Dezerty a sladké hříchy

Žloutková bábovka z farské kuchyně 1.

53 komentářů

untitled

Tuto krásnou bábovku má na svědomí Pivli/Pavlína Ungrová, a já mám tu čest vám ji představit i s originálním receptem.

Posílám receptík na naši oblíbenou bábovku. Není nijak extravagantní, či zvláštní, zároveň ale není ani úplně obyčejná. Zaručeně bude ovšem nejvíc rumová ze všech 🙂

pivli06

Recept je z Krkonošské kuchařky, pochází z farské kuchyně a dokládá to, že pan farář míval pěkně chlupatý jazýček a farské kuchařky připravovaly poctivou a nešizenou krmi.
Tuhle bábovku peču jen tak 2 – 3x do roka a to ve chvíli, kdy mám v lednici alespoň dvě plata domácích vajíček s krásně žluťoučkými žloutky.

Tak tedy:

Žloutková bábovka z farské kuchyně:

  • 10 žloutků
  • 10 lžic moučkového cukru
  • 10 lžic hrubé mouky + trochu na vysypání formy
  • 5 lžic rumu (klidně jedna navíc)
  • pár kapek vanilkového extraktu (máte-li)
  • 10 bílků + špetička soli na ušlehání sněhu
  • strouhaná kůra + šťáva z jednoho pěkného (bio) citrónu
  • máslo či jiný tuk na vymazání formy

Žloutky, cukr, rum a šťávu z citrónu utřeme do husté pěny. Pak přidáme strouhanou citrónovou kůru a posypeme prosátou moukou. Lehce zamícháme a přidáme třetinu sněhu z bílků. Nakonec přimícháme do piškotové hmoty zbytek sněhu a nalijeme do nějaké pěkné bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem (či jiným tukem) a vysypali hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 35 minut. Špejlí ozkoušíme, zda je hotová, pokud by se nám zdálo, že povrch bábovky už je zlatavý a uvnitř to ještě není ono, přikryjeme ji kouskem alobalu.
Po upečení bábovku vyklopíme (pomůže přiložit na formu mokrou utěrku) a po vychladnutí pocukrujeme moučkovým vanilkovým cukrem, nejlépe domácí výroby.

pivli02

Bábovka krásně voní rumem a vanilkou a mně se vybaví zážitky z dětství, kdy jsem babičce pomáhala s pečením nedělního moučníku.
Přeji všem dobrou chuť!

pivli04

Pavlína Ungrová

(Pivli )
Pivli2

Děkuji za soutěžní recepturu na velmi povedenou bábovku, která je krásná na pohled, sluší jí to i na řezu a musí být neuvěřitelně dobrá, neboť je to receptura velmi poctivá a rumem se v ní nešetří. V tomto receptu věřím každému slovu. Tahle bábovka je ze všech stran povedená.

Díky Pavlíno/Pivli za pěkný soutěžní recept (laťka je položena hodně vysoko 🙂

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

 2. místo v soutěži (113 hlasů)

53 Komentářů

  1. Pěkné, pěkné, takové poctivé 😉
    Hned bych se zakousla, ale držím v ruce bublaninu od ségry a zapíjím to Ricoré.

  2. Hmmmm, dobrý !!!! Mejla má radost, že je nastavená latka. Každá se dá přeskočit….. Tak dámy, do toho !!!!! Nemohu soutěžit, tak máte šanci. hi hi hiiiiii Pavlíno díky a přeji krásné dny u plotny. mejla Ps: mimo sotěž můžu? néé? Šárko, přidej něco at to nemají tak jednoduché.

  3. mejla-hlína:

    Ahoj 🙂 Dámy, co chodí na mé stránky jsou naprosto originální parta, kterou není potřeba ničím motivovat, protože jsou to holky, co vaří srdcem a s chutí. Já věděla moc dobře, že laťka se nasadí dost vysoko a tento recept na žloutkovou bábovku je vážně dokonalý a poctivý, protože se v něm vůbec ničím nešetří. Je to takový moučník na neděli, který je na stole k nepřehlédnutí. Obdivuji každého, že si na tu naši soutěž vezme čas a napeče, nafotí, napíše, rozdělí se o svůj nápad a o tajný domácí receptík. Mimochodem fotky od Pivli/Pavlíny jsou úžasné a ani se mi do článku všechny nevešly.

