3. ledna 2010 v 23.25, napsala Šárka Škachová • Rubrika: V kuchyni s Anuší Kejřovou (podle starých kuchařských knih vaříme poctivou českou klasiku)Počet komentářů: 13

Štítky: | | | | | |

Česneková omáčka s uzeným masem a kynutým knedlíkem

česneková omáčka s uzeným masem a houskovým knedlíkem - od toffo 

Česnekovou omáčku s uzeným masem a kynutým knedlíkem – podle Anuše Kejřové – připravila a uvařila . Malá ochutnávka v podobě receptu s fotografiemi je tu i pro nás ;-)

Česneková omáčka, s uzeným masem a kynutým knedlíkem patří do „vybájených“ oblíbených receptů z dětství mého táty. Moje maminka nikdy nevěděla, jaký je ten správný pracovní postup a tak jí vařila, jak si myslela, že by to tak asi mohlo být ono. Při listování Úspornou kuchařkou Anuše Kejřové jsem nad tímto receptem na str. 108 zajásala, ale i já jsem si ho nakonec upravila tak, abych vaření měla co nejjednodušší.

česneková omáčka uzené knedlíky - podle toffo

Česneková omáčka, s uzeným masem a kynutým knedlíkem patří do „vybájených“ oblíbených receptů z dětství mého táty.  Moje maminka nikdy nevěděla, jaký je ten správný pracovní postup a tak jí vařila, jak si myslela, že by to tak asi mohlo být ono. Při listování Úspornou kuchařkou Anuše Kejřové jsem nad tímto receptem na str. 108 zajásala, ale i já jsem si ho nakonec upravila tak, abych vaření měla co nejjednodušší.

Nejprve jsem si připravila jíšku, aby jí byly tak tři lžíce, jak píše v receptu Anuše Kejřová. Ta jí určitě měla dopředu na celý týden nachystaný  plný rendlík, uložený v chladné špajzce, aby se při každém vaření nemusela zdržovat její přípravou. Tak to dělávala moje babička.

Jíšku jsem rovnou přichystala cibulovou, tato varianta mi pro chuť omáčky připadala lepší, než v omáčce vyvařovat cibuli syrovou. Zalila jsem jí místo tří čtvrtin – půl litrem kuřecího vývaru a tu zbývající třetinu jsem nahradila smetanou na vaření. Tatínkovo česneková omáčka je totiž bílá.  Pomalu jsem nechala provařit dvacet minut a těsně před koncem vaření jsem přidala 7 rozlisovaných stroužků česneku. Česnek byl z Číny, tudíž neměl to správné česnekové aroma. Proto jsem jeho počet z 5ti stroužků zvedla na 7 a proto jsem ho také přidávala až téměř na poslední chvíli. Aby mi ten zbytek česnekového parfému nevyprchal. Omáčku jsem necedila, mohla by se ale propasírovat nebo rozmixovat, aby byla krémovější, bez kousků cibule. Muškátový květ se v mé zásobě koření nenachází, budu se muset polepšit.

česneková omáčka s uzeným masem a kynutým knedlíkem

 

Pokud Vám doma zbude kousek vařeného uzeného masa a kynutý knedlík máte „nasyslený“ třeba v mrazáku jako já , stojí Vám na stole pravé domácí jídlo téměř s fastfoodovou rychlostí.

Dobrou chuť, stojí to opravdu za to !

Děkujeme za recept, který naprosto dokonale zvedl náladu všem klasikům :-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

13 komentářů k příspěvku „Česneková omáčka s uzeným masem a kynutým knedlíkem“

  1. Gurmanka.cz říká:

    Česká klasika v domácím podání většinou nikdy nezklame :-) Krásný recept co voní česnekem a „štipkou květu“ – každopádně se v těch starých kuchařských knihách moc krásně čte.

  2. Madla říká:

    Ačkoli manžel není příliš omáčkový, koprovku má rád a onehdy mu velice chutnala i pažitkvoá omáčka, takže česnekovou prostě musím zkusit. Na česneku jsme oba doslova závislí, takže děkuju moc za inspiraci.

  3. Gurmánka.cz říká:

    Madla:

    Žijeme v omáčkové říši, je fajn ochutnat i takovou voňavou česnekovou. Kopr jsem vysadila do zahrady, koprovka nás doma nemine. Kdo kopr nerad, ten má velkou smůlu. V naší kuchyni velím já :-)

  4. Knedlikova říká:

    Nice break from the meat and dumpling dishes – I love these in winter but it’s too hot for them right now!

  5. toffo říká:

    Knedlikova, vařila jsem před třemi týdny, v období vytrvalých dešťů a v chatě vytápěné jen kamny na dřevo. Ač s pohledem do kalendáře to vypadá jako nerozum, hutné, teplé jídlo zahřálo v žaludku i na duši :-).

  6. karolina říká:

    Proboha co to je za knedlíky?To se nestydíte tohle ukázat!

  7. Jarka říká:

    Česnekovou omáčku přímo milujeme, je to klasika a tento recept jsem zdědila po mojí babičce. Uzené maso si dříve udili sami doma a to se samozřejmě nedá srovnávat s „očouzeným“ kupovaným masem. Zkuste tuto omáčku dochutit špetkou mletého nového koření, je to delikatesa. Omáčku podávám k uvařeným bramborám ve slupce, po uvaření oloupu, nakrájím na kolečka, trochu osolím. Z uzeného se nejlépe hodí prorostlá krkovice. Jídlo je sytější, proto přijde vhod zejména v zimě a hlavně – nikdy se nepřejí.

  8. Gurmánka.cz říká:

    Jarka:

    Je to dokonalé zimní jídlo, to máte svatou pravdu :-) Tak jak ho popisujete, jeví se mi naprosto dokonale. Nedávno jsme doma diskutovali na téma uzený hovězí jazyk. Ten by v doprovodu česnekové omáčky vypadal šarmantně. O chuti vůbec nepochybuji. Určitě se k němu hodí brambory, také bych dala na vaši domácí tradici a udělala si brambory vařené ve slupce. Špetka mletého koření omáčku jistě krásně ovoní a český česnek paličák tomu všemu dá krásnou korunu. Díky za komentář a mějte se krásně ;-) Šárka

  9. toffo říká:

    Mleté nové koření, určitě nezapomenu a hlavně, co nejdříve opět připíšu na rodinný jídelní lístek. Děkuji.

  10. Milan říká:

    Takto jí dělala i moje maminka a já ji dělám též jen místo knedlíků si do ní lámeme pecené Plzeňské rozpeky neboli slané vdolky.

  11. Gurmanka.cz říká:

    Milan:

    Se slanými vdolky to musí být ještě neodolatelnější :-)

  12. Víťa říká:

    U nás se k této omáčce vždy podávaly DOMA’CI‘ bramborové knedlíky. Stojí to za zkoušku, uvidíte.

  13. Gurmanka.cz říká:

    Víťa:

    Věřím tomu :-)

Zanechte komentář