28. března 2014 v 11.11, napsala Šárka Škachová • Rubrika: ZeleninaPočet komentářů: 6

Štítky: | | | | |

Květák s parfémem indického koření zapečený pod pokličkou

zapečený květák v keramické míse 

Na začátku byla nová keramická zapékací mísa a jedna hlavička květáku. Protože bez koření by nebylo vaření, v tomto receptu jsem se na jeho parfém zaměřila.

 

Indická směs koření

Indické koření pro mě neznamená něco pálivého, ale spíš něco krásně voňavého, harmonického a přiměřeně pikantního. V tomto duchu jsem se snažila vytvořit si svou směsku z domácích zásob koření. Kolik „vzácného“ koření doma máte? Já dost! Z každé cesty si tahám pytlíky s kořením a vždycky se u toho pořádně rozšoupnu. Být v Istanbulu a procházet (prodírat se tlačenicí více jak 400.000 lidí denně) po legendárním tržišti Kapali Carsi, nejde to ani jinak. Tenhle Velký bazar je město samo o sobě a nakoupíte tu všechno na světě. Spleť úzkých uliček plných krámků (jeden jako druhý) vás snadno svede na scestí a najednou zjistíte, že bloudíte. Chtít se vrátit k nějakému dříve spatřenému krámku je téměř nemožné, ale dostala jsem dobrou radu. Jak se vymotat a najít východ? „Jdi vždycky směrem do kopce!“ to funguje ;-)

Provětrala jsem zásoby suvenýrů z cest a namíchala si koření ze svých domácích zásob. Taková malá lekce z domácí mixologie nezaškodí a udělám si zase představu, co mi doma chybí a co přebývá. Vařit u nás podle hesla „co dům dá“ mi dává dost prostoru k experimentování. Přebývá toho hodně! Ale to je to pravé pro poňoukání fantazie, které je při každém konání třeba :-)

 koření - indická směs koření

Domácí směska koření, které říkám indická

špetka mořské soli, špetka mletého černého pepře, špetka drcených koriandrových semínek, špetka sušené citrónové kůry, špetka kurkumy, špetka římského kmínu, špetka přírodního cukru, špetka hořčičného semínka, špetka koriandrových semínek, špetka chilli, špetka kurkumy, špetka mleté skořice, špetka drceného hřebíčku, špetka mletého nového koření, špetka mletého zázvoru, na špičku nože vanilky

Recept samotný je jednoduchý. K jeho zopakování mi bude stačit i fotopostup s krátkým popisem, který si tu připravím pro případ, že bych tuhle svou improvizaci zase někdy chtěla opakovat. Pochutnala jsem si ;-)

 květák vařený

KVĚTÁK zapečený s parfémem INDICKÉHO KOŘENÍ

malý fotopostup receptu:

zapečený květák s parfémem indického koření

 CO BUDEME POTŘEBOVAT?

Menší hlavičku květáku, několik brambor vařených ve slupce, červenou cibuli, máslo, lžíci třtinového cukru, sůl, pepř, jablko, chilli paprička, indické koření, bylinky a zelené natě, stroužek česneku, kelímek bílého jogurtu

 

Květák s parfémem indického koření zapečený pod pokličkou

Recept vznikl, jak už to tak bývá, jako rychlá impovizace, která se může podle potřeby a vlastního uvážení obměňovat. Na začátku byla nová keramická zapékací mísa a jedna hlavička květáku. Protože bez koření by nebylo vaření, v tomto receptu jsem se na jeho parfém zaměřila.

 

Indická směs koření

Indické koření pro mě neznamená něco pálivého, ale spíš něco krásně voňavého, harmonického a přiměřeně pikantního. V tomto duchu jsem se snažila vytvořit si svou směsku z domácích zásob koření. Kolik „vzácného“ koření doma máte? Já dost! Z každé cesty si tahám pytlíky s kořením a vždycky se u toho pořádně rozšoupnu. Být v Istanbulu a procházet (prodírat se tlačenicí více jak 400.000 lidí denně) po legendárním tržišti Kapali Carsi, nejde to ani jinak. Tenhle Velký bazar je město samo o sobě a nakoupíte tu všechno na světě. Spleť úzkých uliček plných krámků (jeden jako druhý) vás snadno svede na scestí a najednou zjistíte, že bloudíte. Chtít se vrátit k nějakému dříve spatřenému krámku je téměř nemožné, ale dostala jsem dobrou radu. Jak se vymotat a najít východ? „Jdi vždycky směrem do kopce!“ to funguje ;-)

 

Provětrala jsem zásoby suvenýrů z cest a namíchala si koření ze svých domácích zásob. Taková malá lekce z domácí mixologie nezaškodí a udělám si zase představu, co mi doma chybí a co přebývá. Vařit u nás podle hesla „co dům dá“ mi dává dost prostoru k experimentování. Přebývá toho hodně! Ale to je to pravé pro poňoukání fantazie, které je při každém konání třeba :-)

 

Domácí směska koření, které říkám indická

špetka mořské soli, špetka mletého černého pepře, špetka drcených koriandrových semínek, špetka sušené citrónové kůry, špetka kurkumy, špetka římského kmínu, špetka přírodního cukru, špetka hořčičného semínka, špetka koriandrových semínek, špetka chilli, špetka kurkumy, špetka mleté skořice, špetka drceného hřebíčku, špetka mletého nového koření, špetka mletého zázvoru, na špičku nože vanilky

 

Recept samotný je jednoduchý. K jeho zopakování mi bude stačit i fotopostup s krátkým popisem, který si tu připravím pro případ, že bych tuhle svou improvizaci zase někdy chtěla opakovat. Pochutnala jsem si ;-)

 

KVĚTÁK zapečený s parfémem INDICKÉHO KOŘENÍ

malý fotopostup receptu:

 

Moje keramika má příběh s duší!