    Na bábovky máme celé léto, není kam spěchat, i já něco z bábovkové formy přidám, jen tak pro radost, aby se bábovková rubrika pěkně naplnila.

  4. Jé Bali, takový kus bublaniny taky není k zahození! Ovšem tenhle receptík od Pivli je vážně luxusní a nápaditý 🙂 Moc se mi líbí! Bábovka z její formy má moc pěkné tvary.

  5. Opravdu do té bábovky nepatří máslo. Já peču tvarohovou bábovku, ale tu každý zná.

  6. Anonymní:

    Žloutky jsou v přesile, másla netřeba 🙂 Tak to vidím já.
    Nepodceňovala bych ani tvarohovou bábovku, protože ne každý má na ni dokonalý recept ve svém archivu. Určitě mnohé kuchařské začátečníky recept na vyzkoušenou tvarohovou bábovku potěší. Já mám ráda rychlý hrnkový recept na bábovku olejovou. Ta mě taky nikdy nezklamala a její příprava zabere opravdu jen minimum času.

  7. gurmánka:
    Ahoj Šárko, souhlasím s tebou, že na tvé stránky chodí skvělé kuchařky a určitě jsou to srdcařky tělem i duší….. To je ostatně vidět na té bábovce od paní Pivli. Je skutečně nádherná a voní až sem. No mám teď hodně povinností a tak nebudu mít moc možností sledovat toto klání. Přeji všem ať tráví – Krásné dny u plotny – a těším se na příspěvky a fotografie. Včera mi poslala jedna paní z Vysočiny prima recept na bábovku její babičky a musím napsat, že teda klobouk dolů…. Když si představím, že ji dříve zapíjeli lidé pravým mlékem – přenést se tak na okamžik do té doby – jsem smutný mejla-hlína bábovkář. No nevadí, odeberu se za hrnčířský kruh a budu se dál pokoušet vrátit se svým řemeslem do doby našich předků a snažit se zakroutit nějakou hezkou tvarovku a třeba na ní někde na jarmarku zazvonit. Občas ale mrknu, pro inspiraci….. Fajn dny přeje mejla-hlína svobodný hrnčíř bábovkář.

  8. mejla-hlína:

    Ahoj mejlo, budu tě o všem průběžne informovat, stránky zde pilně doplňovat a sama přispěji nějakou tou troškou do mlýna (tedy do bábovkového klání 🙂
    Ani jeden recept na bábovku není stejný, toto klání toho jistě bude důkazem a moc se těším na další nové nápady. Měj se krásně a ať se daří za hrnčířským kruhem. Těším se na bílé a modré exempláře 🙂

  9. Jen jsem se na obrázky podíval a hned se mi začaly sbíhat sliny. Právě chystám grilovaný ananas, recept bude zítra na našich stránkách, tak s ním snad zaženu chuť na sladké, kterou ve mně probudila tahle bábovka. Hned bych se do ní zakousl.

  10. Ota:
    Mejla by se podíval na ananas… kam ????? díky

  11. Mejlo, stačí kliknout na moje jméno v diskusi. (nebo nalistovat http://www.bmprofit.cz) Ale bude tam viset až zítra, nejdřív ho musím ugrilovat ;o)

  12. Gurmanka:
    Šárko, bílá je hotová , pokud se mi podaří – ukážu ji na stránkách – jsem z ní trošku vedle a střídají se ve mě pocity… Asi se mi trošku líbí a tak krotím emoce. Bílá barva … chmmm, chmmm asi to bude vlajková loď mejly-hlíny Krásný zbytek dne a ať se práší za kočárem……. hi hiii mejla

