13. října 2012 v 2.53, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sýry a sýrové delikatesyPočet komentářů: 9

Štítky: | | | |

Naložený sýr feta ve voňavém oleji

"nakládaný sýr v oleji a bylinkách" 

Naložený sýr feta ve voňavém oleji pěkně vypadá a ještě lépe chutná. Znám jen málo okamžiků, které nejsou vhodné na to, aby se na stůl postavila sklenička s naloženým ovčím sýrem. A když je řeč o kouzlu okamžiku, je ten správný čas na to, abychom sestřihli všechny zahradní bylinky a připravili je k zimnímu odpočinku. Přesně to jsem udělala a ještě honem využila voňavou sílu bylin k tomu, abych je zasnoubila v olejové lázni s chutným sýrem. Teď už jenom vydržet pár dnů a potom s chutí konzumovat. 

"nakládaný sýr" 

 NALOŽENÝ SÝR FETA ve voňavém oleji

potřebujeme: 

  • 250 g řeckého sýru feta
  • 1-2 chilli papričky
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list)
  • špetka hrubozrnné mořské soli
  • špetka hrubě namletého barevného pepře
  • kousek citrónové kůry
  • olivový olej na dolití

 způsob přípravy: 

Sýr nakrájíme na kostky a naskládáme ho do sklenice s víčkem. Prokládáme bylinkami, kousky chilli papričky a kořením. Ovoníme proužkem citrónové kůry a skleničku se sýrem dolijeme olivovým olejem. Sýr ve voňavém oleji necháme 5 dnů marinovat. Dva dny nechávám stát v pokojové teplotě a poté skleničku se sýrem uskladním v chladničce. Většinou dlouho čekat nevydržíme a s chutí ho sníme i bez pořádného odležení. 

 "naložený sýr s bylinkami" 

Takto naložený sýr vydrží při správném skladování až tři týdny. Nejlépe si na něm pochutnám s kouskem tmavého chleba a nezbytné skleničky dobrého vína. Když se naložené sýrové kostky rozmačkají s kousky chilli papričky, máme vynikající pomazánku, kterou můžeme použít na namazání malých kanapek. Ze vše nejvíc mě ale baví ten voňavý olej. Je příjemně aromatizovaný bylinkami a pěkně přibroušený pálivými papričkami. Hodí se všude tam, kde cmám chuť zanechat malou pikantní stopu. Do salátu, na maso i na těstoviny, ale nikdy se neobejde bez dobrého vína. 

  

A teď je ten nejlepší okamžik připomenout si slova belgického spisovatele Maurice des Ombiaux, který pronesl: 

  

„Sýr je bratrem vína a stejně jako víno, ani sýr nikdy není týž.  

Je vrtkavý jako láska a je třeba zachytit jej v pravém okamžiku, kdy jeho lahodnost vrcholí.“ 

 

Pozor na olivový olej! Je na českém trhu k dostání kvalita? Video zde. 

"naložený sýr v oleji" 

Také si doma nakládáte sýrové dobroty? A jaký druh sýru k tomu používáte nejraději? 

  

  

Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.       

   Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.  

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

9 komentářů k příspěvku „Naložený sýr feta ve voňavém oleji“

  1. toffo říká:

    Nejčastěji nakládám hermelín, v nostalgické vzpomínce na propařená léta. Nejlepší byl od Míry ze Struháku a ten mi letos prozradil jeho tajný recept. Sám ho vydyndal na kuchaři, od kterého mu zachutnal. Hermelín se nakládá už zralý, měkký. Rozříznutý se naplní prolisovaným stroužkem česneku, mletým pepřem, sladkou paprikou a majoránkou. Ve sklenici se zaleje olejem a kdo má rád, může do oleje přidat nakrájenou cibuli a pálivou celou feferonku. Nechá se uležet 3 -4 dny, v chladnější místnosti nebo chodbě. Prostě, hospodská klasika.

  2. Yvona říká:

    Vynikajici recept,ja bydlim v Olomouci,takze nakladam hlavne tvaruzky.
    Vetsinou si syr mazu na topinky,krasne se roztecou.
    Na olej si davam pozor,vzdy si prectu z jakych oliv a jakym zpusobem jsou zpracovany.

  3. Gurmánka.cz říká:

    toffo:

    Naložený hermelín mě na první ochutnání opravdu nadchnul. Už je to dávno, co jsem ho poprvé ochutnala, ale máš pravdu, že když se naloží již dobře vyzrálý, bude o to lepší. Nedávno moje dcera nakládala hermelín naplněný ořechy a proleželý v ořechovém oleji. Byla to opravdu lahůdka :-) Mám všechny sýry moc ráda, ale moc s nimi neexperimentuji. Sýr-chléb-víno = svatá trojice :-)

  4. Gurmánka.cz říká:

    Yvona:

    Olomoucké syrečky, to je pojem. Líbí se mi ta jejich nízká kalorická hodnota. Právě proto si je s velkou chutí ráda dám. Jenže … bez chleba je nejím, tak si ty kalorie touto cestou pěkně doplním. A zapíjet olomoucké syrečky se má zásadně dobře vychlazeným pivkem.

    Já všechny sýry umím ocenit, zvláště ty voňavé :-)

  5. Pepa říká:

    Krásně řečeno, opravdová svatá trojice. Jednoduché, a určitě skvělé! Zítra běžím pro fetu, a nakládám. Pak už jen rozpeču bílý chleba, a .. :-)

  6. Irena říká:

    Taky nakládám fetu úplně stejne, jen ještě posypu sušenými bylinkami vlastními (oregáno, tymián a spol). Taktéž nivu, popř. její lepší sestry a bratry:). To ale bez bylinek. K oboum druhům sýra lze ještě olivy a takovouto sýrovou naloženinu můžeme přidat rovnou do salátu. Fetu na salát řecký, nivu třeba k salátům co jsou z lístečků, ořechy, jablko…….

  7. Gurmánka.cz říká:

    Irena:

    Naložený sýr přidat přímo do salátu je opravdu moc dobrý způsob, jak si na něm pochutnat. Škoda jen, že sezóna zelených bylinek právě skončila a všechno zalehl sníh … Pohled do zahrady není radostný a zjistila jsem, že dost bylinek mi stihlo pomrznout ještě před tím, než jsem já stihla všechno nastěhovat do domu. Mea culpa!

  8. Renata říká:

    Já mám naložený sýr hrozně ráda. Mohla bych ho zase někdy udělat. S přítelem to sníme vždycky na posezení. Používám v kuchyni jen řepkový olej za studena lisovaný , který má v sobě různé Omega mastné kyseliny, takže je zdravější, než jiné oleje.

  9. Gurmánka.cz říká:

    Renata:

    Souboj mezi zdravými oleji je někdy dost úsměvný :-) Jižané, zejména pěstitelé olivového oleje, používají ten svůj olej vždy a všude, dokonce i ve sladké kuchyni :-) A o jiný se ani nezajímají. Kdo má možnost volby, nechť kupuje oleje za studena lisované, ty jsou v tomto případě nejlepší. U olejů jde vždy o způsob pěstování, sklizně a zpracování. To je alfa a omega všeho.

Zanechte komentář