Dezerty a sladké hříchy

Pravé pardubické perníčky

17 komentářů

Pernicky_a 

Jak se peče perník v Pardubicích? Recept dorazil od Berušky a jsou to perníčky k nakousnutí. Určitě budou chutnat báječně! Děkuji za další úžasný příspěvek a prostírám tu perníčky z Pardubic, podle dokonale vybroušeného receptu, který nezklame ani toho, kdo se do pečení pustí úplně poprvé.

Posílám příspěvek do Vaší perníkové soutěže. Letos jsem pekla perníčky teprve podruhé. Loni to nebylo úplně ono, a protože jsem rodačka z Pardubic – města perníku, tak jsem se na sebe
trochu naštvala a začala pátrat, pročítat recepty, rady a tipy, až jsem postupným zkoušením a úpravou surovin dosáhla dobrého výsledku – perníčky jsou jemné, měkké, chutné a nijak složité. Není to žádné mistrovské dílo, ale spíše perníček k zakousnutí 🙂 Přikládám recept a několik fotografií. Beruška

Pardubické perníčky

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g žitné mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce solamylu
  • 100 g másla
  • 4 lžíce medu
  • 30 ml rumu
  • 1 žloutek
  • perníkové koření
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička solamylu

Mouku prosejeme na vál, přidáme moučkový cukr, solamyl a perníkové koření. Dále přidáme nakrájené máslo, med, rum a žloutek. Zpracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 2 hodiny odležet v ledničce. Odleželé těsto rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme tvary. Rozložíce na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou vody a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut.

V míse třeme bílek s práškovým třikrát prosátým cukrem. Přidáme pár kapek citrónu a nakonec dáme lžičku škrobu. Třeme tak dlouho, až je poleva hustá a dalo se s ní snadno zdobit upečené perníčky.

pernicky10

 Děkuji Berušce za milý perníkový příspěvek a zařazuji ho do naší předvánoční soutěže.

17 Komentářů

  1. Tak to jsou perníčky podle mého gusta co stojí za vyzkoušení 🙂 Díky Beruško za recept

  2. U tohoto receptu se mi moc líbí přidání žitné mouky a citronové šťávy, které perníčkům dodá nový šmrnc 🙂 Hned bych si takový měkký a voňavý mandlový zázrak zakousla. Připomínají mi perníčky, které pekla moje teta. Vždycky mi strašně moc chutnaly, protože byly právě takové svěží po citronech. Takže tenhle recept stroprocentně vyzkouším (ale asi bez rumu, ten kvůli perníčkům kupovat nebudu) a snad se díky omamně známé perníkové vůni vrátím zpět do dětství.

  3. Perníčky se tváří slibně a vypadají vnadně 🙂 Kapku rumu tam dám, protože od doby, kdy jsem byla upozorněna, že v každé pořádné chalupě nesmí chybět rum, si jeho zásobu hlídám (i když ho máme fakt jenom do buchet 🙂 Kousek od nás je destilérka, která právě slavný \”tuzemský\” rum už léta vyrábí a je na něj patřičně hrdá. Svěží citrónová vůně perníčkům určitě prospěje.

  4. Perníček k zakousnutí je ten správný. Recept vypadá sympaticky, voňavě a chutně, přemýšlím, že bych ho možná vyzkoušela. :-)))

  5. Perníčky k zakousnutí jsou nejlepší. Moc se mi líbí cukrová poleva na zdobení, tu zkusím, možná se mi povede rovná linka :-).
    Mandličky dotváří ten pohádkový dojem perníčku z perníkové chaloupky.