Největší radost mám ze zapékací nádoby, která funguje naprosto geniálně a všechno jídlo se mi v ní vždycky podaří zapéct naprosto famózně. Oceňuji i to, jak je pěkná a v neposlední řadě je mi sympatické, že jídlo v keramice vydrží na stole dlouho horké. Podepsaly se na ní zlaté české ruce Dášy Walerové. Děkuji Helli, od které jsem ji dostala dárkem. Tahle keramika je ozdobou mé kuchyně. Jednak ji zdobí a druhak báječně slouží. Proto se sluší všem dobrým duším poděkovat.

květák zapečený s parfémem indického koření

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, vložíme do zapékací misky s plátkem másla a necháme rozpustit.

květák zapečený s indickým kořením

Brambory vidličkou rozmačkáme s máslem a podle chuti osolíme.

zapečený květák s indickým kořením

Přidáme zelenou petrželku, možno i pažitku nebo mladou zelenou naťovou cibulku.

květák zapečený s parfémem indického koření

Vrstvu rozmačkaných brambor uhladíme na dno zapékací misky.

květák zapečený s indickým kořením

Přidáme vrstvu na másle opečené a s třtinovým cukrem zkaramelizované cibule. Ochutíme špetkou čerstvě mletého pepře.

květák zapečený s indickým kořením

Květák roznačkáme a přidáme nať jarní cibulky.

květák zapečený s indickým kořením

Květákovou směs ochutíme indickým kořením a zjemníme bílým jogurtem rozmíchaným se strouhaným jablkem.

květák zapečený s indickým kořením

Květákovou směs dobře promícháme.

květák zapečený s indickým kořením

Květákovou vrstvu přidáme na vrstvu karamelizované cibule.

květák zapečený s indickým kořením

Povrch dobře uhladíme.

květák zapečený s indickým kořením

Přiklopíme poklicí a v předehřáté troubě pečeme při 190 °C cca 35 minut.

květák zapečený s indickým kořením

Připravíme si jogurtový dip s kousky chilli papričky a utřeného stroužku česneku s mořskou solí.

květák zapečený s indickým kořením

Zapékací misku odklopíme a květákovou vrstvu zapečeme dozlatova. Poklademe plátky másla.

květák zapečený s indickým kořením

Servírujeme na stůl v horké keramické misce. Přidáme zelené bylinky a podáváme.

květák zapečený s indickým kořením

Zapečený vrstvený květák s indickým kořením servírujeme s jogurtovým dipem.

Moje keramika má příběh s duší!

Největší radost mám ze zapékací nádoby, která funguje naprosto geniálně a všechno jídlo se mi v ní vždycky podaří zapéct naprosto famózně. Oceňuji i to, jak je pěkná a v neposlední řadě je mi sympatické, že jídlo v keramice vydrží na stole dlouho horké. Podepsaly se na ní zlaté české ruce Dáši Walerové. Děkuji Helli, od které jsem ji dostala dárkem. Tahle keramika je ozdobou mé kuchyně. Jednak ji zdobí a druhak báječně slouží. Proto se sluší všem dobrým duším poděkovat.

 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde   O B J E D N A T , bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

6 komentářů k příspěvku „Květák s parfémem indického koření zapečený pod pokličkou“

  1. Běta říká:

    Ukrutně dobrééé

  2. Gurmánka.cz říká:

    Běta:

    Jako tvůrce rcp s tím musím jen souhlasit ;-)

  3. Restaurace Zájezd říká:

    To vypadá absolutně výborně. Snad i jako teplý předkrm… myslím, že brzy vyzkoušíme!

  4. Gurmanka.cz říká:

    Restaurace Zájezd:

    Zdravím, pánové ze Zájezda :-) Je to dobrá vege varianta na úpravu květáku, doporučuji k vyzkoušení.
    Osobně si říkám, že jsem se u Vás už dlouho nezastavila na absolutně neodolatelné dobroty z Vašeho menu. Těším se zase někdy na viděnou!

  5. Tomáš říká:

    Díky za tento recept, už ho budu s určitými modifikacemi dělat asi počtvrté…. Doporučuji všem!

  6. Gurmanka.cz říká:

    Tomáš:

    Díky za zprávu :-) Květák může mít tolik chutných a pohledných podob, že je fajn být jeho příznivcem :-) Díky za doporučení!

Zanechte komentář