13. Leden 2009 v 12.04, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Maso, drůbež, zvěřina, Předkrmy a chuťovky, Slané pokušení, Staročeská tradice, Vejce, Velikonoce, Zahrada a bylinkyPočet komentářů: 10

Štítky: | | | | | | | |

Velikonoční nádivka

velikonoční nádivka1
Jaro znamená nový začátek, novou šanci a naději. Nejdůležitějšími svátky jara jsou Velikonoce. Od pohanských dob jsou plné různých obyčejů a některé staré tradice se dodržují i dnes. Na velikonoční stůl patří požehnaný mazanec a velikonoční nádivka, zvaná „hlavička / sekanice“, do které se přidává hlavní symbol jara, zelené bylinky. Nevynechávají se mladé kopřivy, ale úžasný je též popenec břečťanovitý, lidově zvaný kundrlátek.
 
popenec břečťanovitý
O této bylince našich zahrad jsem psala v samostatném článku. Můžete si přečíst čím je popenec břečťanovitý tak výjimečný.
 
Původně se nádivka připravovala bez pečiva. Z mléka a krupice se svařila hustná nesladká kaše, do vychladlé se zamíchala vejce, posekané maso (často kůzlečí kořínek), zelené bylinky a upekla se na plechu jako svítek. Když maso nebylo tučné, musela se nádivka přimastit. Ve velikonoční nádivce nesměl podle tradice chybět krom mladých kopřiv též openec (lidově zvaný popenec či kundrlátek). Tradice velí použít na nádivku trojí maso. Proč „hlavička“? Protože se připravovala z masa telecí hlavičky.
 

Staročeská velikonoční nádivka


  • 500 g vařeného masa (vepřové, telecí)
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 250 ml vývaru z uzeného masa
  • 7 vajec
  • 50 g másla
  • 7 rohlíků (nebo 1 celá veka)
  • miska nasekaných kopřivových listů
  • miska jarních zelených bylinek podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání zapékací nádoby
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme je vývarem z uzeného masa. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem a se solí. Přidáme vařené a na kostky nakrájené maso. K masu přidáme zvlhčené pečivo, osolíme, opepříme a přidáme hrst nasekaných spařených kopřiv. K tomu drobně pokrájené jarní bylinky (mladá cibulka, špenátové listy, openec), promícháme a přidáme ušlehaný sníh z bílků. Zapékací nádobu vymažeme máslem a nádivkovou směs rozetřeme po celé ploše. V předehřáté troubě na 180 °C zapékáme cca 30 minut.
 
velikonoční nádivka 2
 
Aby byla nádivka voňavá a na povrchu krásně zlatá, můžeme před pečením na povrch rozložit pár tenkých plátků másla. Nádivka voní jarem a jarní příroda je jako zázračná pilulka, která se nedá sehnat v žádné lékárně. Kdo má vkus, ukousne si z jara ten největší kus. Právě v těchto dnech je pro to ta nejlepší příležitost, tak nepromarněme šance :-)
 
Velikonoční nádivka je typický jarní pokrm, proto si ji můžeme zopakovat i po Velikonocích.
Mám pro vás tip na bezmasou variantu, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Upečte si

ŘEŽÁBEK (v receptuře použitou uzeninu nahraďte čerstvými na másle orestovanými žampióny, jak to doporučuji v závěru receptu). Určitě si pochutnáte a nepřítomnost masa ani nepostřehnete.

  
Znáte byliny a jejich lidové názvy? Doplňte si vzdělání teď a tady :-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Anketa

Má tradiční česká kuchyně šanci na přežití?

Zobrazit výsledky

Loading ... Loading ...

10 komentářů k příspěvku „Velikonoční nádivka“

  1. Mirka říká:

    Tak jsem o víkendu dělala nádivku. Přiznám se , že jsem byla líná a vařené vepř. maso jsem nedala, ale vše ostatní ano:-) I tak byla dobrá a velmi chutná.
    Doporučuji!
    Mirka

  2. Gurmánka.cz říká:

    Mirka:

    Mea culpa! Kdybych byla tvoje sousedka, mohla jsem přes plot kousek nádivky dostat :-))) … tak jako za starých dobrých časů.
    Takhle tě alespoň na dálku zdravím! Šárka

  3. spoon říká:

    tak uz jsem nasla. A proc v receptu neni krupice jako v tom svitku? Nejde to s tema rohlikama nejak zkombinovat?

  4. Gurmánka.cz říká:

    spoon:

    Do sekanice se může přidat i krupice, ale tento recept je dělaný právě z pokrájeného pečiva a vůbec to není špatné. Určitě se to dá i zkombinovat, to problém není. Jeden recept s krupicí mám vyzkoušený, tak ho mohu poskytnout.
    Někdy se nepoužívá jen mléko, ale počítá se též s vývarem, který nám zbyl od vařeného masa. V tomto případě se v nádivce musí šetřit solí, protože tento bývá už slaný dost. Jeden univerzální recept na velikonoční nádivku neexistuje. Chce to vyzkoušet a co bude chutnat, to si podle své chuti doladit a vylepšovat až k samotné dokonalosti :-)

    Recept na velikonoční nádivku bude následovat.

  5. Gurmánka.cz říká:

    Velikonoční nádivka / hlavička s krupicí a kopřivami

    • 750 ml plnotučného mléka
    • 5 lžic hrubé krupice
    • uzené maso (dříve telecí hlava nebo kůzlečí kořínek)
    • 5 vajec (zvlášť žloutky a zvlášt bílky)
    • miska jarních kopřiv a hrst petrželky
    • sůl, pepř, muškátový květ na ochucení
    • podle chuti drobně pokrájené slanina
    • sádlo na vymazání pekáčku

    Do vlažného mléka přidáme krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou podle chuti osolíme. Vařené maso nasekáme na drobné kousky a přidáme do krupicového základu. Kopřivy spaříme a drobně posekáme. Zelené bylinky zamícháme do nádivky, přidáme žloutky, pepř, špetku muškátového květu a směs nadlehčíme ušlehanými bílky, které velmi zvolna do velikonoční nádivky zapracujeme. Podle chuti můžeme přidat i pár kostiček pokrájené slaniny (pokud kořínek, je slanina vhodná) a nemusíme šetřit ani jinými zelenými bylinkami. Pekáček vymažeme sádlem, přidáme nádivku, rozprostřeme ji po celé ploše a srovnáme na povrchu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 40-50 minut.

  6. Věra říká:

    Super, vynikající. Každý rok jsem pekla variantu s mlékem a krupicí. Letos jsem vyzkoušela tuto-jen s vývarem a masem ( použila jsem pouze vařené uzené) a skutečně výborná.

  7. Janka Manka říká:

    Krásné velikonoce!Nádivka je skvělá!
    Janka Manka

  8. Jitka říká:

    Dnes jsme podle návodu udělali nádivku a měla velký úspěch!!! Přeji všem veselé Velikonoce!!!
    Jitka

  9. Gurmánka.cz říká:

    Věra:

    Díky ;-) Je to opravdu tradiční vyzkoušený recept v podobě, v jaké se chystá velikonoční nádivka na českém jihu. I já ji mám velmi oblíbenou. Mám radost, že jsem se receptem trefila do chuti :-)

  10. Gurmánka.cz říká:

    Janka Manka:

    To mám velkou radost, že nádivka splnila očekávání a podařila se :-) Krásné Velikonoce jsem letos popřát nestihla, protože jsem se vydala do daleké exotické Číny, ale za to jsem si přivezla pár nových zkušeností s místními recepty, které se tu jistě brzy objeví.

Zanechte komentář