se nemusely stydět ani dnešní vyhlášené restaurace. Ručně psané recepty jsou krásně nostalgická věc a většinou v nich jsou ty nejvzácnější krajové speciality, po kterých se \”opravdoví\” kuchaři se zápalem pro věc a s úctou ke tradicím marně pídí 🙂 I já budu moc ráda v kontaktu a posílám poděkování za velice potěšující komentář.

    P.S.
    Třeba tu kraťoučkou úvodní debatu někdy příště trochu prodloužíme 🙂 Budu se těšit!

  92. Milá Šárko, dneska jsem objevila tvůj blog a celé odpoledne s manželem obdivujeme a doslova slintáme nad tvými úžasnými recepty, články a fotkami. Tvou kuchařku musím mít a určitě u nás bude hodně využitá 🙂
    Přeju ti krásné jaro Vlasta

    • Milá Vlasto,
      tak to je pro mé stránky velká pocta! 🙂 Recepty s fotografiemi by měly fungovat tak, aby uměly vzbudit chuť. Jsem ráda, že se to občas podaří. Budu se snažit, abych těch chutných receptů na mých stránkých bylo čím dál tím víc. Když zrovna zde nic nepíši, určitě sbírám nějaké chutné zážitky někde jinde, ale vždycky s cílem, abych je tu mohla příště zveřejnit 🙂 Přeji krásné jaro a děkuji za zájem o mou knihu. Moc si toho považuji a ráda tě tady příště potkám na kus řeči. S pozdravem Šárka

  93. Už vím, co si budu přát k narozeninám 🙂

  94. Amelie:

    Věřím na přání, která se plní 🙂

  95. Milé dámy,
    kdo poradí jak na rybízový koláč? Máte něco jednoduchého, co by zvládl i v kuchyni nemotorný chlap – přiznám se, že jsem to já ?

    Kdyby bylo těsto bez droždí, líbám vám předem v hlubokém předklonu ruku. Jsem přesvědčený, že právě zde se vybavím funkčním a skvostným receptem. Tyto stránky se všemi milými diskutujícími jsou tou nejlepší zárukou, že nemá smysl listovat starými kuchařskými knihami, když mohu o radu žádat přímo zdejší šikovné vládkyně domácí kuchyně.

    Předem děkuji

    V úctě J.P., vdovec slaměný, majitel přebujelé rybízové zahrádky

    • Milý Jane,
      mám radost, že Vaše kroky vedly k nám a jsem potěšena, že Vaše prosba nezůstala dlouho bez odezvy. Dostalo se Vám parádního receptu, se kterých se jistě dalo všechno krásně zvládnout a ani jeden rybízový korálek nezůstal na ocet 🙂 V koláči jim to sluší náramně a koláče s rybízem mají tu nejrafinovanější chuť. Přitom se jedná o obyčejné ovoce českých zahrádek. Přeji Vám úspěšné pečení a s hotovým voňavým soustem radost až do posledního drobku 🙂

      S pozdravem a přáním příjemného letního času,
      Šárka

  96. Zdravím,
    posílám vám recept,který je rychlý,nenáročný na práci a hlavně se hodí na veškeré druhy ovoce….

    LITÉ TĚSTO(ovocný koláč):

    Ingredience:
    300 g polohrubé mouky(1a1/2 hrnku)
    100-200 g cukru dle chuti(u rybízu vyšší hranice)
    12-15 lžic mléka (1/2 hrnku)
    6 lžic rozpuštěného másla (1/2kostky)
    1vejce celé
    1/2 prášku do pečiva
    1/2 vanilkového cukru

    žmolenka : cukr,tuk,hrubá mouka….v poměru 1:1:1
    ovoce: jaké máte

    Postup:
    Než začnete dávat dohromady těsto,připravte si plech,který vyložte papírem na pečení.
    Též je dobré mít připravené ovoce a popřípadě žmolenku,kterou můžete ,ale i nemusíte dát….
    ……Veškeré ingredience dáte do mísy a smícháte v těsto,které pak nalijete na plech.
    Pomocí karty těsto rozhrnete a dáte ovoce dle chuti…..posypte žmolenkou a dejte do trouby na 170-180°C

    Upozorňuji,že
    nesmíte nechat těsto stát v míse.Rychle začne houstnout a budete mít potom problémy ho dát na plech.
    Je-li již na plechu pěkně rozhrnuté do stran,není již nutné pospíchat s další prací.
    Ještě jedno upozornění:
    je-li ovoce víc šťavnaté(např.jahody) nebo přezrálé,je lepší je prohodit v mouce,aby nekleslo při pečení v těstě na dno..
    přeji dobrou chuť ….babs

  97. Milá babs, děkuji uctivě a ručku líbám. Budu postupovat přesně podle uvedených pokynů a vbrzku dám vědět, jak to celé dopadlo. Přeji krásný letní večer. Dnes nám to léto začíná, proto si s velkou chutí uspořádám malý koláčový večer. Pokud to dopadne tak jak má, pozvu kamaráda a budu doufat, že pochvala mě nemine.

