5. ledna 2010 v 15.57, napsala Šárka Škachová • Rubrika: ZeleninaPočet komentářů: 34

Štítky: | | | | | | | | | | | |

Geniálně jednoduchý recept na úpravu baklažánu – lilku

lilek baklažán 3 

Středomořské počasí je konečně na českém jihu. Nad hlavou s dokonale modrou oblohou, co ji vkusně kazí jen několik málo bílých obláčků, se o jídle přemýšlí úplně jinak. Hlavně jednoduše, aby nám nekradlo čas. 5 minut příprava, zbytek zvládne horká trouba bez naší asistence. Spolehnout se můžeme i na rozpálený gril. Jak je komu libo. Já běžím se svým baklažánem do kuchyně. Cestou to vezmu přes zahradu a utrhnu nějakou tu voňavou středomořskou bylinku, aby jídlo mělo autentický šmrc. Inspirovala jsem se v jedné skvělé kuchařce, která má středomořský náboj od první až do poslední stránky. Je to od Lenky Světové a Dagmar Derré. Určitě ji máte už doma, ale kdyby náhodou ne, je to skvělé čtivo právě pro letní období. Parádních receptů s minimální námahou tam najdete opravdu moře. A komu se zachtělo trochu moře, může si pořídit i , kterou tyto dámy před nedávnem vydaly ke spokojenosti těch, kteří mají na svém talíři mořskou rybu nejraději, ale ještě potřebovali trochu poradit, aby se v té podmořské říši trochu lépe zorientovali. 

lilek baklažán 1 

Baklažán a‘ la Jean  
  • 1 baklažán
  • olivový olej (extra panenský, jak jinak ;)
  • hlavička česneku
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Recept najdete v Olivové (nejen) kuchařce pod názvem Lilek a´la Jean. Já mu říkám Baklažán a´la Jean, protože se mi to lépe rýmuje :-) Trochu jsem si ho upravila, ale základní postup receptu je vážně famózní a není třeba na něm nic měnit. Přídávám nějakou tu bylinku a citrónovou štávu. Když mám, tak zároveň s baklažánem griluji i kousek Halloumi, ale výsledný dojem to nikterak neovlivní.
 halloumi sýr na grilování z Kypru 
(Halloumi je národní sýr Kypru a byl zde vyráběn již před tisíci lety. Připravuje se ze směsi kozího, ovčího a kravského s jemným přidáním máty. Je možno ho grilovat, opékat, smažit, vařit, strouhat nebo jíst rovnou bez úpravy)
lilek baklažán 2
 

  

Lilky rozpůlíme a v každé půlce podélně vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a natěsno jimi vyložíme vzniklé zářezy. Bohatě zalijeme olejem, ochutíme solí a pepřem a dáme péci do rozpálené trouby na 200 °C.
 
lilek baklažán 6
 
Středně velký baklažán byl za 30 minut upečen. Před vlastním pečením jsem ještě přidávám rozmarýn, pár snítek tymiánu, kousek šalvěje a půlku citrónu vcelku. Bylinky nám jídlo navoní a horká citrónová šťáva s olivovým olejem je můj favorit. K tomuto receptu není třeba říkat nic. On mluví sám za sebe a já musím jenom vychválit !! Doporučeno jako předkrm s čerstvým pečivem nebo jako příloha ke grilovanému masu. Většinou si otevře láhev dobrého vína, položím na stůl košík s čerstvým pečivem a když dojím lahodný pečený lilek, uvědomím si, že jsem k němu vlastně ani to pečivo nepotřebovala. Ulomím pár kousků a vytřu zapékací misku, aby v ní nezůstala ani kapička dobrého olivového oleje navoněného citrónovou šťávou a bylinkami. Když použiji hrubě mletou mořskou sůl, krásně to s pečivem mezi zuby křupe a to mě baví :-)
 
P.S.
Za chutnou recepturu posílám jednu olivovou „extra virgine“ pusu Dáše a Jeanovi ;-)
 
lilek baklažán 7
 
Ona mě vůbec ta středomořská kuchyně chytla za srdce a hlavně v době, když je venku takhle krásné letní počasí. Je úplně jedno, že to k tomu moři máme docela daleko. Včera jsem se byla projít po písečné pláži na Vlkově a vyzkoušela teplotu vody. Voda venku už je na koupání!
 
 
lilek baklažán
 
Lilek (Solanum melongena L.) – co jste o lilku možná nevěděli
Ve Španělsku se mu říkalo berengenas „jablka lásky“, ale latiníci mu přiřadili název mala insana „jablko bláznovství“, věřilo se, že způsobuje šílenost. Spolu s rajčaty a brambory patří lilek do čeledi lilkovitých. Známe několik odrůd. Nejběžnější jsou lilky oválné tmavofialové. Italské druhy bývají kulatější, světlejší a žíhané. Japonské jsou bílé a mají fialové šmouhy, ale výjimkou nejsou ani růžové a zelené plody. Uvnitř plodu je bílá měkká dužina se semínky. Čím je plod zralejší, tím jsou semínka tmavší.
 
