Maso

Králík z Normandie

21 komentářů
 
králík1
Normandská kuchyně je kuchyně tří velkých “C” – Calvados, Cidre, Camembert. Nejvýrazněji je zastoupeno maso drůbeží a králičí, proto jsem vybrala “králíka po normandsku” – tedy recept, do kterého zapojíme rovnou všechny hlavní atraktivity krásného kusu Francie, zvaného Normandie (jablka, jablečné víno, jablečnou pálenku, smetanu, máslo a lahodné maso králičí), do kterého jsem se zamilovala.
 
 králík2
Králík po normandsku / Lapin à la Normande (dle mého osvědčeného domácího receptu)
  • 1 králík
  • slunečnicový olej
  • máslo
  • Calvadosu malá sklenka (event. brandy)
  • Cidre plná sklenice (event. jablečný mošt, sladší bílé víno)
  • 3 jablka
  • 3 cibule
  • 6 plátků slaniny
  • Crème fraiche (kysaná smetana)
  • tymián
  • mořská sůl a hrubě mletý pepř z mlýnku
Králíka rozporcujeme na menší díly a osmahneme v pánvi na slunečnicovém oleji a lžíci másla. Opečeme krátce ze všech stran a přendáme do zapékací nádoby (v této fázi je čas na flambování Calvadosem! Kdo si troufne, nechť hrátky s ohněm nevynechá). Flambování není věda, ale trochu znalosti a opatrnosti vyžaduje. Důležité je, aby alkohol měl pokojovou teplotu, můžete ho i nahřát. Kouřová chuť masa s voňavou stopou Calvadosu za to bude stát.
Zapékací nádobu vyložíme plátky slaniny (nemusí být, ale její chuť omáčku povznese). Porce králíka naskládáme na slaninu, lehce osolíme a ovoníme pepřem.
králík3
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na větší klínky. Zrovna tak oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme též na větší klínky. Cibuli s jablky opečeme v téže pánvi, ve které se opékalo maso. Přidáme plátek másla, větvičky tymiánu a osmahneme ze všech stran. Zastříkneme cidrem a pár minut společně provaříme.
králík4
Opečenou cibuli s jablky přendáme ke králičímu masu, osolíme špetkou soli a podlijeme cidrem. Kdo nemá důvěru k jablečnému moštu, nechť přidá trochu vývaru. Maso před zapékáním nesmí plavat, stačí když bude potopené jen z poloviny. Nyní je možno nechat chvilku odpočinout. Přiklopíme a v chladu necháme odležet (v mém případě to bylo do druhého dne). Připravit si takové na první pohled složitější jídlo den předem, to taky není k zahození.
králík5
Rozpálíme troubu na 190 °C a vložíme nádobu s králíkem do trouby. Máme-li varné sklo, vkládáme do trouby studené! Pečeme 60 minut a nádobu neodklápíme.
Když je upečeno (což trvá tak hodinku), vyjmeme maso a uchováme ho v teple. Zároveň odebereme několik kousků jablek a cibule, kterými budeme na talíři dekorovat.
králík6
Zbylou šťávu, slaninu, cibuli a jablka provaříme a prošleháme tak, aby jednotlivé kousky byly rozmělněné, ale okem znatelné. Tento rustikální styl omáčce sluší. Je tak chutná, že jsem smetany přidala pouhé 2 lžíce a nebylo potřeba víc. Dokonce jsem měla nutkání, ji tam nedat vůbec.
králík7
Servírujeme na nahřáté talíře. Jako přílohu jsem zvolila křupavé BRAMBORÁČKY. Doporučuji do těchto bramboráčků nedávat česnek! Místo majoránky dejte petrželku či jiné bylinky. Dominantní musí být chuť pečeného králíka. Bramboráčky budou dělat na talíří velmi důstojný doprovod, ale nebudou na sebe silnou vůní česneku upozorňovat. Hlavní roli má v tomto receptu králík a zvládá ji bravurně a noblesně. Račte posoudit 😉
králík8
Nechte se francouzskou kuchyní okouzlit! Najdete v ní tradiční receptury, které si každého po prvním soustu získají.
Normandská kuchyně je těžší, založená na kvalitním mase a mléčných výrobcích z dobytka, volně se pasoucího v rovinaté krajině. Na několik způsobů se připravují dršťky, v oblibě jsou černá jelita (boudin noir) a jitrnice (andouille). Dalším tradičním produktem jsou jablka, která ve zdejším menu najdete na všechny způsoby až po jablečné víno cider (cidre) a calvados. Smetana, máslo, jablečný mošt a calvados jsou běžným základem omáček k masu. Typická je hustá zeleninová polévka, podávaná jako hlavní jídlo, či marmitte de poisson (“rybí kotlík”), vařená z několika druhů ryb na bílém víně a smetaně se zeleninou, doplněná slávkami, mušlemi a krevetami (obdoba marseillské bouillabaise). Rozhodně tato zajímavá kuchyně stojí za to, aby se její vůně nastěhovala rovnou do vašeho talíře. Nemáte cestu do Francie? Nevadí! Doma to zvládnete taky 😉 Nechť vám k tomu tento recept pomůže.
Jak se dělá cidre a calvados?
 