    S uctivým pozdravem J.P.

  98. Pingback: Šálek čaje » Slaný jarní koláč (nejen) s chřestem

  99. Pingback: Šálek čaje » Jak ušetřit za ústřice není předmětem tohoto receptu

  100. Ohromne podarený blog.Ten chren s jabľkami by som si dala aj hne´d.len,že nemôžem zohnať chren.Výborné recepty a rady.Bravo! a gratulujem.♥♥♥

  101. rada bych ziskala vasi knihu, ale nevim jak si ji muzu objednat do Spanelska. Ziji v Tenerife. Prosim vas abyste mi poradila jak ji muzu dostat. Predem dekuji

  102. ako poslat na slovensko? dakujem. paci sa mi.

  103. Zdravím a chtěla bych se zeptat kolik stojí Vaše kniha o vaření a kde ji mohu co nejlevnšji zakoupit. Někteří knuihkupci jsou příliš předraženi. Děkuji a hezký den

  104. Dano, já si knihu objednala přímo tady na webu a zaplatila za ni 240 Kč. To je myslím férová cena a kniha mi přišla hned druhý den domů na adresu. Je skvělá a doporučuji vám tento způsob objednání. Já ji mám i s osobním věnováním, čehož si moc cením.

  105. Měla bych zájem o koupi uvedené kuchařky, ale nemohu objednat, bez ynalosti její ceny.Díky za info.Wienceková

  106. Dobrý den,
    nepřipravujete pokračování vaší kuchařky? Mě by se moc líbilo :-).
    Děkuji a hezký den Lenka

  107. Wienceková:

    Podrobné informace o ceně jsou uvedeny přímo v tomto článku a také v objednávkovém formuláři. Zřejmě jste to přehlédla.
    Platba převodem = 240,00 Kč; dobírkou = 290,00 Kč.

    Základní cena knihy „Rande s gurmánkou v české kuchyni“ je 199,00 Kč:
    a) po platbě na účet = 240,– Kč
    b) po objednání na dobírku = 290,– Kč (vč. poštovného a dobírkovného)

  108. Lenka:

    Dobrý den, děkuji za dotaz 🙂 Přiznám se, že každá kniha se musí \”vysedět\” a já poslední dobou stále někam \”odbíhám\” a tím pádem jsem ji ještě nestihla zkompletovat atd., ale jistě jen u jedné knihy nezůstane. Těší mě Váš zájem, moc děkuji. Mějte se krásně. Šárka Š.

  109. Jestli vás zajímá vaření, malé děti a podnikání, podívejte se také na mů j blog.

  110. DOBRÝ DEN,
    JAKO MALÁ JSEM OCHUTNALA KAŠI Z ČERNÉHO BEZU-Z JEHO PLODŮ. ŘÍKALO SE JÍ ,,HURALKA,, OD TÉ DOBY MARNĚ SHÁNÍM RECEPT. BABIČKA JIŽ ZEMŘELA. BUDU RÁDA ZA JAKOUKOLIV ODEZVU. LENKA

  111. lenka:

    Zkusím zapátrat po receptu. Třeba se někdo rozpomene a přidá recept na kaši z černého bezu, zvanou \”huralka\”. Předem díky!

  112. lenka:

    Navazuji na naši komentářovou debatu o bezinkách a starodávné kaši z černého bezu, které se říkalo \”huralka\”. Ve svém receptáři mám bezinkovou rozvárku, která ve výsledku kaši připomíná.

    BEZINKOVÁ ROZVÁRKA:
    Vyzrálé plody bezinek rozvařím s nastrouhanými jablky a rozvařím s přidáním vody na kaši. Osladím podle chuti medem nebo cukrem. Když je rozvárka příliš řídká, zahustím ji strouhánkou z bílého pečiva, popřípadě přidám strouhaný perník. Možno přidat též předem namočené ovesné vločky.

