13. srpna 2009 v 15.48, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 18

Štítky: | | | |

58. Tvarohová bábovka s překvapením

bábovka tvarohova s prekvapenim

Na počátku všeho dění byla forma. Solidní modrá forma toho už hodně pamatuje a člověk se na ní může jednoznačně spolehnout :-) Tvarohová bábovka je zásah na srdeční komoru všem milovníkům tvarohu. Já modrou barvu i tvaroh moc ráda :-) Co všechno se do takové formy dává, aby z ní vypadla krásně vláčná bábovka? To prozradí sama coco-choc, která ji do soutěže zaslala a já jí za to posílám velký dík :-) Pořád jsem si říkala: „Napadne někoho upéct tvarohovou bábovku?“ – soutěžní příspěvek č. 61 – tvarohová bábovka je tu!

Tvarohová bábovka s překvapením

Konečně jsem se dostala ke své bábovkové formě a klasické troubě. Této příležitosti jsem musela okamžitě využít a poslat svůj skromný příspěvek do soutěže.
Vybrala jsem (za pomoci dalších mlsných jazýčků) jemnou tvarohovou bábovku, která je od té klasické (po 250 g tvarohu, cukru a másla) vláčnější a není tak mastná (názor je vždy subjektivní). Bábovku ráda vyšperkuju o nějaké to překvapeníčko – tentokrát v podobě hořké oříškové čokolády. Vyzkoušejte a třeba Vám zachutná jako nám…

forma III.

Ingredience:

  • 250 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
  • 100 g másla
  • 200 g cukru (použila jsem světlý třtinový)
  • 1 vanilkový cukr (vlastní výroba je samozřejmě nejlepší)
  • 5 lžic mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • sníh ze 4 bílků
  • 4 žloutky
  • např. 100 g hořké oříškové čokolády

forma IV.

Postup:


V míse ušlehejte tvaroh s oběma cukry, žloutky a pudinkovým práškem. Rozehřejte si máslo spolu s mlékem (skvěle poslouží mikrovlnka), nechte trochu vychladnout a zašlehejte do tvarohu. Přisypte mouku s práškem do pečiva a vyšlehejte do hladkého těsta. Ke konci opatrně vmíchejte sníh z bílků (zde již nešlehejte). Vlijte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku můžete dát péct v této podobě anebo na její povrch naházejte kousky čokolády (vězte, že i nutella nebo také vlašské oříšky si s touto bábovkou rozumí).
Pečte při 200 stupních C asi 45 minut.

bábovka s čokoládou II.

Dobrou chuť přeje coco-choc s přítelem

ukrojená bábovka

http://coco-choc.blog.cz/

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

18 komentářů k příspěvku „58. Tvarohová bábovka s překvapením“

  1. Lenka říká:

    Jojo, modrá je dobrá … a tvarohová bábovka ještě lepší. :) Ta forma je hotový poklad, nádhera.

  2. Madla říká:

    Ta forma je opravdu krásná a zasněžená tvarohová bábovka jakbysmet. A na Váš blog budu asi chodit častěji, snažím se vařit zdravě a i když mě už mé vegetariánské období opustilo, ráda vymýšlím nová bezmasá jídla.

  3. coco-choc říká:

    Formu „vydendal“ přítel od jednoho starožitníka. Jsem za ní strasně ráda. Ještě bych chtěla poděkovat Šárce za její ochotu a trpělivost se mnou a technikou :-)

  4. toffo říká:

    Forma je opravdu překrásná. Není náhodou naprosto čerstvým přírůstkem do domácnosti? Že by i přítele uchvátil bábovkový speciál?
    Receptů už je přespousta, marně dumám, jak originálně bych ještě mohla přispět.

  5. Helli říká:

    coco-choc:
    Tahle tvarohová bábovka mi kápla do noty! Mám v oblibě klasické nepřekombinované kousky a tento k nim patří. Klidně vynechám i tu čokoládu. Trošku mě překvapuje vaničkový tvaroh, není v něm pro tento účel příliš vody? Jak by bábovka dopadla s klasickým tvarohem z kostky v hliníkové fólii?
    Obdivuji krásnou smaltovanou formu, má opravdu půvabný tvar.

