3. dubna 2014 v 10.27, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Chorvatsko, Maso, drůbež, zvěřina, Světové specialityPočet komentářů: 5

Pljeskavica s Ajvarem

 Ajvar pljeskavica kompr

Pljeskavica s Ajvarem, to je chuť a slunce Jadranu

Tradiční pljeskavica se připravuje ze směsi mletých mas (jehněčího, vepřového, telecího, hovězího) a cibule. Peče se na grilu a podává se s originální přílohou – Ajvarem, Kajmakem a chlebem Pita. I když se peče téměř na celém Balkáně, nejznámější je Leskovačka pljeskavica, původem z města Leskovac v Srbsku.

Leskovačka pljeskavica se připravuje z mletého masa hovězího nebo vepřového a pikantní šmrnc získává z pálivých papriček, které se do ní přidávají. Podává se s nakrájenou cibulí. Ochutnejte i jiné způsoby přípravy pljeskavice. Každý region má svůj skvělý recept. Šarska pljeskavica se vyrábí z mletého hovězího masa a plní se slaným ovčím sýrem Kashkaval. Hajdučka pljeskavice se připravuje z mletého masa hovězího s přídavkem mletého uzeného masa. Těžko si vybrat tu nejlepší pljeskavicu, protože všechny jsou nezapomenutelné. Výjimečnost pljeskavice dělá i její nekomplikovaná příprava, čerstvost použitého masa, ale i dokonalá zeleninová příloha, tzv. AJVAR.

Pljeskavica s ajvarem

AJVAR

Všechna použitá zelenina na jeho přípravu je totiž dokonale vysluněná a na její chuti je to patřičně znát.

Barvou i chutí mi připomíná horké slunce Jadranu.

PLJESKAVICA

 

Pro 4 osoby potřebujeme:

 

  • 500 g mletého vepřového masa nebo hovězího
  • 500 g mletého skopového nebo jehněčího masa
  • kousek pálivé papričky, feferonky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule

 

Postup přípravy:

Mleté maso smícháme s jemně nasekanou cibulí, osolíme, opepříme a společně s nasekanou feferonkou důkladně rukama propracujeme na kuchyňském stole. Z masa musíme dostat všechen vzduch, teprve pak se pěkně spojí. V chladu necháme několik hodin odležet. Ze směsi tvarujeme v dlani tenké placky velikosti dlaně a pečeme na rozpáleném grilu, případně na grilovací pánvičce. Podáváme horké.

Ajvar pljeskavica kompr1

Pljeskavica je oblíbená  v Srbsku, Slovinsku, Bosně a Hercegovině, Černé Hoře, Makedonii i Chorvatsku, ale oblíbili si ji i v Rumunsku a Bulharsku.Tradiční pljeskavica se vyrábí ze směsi mletého masa, nejčastěji se použijí dva druhy, ale připravuje se i z více druhů masa: – mletého jehněčího, vepřového, hovězího nebo telecího masa. Peče se na grilu a podává se s hojností nakrájené cibule. Typická příloha k masu je Ajvar, čerstvý Kajmak a pita chléb (lepinja).

Pljeskavica + celé grilované menu z chorvatské konoby

Grilované menu z chorvatské konoby. Pljeskavica z jehněčího a vepřového masa grilovaná na roštu.

(chorvatská gastronomie a nejlepší turistické cíle najdete v článku, který jsem pro vás připravila ovlivněna tím, co jsem v Chorvatsku již viděla, ochutnala a zažila)
Poznejte chutě Jadranu:

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

5 komentářů k příspěvku „Pljeskavica s Ajvarem“

  1. halina říká:

    jestli neco miluju, tak je to pljeskavica sa ajvarom

  2. Gurmánka.cz říká:

    halina:

    Ajvar si pamatuji i v naší obchodní síti pod názvem „papriková pomazánka“ v malé plechovce :-) Ta chuť byla fakt famózní! Při cestách do Chorvatska atd. si ajvar nikdy nezapomenu přivézt domů a samozřejmě tam ho i ochutnat. Mám ráda lehce pikantnější verze. No a pljeskavica, to je fakt samostatná kapitola, jak jednoduše a účelně upravit mleté maso. Žádné nastavování masa, jen lehké ochucení a šup s ním nad oheň. Co může být lepšího? :-)

  3. Zuzka říká:

    Šárko, pokud si Ajvar sama připravujete, můžete napsat recept? Našla jsem jich několik, ale liší se od sebe. Ráda dám na Vaši vytříbenou chuť.

  4. Paleo říká:

    Výborný recpet, je to lahůdka, ale docela pro pokročilejší kuchaře. Každopádně musím toto jídlo zařadit do svého top10 jídelníčku.

  5. Gurmánka.cz říká:

    Paleo:

    Lahůdka to je, ale trochu práce to přeci jenom obnáší :-) Myslím si, že s každým novým receptem se kuchař stává pokročilejším a pokročilejším, proto bych se nebála doporučit i méně zdatným bez bázně vyzkoušet. Podle mě se na tom nemůže v podstatě nic pokazit. Jsem ráda, že rcp zaujmul a zachutnal. Letos se chystám na kratší čas do Chorvatska zas a pevně věřím tomu, že si zase dovezu spoustu kuchařských dovedností, nápadů a inspirace. Jižní slunce a moře mě inspiruje vždycky. I když jsou to častěji recepty z ryb, na pljeskavicu s ajvarem se příležitost najde vždy :-) Létu zdar!

Zanechte komentář