3. dubna 2010 v 0.58, napsala Šárka Škachová • Rubrika: VelikonocePočet komentářů: 18

Štítky: | | | |

Velikonoční mazanec podle receptu z fary

velikonocni mazanec

Bez mazance nejsou Velikonoce. Je to totiž to nejtypičtější velikonoční pečivo, které by na svátečním stole chybět nemělo. Mazanec peču podle farského receptu po babičce, protože mám na něj ty nejlepší vzpomínky a bez nadsázky, ten její byl nejlepší ;-)

Mazanec se peče na „bílou sobotu“, je nejvyšší čas s ním začít. O velikonočních tradicích jsem dnes napsala povídání. Můžete si čtením ukrátit čas, až budete mít zaděláno a těsto bude odpočívat.

Velikonoční mazanec podle farského receptu

(číst celý recept)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

18 komentářů k příspěvku „Velikonoční mazanec podle receptu z fary“

  1. Novotná říká:

    Milá paní Šárko,
    vyzkoušela jsem mazanec podle vašeho receptu a je opravdu vydařený. Sice svůj recept mám, několikrát vyzkoušený, ale tento je lepší. Dnes ráno jsem ho poprvé nakrojila a ochutnala. Díky, od vás se pořád něco učím. Též děkuji za krásnou kuchařskou knihu, která mi v pátek dorazila a přeji vám i celé rodině pěkné a veselé velikonoční svátky. Děkuji za vaše laskavé stránky. Helena Novotná z Lán, vaše věrná čtenářka.

  2. Gurmánka.cz říká:

    Novotná:

    Děkuji paní Heleno za laskavá slova :-) Právě jsem stihla uveřejnit k velikonočnímu mazanci i čerstvou fotografii. Už jsem i ochutnala a musím říct, že letošní mazanec se povedl :-) Též vám přeji pohodové velikonoční svátky a děkuji za vaši přízeň. S pozdravem Šárka

  3. Helli říká:

    Farský mazanec dělá čest svému jménu nejen chutí, ale i velikostí. Mazance i vánočky musely na farách bývat velikosti alespoň XXL, aby se dostalo na všechny koledníky a návštěvy. Na ten tvůj, Šárko, se srdce směje. Jestlipak z něj do dnešního večera něco zbude? :-)

  4. Gurmánka.cz říká:

    Helli :-) To je ono! Farský musel být „něco extra“ a muselo se dostat na každého :-) Tento mazanec tyto požadavky splňuje. Přitom se pohodlně vejde do větší mísy při zadělávání a po upečení hezky dosedne na běžný větší talíř. Na stole je nepřehlédnutelný a svou velikostí a vůní impozantní :-) Faru též nejde přehlédnout, protože už z dálky je na obzoru vidět kostelní věžička. Tento mazanec se také těší nadměrné pozorností, tím pádem za chvilku z něj nezbude ani drobek :-))) Už je ho jenom půlka.

  5. Gurmánka.cz říká:

    Helli:
    Ale stejně nejhezčí jsou ty kraslice :-)

  6. HaF říká:

    Milá paní Šárko,to,co jsem včera v noci vytáhla z trouby,nebyl mazanec.Bylo to něco mezi pekařskou pohádkou a kolem od vozu!
    Je nádherný,voňavý a chutná báječně.Odteď je u nás na velikonoce pravidelně!!!

  7. Gurmánka.cz říká:

    HaF:

    Hanko, takové pocity mívám i já :-)))) Je to prostě luxusní kousek ve všech ohledech. Recepty z fary jsem si vždycky tak nějak představovala. Ta trocha okázalosti a nepřehlédnutelnosti k nim patří :-)

  8. Pivli říká:

    Farská kuchyně je echtovní, nešizená. A farské kuchařky musely být z nejlepších.
    Ač mazanec několik let na Velikonoce nedělám, jsem nalomená pro to, příští rok tenhle vyzkoušet.
    A ano, kraslice jsou nádherné! ;-)

  9. Alena říká:

    Milá paní Šárko. Letos jsem upekla mazanec podle Vašeho receptu a můžu říct, že lepší jsem nepekla. Vypadal úžasně a ještě lépe chutnal.Už jen název ve mě vzbudil respekt a úctu. Zajímal by mě i farský recept na vánočku, no snad by se mohla upéct i podle tohoto receptu, brzy vyzkouším. Děkuji za recept, určitě ho budu péct rodině i během roku na snídaně. Ještě jednou díky. Kraslice jsou nádherné, ale mazanec je hezčí. Alena

  10. Gurmánka.cz říká:

    Alena:

