1. srpna 2009 v 1.39, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Bábovkový speciál, Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 15

Perníková kynutá bábovka 13.

pernik-kynuty-ve-forme1

Zajímavý příspěvek na kynutou perníkovou bábovku v krásné staré litinové formě poslala Lenka. Není to klasická kulatá bábovka „s dírou“ uprostřed, ale ve tvaru raka. Je to litinová forma stará čtvrt století, dostala jsem ji krátce po svatbě.

Perníková kynutá bábovka

Ingredience

  •  500 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 125 g másla
  • 3 vejce
  • 400 ml mléka
  • 100 g rozinek
  • 60 g mletých mandlí nebo ořechů
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • tuk a mouka nebo strouhanka na vysypání formy

Postup

 Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a přidáme lžičku medu a lžičku mouky. Vzniklý kvásek necháme 10 minut odstát. Prosátou mouku smícháme s kořením, kakaem, mletými mandlemi nebo ořechy a najemno nasekanými rozinkami. Přidáme med, vejce, rozpuštěné máslo a těsto zaděláme vzešlým kváskem. Necháme 20 minut kynout. Potom těsto nalijeme do pečlivě vymazané a vysypané formy (pozor – ne plnou, těsto ještě nakyne a při pečení nabude) a necháme ještě dalších 20 minut kynout. Perník nejprve pečeme v troubě vyhřáté na 220°C, pak teplotu zmírníme na 180°C a moučník dopečeme. Podle potřeby můžeme  shora zakrýt alobalem, aby se nepřipálil.

Bábovky se v Čechách pečou již od 15. století, jsem ráda, že se tu objevila i pěkná historická forma a v ní perníková kynutá bábovka :-)

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

15 komentářů k příspěvku „Perníková kynutá bábovka 13.“

  1. Helli říká:

    Moc pěkný kousek! Vypadá jako staré domovní znamení. Takovou litinovou formu bych si moc přála a s rakem obzvlášť. Je to totiž to nejlepší znamení z celého zvěrokruhu, což mi ostatní Rakové jistě potvrdí. :-)

  2. Gurmánka říká:

    Helli:
    Krásné račí znamení v litinové formě je dokonalé :-) I když nejsem členem zrozenců v Raku, mám k nim blízko. Ve zvěrokruhu se všemi „raky“ to mé znamení sousedí a se sousedy se snažím vycházet :-)

  3. Bali říká:

    Forma je suprová, bábovka taktéž.
    Ale musím oponovat s tím znamením. Nejlepší je totiž blíženec, že Šárko? :- )))

  4. Helli říká:

    Bali + Šárka: no tak dobře, nejlepší jsou Raci a Blíženci. Nebo Blíženci a Raci?

  5. coco-choc říká:

    Tak pozor, věřte nebo ne, ale jsem váhy i štír. Raději jsem váhy, neboť štír má více negativních vlastností, které se u mě projevují, když jsem naštvaná… Ale musím uznat, že váhy by na formě nevypadaly, tak dobře jako rak (a s přimouřením oka je rak podobný štíru :-)

  6. Pivli říká:

    Nádherný kousek!
    Ovšem ohledně znamení musím vám musím oponovat. Nejlepší jsou pochopitelně Lvi! ;-)

  7. Madla říká:

    Tak to je teda forma! Mít takovou doma – hmm.
    Ovšem s těmi znameními, tak aby byl byl pořádek, nejlepší jsou samozřejmě Ryby :-)
    A před paní lenkou smekám, jeden recept lepší než druhý, to se to pak těžko konkuruje. Holt laťka je nasazena proklatě vysoko.

  8. rybička říká:

    Forma skvělá! Taky mám pár „bábovek“ bez komínku uprostřed… Dokonce právě hliněné – srdíčko a čtyřlístek, že bych se ještě do konce soutěže přemohla a v létě taky upekla bábovku? A ohledně znamení u rybičky vedou jedině Ryby! A co takhle bábovka s komínem jako do kruhu zatočená ryba nebo dvě? Co mejlo?

  9. mejla-hlína říká:

    Celému světu….. Mejla se omlouvá, ale nestíhám a tak někdy ? něco ?
    rybička:
    Dám na sránky něco na rybičky,-pečení? spíš grilování, takový spešl nápad co funguje prima. Tak asi zítra.
    Pivli:
    LVI !!!!!!! JO !!!
    Ostatní znamení prominou……..
    Krásné dny, třeba u plotny. Ps: Dobrou noc lidi zlatí.

  10. žaneta říká:

    nic moc

  11. Jarka říká:

    Moje známá prodává tuto formu máli někdo zájem napiště Jarka.

  12. KecinkaKecka říká:

    Nádhera, mám také formy raka, dokonce dvě, tak se chystám, že to upeču. Pak písnu jestli se povedlo.

  13. Gurmánka.cz říká:

    KecinkaKecka:

    Budu se těšit. Taková forma by se dala použít i na rybí paštiku :-)

  14. Martin říká:

    Jak umýváte litinové formy, čím je ošetřujete? mám nádhernou včelu, zrovna se v ní peče mramorová buchta, tak snad vyjde. U litiny se asi musí buchta péct déle, než se forma prohřeje, je tomu tak? Mám elektrickou trobu. Někde jsem četl, že je dobré dávat formy do myčky.

  15. Gurmánka.cz říká:

    Martin:

    S údržbou litiny nemám žádné problémy, Nechám trochu odmočit a myji klasicky jemnou houbou a saponátem. Z hlediska údržby je litina nenáročná a nezničitelná. Když na to přijde, dávám ji i do myčky a nejeví známky ublížení. Větší problémy mám s mědí. Tak ať buchta z litinové formy chutná :-)

Zanechte komentář