Lilek má původ pravděpodobně v Ásamu (jihovýchodní Indie a Barma). Kupci jej dovezli na Střední východ a do Středozemí. Ve 12. stol. jej Maurové dovezli do Španělska, odkud se rozšířil do celé Evropy. Do Ameriky se dostal až o čtyři staletí později. Lilky mají vysoký obsah draslíku a říká se o něm, že je mimo jiné dobrý jako protijed po konzumaci jedovatých hub.
 
Při nákupu dbáme na to, aby slupka byla lesklá, hladká. Nejideálněji je zpracováváme ihned, ale neměl by být problém s uskladněním v chladničce, kde by po dobu jednoho týdne měl vydržet bez újmy na kráse. Lilky jsou vhodné k pečení, grilování, smažení, zapékání, restování, dušení či na přípravu skvělých lilkových pomazánek, např. rozmixovaný lilek s citrónovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Je to moderní a zdravá surovina. Nejvíce cenných látek se skrývá pod slupkou. Když nemusíme, neloupeme ji. Sám o sobě je lilek nízkokalorický, proto pozor na velké množství oleje. Lilek je jako houba a umí ho nasát opravdu hodně. Protože obsahuje jedovaný solanin, nikdy ho nekonzumujeme syrový.
 
Lilek baklažán - kniha 
 
V knihovně mám jednu zajímavou knihu od Rosemary Moon, která je plná této zajímavé zeleniny a najdou se v ní recepty z celého světa. Dokonce nechybí ani baklažánová zmrzlina ;-)
 

lilek baklažán 

 
Protože s lilkem vařím ráda, mám pro vás i další kuchařská inspirace, co lehce voní Řeckem, ale též Francií. Kde se vzal ten starý název baklažán? Pochází z balkánského slova patlžan a můžeme ho z dnešního pohledu brát za poněkud zastaralý. Jenže mě názvy s patinou zašlých časů nepřestávají bavit :-)
 
Kuchařská inspirace na téma: LILEK V KUCHYNI
 
 
Možná nemáte lilek rádi a nenecháte se tím pádem zlákat ani na baklažán :-)  
Krásný slunečný víkend a hodně dobrého jídla i pohody ;-)
 

 

 
 

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

34 komentářů k příspěvku „Geniálně jednoduchý recept na úpravu baklažánu – lilku“

  1. Helli říká:

    Baklažán á la Jean je náramná dobrota. Vyčaruje nám atmosféru Středomoří, i když se nacházíme v srdci Evropy. K dnešnímu slunečnému počasí je to rozhodně ten správný nápad.
    Holky Olivky jsou náramně šikovné, léto bez jejich kuchařky si už sotva dovedu představit. Šárko, škoda, že jsi poněkud z ruky, tyhle lilky jsou tak lákavé!

  2. vegereceptynakazdyden říká:

    Milá Šárko, díky, vypadá to nádherně – je zajímavé, jak bývají nejlepší ty nejjednodušší věci :-)))

  3. Gurmánka.cz říká:

    Helli:

    Říkala jsem si, že zahájení letní sezóny v letní kuchyni bych měla pojmout stylově, když je konečně modrá obloha a počasí jako ve Středomoří :-) Lilek se k tomu parádně hodil a obě víme, že když něco chutná Jeanovi, nemůže nás to zklamat :-) Udělala jsem si velké zásoby olivového oleje, tak už jenom aby se dařilo zelenině – ve skleníku, v zahradě, na pultech zelinářů (jedno kde) – hlavně aby jí bylo dost :-)

  4. Gurmánka.cz říká:

    vegereceptynakazdyden:

    Milá Klárko, to je vážně pravda. Čím méně ingrediencí, tím sofistikovanější chuť. Jednou někdo řekl, že nejlepší suroviny pro přípravu jídla jsou ty, které se tam nedostaly :-) Kuchařova bujná fantazie dokáže být hrobem gastronomie. Středomořské recepty jsou krásně přímočaré. To je to jejich kouzlo. Kapka oleje a snítka bylinky stačí k tomu, aby se na talíři odehrávala velká show. Ovšem nepostradatelnou ingrediencí je krásné počasí a mořem provoněný vzduch. Jenže když se chce, tyhle recepty fungují i tam, kde moře nevoní ;-) Co nám zbývá ..

