4. dubna 2009 v 13.48, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchyPočet komentářů: 32

Štítky: | | | | | | | |

Bleskový koláč s ricottou a malinami

 

Dáte si koláč s ricottou a malinami?

Na takovou dobrotu s velkou ochotou přistoupí všichni členové vaší domácnosti a spořádají ho do posledního drobku. Než se začnou červenat první sladké maliny, chvilku si ještě počkáme. Jenže nebude potom pozdě na hledání nějakého bleskového receptu na koláč? Zkuste si zatrénovat s malinami z kompotu nebo těmi mraženými. Myslím, že recept na takový koláč by se mohl hodit všem vyznavačům „La Dolce Vita“, protože není nad noblesní bleskovku, kterou stihnete připravit mezi prvním a druhým chodem. Než dojde na závěrečnou kávu, blýsknete se ještě horkým malinovým koláčem, který vypadá jako z dobré italské cukrárny.

Bleskový koláč s ricottou a malinami
  • 1 listové těsto
  • 3 lžíce kompotovaných malin
  • 1 kelímek ricotty (250 g)
  • 2 lžíce akátového medu (běžný med nebo moučkový cukr není na závadu)
  • 2 čerstvá vejce
  • dle chuti lžíce šťávy a špetka strouhané kůry z citrónu nebo limetky

Aby byl koláč skutečně bleskový, začněte tím, že rozehřejete troubu na 180 °C. Pokud je listové těsto vyválené na pečícím papíru, doba se tím ještě o kus zkrátí. V opačném případě těsto tence rozválíme, koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a těsto rozprostřeme po celé zapékací formě. Spodek těsta vidličkou na několika místech propícháme a vytvarujeme koláčové okraje, aby nám krém pěkně držel uvnitř. Ricottu prošleháme s vejci, akátovým medem (nebo osladíme cukrem), ochutíme kapkou citrónové šťávy a kdo má rád, přidá i nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citrónu. Do hotového ricottového krému přidáme maliny a šetrně promícháme, aby ovoce zůstalo celé. Ricottový krém vlijeme do připravené koláčové formy a pečeme při nastavené teplotě 180 °C v dobře prohřáté troubě cca 30 minut. Až začne povrch koláčového krému růžovět, je hotovo. Tento lehký koláč je nejlepší sladkou tečkou za dobrou večeří. Je lehký a delikátní, prostě sladký hit, který se stane pokušením pro všechny smysly.

 
V tomto receptu jsem použila produkt Ricotta di Bufala.

 

Ricotta bývá často zaměňována za tvaroh, ale tvaroh ve skutečnosti vzniká v jiné fázi zpracování mléka. Tvaroh je nejmladší sýrová hmota, která vzniká zahřáním mléka, následným přelitím do kádě se syřidlem, kde zkysne a vysráží se kasein. Výsledkem je tvaroh.

Při výrobě ricotty je potřeba syrovátku ještě jednou zahřát (ri-cotta, v překladu znamená „znovu vařená“), může se dodat i přísada pro kysání, která vytvoří na povrchu pěkně pěnivou hmotu, tzv. syrovátkový sýr. V minulosti se ricotta vyráběla výhradně z ovčí syrovátky, ale jemné delikatesní varianty dostáváme i z kravské syrovátky. Čerstvá ricotta se nesmí dlouho skladovat. Velmi oblíbená je jako náplň do těstovin (ravioli) i jako součást lahodných dezertů.

Ricotta di Bufala z mléka kampánských černých buvolic má příjemně nasládlou chuť a slonovinově bílou barvu, vyrobena je pouze z přírodních produktů, proto právem patří mezi lahůdkové mléčné výrobky, které proslavily italskou gastronomii.

 

Závěrečné doporučení těm, kteří nemají možnost pravou ricottu sehnat.
Nahraďte ji čerstvým kvalitním polotučným tvarohem. Koláč se vám povede i v tomto případě, ale ošidíte se o zajímavou chuť dezertu ve stylu slunné Itálie. To je potřeba na rovinu říct ;-) Pokud máte na pečení času víc, klidně si vyrobne domácí křehké těsto, protože to není vlastně vůbec nic těžkého.

Nemáte po ruce recept? Tento můj recept na křehké těsto je léty prověřený.