  13. Dám si zítra čas a podívám se , díky. Tedka mrknu co že to je za stránky.. Fajn zbytek dne mejla

  14. Tvarohová bábovka pro začátečníky
    160 g másla, 250 g cukru, 3 – 4 vejce, 2 tvarohy, špetka soli, 200 g dětské krupičky, 1 prášek do pečiva, kůru a šťávu z půlky citronu, máslo a hrubou mouku na vysypání formy, moučkový cukr promíchaný s vanilkou. Všechny suroviny vyndejte včas z lednice. V míse utřete žloutky, máslo, cukr, citronovou kůru a šťávu. V druhé misce utřete jemně tvarohy se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně. Do prosáté krupičky promíchejte pečivový prášek a potom spojte s tvarohou hmotou. Na závěr opatrně vmíchejte sníh z bílků (nádoba, ani metličky nesmí být mastné, na jeden bílek přidávám vždy 1 lžíci teplé vody a špetičku soli, sníh je velice pevný). Formu vymažte a vysypte moukou (formu ale nevysypávejte s velkým předstihem, jinak se špatně vyklopí) opatrně vlijte těsto. Těsto stěrkou odhrňte od středu směrem ke krajím formy (bude mít krásně rovný povrch) a dejte do vyhřáté trouby asi na 170 stupňů. Pečte asi 35 minut. Prvních 10 minut neotevírejte troubu, aby těsto nespadlo. Potom formu vyndejte z trouby a povrch na několika místech propíchejte špejlí, pootočte, aby byla bábovka upečená ze všech stran. Zkontrolujte špejlí, zda je bábovka upečená. Troubu vypněte a formu nechte ještě 5 minut v troubě, těsto krásně zpevní.

  15. Ota:

    Grilovaný ananas je senzační záležitost 🙂 Na recept se přijdu podívat na stránky bmprofit.cz. Díky 😉

  16. mejla-hlína:

    Bílá forma je vzrušující 🙂 Jsem na ni děsně zvědavá. Mezi námi … těším se i na tu modrou 🙂

  17. Anonymní 🙂

    Díky za recept pro začátečníky 🙂 Je krásně a srozumitelně popsaný, určitě se bude líbit. Přepíši ho a zařadím do bábovkového speciálu, jen nevím, koho pod ten recept podepsat 🙁
    Díky za doplnění těchto důležitých údajů. Šárka

  18. Bílá, modrá … a co takhle červená? Pěkná červená bábovka. Přijela bych si pro ni klidně i osobně, stejně cestu na nějaký ten prázdninový jarmark plánujeme, jen je to pořád ještě moc daleko – cca 4 až 5,5 hodiny vlakem 🙁 Co takhle hrnčířský jarmark v Kunštátu (19.-20.9.09), nebudeš tam, hrnčíři mejlovej? :))

  19. penda:
    Budu v Kamenných Žehrovicích, tak někdy jindy.. ? Napiš mi na email co s tou červenou bábovkou ? Třeba něco vymyslíme… měl jsem na jarmarku pár s červenou a byly hnedka pryč, tak věřím ,že červený bábovky se líbí.. Tak se ozvi. mejla

  20. Bali: však víš, že nemáme dělat věci dobře, ale poctivě! 😉

    mejla-hlína: já také děkuji a přeji pěkné dny (nejen) u hrnčířského kruhu! 🙂

    Gurmánka: děkuji Šárko za uveřejnění receptu i za chválu. Té je tolik, že se až červenám. Je to jen obyčejná bábovka. trochu opilá, ale jinak obyčejná.
    Moc se těším na další recepty.
    Tvůj recept na olejovou bábovku je skvělý! těsto je vláčné a vlahé, nedusí a skvěle chutná.

    Ota: já zase sliním nad grilovaným anananasem! Mňam!