    Na jedno malé české moře se jedu za chvilku podívat. Na Orlík ;-) Tam to taky krásně voní – voda a les dělá jedinečnou atmosféru. Krásnou neděli a zdravím „na kopeček“ :-)

  5. Alice_G říká:

    Šárko, ujišťuju se – tu půlku citronu pečeš v pekáčku po boku lilku? „Prdelkou“, nebo řezem nahoru? A pak ho na lilek vymačkáš?
    Díky.

  6. Gurmánka.cz říká:

    Alice_G:

    Citrón dávám do pekáčku v půlkách vedle lilku a v tomto případě řezem nahoru. Nějak se mi ten citrón nedostal do záběru :-) To se omlouvám. Ale jak říkám, být tam nemusí, ale já ho ráda.

  7. Gurmánka.cz říká:

    Alice_G:

    Zde je jeden recept, kde se horké citróny báječně hodí :-)
    http://dolcevita.blog.cz/0804/losos-s-horkymi-citrony-a-pecenym-cesnekem

  8. Bali říká:

    S tímto receptem musím jen souhlasit ;-)
    Šárko, díky za oživení. Už ho asi také brzy udělám. Ještě letos nebyl.
    Dovolím si přidat odkaz na moji úpravu: http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/lilek-la-jean.html

  9. Gurmánka.cz říká:

    Bali:

    Když vidím tuhle zeleninu, vždy si na dobrý recept vzpomenu :-)

  10. Elena F. říká:

    Baklažán je naša obľúbená zelenina a tento recept je geniálne jednoduchý. Horúci citrón na dochutenie nás priam nadchol! Ale moja najmilšia úprava baklažánu je bulharský ajvar.

  11. Gurmánka.cz říká:

    Elena F.:

    Ajvar, to je moje láska. Už jenom ta krásná barva ve mně probouzí nadšení. Loni jsem si dovezla vynikající ajvar z dovolené, ale doma udělaný musí být naprosto bezchybný. Letos se do něj určitě pustím. Horký citrón je takové malé nic, ale umí jídlo na talíři pěkně dotvořit. Šťáva z něj je sladší a víc se jí uvolní. Díky za komentář a hlavně za připomenutí ajvaru :-)

  12. Honza říká:

    mega dobry mega easy recept

  13. Gurmánka.cz říká:

    Honza:

    Díky za mega pochvalu ;-)

  14. HanaS říká:

    Úžasně jednoduché a móóóc dobré…vidím to na každovíkendové repete…už jsme měli dvakrát na gril party a všem náramně chutnalo, i návštěvám :) Díky!

  15. Orinka říká:

    Já lilky před přípravou posolím a nechám vypotit. Tady se o ničem takovém nepíše – nebude jídlo trpké??

  16. Gurmanka.cz říká:

    Orinka:

    Říká se, že se lilky mají nechat trochu „vyplakat“ :-) Ale když je trouba rozehřátá na 200 °C, zaručeně se z lilků ta kapka hořské šťávy „vypotí“. Zrovna tak to funguje, když lilky položíme na rozpálenou pánev nebo je dáme do grilu.

    Středomořská kuchyně má své fígle a těm se dá věřit. Recept je vyzkoušený ze všech stran a pochválený, nemusíte z toho mít strach.

  17. Gurmanka.cz říká:

    HanaS:

    Kdo se umí srovnat s chutí lilku (baklažánu), toho ten recept vezme za srdce :-) Je jednoduchý a úžasný. Díky za zprávu ;-)

  18. Lenča říká:

    Náhodou jsem narazila na božskou lilkovou pochoutku. Lilky milujeme celá rodina. Ale toto, to je pohádka…..! Vyzkoušela jsem nejdřív 1 lileček…, teď je dělám rovnou 4! Česnekem taky nešetřim. V parném létě je to nejlepší večeře. Díky!!!!!!!!!!!! :-)

  19. Papaja říká:

    Objevila jsem další autorku webu, která dostala stejně geniální nápad na úpravu lilku :-)

    http://www.mamincinyrecepty.cz/bezmase-pokrmy/cesnekovy-lilek

    Nebo to nejspíš nebude její nápad, ale ať koukám jak koukám, stále nemohu najít odkaz na zdroj, kterým je nepochybně Olivová kuchařka…?
    P.

