4. srpna 2009 v 1.15, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněJeden komentář

Štítky: | | | |

20. Kynutá bábovka s rozinkami

 

kynuta-babovka-s-rozinkamiB

Kynutá bábovka s rozinkami je dílem Lenky. Zdá se, že kynutá bábovka se těší v české domácí kuchyni velké oblibě. Kynutých kousků se tu sešlo již několik, proto vybrat jednu favoritku bude pěkně tvrdý oříšek :-)

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 140 g másla
  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli, hrst rozinek
  • 3-4 lžíce rumu
  • hrst posekaných ořechů

Postup

Rozinky den předem opereme a zalijeme rumem.
Do mírně teplého mléka nasypeme asi polovinu cukru a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
V míse promícháme mouku se solí a citronovou kůrou. Přidáme zbytek cukru, rozpuštěné vlahé máslo, žloutky a kvásek. Vařečkou vypracujeme hladké těsto, které je hodně řidší než na buchty. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky (pokud se všechen rum nevsákl, tak i s ním) a ořechy.
Těsto přemístíme do bábovkové formy vymazané máslem. Pokud nemáme hodně velkou bábovku, radši těsto rozdělíme do dvou menších (těsto během kynutí nabude a při pečení se zvětší ještě víc).
Ve formě necháme kynout asi hodinu (dokud se objem výrazně nezvětší). Pak bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (zkoušíme špejlí, doba pečení záleží na velikosti bábovky).

kynuta-babovka-s-rozinkami-rez3

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Jeden komentář k příspěvku „20. Kynutá bábovka s rozinkami“

  1. mejla-hlína říká:

    Taky občas něco upečeš …. Fajnové nápady…. jen tak dááál. Krásné dny u plotny

Zanechte komentář