Dezerty a sladké hříchy

35. Kapustová bábovka

5 komentářů

kapustova-babovka-vyklopena+ 

Až nebudete vědět co s kapustou, upečte si pro změnu bábovku 🙂 Kapustová bábovka je voda na můj mlýn. Miluji kapustové karbanátky. Po osmažení se snažím všechen přebytečný olej odsát papírem. Proč, když si mohu upéct rovnou kapustovou bábovku a nepotřebuji k tomu ani rozpálenou pánev s olejem? Recept pro všechny milovníky mletého masa a kapusty je dalším soutěžním kouskem od Lenky.

Ingredience

  • 1 hlávka kapusty
  • 400 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 nožička klobásy
  • sůl
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • mletá sladká paprika
  • 6 stroužků česneku
  • 2 vejce
  • 200 ml rýže natural
  • sádlo

Postup

Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a nasypeme do ní rýži. Uvaříme doměkka (cca 30 minut) a scedíme.
Cibuli posekáme nadrobno, osmahneme na rozpáleném tuku a přidáme maso. Opečeme do zhnědnutí, osolíme, okořeníme, podlijeme troškou vody, přidáme pokrájený střed kapustové hlávky a pod pokličkou asi 20 minut podusíme. Všechnu vodu necháme vydusit a směs necháme trochu zchladnout.
Kapustu rozebereme na jednotlivé listy, dáme je na cedník a spaříme vroucí vodou (tím změknou a budou poddajnější). Necháme je okapat.
Bábovkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme kapustovými listy.

kapustova-babovka-naplnena
Do částečně prochladlé masové směsi vmícháme na kousky pokrájenou klobásu, rozmačkaný česnek, rýži a vejce. Touto hmotou naplníme bábovku. Přikryjeme přečnívajícími listy, případně odloženými zbytky a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 30 minut. Pak necháme bábovku ve formě trochu vychladnout a opatrně vyklopíme. Čím je bábovka studenější, tím lépe se krájí.
kapustova-babovka2

Podáváme teplou s vařenými bramborami a zeleninovým salátem nebo studenou s chlebem.

Dobrou chuť přeje Lenka.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

5 Komentářů

  1. Lenka:
    Teda Lenko ? To je parádička…. Zelená je barva zkoumání a určitých změn,modrá je v této variantě duchovní a komunikativní, červená je srdeční a kdo má rád červenou má rád všechny barvy.. Smekám zase ten svůj obouchaný klobouk a tohle se ti fakt povedlo na max.. Je tam navíc skryt pentagram a ten odráží tvůj vztah k vaření a pečení.. Prostě bezchybná varianta……. Inspiruje mne k vytvoření bábovkové formy ve tvaru listu kapusty.. Krásné dny u plotny

  2. Lenka:
    Ještě jsem se vrátil a dovětek… Jestli tahle varianta zůstane bez ceny…. od mejly dárek, – bílá bábovka střední velikosti. Za to ručím.. Hlasovat budou návštěvníci, ale mejla může dávat dárky , kdy chce. Máš ji u mě.

  3. mejla: Óóó, děkuji mnohokrát, dmu se pýchou a rdím se blahem. 🙂

  4. Lenka:
    Nemáme tady s klukama dneska krom kysané smetany, kterou zrovna dojedli s marmeládou nic ! Tak nic neupeču , ale tady si dám kousek té dobroty. Ať to neprotahujeme – na mém webu je fotka bábovek mezi pohárky, je tam jedna střední velikostí a ta je tvá. KAm ji mám doručit ? Mejlu najdete na mejlu a tam mi pošli adresu. díky. Miluji své děti, Českou republiku a kapustu.

  5. Ikdyž osobně neznám krom Paní Šárky nikoho tady, tak všem děkuji za to, že takhle krásně propagujete Českou republiku a že zůstanete nakloněni nejen bábovkám a pečení, ale také třeba mejlovi . Krásné dny u plotny mejla-hlína kůže líná

Přidal komentář