  20. Gurmánka říká:

    Lenča:

    Díky za hromadu „lilkového nadšení“ :-) Je to opravdu to pravé letí voňavé vaření, které vzduch provoní parfémem česneku a olivového oleje. Pro všechny milovníky takového vaření je tu Olivová a Mořská kuchařka, je tam báječný kus další inspirace, tak mohu jen doporučit. Já mám štěstí, že od autorek jsem mohla přijmout i pozvání ke stolu a opravdu to za to stojí ;-)

    Škoda jen, že léto je v našich končinách tak krátké … Ale i tak si ho užijeme !!!!!!!! :-) Létu zdar a takovým letním dobrotám obzvlášť :o)
    Šárka

  21. Gurmánka říká:

    Papaja:

    Případ „baklažán a´la Jean“ odhalen ;-) Ještě že na kvality Olivové kuchařky upozorňujeme my! Jeanovo recepty jsou originální a tudíž k nepřehlédnutí. Díky za odkaz a měj se letně a krásně. Š.

  22. Helli říká:

    Souhlasím s Papajou. Je s podivem, že autorka citovaných stránek uvádí zdroje svých receptů téměř všude, cituje dokonce i reklamní leták Alberta, ale u lilku a la Jean na citaci evidentně zapomněla. Nebo si možná pomyslela, že když pečené lilky posype balkánským sýrem nakrájeným na kostičky a obloží syrovou okurkou s rajčetem, že to bude už nový recept? Sice se tak tluče francouzská kuchyně s balkánskou, ale třeba to někomu vyhovuje. Jen škoda toho pečeného lilku, samotný by vynikl mnohem víc… :-)

  23. Hraběnka říká:

    Jednoduché a určitě moc dobré. H.

  24. Gurmánka.cz říká:

    Hraběnka:

    Opravdu je to tak :-) Knihu zajímavých receptur od šikovných holek (Lenky a Dáši) doporučuji. Recepty od Jeana nikdy nemají žádnou chybu :-))) Osobně vyzkoušeno a pochváleno.

  25. Michelka říká:

    Naprostá dobrota!!! Miluju lilek na všechny způsoby, ale tento je opravdu famózní. Kdo nevyzkouší neuvěří!

  26. Gurmánka.cz říká:

    Michelka:

    A přitom je to tak jednoduché. O to je ten recept lákavější k vyzkoušení :-) Díky!

    P.S.
    Jeanovi se ten recept moc povedl! :-)

  27. Láďa říká:

    K úpravě lilků bych chtěl jen podotknout, jak už tady psala Orinka, že by se měly opravdu nechat před přípravou „vyplakat“. Moje babička byla Chorvatka, takže baklažány znám už z dob vlády rudých bratrů, kdy tady spousta lidí ani nevěděla, že podobná zelenina existuje. A v Chorvatsku to je hodně používaná zelenina a vím, že je vždy před jakoukoliv úpravou nasolovala a nechávala odstát, ať už před pečením nebo smažením.

  28. Gurmánka.cz říká:

    Láďa:
    Určitě souhlasím. I když u tohoto receptu, původem ze slunné Francie, toto autorka receptu nezdůrazňuje, funguje to skvěle i bez toho, aby se lilek musel „vyplakat“ :-) Ale v zásadě se tento krok opravdu nemá podceňovat.

  29. Lilek říká:

    Super recept, jednoduché, lacné chutné… :)

  30. Dag říká:

    Geniální Žán! Dnes dostal hlavní roli u naší večeře, k tomu pečené brambory a tvaroho-majolkovo-pažitkový dip k tomu – a velmi brzy bude v této sestavě opět. Děkuji!!

  31. Milan říká:

    Musím se držet zuby nehty, protože mi k tabáku a kafi přibyl na seznam hříchů nový fet- tahle úprava lilku, já bych se v tom už..l, miluju to :)

  32. Gurmánka.cz říká:

    Milan:

    Člověk za život musí nasbírat nějaké hříchy :-) Tenhle je dokonce nevinný :-) Takové hříchy já miluji!

  33. renkla říká:

    Tak už ho dělám po druhé a musím říct vynikající !!!

  34. Gurmánka.cz říká:

    renkla:

    Baklažán je geniální zelenina, u nás možná trochu nedoceněná, ale tento recept je opravdu fajn :-)

Zanechte komentář