(Poznámka závěrem: do originálního receptu slanina nepatří, ale můžete mi důvěřovat. Chuťově se s ostatními surovinami dokonale snoubí. Kdo ji tam kousek dá, ten neprohloupí 🙂 Takto připravuji Lapin à la Normande já.

21 Komentářů

  1. Kralika po normandsku jsme uspesne vyzkouseli. Premierove pro tchyni s tchanem, coz by mohl byt samozrejme risk, ale dopadl skvele a vsichni jsme se olizovali az za usima. Vyborna varianta jak udelat kralika!

  2. Dnes peču králíka. Sice ne zcela po normandsku, ale po francouzsku určitě. Slanina, šalotky, žampiony, bílé vínko, bylinky, smetana,… Už se opravdu těším 😉

  3. Právě jsme dojedli králíka podle tohoto receptu! Jedním slovem BÁJO!!!!! Bylo to velmi dobré, králík je vláčný a vůbec ne suchý a ta omáčka!!!! Jen velká škoda, že její tak málo – všichni chtěli přidat. Příště jí musím udělat víc! Nejlepší recept na králíka a i když ho máme velmi rádi nevařili jsme ho často protože byl vždy suchý! Teď ho budu vařit velmi často! A když jsem četla komentáře u bifteků je mi líto, že tak málo lidí pochválí tohoto králíka. Šárko jen tak dál jsem ráda, že jsem našla Vaše stránky a zřejmě již podle jiných vařit nebudu! DÍKY, díky, díky!!!!!

  4. Alena:
    Tato verze je pro vyznavače tradiční české kuchyně možná trochu netradiční, ale doporučuji každému vyzkoušet 🙂 Děkuji za tak velkou pochvalu! Králičí maso si to jednoznačně zaslouží, protože je chutné, lehce stravitelné a pro tradiční i moderní způsob vaření naprosto skvělé. Některé dobré recepty zapadnou a není jim věnována tak velká pozornost, ale kdo si chce na králíkovi pochutnat netradičně, ten si recept snad najde. Navíc nyní, když je tu na něj tolik chvály! Díky 😉 To dobrým receptům pomáhá k jejich oblibě a sbírají tak body důvěryhodnosti.

    Alexandra & Bali:
    nevšimla jsem si komenářů včas, ale i se značným zpožděním díky za pochvalu a za přízeň králičímu masu 😉

  5. Teda, naprosto úžasný recept, kterým jsem okouzlila i rodilého francouze! 😀

  6. Kristiex:

    A to je ta pochvala největší !!! 🙂 Díky za vyzkoušení.

    Postupem doby jsem recepturu ještě zdokonalila a pekla králíka přesně podle tohoto mého receptu, jen přidala namočené sušené houby v cidre (jablečném moštu). Nemělo to chybu. O receptu na svých stránkách též někdy příště napíši – chystala jsem ho pro jeden mykologický časopis, se kterým spolupracuji. Recepty s houbami mám v programu práce, proto hledám nové možnosti, kde by se mohly houby všeho druhu uplatnit. S králíkem a tímto receptem to byla sázka na jistotu.

