Dezerty a sladké hříchy

Bábovka “jablečná čokoláda”

17 komentářů

DSC_0001 25 07 2009 (112)

Bábovka “jablečná čokoláda” nejen na neděli. I když ta moje se právě na nedělní stůl chystala, aby ráno bylo voňavější. Po dobré snídani se zdá i den hezčí. Tenhle kousek z formy je nesoutěžní, je tu jen tak pro inspiraci, protože včera jsem se já nechala inspirovat svým ovocným sadem a zralými letními jablky. Našla jsem doma i nadlimitní čokoládové zásoby, které se chlubily plnými 72% kakaa, krabici dokonalé instantní švýcarské čokolády Caotina, mouka je doma vždycky po ruce, ale chybělo vejce. Jít budit slepice k sousedům mi přišlo vzhledem k pokročilé popůlnoční hodině velmi nezdvořilé, vymyslela jsem tuhle recepturu tak, abych ani jedno vejce nepotřebovala. Výsledek je tady a funguje 🙂 Bábovka s luxusní hořkou čokoládou, nakyslými letňáky a přiměřenou dávkou cukru mi připravila pohodovou neděli. Sice nezbyl ani drobek, ale recept pro vás mám.

Její tvar není nikterak obdivuhodný, pekla jsem ji totiž ve staré “lehké holce teflonce”, která toho už má hodně za sebou, ale čas pečení umí o nějakou tu minutku zkrátit. Vzhledem k tomu, že už bylo nad ránem, chtělo se mi jít spát 🙂 Příště si vezmu formu keramickou, aby to té bábovce trochu víc slušelo.

 

Recept:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce instantní čokolády nebo kakaa
  • 100 g másla nebo jiného tuku na pečení
  • 1/4 l mléka
  • 100 g hořké tabulkové čokolády
  • 3 jablka (šťavnaté letňáky)
  • tuk na vymazání bábovkové formy
  • jemná strouhanka na vysypání

DSC_0001 25 07 2009 (93)

A kde je vejce? Do této bábovky nepatří ani jedno a vůbec tam nechybí. Když budete chtít použít mouku jednodruhovou, klidně dejte rovných 300 g polohrubé a máte to 🙂

 DSC_0001 25 07 2009 (135)

Postup přípravy:

Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Přidáme instantní čokoládu nebo kakaový prášek a zašleháme k máslové pěně. V mouce rozmícháme prášek do pečiva a postupně přidáváme do pěny mouku a mléko. Vznikne nám celkem husté těsto, do kterého nalámeme tabulkovou čokoládu a přidáme kostky šťavnatých oloupaných jablek. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Těsto přemístíme pravidelně po celé formě a povrch uhladíme stěrkou. Necháme si pár kostiček čokolády i jablek a napícháme je ještě do těsta, aby bábovka byla pěkně čokoládou i jablky špikovaná. Formu vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C pečeme cca 40 minut. Po upečení vyjmeme z trouby a před vyklopením necháme vychladnout, aby roztopená čokoláda měla šanci zase pěkně zatuhnout. Když se vám podaří bábovku pěkně vyklopit, bude zvenku vypadat jako by nic, ale na řezu to bude nafintěná jablečná čokoláda.

DSC_0001 25 07 2009 (138)

Před podáváním si ji pěkně pocukrujte, aby byla sněhově bílá a všem se líbila. Jestli bude i vám chutnat, to musíte vyzkoušet.

Dobrou chuť a krásný zbytek letní neděle!

 

17 Komentářů

  1. No to je úžasný nápad! Kam na to Šárko chodíš, že vždycky vystřihneš recepturu jako z partesu? 🙂 Tvoje fantazie nemá mantinely a my se tady s holkama kocháme nad každým tvým receptem už od dob založení Šárčiny školy vaření. Jenže má to háček, moc na net nemůžeme chodit, protože jsme holky nemocniční a tak jenom ve volných chvilkách nakukujeme a obdivujeme. Kolegyně zrovna dneska donesla tvůj borůvkovec a i náš primář šel do kolen. Máme ti poděkovat a poslat nemocniční pozdrav, ale zároveň popřát pevné zdraví 🙂

    Zuzka L.