    BEZINKOVÁ POVIDLA:
    Bezinky rozvařím na kaši. Podle potřeby přidám trochu vody, popřípadě nastavím ještě jiným ovocem. Ideálně se mi osvěčila právě podzimní padaná jablíčka, která přezráním zmoučnatěla a už by nenašla jiného uplatnění. Bezinkovým povidlům však pomohou a zahustí je. Na litr rozvařené směsky počítám s 500 g cukru. Za stálého míchání nechám cukr rozpustit a vařím do zhoustnutí povidel. Někdy přidává také špetku citrónové kůry a trochu vymačkané šťávy. Horká povidla naliji do malých skleniček, zavíčkuji, otočíme dnem vzhůru a nechám zvolna vychladnout. Poté skleničky obrátím a uskladním v chladném suchém sklípku. Jakmile povidla otevřu, snažím se je co nejrychleji zkonzumovat. Bezinky se totiž snadno kazí. Povidla slévám opravdu do těch nejmenších skleniček s patentním uzávěrem. P.S. Ani bezinka nazmar! 🙂

  113. Milá paní Šárko,
    je mi 74 roků a dnes jsem dostala chuť na plněné papriky… I když jsem je už vařila nesčetně krát, ale dnes jsem si říkala – podíváš se na internet, jak to vaří jiní lidé.
    A tak při \”hledání\” jsem narazila na váš recept, ale co mne hlavně zaujalo ta knížka, kterou jste před časem vydala Rande s gurmánkou v české …
    Podle komentářů k ní jste ji vydala již dávno. Ale mám k Vám velkou prosbu, kdybyste ji měla ještě někde skladem, byla bych Vám velice vděčna za poslání na dobírku. Vím, že s tím budete mít hodně práce, ale snad vyšetříte trochu času a potěšíte mne tím Vaším skvostem. Bydlím v okrajové čtvrti Třince a do knihkupectví už téměř nechodím. Mám po operaci kolenního kloubu tzv. endoprotézu, která se lékařům moc nepovedla, takže mám trochu omezenou chůzi. Možná jste od té doby vydala tiskem i další knížku. Pokud tomu tak je, tak prosím pošlete mi i ji. Nevím, kolik času mi ještě Pán Bůh
    dovolí být na této zemi, ale i když už tu nebudu budou mít z toho radost moji potomci, kteří také s radostí vaří a ještě více pečou.
    Hodně Božího požehnání a zdraví Vám přeje Karin L. a budu nedočkavě čekat a těšit se na Vaše sdělení a poštovního kurýra.

    • Milá paní Karin, moc mě těší Váš zájem o mou knihu. V současné době jsem vydala již knihy dvě, tak Vám je s největší radostí pošlu poštou. Dnes bohužel odjíždím na dovolenou a vracím se kolem 22.7. Když mi necháte na emailu adresu, všechno po návratu vybavím a knihy Vám pošlu domů. Ozvěte se mi např. emailem info@gurmanka.cz, abych si mohla poznamenat Vaši adresu. S díky a pozdravem, srdečně Šárka Š.

  114. Zdravim Sarko…Gurmanko,
    nahodne jsem objevila Vase recepty, hledala jsem totiz nejaky zajimavy recept na mazanec a ejhle vyskocil na me ten Vas, ktery vyhral 🙂 ted cekam az mazanec nakyne:) letos jsem poprve pekla beranka kamaradka mi privezla formu tak i ve Svedsku na stole nam delal ozdobu beranek a ted bude doufam i mazanec:)
    Krasne Velikonoce a az zase nekdo pojede k nam budu chtit jako darek Vase knihy 🙂

    • Zdenka:

      Milá Zdenko, děkuji za milý komentář, potěšení je na mé straně. Doufám, že mazanec řádně nakynul a dobře se upekl, aby mohl dělat parádu na velikonočně prostřeném stolu. Je fajn držet se našich domácích tradic a užít si Velikonoce i tzv. posvěcené domácí kuchyní. Přeji krásné svátky jara a veselé Velikonoce 🙂 Šárka

  115. Krasny den Sarko,
    no nejak se nepovedl a nevim kde se stala chyba:( testo bylo velmi tezke, vubec mi to neprislo ze by to melo nakynout 🙂 vubec nenakynulo, chutove je dobry jen tuhy, suchy a prijde mi srazeny, tak nevim kde jsem udelala chybu 🙂 dala bych foto jen nevim jak ho prilozit jedine poslat soukrome vam na posouzeni 🙂 Krasnou nedeli 🙂 Zdenka

  116. Pani Sarko! Zasilate Vasi kucharku zajemcum za morem? Kdyz ano, tak jak uskutecnit platbu? Dekuji srdecne predem. Vancouver, Kanada

Přidal komentář