    Anonymní: tvarohová bábovka nemá chybu a recept je opravdu přehledný a srozumitelný. Do bábovky z farské kuchyně se skutečně žádný tuk nedává. Jak už napsala Šárka, vše zastanou právě žloutky. 🙂

  21. Pivli, to je ale fešácká bábovka! Nádherně žluťoučká uvnitř a určitě rumově-voňavá. Moje babi přidávala JEDNU lžíci rumu do čehokoliv sladkého tak, že ve vzduchu držela (tu jednu) lžíci, z lahve na ni lila rum a ten tekl a tekl a přetékal… Dávkování ostatních surovin ale dodržovala 😀

  22. ota:
    ananasovník chocholatý… chi chiii , jsem to neveděl, že se takhle po našemu jmenuje univerzální čistící prostředek pro naše vnitřní bludiště…. Doporučuji všem jednou za měsíc se cpát ananasem celý den a nic jiného.. Funguje to báječně.– čerstvým samo sebou– jinak tvé stránky jsou suprové a budu v nich hledat inspiraci.Ted připravuji takovou formičku co je trošku jiná než je běžné a na různé delikatesy by se určitě hodila. Jo jednou jsem nevěděl jak pojmenovat obrázek co jsem měl na výstavku a tak jsem ho nazval- Divnobodlák – , ale až přijdu do krámku tady poblíž k Jao mao šangovi, tak uvidím co mi řekne na otázku jestli má ananasovník chocholatý… to jako ,že ty listy jsou chocholka ? chi chiii Prima den a hezký vikend……

  23. Pivli, tvoje bábovka není vůbec obyčejná ale zatraceně poctivě neobyčejná!
    Mejlo, tvoje nové bílé bábovky jsou nádherně čisté, jako lilium? Teď vážně – jsou opravdu mimořádné.

  24. toffo:
    Děkuji, Přiznám se , že i mě to bere a silně. Jsou něčím zvláštní, takové mi připadají slavnostní a přitom obyčejné. A hodí se uplně všude. Prostě mejlovky jsou bílé a hotovo, ale i barevné budou stále…. Hezký vikend…

  25. Ty bílé formy jsou opravdu nádherné, také jsem koukala a obdivovala práci tvých zlatých ručiček. Kdo holt umí, ten umí… 🙂

  26. Přiznejte se, kdo z vás pěvců ód tu bábovku podle receptu upek? Já ji mám právě v troubě a každou chvíli čekám, že odpochoduje pryč, protože sníh z deseti bílků snad ani není na normální bábovku, to je na kýbl! 🙂 Mám formu na 6-7 vajec, ale i přes absenci prdopeče to prostě leze vejš a vejš. 🙂

  27. Žádnou ódu na vlastnoručně upečenou a prezentovanou bábovku pět nehodlám, jen konstatuji, že jsem ji naposledy pekla minulý pátek a bez problémů. Vajíčka mám sice extra čerstvá, takže je někdy naopak problém ušlehat sníh, ale špetka soli to napravila. Formu na bábovku mám větší, ale zase ne nijak zvlášť. To je myslím vidět i podle fotografií.

  28. Pivli: ta moje forma je taky větší, ale i tak mi ta bábovka leze ven. Vajíčka domácí nemám, sníh šlehám tak po třech až čtyřech bílkách (jasně, se špetkou soli), deset naráz ne, to mi šlehač neušlehá pořádně. Voní dobře, za chvíli ji vyndám.

  29. Mejlo, možná to zní jako legrace, ale ananasovník chocholatý je správný český název rostliny, která nám dává lahodné ovoce se zdraví prospěšnými účinky. Díky za pochvalu stránek. Když jim zachováš přízeň, tak se brzy dozvíš, jaké ovoce plodí hruškovec přelahodný, až půjdeš k Jao mao šangovi, tak na to určitě bude koukat ještě překvapeněji než na ananasovník chocholatý! ;o)

    Přeji hezký den.

  30. Všem:
    Krásné ráno a fajn den. Mám nápad – Zkusím tu bábovku podle toho receptu taky. Jinak další bábovka – merunková je zajímavá. Víkend byl smutně mokrý a tak snad tyto dny budou lepčejší…..

    varouch: nevím jestli jsi muž či žena, ale trošku s tebou souhlasím a to jsem to opravdu ještě nevyzkoušel. Se Šárkou jsme udělali tuhle soutěž a tak má soutěživá
    – dušička – trošku trpí. No mimo soutěž pošlu nějakou bábovku aby taky nezůstalo jen u řečiček.