Na vlastní oči se můžete přesvědčit, že koupené listové těsto, pokud je čerstvé a dobře připravené, umí krásně lístkovat v mnoha křupavých vrstvách. A navíc si s ním ušetříme čas :-)

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy Rande s gurmánkou nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

32 komentářů k příspěvku „Bleskový koláč s ricottou a malinami“

  1. Alenka říká:

    Zase jeden úžasný a jednoduchý koláč na letní dny. Díky!

  2. Coco-choc říká:

    Jedním slovem – bomba! Koláč lahodí nejen oku, ale jistě pohladí i bříško (v nejbližší době se o tom určitě přesvědčím, neboť je téměř hřích takto jednoduchý recept nevyzkoušet).

  3. Gurmánka.cz říká:

    Alenka: Vypadá to, že přestal fungovat pořádek v pravidelném střídání ročních abdobí a místa jara je tu rovnou léto. Takový koláč se hodí :-)

  4. Gurmánka.cz říká:

    Coco-choc: Nemůže být nic jednoduššího a maliny jsou právě v tomto koláči nepřekonatelné. Sladké, ale zase ne tak moc, protože citrónová štáva přidala lehkou kyselost a z ricotty je nadýchaný krém. Koláč je vynikající ještě vlažný, ale neodolatelný ve stavu chlazeném :-)

  5. Pivli říká:

    Nádhera! Na maliny mě vždycky dostaneš. :-)
    Každý den hypnotizuji ty naše na balkoně, aby začaly pouštět lístečky a také ano, už se pěkně zelenají. Teď ještě aby měly i nějaké ty maliny (už kvůli bleskovému koláči). Budu jim třeba zpívat, když to pomůže. :-)))

  6. Helli: říká:

    Pivli: při čtení tohoto příspěvku jsem si na tebe a tvou balkónovou odrůdu hned vzpomněla. :-) Až poprve upečeš koláč ze svých vlastních vypěstovaných malin, nezapomeň to ohlásit, nejlépe s fotodokumentací!

  7. Pivli říká:

    Helli: myslím, že fotodokumentace bude už u první maliny, která uzraje! Pokud se tak stane. Ale každý říká, že je to plevel a zkušenosti s pěstováním na balkóně už také jsou. Tak uvidíme. :-)))
    Každopádně – i kdyby se nezadařilo, na bleskový koláč si maliny prostě koupím. Protože kombinace ricotty a malin…hm…
    Ono i mascarpone s malinami nemá chybu. Bývala svého času v Mělníku úžasná pizzerie. Lepší pizzu, těstoviny, tiramisu jsem nejedla. Pizzerie už není, ale mAscarpone s malinami čas od času udělám. :-)

  8. Papaja říká:

    Krásný jednoduchý a určitě naprosto báječný! Ricottu milujeme a hodně ji používáme např. na rybičkovou pomazánku. Já bych si kousek toho koláče tak dala! :-D)))
    P.

  9. Naďa říká:

    Tak neodolatelný ve stavu chlazeném, jo? Škoda, že to chudák nestihl a byl zlikvidován ještě vlažný :)

  10. Gurmánka.cz říká:

    Papaja: teď bych taky kouskem dobrého koláče taky nepohrdla, ale v tuto noční hodinu jdu sladké choutky raději zaspat :-) Od rána mě honí mlsná, odolávala jsem celý den, tak si to nepokazím v samotném závěru dne. Fakt je, že koláč byl moc dobrý, ještě lepší je s čerstvými malinami, tak ho příležitostně zopakuji.

  11. Gurmánka.cz říká:

    Naďa: Škoda koláče, který zůstane na ocet :-) Když ho dělám v létě, nikdy ho nezapomenu pořádně vychladit, ale tentokrát jsem nějak neodolala a vrhla se na něj bez otálení. Ricotta je vynikají materiál na sladké i slané pokusy, ta z buvolího mléka je velmi jemnoučká, koláč byl jak peříčko.

  12. Bali říká:

    Fr. návštěva miluje borůvky, tak jsem ráno upekla tvůj borůvkový ;-)
    I těsto jsem si připravila!
    Dáme si ho po večerním grilování ;-)
    Už se těšíme.

