9. února 2015 v 1.35, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z polévkové mísyTři komentáře

Štítky: | | |

Cizrnová polévka z pánve

Cizrnová polévka z pánve (3)

Polévka, to je pro mě krom plného talíře voňavého a horkého jídla také dům naplněný příjemnou vůní, která vytváří to teplé vlídné a laskavé objetí, pocit spokojeného domova. Vařím je ráda pro ty, na kterých mi záleží. Když nesu v náručí z kuchyně horkou polévkovou mísu a pokládám ji doprostřed stolu, dávám tím rodině na srozuměnou, že mi na nich záleží a budu při nich stát v dobách dobrých i zlých.

Na polévku je správný čas každý den. Už jen proto, že neznám roční období, které by s ohledem na polévky nebylo inspirativní. Každý čas je svým způsobem štědrý, proto nikdy nemohu ustrnout nudou, když o polévce přemýšlím. Třeba dnes. Nechala jsem se inspirovat domácí spíží. Sólo bude mít plechovka sterilované cizrny. Ale rozhodně v tom nezůstane sama.

Cizrnová polévka z pánve (6)

CIZRNOVÁ POLÉVKA Z PÁNVE

Potřebujeme:

  • 1 plechovku sterilované cizrny (250 ml)
  • 2 ks cibule šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks sladká červená i oranžová paprika
  • 10 ks žlutých koktejlových rajčat
  • bylinkový svazek z tymiánu
  • bobkového listu a rozmarýnu
  • sůl
  • pepř
  • citrónová šťáva
  • olivový olej
  • 250 ml vývaru

Cizrnová polévka z pánve (1)

 

Postup přípravy:

Na olivovém oleji v pánvi orestujeme drobně nasekanou cibuli s česnekovými plátky a kostičkami barevné papriky. Přidáme bylinkový svazek a přepůlená koktejlová rajčata. Krátce podusíme a do pánve nasypeme sterilovanou cizrnu. Osolíme, opepříme a zalijeme vývarem. Pod pokličkou dusíme cca 10-15 minut. Cizrnu v polévce trochu rozmačkáme a tím ji mírně zahustíme. Pomůžeme si mačkadlem na bramborovou kaši. Část cizrny ale necháme vcelku. Před podáváním vyjmeme všechny stonky bylinek, polévku zakápneme čerstvou citrónovou šťávou a horkou ji podáváme s kouskem opečeného pečiva. Vhodná je např. italská ciabatta. Podle chuti si ještě do talíře můžeme přidat trochu kvalitního olivového oleje. Zvláště, když patří chutí a vůni k těm nejelegantnějším na trhu. Vůbec s ním nešetřím a dopřávám si ho plnými doušky. Dobrý olivový olej, to je pro mě skutečný parfém země a doma mi nikdy nechybí. Jeho chuť a vůně vylepší každou polévku a dodá jí kapku nevšednosti. Má cizrnová polévka byla připravená ve středomořském stylu, proto se bez něj obejít nemohla. Jako přílohu jsem podávala Bruschettu (brusketu) s doma připraveným „Pestem Napoletano“ a každý kousek pečiva jsem namazala zpola bylinkovou ricottou a zbytek byl prostorem pro pesto. Další důvod k tomu, abych si přikápla olivový olej i na pečivo. Nemohu se nabažit té vůně čerstvě posečená trávy, zelené petrželky, vlašských ořechů, … kapka oleje na mé vášně nikdy stačit nebude :-)

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / Gurmánka.cz

Cizrnová polévka z pánve (5)

CIZRNA aneb ŘÍMSKÝ HRÁCH

Cizrna (Cicer) se řadí k bobovitým rostlinám, které se pěstují po celém světě. Nejznámější je Cizrna beraní, která byla pravděpodobně vyšlechtěna již před 7 000 lety v oblasti Turecka. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu. Při troše fantazie by měla cizrna připomínat beraní hlavu, ale já ji vidím jako rozlousknutý lískový oříšek, který mi svým tvarem, barvou, velikostí a trochu i chutí připomíná.

Cizrnu by měl konzumovat každý, kdo má pocit, že uspěchaná doba a stres mu jsou v patách (takže každý :-) Posiluje naši nervovou odolnost tím, že je bohatá na vysoce kvalitní tuky, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny dá předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu. Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev. Cizrna do zdravé stravy patří a je právem považována za plnohodnotnou potravinu, která má správný poměr živin. Je vhodná i jako hlavní chod. Cizrna je bezlepková, proto může nahradit klasické obiloviny.

zdroj: www.zdrava-cizrna.cz

Cizrnová polévka z pánve (2)

Cizrnová polévka z pánve (4)

Spoustu radosti z domácího vaření Vám přeje Šárka Škachová, autorka kuchařské knihy Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a autorka blogu Šárčina škola vaření

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

Tři komentáře k příspěvku „Cizrnová polévka z pánve“

  1. R. Hájek říká:

    Dobrý den,

    náhodou jsem se dostal na Vaše stránky, které mě ohromily hned z několika důvodů. Bravurní sloh a poetické psaní o tak obyčejné věci, za jakou považuji „polévku“, jsem nečekal. Po chvilce čtení jsem si dodal odvahu k tomu, abych poděkoval ženě, která to tu má na svědomí. Skládám Vám poklonu. Setrval jsem na stránkách déle než jsem měl v plánu, ale nepovažuji to za ztracený čas. Máte ve mně příznivce, který se staví příště zas a rád. S úctou R. Hájek

  2. Gurmánka.cz říká:

    R. Hájek:

    Dobrý den, děkuji za kompliment! Bohužel nemám k němu co dodat, abych jeho kouzlo nepokazila. Mlčky se z něj budu radovat a Vám velice děkuji za čas věnovaný mé práci na stránkách o dobrém jídle a o všem, co s ním přímo či nepřímo souvisí. Víte, kdyby mi u jídla chyběla společnost, neměla bych z něj takový požitek a emoce. To je to, co mě nutí o něm psát a hledat jeho hlubší smysl. A zrovna tak to platí s komentáři na těchto stránkách. Je pěkné, že nás jídlo spojuje. Skutečně tu nejde jen o jeho kalorickou hodnotu. Jídlo je součástí naší kultury, vůní naší země atd. Proto ráda píši v souvislosti s jídlem cestopisy a lituji, že zde na stránkách jsem toho zatím moc nezveřejnila. Třeba Vás něco z toho osloví a zase se tu někdy zdržíte o trochu déle. Mějte se hezky, s poděkováním Šárka Škachová

  3. Capriolina říká:

    Dobry den, ja se pripojuji ke komentari pana Hajka. Take jsem necekala, ze narazim na tak pekne stranky s recepty. Tato konkretni polevka me zvlaste zaujala proto, ze cizrnu miluji a upravuji ji na ruzne zpusoby a stale hledam nove. Krasne pisete o olivovem oleji a mate naprostou pravdu. Pro me je zakladem dobre, lehke a zdrave kuchyne. Jiz nekolik let bydlim v Italii, a tak jsem k nemu skutecne velmi prilnula. Kdyz si vzpomenu, jak jsem kdysi davno koukala velmi neduverive a znechucene na kamaradku, ktera si ho lila na bruschettu primo proudem… dnes ho sama cpu, kam jen to jde a pri vareni si ho nejednou sliznu z prstu a jeste si namocim treba par lzicek jen tak pro chut. Kazdopadne – stranky si ukladam mezi oblibene a urcite sem obcas zavitam. Tesim se na dalsi recepty. Capriolina

Zanechte komentář