  6. Pivli říká:

    Helli: máš pravdu, forma je krásná, vyloženě klasika. Forma co mám doma je sice pěkná, ale nízká a do té klasické má daleko. Ale mám ji ráda.
    Tvarohová bábovka nezklame nikdy. Přimlovám se také za vaničkový tvaroh, jiný nepoužívám. Už jsem někde psala, že kupuji v Normě jak nízkotučný, tak tučný. Utěšuji se tím, že je určitě z českého mléka. Oba tvarohy jsou jemné a chutné. když je ve vaničce troška vody, sleju ji. Tvaroh v kostce používám málokdy. :-)))

  7. coco-choc říká:

    To toffo: bábovkovou formu mám dlouho, jen nemám momentálně přístup ke klasické troubě, tak ji nemohu využít podle svých představ. Je pravda, že to byl jeden z nejlepších dárků od mého přítele.

  8. coco-choc říká:

    To Helli: Tvaroh v kostce používám jen do náplně klasických kynutých buchet. Ale nemyslím si, že by bábovka s kostkovým tvarohem nevyšle. Jsme přeci holky šikovné, tak dokážeme recept přizpůsobit „aktuální situaci“ – přilijeme mléko apod. Jen bych doporučila těsto opravdu vyšlehat, aby v něm nezůstaly hrudky.

  9. Veronika říká:

    Tak tato bábovka je opravdu výtečná….ani nestačila vychladnout a zbyly po ní jen drobečky :-) Skvělý recept. Povedla se na poprvé, jen jsem musela přidat malinko mléka, protože jsem měla těsto trochu husté…asi tvarohem. Dnes ji jdu dělat a doufám, že vydrží ke snídani :-)

  10. Gurmánka.cz říká:

    Veronika:

    U nás většinou žádná bábovka do snídaně nevydrží, … leda že ji peču někdy v noci, kdy mě u toho nikdo nevydí :-) Tvarohovou mají všichni asi nejraději.

  11. Eva Demeterová říká:

    gurmanka.cz
    Bábovku ráda vyšperkuju o
    573 × 480 – 114 kB – jpg
    Dobrý deň, rada by som si kúpila horeuvedenú bábovkovú formu. Prosím poraďte mi ako a kde?
    Ďakujem.

  12. Jana říká:

    Mám tu samou formu ještě po prababičce, a nevyměnila bych jí ani za nic, jen je černá :)

  13. Gurmanka.cz říká:

    Jana:

    Staré formy jsou dokonalé a nepotřebují nahrazovat žádnými novými kousky nádobí. Ty letité formy mají paměť a ta se cení :-) Já jim bezmezně důvěřuji.

  14. Renata říká:

    Tak jsem právě onu bábovku upekla, dle receptu namísto čokolády jsem dala nutellu. Výsledek ? hmm jedla jsem teda daleko lepší. Nic moc už bych ji znovu rozhodně nepekla. Přijde mi vysušená, a to jsem ani nepekla 45 min. jelikož nemám formu jako tady paní . Obávám se jaká bude na druhý den :(

  15. Gurmanka.cz říká:

    Renata:

    Jedná se o čtenářský recept na bábovku, ale od pohledu mi žádná tvarohová bábovka nepřijde vysušená. To platí i v tomto případě :-) Z vlastních zkušeností vím, že nikdy nemám bábovku pečenou dříve než za cca 45 minut, tak nevím, kde se u vás mohla stát chyba. Nejspíš je to tak, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Určitě na bábovky nezanevřete, protože je to báječné pečivo, které psalo dějiny našich předků :-) Receptů na bábovky je skutečně mnoho!

  16. Bára říká:

    Jsem zklamaná, bábovka se úplně rozpadla uvnitř nedodělala i přes dodržení postupu do puntíku! :(

  17. Gurmánka.cz říká:

    Bára:

    Jedná se o čtenářský recept, ale na bábovky není třeba zanevřít. Jen na mých stránkách najdete spoustu zajímavých nápadů. Ručit ale mohu jen za ty recepty, které jsem sama připravila a popsala. Děkuji za zprávu a přeji mnoho radosti a úspěchu při dalším pečení :-) Zdraví Šárka

  18. Lenka říká:

    Pekla jsem ji včera a je výborná,… Diky

Zanechte komentář