  2. Musím souhlasit s předchozím komentářem. Mám na mysli bezbřehou fantazii. Opravdu neotřelá inovace klasické (pro mě) podzimní jablečno-skořicové bábovky. Bábovka vypadá naprosto neodolatelně. A jak se znám, brzy ji také zkusím, ale mám o sebe (resp. o další strávníky) strach, neboť rozteklá čokoláda je neskutečné lákadlo. A teď konkrétně – mám strach, že čokoládu ze všech kousků \”vyďobu\” a o další strávníky, že na ně nic nezbyde (alespoň čokoláda ne:-).

  3. Ahojky Šárko, dobrý noooo. !!!!! Je tam postřeh zase od někud z jarmarku a dostal jsem tam nějaké recepty na horách… Máš se ???

  4. Zuzka:
    Až se červenám za takovou pochvalu 🙂
    Zdravím všechny anděly v bílých pláštích a díky za moc milý komentář. Jeden prima pozdrav též na primariát 🙂 Šárka

  5. coco-choc:
    Je to taková bábovková legrace, protože bábovka jde opravdu udělat ze všeho možného. Forma je daná, čím ji vyplníme je jen na nás. Co bábovce chybí na kráse, to má navíc na chuti. Nedělní snídaně s domácí bábovkou nebyla vůbec špatná. Dala jsem si ji v zahradě a to kouzlo léta a letních jablek na vlně hořké čokolády se mnou plulo celý den 🙂

  6. mejla-hlína:
    Na stránky se koukneme, díky za info 🙂 Letem virtuálním světem rovnou na jarmark.

  7. Čokoláda a jablíčka! Samé dobré věci. A dovedu si živě představit, jak bábovka chutnala. Taková nedělní snídaně na zahrádce…ach…
    😉

  8. Pivli:
    Přesně dvě suroviny, kterých je v našem domě nejvíc 🙂 Letňáky v sadu a protidepresivní tabulka hořké čokolády. Tu mám preventivně i v domácí lékárně. Na zahrádce pod jabloní opravdu chutnala náramně 😉

  9. Bezva nápad, Šárko tvoje fantazie mně opravdu vždy překvapí. Bábovka je už skoro snězená, jen já měla přehršel meruněk, tak jsem místo jablíček použila je. No a čokoládu jsem skoro snědla,takže děti trochu mrčely, že příště jí tam mám dát víc. Chichi. Ale taky jsem ji vzala z lékárny. Já ji ale dostala pro použití na běhavku, no a naštěstí jsem ji nemusela použít, takže v bábovce byla oceněna mnohem líp.

  10. Bábovka vyzkoušena a je jednoduchá a hříšně dobrá! Zařazuji ji do svého zlatého fondu efektních a jednoduchých dobrot, děkuji za recept!

  11. ahoj 🙂 prosím ťa zahlasovala by si za mňa v sonb? strašne sa ospravedlnujem za reklamu….prosím ťa http://svet-ts2.blog.cz/0908/sonb-1-kolo#komentare za kleja…dakujem moooc

  12. Bábovkový speciál byl SUPER nápad! Sladké, slané, nepečené z ledničky – všechny jsou úžasné. Šárko, díky! A všem přeji hodně zdaru při pečení a krásné léto. Jana

  13. ahojky:):) nedalo mi to a už se bábovka peče.Dám vědět jaká byla,ale vypadá prudce jedle ,jak by řekl můj syn:):):)

  14. ….bábovka?no super:) můžu vřele doporučit…

  15. Marta: Tahle bábovka byla taková ryhlá improvizace k nedělní snídani 🙂 Ale vzpomínky mám na ni dobré. Nyní je tu archiv s tolika recepty na bábovku, že netuším, kterou vyzkoušet dřív. Všechny jsou povedené!

  16. Dobrý den, děkuji za recept. Bábovce dávám 3 hvězdičky z 5, výhodou je snadná příprava, snadné vyklopení z formy a vydařená kombinace chutí. Mínus za poněkud sypkou konzistenci (může to dělat absence vajíčka?) a šťavnatost, kterou jsem čekala větší. Možná by pomohlo jablka nastrouhat? Nebo jsem použila menší plody…

  17. Bábovka je velmi vkusná. měla by mít i dobrou chut a klasické vlastnosti \’snídaňových pokrmů\’

Přidal komentář