27. února 2009 v 12.39, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Užitečné radyZatím žádný komentář

Štítky: | | | |

Předjarní detox v kuchyni

mrazák
Dopřejte svému mrazáku předjarní detox a důkladné vyprázdnění. Jestli mám někde informační temno, je to v mrazáku. Lépe řečeno ve dvou mrazácích, které praskají ve švech a jejich obsah je důkladně utajen. Co nemám na očích, na to jsem schopna zapomenout. S určitostí vím, že je v něm slušná zásoba pravých hříbků, patentky pro akvarijní rybky, kalamáry, sýry na raclette, rybí filety a krevety, vepřové panenky, nějaká kotleta, kuře, domácí kachna od sousedky, srnčí, borůvky, grilovací klobásky, zelenina do polévky, listové těsto, zmrzlina, kopr, slivovice, zásobníky na led, je tam ještě darovaný králík? Když ho otevřu, nevidím nic příjemného a dokonce jeden šuplík pevně svírá námraza. Jestli to ve vašem mrazáku vypadá líp, upřímně vám to závidím. Nad naším mražákem nikdo nevelí a proto ta nekázeň :-)
.
Před časem (rok zpátky) jsem si udělala seznam, čím náš mrazák disponuje a v jakém šuplíku bydlí kotleta a kde kopr. Chvilku jsem šla naprosto najisto. Myslela jsem si, že seznam bude sloužit k tomu, abych snědené vyškrtla a nově dodané zapsala :-) Ach, jak jsem se mýlila! Můj mrazák je černá komora, do které šoupu stále nové a nové suroviny a tak málo jich jde z něj ven :-) Ovšem to se změní! Vyhlásila jsem likvidaci chutných mražených zásob a začnu na tom pracovat již od následujícího receptu. Neznamená to, že co není pokryto ledem se do hrnce nedostane, ale z nutnosti musím do hry domácího vaření ty ledové poklady zapojit. Nejraději vařím se surovin čerstvých, ale znáte to! Ono to vždycky nejde. Navíc bez koní pod kapotou se já do dobrého obchodu nedostanu. Ze svého mražáku bych si měla udělat nejlepšího kamaráda a dopřát mu jarní detox v podobě důkladné očisty a řádného vyprázdnění :-) Co už má své lepší časy za zenitem, může ještě posloužit jako chutné sousto čtyřnohým kamarádům :-) Myslím, že ten králík od předloňska skončí v jejich miskách a zase mě budou o kus víc milovat.
.
Znáte své mražené poklady? Nemáte taky chuť je vytáhnout na světlo a vyměnit staré zásoby za nové? Já jdu na to! Právě jsme vylovila báječný kus „před časem“ čerstvého filé z lososa. Jdu přemýšlet, jak ho změnit na chutnou večeři. Nechte se očarovat vlastními starými zásobami :-) Nebudete muset běhat do marketu a vykouzlíte určitě nějaké slušné menu, přinejmenším pro nadcházející víkend. Příjemnou zábavu v ledovém království vašich mrazniček :-) Předjarní detox v mé kuchyni byl zahájen již včera.
mražený losos
Před chvilkou ulovený mražený losos již svému osudu neujde :-) Bude sněden ještě dnes. Nemá smysl debatovat o tom, že čerstvé ryby jsou lepší než mražené. To tedy rozhodně jsou! Ale když už jsme za rybu zaplatili a nedokázali jsme s ní udělat nic jiného, než ji šoupnout k ledu, tak musíme vyřešit, co s ní dál? Navrhuji rozmrazit, uvařit a sníst! A příště? … Nekupovat do zásoby.
Jen abych na to zase v zápalu nákupní horečky nezapomněla … Zavírám vrátka té ohavné bílé almary a jdu otevřít dvířka své inspiraci, protože jí bude potřeba, aby ze všech těch zásob vzniklo něco chutného.
(Tento článek jsem vylovila ze svého archivu na blogu. Uplynul víc než rok a nic se nezměnilo. Myslíte, že to v mém mrazáku vypadá letos jinak? Zase je tu ta stejná a deprimující situace, kdy mrazák praská ve švech a nikdo neví, co se v něm vlastně ukrývá. O kousek je to lepší než loni, ale stejně je ve stavu neuspokojivém. Provést jarní detox si dávám do programu předjarních dnů).
Nebuďte ke svému mrazáku chladní, protože by vám mohl připravit pěkně horké chvilky. Chcete důkaz? ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Zanechte komentář