  13. Gurmánka.cz říká:

    Bali: Tak to si dáte do nosu :-) Jestli vydrží horké počasí, za chvilku budou lesy plné čerstvých borůvek. Těm mým zahradním se už pěkně zelenají lístky.

  14. Bali říká:

    Jojo, dali jsme si do nosu. Nepekla jsem ho poprvé!
    Teď jsem dojedla poslední kousek ;-)

  15. Petra říká:

    Ráda bych se zeptala kde ricottu seženu? Je k dostání třeba v Intersparu nebo Tescu? Děkuji

  16. Pivli říká:

    Petra: určitě, naprosto běžně seženete ricottu jak ve Sparu, tak v Tescu.

  17. monika říká:

    Ahoj všem. Ráda bych se zeptala, zda-li knížka Rande s gurmánkou obsahuje např. také recept Bleskový koláč s ricottou a malinami anebo koláč „piňakoláda“.

    Děkuji.

    MONIKA

    P.s.: fotečky jsou tak bezvadně a opravdicky naaranžované, že opravdu získávám obrovskou důvěru v dílka paní Šárky na 1000% :-). Fakt šikulka.

  18. Gurmánka.cz říká:

    Milá Moniko,
    tyto dva koláče tam nejsou, jsou mladšího data, vymýšlela jsem je letos na jaře, de facto ve dnech, kdy jsem je dala na své stránky. Kniha Rande s gurmánkou obsahuje jiné dobroty :-)

    P.S.
    Děkuji za důvěru a za pochvalu pro mé fotografie, které přesně ilustrují to, co peču a vařím :-) Zdraví Šárka

  19. Bali říká:

    To přece nevadí, určitě budou v tvé příští knize ;-)

  20. toffo říká:

    Vyzkoušela jsem už hodně Šárčiných receptů a nikdy se mi nestalo, že by se mi její recept nepovedl. Hlavně moučníky překvapují. Výborný byl koláč z vláčného piškotového těsta s tvarohem.

  21. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Tak to je opravdu pochvalný výrok! Ale stejně sebelepší recept sám o sobě nestačí, chce to mít po ruce „šikovné ruce“, které bezpochyby máš :-) Díky!

  22. Milena říká:

    Já nevidím obrázky. :-(

  23. Gurmánka.cz říká:

    Milena: Jejda, s tím se musí něco udělat :-(

  24. Karolina říká:

    První dezert, který mě hned zaujal ;) už se peče :) Děkuji Vám ;)

  25. Edward říká:

    Malinový sen s ricottou – tak nějak bych tento letní dezert pojmenoval :o) V životě jsem nic neupekl, ale dnes se to změnilo a chytlo mě to. Díky za skvostnou recepturu. Ed

  26. Gurmánka.cz říká:

    Karolina:

    Co se peče, neuteče :-)

  27. Gurmánka.cz říká:

    Edward:

    Z malinového snu by se mi nechtělo probouzet :-) Gratuluji k prvnímu sladkému počinu! Šárka

  28. Anonym říká:

    Recept bych oznámkovala tak na tři, náplň výborná, ale který barbar spojil cheescake s listovým těstem ! Těsto se k náplni absolutně nehodí.

  29. Romana říká:

    Skvělý malinový nápad. Zdravím a přeji krásné léto. Děkuji za kalendáře, Šárko.

  30. Lea říká:

    Listové těsto s ricottou a ovocem je přeci běžná kombinace z jihu? Co máte všichni s tím cheescake? Není špatný, ale přeci se kvůli němu nevzdám třeba českého tvarožníku? V podstatě je to také podobná příprava.

  31. Gurmánka.cz říká:

    Anonymní:

    Neviděla bych v tom takový problém :-) Listové těsto je univerzální záležitost a nemyslím si, že zde se jedná o klasický cheescake. Tenká vrstva křupavého těsta se k náplni hodila báječně a celá kompozice koláče nahrává létu. Zde se prezentuje obyčejný letní koláč, který s cheescake nemá nic společného.

  32. Gurmánka.cz říká:

    Romana:

    Díky moc za zprávu :-) Maliny mají svůj čas, už mám nachystané misky a půjdu trhat úrodu do našeho sadu. Určitě daná letní situace vytvoří zase nějaký koláč :-)

Zanechte komentář