    ota: No mě se to, co mi umožnuje rodný jazyk lííííbíííí a moooooc. To si může dovolit málo národů . Výrazů je krásných hodně a pokud mi občas napíšeš jak třeba bych měl svým synům popsat co vidí u souseda , kam večer vlezem na strom za ovoce budu rád.. Napadá mě, že bych mohl dávat takové názvy svým oblíbeným bábovkám – třeba, mejlovka přenádherná, nebo mejlovka mymazlená, mejlovka krásnotvará, mejlovka zdobná atd… / doufám, že jsem to nepřepálil/ hi hi hiii… cha chaaa … vlastně né, proč ? Porád lepší než když někdo třeba řekne – trenkoslipy, cha chaaaaaa, nebo dokonce a to mě dostalo na záda – udírnokrby, chá cháááá chgááá cháá cháá. Tak dost! Na tvé stránky se chystám trošku obsáhleji, jsou dost zajímavé a rád bych je prezentoval u sebe na stránkách a taky o nich říkal národu na ulici tak jako o Šárčiných. Jednou mi můj známý obchodník před 15lety řekl, když viděl, že jsme udělali docela rychle nějakou reklamu na nějaký obchod- / ty vole, jak fofr/ . Tady Jao je v pohodě, doufám, že lidi taky. Hezké dny a budme za Čechy bez hranic. mejla

  31. mejla: žencká. 🙂 Bábovka naštěstí po vytažení z trouby drobet sedla dolů (to mi dělá všechno, kam dávám hodně sněhu), ale i tak jsem musela seřezávat spodek. Těsto dobrý, voňavý, poctivě piškotový, umím si ho představit i jako dort, jediný, co mě zklamalo, je kůrka, je dost měkká, taková žužlací, takže příště bych zkusila vysypat strouhánkou, aby byla drobet křupavější. Teď testuju konzistenci a drobivost po dvou až třech dnech. 🙂

  32. Omluva celému světu !!!! nic neupeču protože musím odjet, tak zklamání je můj pocit, ale až se vrátím určitě tady bude už hodně receptů a tak se těším. mejla-hlína

  33. Jen na rychlo jsem dal na sránky pár obrázků jak mě baví pečení a frčím. mrkněte co umí mejlovky.. díky svobodný hrnčíř mejla-hlína

  34. Pivli: tvoje bábovka vypadá na fotkách, že má těsto jako peříčko. Vůně musí být taky neodolatelná. Objednám si vajíčka od venkovských slepiček a zkusím ji taky. Ještě mi řekni, co to máš za formu? Je stará hliněná? Nemáš ji někde na fotce? Působí stejně důstojně a velebně jako tvoje bábovka. Úplně vidím sváteční pokoj s kachlovými kamny, starý stůl s damaškovým ubrusem, starý porcelán a k němu tvoje veledílo. Tleskám!

  35. Helli: promiň, uvědomila jsem si, že jsem neslušně nechala Tvůj dotaz bez odpovědi. Dopisování přes Skype nepočítám, dotaz visí tady.
    Forma je obyč z pálené hlíny, koupená před mnoha lety na pankrácké tržnici. Bývala tam velká keramika. Bejvávalo…
    Objem má 1600 ml, měřila jsem to a těsto bábovky z farské kuchyně ji naplní tak ze tří čtvrtin a kousek. Takže tak 1350 ml.
    Teď ještě někde sehnat ta kachlová kamna, starý stůl a sváteční pokj. Damaškový ubrus po babičce nějaký mám, ale nepoužívám. 😉

  36. Pivli: díky! Údaje se určitě budou hodit i ostatním. Musím přeměřit svou formu a případně pak snížit dávkování, nebo zbytek těsta dát třeba do srnčího hřbetu. Domácí vajíčka jsem si už objednala, ale slípky teď prý málo nesou, tak čekám…
    Kachlová kamna taky nemám, ale příslušnou atmosféru navodí i déšť za okny a vůně vanilky a rumu v bytě. Už se těším. 🙂

  37. Oznámení:
    Smázla jsem několik komentářů čistě osobního charakteru, které se dají pohodlně vyřešit emailem. Dávám to tímto na vědomí. Koho se to týká, s tím jsem hovořila telefonem. Cokoli sdělit je možno emailem, ať nám tu diskuze neodbíhá někam, kam nemá 🙂 U jídla vždycky byla pohoda a tak na tom trvám, aby byla i tady 🙂 Díky za pochopení.

