4. srpna 2009 v 15.30, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněDva komentáře

Štítky: | | | | |

30. Velká bábovka s želé bonbóny

Velka babovka s zele bonbony

Velká bábovka s želé bonbóny je od Hanky Bednářové. Není určena  jen malým strávníkům, ale  starším ročníkům ji můžete předepsat jako balzám na unavené klouby. Kvalitní želé bonbóny jsou nejlepší kloubní výživou, tak tuhle bábovku doporučuji péct opravdu v té největší formě, kterou doma najdete. Vaše klouby budou ve formě a mlsný jazyk si přijde na své :-)

Ingredience:

  • 750g polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1 vanilinový cukr
  • 40 g droždí
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 350 – 400 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • citrónová kůra
  • 1 balíček rozinek
  • necelý balíček různobarevných želé bonbónů (např. Ovomia nebo Bon pari – měkké, obalené v pískovém cukru, žádné gum. medvídky apod.)
  • nejméně 10 jader vlašských ořechů
  • sůl

Na kvásek:

  • droždí + 2 lžičky cukru + lžíce hl. mouky + několik lžic vlažného mléka – necháme vzejít

Postup:

Do mísy dáme mouku, cukr, tři pořádné špetky soli, strouhanou kůru a přilijeme vzešlý kvásek. Z těchto přísad zaděláme těsto a nakonec vařečkou zapracujeme rozinky, ořechy a bonbóny nakrájené na kousky. Necháme asi půl hodiny na teple vykynout. Dáme na vál, propracujeme, vyválíme váleček (pokud je na povrchu kousek želé, zamáčkneme ho a těsto seštípneme – nepřilepí se pak na formu) a vložíme do pořádně rozpuštěným máslem vymaštěné bábovkové formy. Máslo pokapeme i na povrchu. Necháme dalších 10 minut kynout.
Pečeme v předehřáté troubě – prvních 5 min. zprudka – asi při 180 °C, pak zmírníme na 160°C a dopékáme dalších 40 – 45 minut (zda je bábovka upečené, vyzkoušíme špejlí – nebude se nám na ni lepit). Upečenou bábovku s formou dáme na mokrou utěrku ( bábovka se pak lépe vyklopí) a necháme 1/4 hod. prochladnout. Kdybychom ji vyklopili hned, těsto by se mohlo srazit. Pokud by ve formě úplně vychladla, mohla by se těžko vyklápět. Vyklopenou bábovku pocukrujeme a necháme vychladnout. Pak nakrájíme.

Velka babovka s zele bonbony - postup
Na řezu jsou vidět kousky rozpuštěných barevných bonbónů, díky kterým bábovka i pěkně voní.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Dva komentáře k příspěvku „30. Velká bábovka s želé bonbóny“

  1. mejla-hlína říká:

    Dobrý nápad a vonět bude určitě.

  2. yannka říká:

    Ja dala kdysi zele bonbony do muffinu, ale ty kousky hrozne ztvrdly a tahly se z nich takove jakoby nite – kazdopadne nepozivatelne. Nevite nekdo, kde se mohla stat chyba?

Zanechte komentář