19. prosince 2011 v 4.20, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, VánocePočet komentářů: 12

Štítky: | | | | |

Pouštní růže

"jak se pečou pouštní růže" 

POUŠTNÍ RŮŽE –  jsou delikátně křupavé sušenky, které pravé pouštní růže v mnohém připomínají. Mají krásnou barvu s odlesky zlatého pouštního písku a v ústech křupou lépe než písek pod nohama. Letos jsem ke klasickým vánočním dobrotám přidala i tyhle voňavé sušenky, které většinou peču během roku jen tak ke kafíčku.

"jak se pečou pouštní růže"

Pouštní růže

  • 180 g másla
  • 130 g hladké mouky
  • 120 g mletých mandlí
  • 150 g krystalového cukru ( ½ bílý a ½ tmavý)
  • ¾ prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 celé vejce + 1 žloutek
  • 100 g kukuřičných vloček (cornflakes)
  • kukuřičné vločky na obalení

Do misky vložíme máslo, předem nakrájené na menší kostičky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme cukr, vejce, mandle, prosátou mouku s práškem do pečiva a podrcené kukuřičné vločky. Vypracujeme těsto, které necháme cca 1 hodinu odpočinout v chladu. Poté z těsta vytvarujeme malé kuličky, které obalíme v kukuřičných vločkách, dobře je přitiskneme a klademe na plech předem vyložený pečicím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe, protože pečením se trochu rozšíří a utvoří se z nich placičky.

"jak se peče pouštní růže"

Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 12 minut. Poté plech vyjmeme a pokud je potřeba, placičky trochu zformujeme a 5 minut dopečeme. Po upečení necháme vychladnout. Zvláštního efektu dosáhneme posypáním moučkovým cukrem.

"jak se pečou pouštní růže"

Nechte se krásou pouštních růží okouzlit třeba letos o Vánocích.

"jak se pečou pouštní růže"

 Tyhle sušenky inspirované Saharou se snesou nejen s dobrou kávou, ale i s dobrou hudbou. V tomto případě je volba jasná. Jestliže mineralogy nepřestávají udivovat zkaměněné krystaly navrstvené do podoby pouštní růže, tak pro Stinga se stala tajemná pouštní květina motivem pro fascinující píseň. Berte ji jako recept na dokonalou pohodu a harmonii, která doplní krásu právě upečených sušenek. Smíchejte tóny hudby se sladkou vůní právě upečeného pečiva. Právě jste vyrobili parfém domácí pohody. Pouštní růže má v každém skupenství něco do sebe :-)

Desert Rose – STING

Sním o dešti,
sním o zahradách v pouštním písku

Tahle pouštní růže
Každý z jejích závojů je tajný slib
Tato pouštní květina

Žádný sladký parfém mě nikdy nemučil tak, jako ona

A jakmile se otočí,
tak jak se hýbe v logice všech mých snů

Uvědomuji si, že nic není jak to vypadá

Kdo je Sting?

Sting (* 2. říjen 1951), vlastním jménem Gordon Matthew Thomas Sumner, je anglický hudebník z Newcastle upon Tyne. Než se vydal na sólovou dráhu byl hlavním zpěvákem, skladatelem, a baskytaristou rockové skupiny The Police.

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

12 komentářů k příspěvku „Pouštní růže“

  1. Helena říká:

    Tak to vypadá naprosto luxusně !!!!!! Díky za růže v mnoha podobách. Ty opravdové pouštní jsem na vlastní oči viděla a tyhle se jim opravdu blíží věrohodně. S tím rozdílem, že lépe voní. A song od Stinga funguje nadstandardně pohodově! Děkuji a přeji ty nejkrásnější Vánoce.

  2. Horác říká:

    Milá paní Gurmánko, žena vyzkoušela upéct pouštní růže a já se musím přiznat, že je to opravdu blaho na jazyku. Voňavé, křupavé a zlaté sušenky se u nás díky Vašemu receptu zabydlely. Hezké Vánoce a hodně nových nápadů přejí E. a M. Horácovi.

  3. Emma říká:

    Nikdy jsem o nich neslyšela – což asi není nic divného, neslyšela jsem o spoustě věcí:-). Mají se nechat odležet nebo hned sníst?

  4. Gurmánka.cz říká:

    Helena:

    Symbol pouště na talíři potěší dobrodruhy :-) A song od Stinga je dokonalý i bez těch sušenek, ale přeci jenom v jednotě je ta síla větší :-) Díky a krásné svátky!

  5. Gurmánka.cz říká:

    Horác:

    Tak to moc děkuji za vyzkoušení a za sdělení poznatků, jak pečivo zafungovalo u vás doma :-) Krásné svátky Vám přeji. Šárka

  6. Gurmánka.cz říká:

    Emma:

    Mohou se jíst hned, což je jejich výhoda. Je to taková příjemně křupavá sušenka, za pár minutek hotová, což je mi na ní sympatické. K mé oblíbené silné a neslazené kávě jsou naprosto ideální :-)

  7. Milena říká:

    Upečeno – poděkování je na místě. Recept znám, ale nikdy jsem ho nezkoušela doma. Voňavé a zajímavé cukrovíčko si zaslouží dík. A já jdu teď ochutnat ke kefíčku. Pěkný zbytek letošního roku a moc se těším na další inspiraci z vaší kuchyňky. Tam mi dělá společnost i váš kalendář, a to už pár hezkých let. Jen doufám, že nám na přespříští rok zase jeden chystáte, protože si to bez něj už neumím představit. M.

  8. Gurmánka.cz říká:

    Milena:

    Děkuji za zprávu :-) Momentálně se na kalendářích na rok 2014 pracuje, tak mohu slíbit, že zase budou :-) Krásný adventní čas přeji a děkuji za milou přízeň. Šárka ;-)

  9. Hana říká:

    Upečeno,ochutnáno – jednoduše řečeno, jsou prostě skvělé. Děkuji za recept.

  10. Gurmánka.cz říká:

    Hana:

    Díky za zprávu, mám radost :-)

  11. Kaca říká:

    Tyto susenky se u nas staly hitem letosnich Vanoc! Hned za nimi pecena cokolada, rovnez dle vaseho receptu. Dekuji moc za recepty, diky vam stoupa me chatrne kucharske sebevedomi…

  12. Gurmánka.cz říká:

    Kaca:

    Milá Kaco, tak to mě opravdu moc těší :-) Děkuji moc za potěšující komentář a přeji Nový rok 2018 plný pohody, úspěchu a zdaru. Šárka :-)

Zanechte komentář