    Zdravím vás i všechny Francouze 😉

  7. Díky za komentář u mého pojetí kuřete po normandsku a s ním spojeného odkazu na tento skvost.
    Určitě recept prubnu, já králíka můžu klidně každý týden ;-). A jako přílohu budu podávat asi kuskus. Pro Normandii je pravda atypický, ale my ho prostě máme rádi. Možná i šťouchané brambory s bylinkami by nebyly marné. Tak uvidíme, určitě rozhodne momentální nálada v mužstvu.
    Recepty z Normandie jsou jako stvořené pro tyto krásné zimní dny 🙂

  8. Tak dneska bude improvizace, zkusím nahradit králíka kuřetem 😀

  9. Lenka: Králík je skvělý a nemusí být vůbec fádní. Sama jsem stejného názoru. Před pár dny jsem zrovna králičí stehýnka dělala podle velmi zajímavého receptu, který si určitě nenechám jen pro sebe. Šťouchané brambory za žádné situace nezklamou. Už jsem jich dělala bezpočet variant a zrovna uvažuji, že nějakou další variantu vymyslím i na dnešní večeři.
    Měj se prima, v tomto období je v kuchyni útulno, tak tak celé odpoledne budu vězet 🙂

  10. Kristiex: Velmi dobrý nápad! Přeji velké pochutnání 😉

  11. Dnes jsem vyzkousel uvarit tento zajimavy recept a dopadlo to uzasne. Diky za inspiraci.

  12. nedávejte sem stahlý králíky..je to hnus…..

  13. miláttka:

    asi Pražanda co? To se pozná.

    Jinak králík je delikátní věc a tento recept je bomba.

  14. Děkuji za další super recept, pokaždé když ho vařím a hosté se olizují uvádím i zdroje a citace, každopádně až včera jsem poprvé zkusila flambovat, pro jistotu na dvoře, a protože jsem se k vaření dostala až po setmění, bylo flambování i úžasnou podívanou…
    ještě jednou díky!

  15. právě hledám nový recpet na králíka – a tento je zajímavý, ale např. u kachny mi chuť jablek vadí, jak jsou jablka v chuti omáčky znát? A jaká jablka jso lepší? Kyselá? Díky

    • Martina:

      Pokud jde o jablka v receptu, je důležitý jejich poměr s ostatními surovinami. Pokud použijeme tolik jablek, jako cibule (což je v tomto receptu doporučeno), jejich chuť rozhodně nebude nijak zásadně dominovat, ale velmi zajímavě v konečném výsledku ovlivní samotnou texturu pokrmu. I bez zahuštění se šťáva stane zahoustlejší a bude ji možno kombinovat s různými přílohami. Spojení jablek, slaniny a cibule dává zajímavou chuť, která zejména pečením s masem příjemně vynikne. Můj recept na králíka po normandském způsobu jablka obsahuje také proto, že toto ovoce je jednoznačně emblematickým ovocem regionu. V receptu nechybí trochu jablečné pálenky – tradičního calvadosu. Jaká jablka jsou nejlepší? Pro tento pokrm preferuji jablka zralá, která se vyznačují vyšší cukernatostí a nižší kyselinkou. Pokud pokrm vařím doma na jihu Čech, používám tradiční české odrůdy jablek, které sklízím v našem ovocném sadu. Odrůda se jmenuje James Grieve a do českých sadů se dostala z Anglie v poválečném období. U nás na jihu Čech se tato stará odrůda stále místy pěstuje. Bohužel jejím nedostatkem je to, že se nedá dlouho skladovat. Z tohoto důvodu si jablka kompotuji. A právě kompotované jablko je pro pečení s masem také ideální volbou. Domnívám se, že pokud chcete recept vyzkoušet, zkuste přidat k masu pár rozkrojených jablek a po samotném upečení si vyzkoušejte jejich chuť. Poté se rozhodněte, zda je do šťávy propasírujete či nikoli. Já doporučuji jablka nevynechávat. Zvláště v případě, když budete chtít ochutnat recept tak, jak ho připravují ve francouzské Normandii 🙂 Pro Normandii je také tradiční použití smetany (créme fraiche je uveden v soupisu základních ingrediencí), takže můžete případně vyzkoušet šťávu zjemnit dobrou smetanou, pokud by se Vám jablka zdála v chuti příliš kyselá. Ale v receptech není nic závazné, jen doporučeníhodné. Zkuste experimentovat a vyladit si výslednou chuť tak, aby vyhovovala vám. Budu držet palce, aby se králík podařil a chutnal. Děkuji za komentář a zdravím 🙂 Šárka

  16. Teda je to zajimavy recept ALE delat normandskou kuchyni bez smetany je hruza, v Normandii se i nudle podavaji s creme fraiche,smetanou plnotukovou a co nejvic to nejlip.
    Nemusi se pect v troube, uvarit staci a nakonec 250ml smetany nejmene; jinak to normandsky neni.

  17. PS bydlim ve Francii, a vsechbny moje normandské spoluzacky se proslavily kuchini se smetanou v absolutne vsem. A je to dobré, krom linii

Přidal komentář