9. srpna 2009 v 0.08, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněDva komentáře

Štítky: | | | |

47. Bábovka dvojitá čokoláda

babovka Dvojita ckolada

Bábovka Dvojitá čokoláda, protože čokolády není nikdy dost. Kousek plný čokolády, hrnku podmáslí a křupavých vloček je z kuchyně Madly a čokoládou se tu očividně nešetří :-)

Chtěl tu snad někdo čistě čokoládovou bábovku? Sliby se mají plnit nejen o Vánocích, jak tvrdí jedna píseň a čokoládová bábovka je oblíbená snad u všech generací. Navíc se dá upravit tak, že zastoupí i narozeninový dort. Moje verze je dvoubarevná – s hořkou a bílou čokoládou.

Jestli si chcete vychutnat dobrotu plnou čokolády, budete potřebovat:

  • ½ hrnku vloček (ovesných, špaldových, ječných – dle výběru, já volila ječné)
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1 hrnek bílé polohrubé mouky
  • 1 hrnek pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru (v nouzi poslouží i krystal)
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíci vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
  • ½ hrnku rozpuštěného a zchladlého másla
  • ½ hrnku mléka
  • tabulku hořké čokolády (polovinu najemno nastrouhat, druhou polovinu nalámat na kousky)
  • ½ tabulky bílé čokolády

Do větší mísy vsypeme vločky, zalijeme hrnkem podmáslí a necháme asi 10 minut odstát, aby vločky změkly a nabobtnaly. Poté přisypeme oba druhy mouky, cukr, kypřicí prášek a vanilkový cukr. Přilijeme olej a mléko, zamícháme. Nasypeme najemno nastrouhanou hořkou čokoládu a zamícháme. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme na kousky nalámanou hořkou a bílou čokoládu, těsto přesuneme do vymazané a vysypané formy a pečeme při zhruba 170 ◦C asi ¾ hodiny (záleží na velikosti formy a výkonnosti trouby). Ke konci pečení kontrolujeme bábovku špejlí, když už se těsto na špejli nelepí, je hotovo.

Bábovku necháme ve formě vychladnout a poté ji vyklopíme.

babovka Dvojita ckolada2

Dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Dva komentáře k příspěvku „47. Bábovka dvojitá čokoláda“

  1. coco-choc říká:

    Zdravá čokoládová bábovka? Ideální – mlsat bez výčitek. Opět chválím za vločky, třtinový cukr a celozrnnou mouku. A samozřejmě za velké množství čokolády:-)

  2. Madla říká:

    Velice děkuji za chválu, ale skoro si ji nezasloužím, protože vlastně ani jinak vařit neumím, vždycky se snažím „vpašovat“ do svých vymyšlených receptů něco zdravého.

Zanechte komentář