31. srpna 2009 v 2.37, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 13

Štítky: | | |

90. Strouhaná tvarohová bábovka

upečená bábovka

Bábovek se v této soutěži sešlo opravdu mnoho, ale kdo ji nestihl upéct do dnešního dne, ten zítra ostrouhá :-) Soutěž se dostala do samého konce a nyní se o první tři místa poperou ctihodné dámy bábovky samy. Všechny mají veškeré náležitosti, tzn. funkční recepturu, zdařilou fotografii, tak je s chutí odešlu na poslední cestu … do ankety. Pověz mi anketo, která z bábovek je ta nejkrásnější? :-) Nemá se předbíhat událostem, soutěž stále trvá a já vám mohu představit vláčnou tvarohovou bábovku od coco-choc.

Strouhaná tvarohová bábovka

Ještě jsem stihla shledat se do konce soutěže se svou formou na bábovku a klasickou troubou. Dlouho jsem přemýšlela, jakým bábovkovým nápadem přispět do soutěže. Tradičních bábovek je tam mnoho, originálních ještě víc… Volba byla těžká. Ale říkám si, tvarohu není nikdy dost (zatím jsem nenarazila na nikoho, kdo by neměl tvarohové dezerty rád :-). Základní ingredience tedy byla, ale co dál? V týdnu jsem pekla koláč, který byl mou improvizací na klasický strouhaný koláč a buchtu ze Zapálené kuchařky (tzv. Tvá rohová buchta). Koláč se vydařil, a tak mě napadlo, proč ho nezkusit jako bábovku? A výsledek? Velmi zdařilý (včera večer upečeno, během dneška snědeno :-)

Pokud máte rádi tvaroh tak jako my a pokud nemáte rádi suché buchty, tak vyzkoušejte tuto bábovku. Bábovka je vláčná, tvarohu je v ní požehnaně a jak by řekl můj přítel: „Je mokrá“ (a tak to má nejradši…)

strouhání těsta

Ingredience:

Strouhané těsto:

  • 100 g jemného cukru (světlý třtinový, klasická krupice nebo i moučkový)
  • 1 vejce
  • 100 g nasekaných nebo namletých oříšků (my jsme použili vlašské, ale můžete i lískové, mandle atd.)
  • 150 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • · prášek do pečiva
  • cca 300 – 350 g hladké mouky

těsně před pečením

Tvarohová směs:

  • 4 měkké tvarohy (použijte raději ve vaničce – není tak suchý; je jedno jak vysoce tučné použijete či jak je nakombinujete)
  • 200 g cukru (přidejte nebo uberte podle chuti)
  • vanilkový cukr na ovonění (domácí je samozřejmě nejlepší)
  • 3 vejce

Postup:

Nejprve si připravte těsto, protože ho musíte dát zmrazit. Ušlehejte cukr s vejcem, oříšky, kakaem a rozpuštěným máslem.Prosijte mouku s práškem do pečiva (mouku přidávejte postupně). Vytvořte těsto, které se nebude lepit, ale nesmí se také drolit. Těsto vložte do sáčku, trochu splácněte (rychleji zmrzne) a vložte do mrazáku. Tak 45 minut až hodinka bude stačit. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvarohy ušlehejte s cukrem a vejci – jak jednoduché. Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou. Trochu zmrzlého těsta nastrouhejte na dno bábovkové formy (ať máte kůrčičku:-). Zbytek těsta nastrouhejte, většinu zamíchej te do tvarohové náplně a trochu si nechte na posypání povrchu bábovky. Pečte při 180 stupních asi hodinu a půl. Bábovka je velká a musí se propéct, ale stojí zato.

nakrájená bábovka

Dobrou chuť přeje coco-choc s přítelem

web: http://coco-choc.blog.cz/

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

 

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

13 komentářů k příspěvku „90. Strouhaná tvarohová bábovka“

  1. Madla říká:

    Výborný nápad! Tvaroh opravdu můžu a oříšky mlsám snad ve všech podobách, takže ani tato bábovka neujde mé pozornosti a auž se těším, až mi bude těsto mrznout v mrazáku :-)

  2. coco-choc říká:

    U nás je tvaroh vždy vítaný. Stále hledám nové tvarohové recepty, ale Strouhaný koláč (který mi byl inspirací pro tuto bábovku), „Trojbarevka“ a „Samožer“ (recept mám na svých stránkách) jsou stálicemi mé kuchyně. Pravda, nyní je tato trojice rozšířena o Strouhanou bábovku :-)

  3. robert říká:

    Mohu jen a jen souhlasit s Madlou. Úžasný nápad a navíc ještě lepší chuť této bábovky je prostě skvělá!!!!!!!!:)

  4. Dáša říká:

    Tahle variace na zmrzlé tvarohové řezy mně velmi zaujala. Dnes již málokdy zkouším nový recept, ale tenhle zkusím určitě. Bábovka je prostě bábovka a když má krásnou formu a rozkrojená zajímavě vypadá, sliny se jen sbíhají.

  5. Marta říká:

    Prosím v této tvarohové směsi není mouka???Děkuji

  6. Karin říká:

    Marti, ta tvarohová směs je vlastně náplň, tak tam mouka nepatří. Mouka je v kakaovém strouhaném těstě. Já se chystám tuto bábovku krasavici co nejdřív vyzkoušet, tvarohy už mám v ledničce :-)

  7. Marta říká:

    Karin moc děkuji za radu.

  8. lenka říká:

    Prosím jak velkou máte formu?Já se bojím, že mám menší a těsto mě vyteče. Předem díky za odpověď Lenka

  9. Gurmánka.cz říká:

    lenka: než majitelka této formy odpoví, řídila bych se tím, aby mezi okrajem bábovky a hladinou těsta zůstalo tak 5 cm. Raději ať těsto zbude, než by se mělo vylít do trouby. Raději upečte nějakou mrňavou bábovku navíc :-) Takovou tu do dlaně. Když vyložíte malý květináč pečícím papírem, dá se to upéct i v něm.

  10. lenka říká:

    Moc děkuji za radu, nejsem nejzdatnější kuchařka a nerada bych těsto vyškrabovala z trouby, což už se mi stalo:-)))S velikostí plechů a forem při pečení dobrot, mám neustálý problém:-)

  11. Gurmánka.cz říká:

    Lenko, to se stane občas každému :-)

  12. Josef říká:

    Je velká škoda že veškeré recepty jsou s
    cukrem,přitom již je na trhu sladidlo přírodní a to Stévie.

  13. Gurmánka.cz říká:

    Josef:

    Recepty od čtenářů jsou tradiční a nedá se nic dělat, on ten cukr je tradičním sladidlem. Stévii znám, pěstovala jsem ji (ne moc s úspěchem), ale pokud jde o slazení, tak cukr jsem také ještě nedokázala vyprovodit z kuchyně. Používám hodně přírodní cukr třtinový, velmi často i med, sem tam javorový sirup, ale občas dojde i na to naše „bílé zlato“ :-) U nás doma se sladí umírněně, tak si z toho vrásky příliš nedělám.

Zanechte komentář