    Milá Aleno, díky za pochvalu :-) Je pravda, že název je takový „respektvzbuzující“ a když ho připravuji, mám u toho vždycky pocit velké důležitosti :-) Potom s netrpělivostí čekám, jak se vyvede, zda nepraskne a jak pořádně nakyne. Zazím mě nikdy nezklamal a vždy to vyšlo tak, jak jsem si přála. Určitě to bude tím, že do pečení jdu vždycky s notnou dávkou pokory a nikdy si neříkám, že ho zvládnu levou zadní :-) I když si to někdy v duchu tak trochu myslím. Peču ho každoročně a nějakou praxi jsem za ta léta samozřejmě získat musela … A jak říkáte, bylo by fajn upéct si ho i během roku. Nedělní snídaně se jeho vůní krásně promění ve vznešenější záležitost. Domnívám se, že se od těsta na vánočku neliší téměř v ničem. Jen se prý do vánočky nemá dávat muškátový oříšek ani květ, aby si bochánek (mazanec) ponechal kus ze své tajemné výjimečnosti. Mějte se krásně a díky moc za milou zprávu. Šárka

  11. Michaela říká:

    Dobrý den Šárko. Letos jsem pekla svůj první mazanec podle Vašeho receptu. Byl nádherný, velký, voněl a i když jsme na něj byli jen dva, vydržel od sobotního odpoledne jen do pondělní snídaně. Jelikož Vy jste už zkušená „mazanečkářka“ (lepší výraz mě hned nenapadl), mám dotazy, abych dílko příště dovedla k dokonalosti. Prvně by mě zajímalo, jak zajistit, aby nepraskl, jestli je na to nějaký fígl, mně totiž krásně popraskal. Pak jsem podle Vaší rady nechala těsto kynout přes noc, ale po upečení mělo takové zvláštní aroma, jako bych tam nalila rum, který jsem tam ale nedala (ale i přesto nám mazanec šmakoval). V diskuzích jsem se pak někde dočetla, že když se těsto nechá v teple kynout několik hodin a pravidelně se neprohněte, začne tam probíhat alkoholové kvašení. Příště to teda už nebudu s kynutím přehánět (kynutá těsta jsem nikdy nedělala, nemám s tím vůbec zkušenosti, tak se tak hloupě ptám), ale zajímala by mě k tomu Vaše připomínka a názor. Moc Vám děkuji a přeji krásné jaro. Michaela z Brna

  12. Gurmánka.cz říká:

    Michaela:

    Hezký den, tak konečně se dostávám alespoň ke krátké odpovědi na velikonoční téma. Pokud jde o zvláštní aroma, které mazanec delším kynutím získal, jedná se o alkoholové kvašení, ke kterému může dojít, když se pečivo nechá kynout v konečném tvaru, kam se nedostane kyslík. Během kynutí je dobré těsto znovu prohnětat, aby se tomu zabránilo.

    Prasknutí mazance by mělo řešit jeho naříznutí (nastřihnutí) do křížku. I když občas se stane, že ať děláme co děláme, těsto malinko praskne a trochu nám kazí estetický dojem. To je naštěstí po prvním kousnutí odpuštěno :-)

  13. Zdena Charvátová říká:

    Mazanec byl luxusní! Moc děkuji za recept!:)

  14. Gurmánka.cz říká:

    Zdena Charvátová:

    Já moc děkuji za pochvalu :-)

  15. Pavla Lachmanová říká:

    Děkuji za recept na úžasný mazanec. Byl měkkoučký, vláčný – prostě skvělý. Už jsem ho pekla 2x :-)
    Máte krásně psaný blog i fotky – pohlazení po duši.

  16. Gurmánka.cz říká:

    Pavla Lachmanová:

    Děkuji za milý komentář :-) Tento mazanec je opravdu moc dobrý a já si nenechám ujít příležitost upéct ho i mimo velikonoční období také klidně 2x za sebou. Mějte se krásně. Šárka

  17. valentyna říká:

    dobry den,pres noc testo musite dat do ledncky,rano vindat a nechat pry pokojove teplote a pracovat dal podle receptu…miluji mazanec na velikonoce nikdy nevidrzi do druheho dne,vsem krasne Velikonoce a Vam Sarko diki za uzasny recept

  18. Gurmánka.cz říká:

    valentyna_

    Děkuji za komentář :-) Letos jsem mazanec nepekla, ale bylo to z toho důvodu, že pro jiné dobroty na něj nebyl v kuchyni čas. A stýskám si po něm a vážně uvažuji, že se do něj pustím i dnes. Proč ne? :-) Když je chuť, nedá se s tím nic dělat!

Zanechte komentář