  6. No právě, zdobení! Když jsem se pokoušela zdobit perníčky, poleva byla všude, jen ne tam, kde měla být. perníčky pak vypadaly, jako když je někdo profackoval. 🙂

  7. Dobrý den, perníčky jsem dneska pekla, ale není to úplně to, co jsem čekala. Myslím, že to bude tím perníkovým kořením, které není specifikováno a tak jsem tam asi nedala to, co se mělo dát a v množství jaké mělo být. Myslíte, že by bylo možné přiblížit, jaké a kolik zruba koření tam dát (aspoň třeba jedna lžička, dvě,…), Moc děkuj. Těsto je jinak úžasné

  8. Recept se moc povedl. Máte to moc krásně popsané.Bohužel nejsem moc na to zdobení. Navíc jsem měla problém sehnat žitnou mouku. Nakonec jsem jí našla za skvělou cenu http://eshop.balance-system.cz/21793-mouka-celozrnna-zitna-1kg.html

    • Pavla:

      Domnívám se, že celozrnná mouka se dá sehnat poměrně snadno ve větším marketu (např. Kaufland má širokou paletu různých druhů mouky) a sázkou na jistotu jsou farmářské prodejny či prodejny zdravých potravin. U nás na malém městě jsem s nabídkou spokojena. Jistě se dá mouka sehnat i přes internet v eshopu, ale tam jsem ji zatím nikdy nebyla nucena kupovat. Bez mouky se neupeče, sehnat se někde musí. Tak ať se daří 🙂

  9. Dobré recepty ale z pravého Pardubického perníku, nic společného.Praví Pardubický perník má mít v sobě asi 30 koření, které pochází až z Afriky, které se dováželo za total.režimu, nyní by to vyšlo hodně draze,dělat praví Pardubický perník,takže se procecdůra zkrátila,nebo-li ošálila.Recept,postup, technogiji mám na praví Pardubický perník ale nesmím jen nikde zveřejnit.Matka pracovala od roku 1960 jako mistrová v Pardubické pernikárně a zdobila perníky které šli do zahraničí,fotky mám schované, takže procedůru znala nazpaměť asi tak,takže ji mám napsanou od maminky.

  10. Petr Tunka:

    Výrobní tajemství zůstává neodhaleno, ale je pěkné, že se skrze domácí recepty snaží pekařky a pekaři přiblížit k originálu. Trefit směs koření je vždycky problém, to je jistě ta největší překážka, ale je fajn, že to lidé nevzdávají a recepty na pardubické perníčky stále voní. Měla jsem v Pardubicích tetičku, co nás perníčky zásobovala pravidelně. Na Vánoce vždy přibalila i krásnou perníkovou chaloupku. Tu jsem jedla až v létě, kdy byla úplně tvrdá a cukrové zdobení opadávalo. Jsou perníčky, které dělají radost už jenom tím, že se na ně můžeme dívat a cítit jejich vůni. Přeji krásné Vánoce provoněné perníčky všeho druhu 🙂

  11. Dobry den, zkousela jsem tento recept a jsem spokojena. Obavala jsem se, ze bez kypriciho prasku to bude hrozne tvrde,ale neni to tak. Pernicky jsem pekla pred 5 dny, skladuji na balkone v plechove doze prikryte mikrotenem a nejsou tvrde. Doufam ze i ostatnim clenum rodiny budou chutnat a recept pristi rok zopakuji. Dekuji Berusce za zverejneni.

  12. Dobrý den.
    Taky budu péci perníčky, moje dcera mě uhání, že musíme zase péci, tak mi nic jiného nezbývá,je ji 7 let moji princezně. Já Vám nyní prozradím určité koření co se dávalo do pravého Pardubického perníku z Afriky: Kolovník Zašpičatelý,Kolovník Lesklý, Bujarník Yohimbe, Kanna,Kanna extrakt, Cindium Monnieri, Gotu kola.To je základ koření do pravého Pardubického perníku a tento základ vyjde finančně asi na 900,-Kč ,tak už víte proč se od toho opustilo, drahá výroba,jenže v tom koření jsou léčivé struktůry, které byli i v tom perníku třeba proti rakovině, lidé to jedli ani to nevěděli, proto dříve nebylo tolik rakovin. nádorů, za to nyní je to tzv. moderní nemoc.

  13. Jsou ty perníky opravdu pravé nebo jsou levé.

  14. Slyšel jsem že ty vaše perníky jsou podvrh, protože jsem slyšel že v pravém pardubickém perníku je 200g hladké mouky a 5 žloutků.

Přidal komentář