4. srpna 2009 v 14.51, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Bábovkový speciál, Vaše sladké nápady, Z Vaší domácí kuchyněČtyři komentáře

Štítky: | | |

Bábovka „Mraveniště“ 26.

Babovka - Mraveniste

S radostí představuji několik bábovek, se kterými si vyhrála Hanka. Protože je krásně představila sama, nebudu jí brát slovo :-) Děkuji Hanko za prima nápady, jak děti u jídla zabavit.

Dobrý den, paní Šárko!
Když jsem na netu hledala další recepty na bábovku, tak jsem se dostala na vaše stránky, kde jsem se dočetla o soutěži „O českou bábovku“. Protože ráda peču a vlastním poklad po babičce (formy, které budou mít minimálně okolo 80 let), tak bábovka je na našem stole častým moučníkem. Nejoblíbenějším receptem je u nás bábovka z celých vajec, protože je hned hotová. Ale protože mám dvě děti, tak se snažím, aby bábovky nebyly pořád stejné a taky se dětem líbily. Možná, že někoho barevná bábovka odradí, ale dětem právě ta barevnost udělá radost.

Hana Bednářová, Moravská Třebová

Bábovka „Mraveniště“

  • 250 g másla (mangarínu)
  • 250 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 125 ml vaječného likéru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ kypřícího  prášku do pečiva
  • asi 100 g tmavé cukrové nebo čokoládové rýže
  • 4 lžíce horké marmelády
  • čokoládová poleva

Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s máslem, cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný likér. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a důkladně pomícháme se žloutkovou pěnou. Za stálého šlehání (na 1. stupeň šlehače), přidáváme do těsta mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec zamícháme část ozdobné rýže. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté mouky na 170°C. Bábovku pečeme asi 55 minut (vyzkoušíme špejlí). Necháme ji vychladnout a vyklopíme. Vychladlou  bábovku potřeme marmeládou a rozetřeme na ni  čokoládovou polevu. Ještě neztuhlou polevu posypeme zbylou ozdobnou rýží.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

umístila se na 3. místě (106 hlasů)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Čtyři komentáře k příspěvku „Bábovka „Mraveniště“ 26.“

  1. Pivli říká:

    Tohle mraveniště se mi moc zamlouvá. Pěkná bábovka a určitě bude i doboručká! :-)))

  2. mejla-hlína říká:

    Tahle je suprová, nejen nápadem, ale i barevností. Opravdu mraveniště !!! bomba !

  3. Alena T říká:

    Super bábovka, bezva nápad a krásné provedení. Moc se mi líbí. O chuti nepochybuju.

  4. Anna říká:

    Dobrá bábovka

Zanechte komentář