  38. Šárka:
    Poděkování.
    Děkuji za utlumení emocí… Jinak Nové příspěvky jsou parádní a tak má mejla-hlína opět radost. Krásný den.

  39. Tak někdy třeba jinde a jinak…… Abych neovlivnoval soutěž, končím tady se svým názorem a přeji Krásné dny u plotny. mejla

  40. Tahle bábovka u mně získala hlas. Z 10 vajec skoro nikdy nepeču, ale mám starou, poměrně velkou smaltovanou formu a ta sníh z 10 vajec určitě zvládne. Už se na ní těším.

  41. Tento piškot mám zařazený jako \”lžícový\” a peču ho často jako dortový korpus, protože lze recept krásně přizpůsobit velikosti formy a vůbec mým momentálním potřebám. Kolik vajec, tolik lžic cukru a mouky. Umění je podle mého v samém pečení a tvorbě těsta jako takového(sníh jen tak lehkým převalováním vmíchat do těsta) a v jiných fíglech. Péct ve správně vyhřáté troubě, neotvírat zpočátku troubu,korigovat teplotu atd.U bábovky z farské kuchyně je vidět, že \”kdo umí, ten umí.\”Tato nádherná bábovka u mě stojí na nejvyšším stupínku pomyslného žebříčku.Svádí mě k tomu, abych ji také upekla( toto těsto jsem nikdy do bábovkové formy nevlila).Doufám, že se mi bábovka povede tak jako autorce .Tato bábovka u mě vítězí také proto, že je v takové \”čisté bábovkové formě\”.

  42. Tahle bábovka vypádá úžasně, zrovna tak jako její název….přímo láká ke konzumaci,
    na nedělní den jako stvořená, má můj hlas !!! 🙂

  43. jeeeej perfektny recept, urcite vyskusam. tychto horucavach ale papame skorej jogurtove pohare a lahke mnamky…. mate tu nieco take?
    http://www.sikovnamamina.sk/recepty-zdrave-kolace/

  44. tak tahle kraska se právě peče a už krásně voni! … kolik let uteklo od zveřejnění receptu je potřeba jej znova provetrat! 🙂 🙂 🙂 Uz se nemohu dockat žlute barvy na rezu. Mejlo škoda jen ze se po vas skoro zem slehla … mam sbirku forem ale ne mejlovku a je mi k placi ze ji nemohu sehnat …

  45. Vypadá skvěle jen .. já dělám také tuhle bábovku, jen těch vajec dávám jen polovinu a přidávám vanilkový pudink =)

  46. Zuzka:

    Jak píše autorka této recetury: \”pan farář míval chlupatý jazýček a rád si dopřával\” 🙂 Proto se pro něj na ničem nešetřilo a bábovka je na žlouky bohatá. Prostě \”farská\” 🙂

  47. Škoda, bábovka vypadá krásně, ale mně se vůbec nepovedla. Dělala jsem ze dvou třetin surovin do malé formy – těsta bylo nakonec do malé i velké formy, strašně nadýchané. V troubě vyběhlo a pak zas kleslo. Bábovka je hrozně měkká, řezy z ní nedrží tvar. Tohle je těsto na roládu.Čím to může být? Napadá mě jedině, že autorka tře žloutky s cukrem ručně, takže hmota není tak našlehaná. Jinak opravdu nevím.

    • Martina:

      Sázela bych na to, že recept z farské kuchyně autorka dodržela do puntíku, tzn. že se obešla bez el. kuchyňského náčiní a vše třela v míse hezky pomalu a poctivě. Těsto vypadá křehce, ale foto je důkazem toho, že si bábovka drží tvar a žloutky z ní jen září. Škoda každého díla, kterému věnujeme své úsilí a nakonec se to nepodaří, ale v kuchyni se nevyplatí házet vařečku do žita 🙂 Domácí kuchyně je v dnešní době plné přechemizovaných potravin balzámem na tělo i na duši 🙂

Přidal komentář