Dezerty a sladké hříchy

84. Makové bábovičky s hořkou čokoládou

3 komentářů

makove babovicky

I když bude mák hrát jen druhé housle, nikdo ho nepřehlédne. V receptu plném máku a hořké čokolády je tohle spojení naprosto dokonalé. Nápad posílá Madla jako další příspěvek do bábovkového klání. Tímto jí dáváme slovo:

Další receptík, který jsem stihla udělat, když si naše tříměsíční ratolest na chvilku zdřímla. V lednici máme vždy sacharidovou zásobu první pomoci – čokoládu a ta v tomhle receptu hraje prim. A druhými houslemi ji myslím zdařile doplňuje mák. Celek je lahodný a zdravý – mák je plný vápníku, v receptu navíc není ani zblo vajec a tuku – mák je tučný dost a bez vajec se už drahnou dobu snažím obejít. A ono, světe div se, to funguje 🙂

Pokud se chceme pustit do díla, neměli bychom zapomenout na tyto suroviny:

  • 1 hrnek nemletého máku
  • 1 hrnek mouky (1/2 hrnku polohrubé bílé, ½ hrnku hladké pšeničné celozrnné)
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ balíčku kypřicího prášku
  • 1 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby 🙂
  • 1 lžička jedlé sody
  • hořká čokoláda (já použila Sladkou vášeň se 70 % kakaa) nasekaná na hrubší kousky

Postup je až směšně jednoduchý.

Vše smícháme dohromady, nakonec zapracujeme hořkou čokoládou, šoupneme do formy (podle typu formy samozřejmě vymastíme a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou) a pečeme zhruba hodinu v předem vyhřáté troubě na 170 ◦C.

Dle nálady a času ozdobíme, nebo jenom pocukrujeme. Já použila čokoládovo-jogurtovou polevu. A jak na ni? Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu rozlámanou na kousky, do rozpuštěné čokolády přimícháme hustý bílý jogurt, promícháme a zdobíme.
Na tabulku čokolády dáme jeden malý bílý jogurt.

Dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

3 Komentářů

  1. Skvela kombinace chuti! V tomto tydnu uz podruhe. Poprve jako klasicka babovka s nalamanou cokoladou, podruhe jako muffinky s nastrouhanou cokoladou. Jen se po nich zaprasilo!!!

  2. Gabina:

    Čokoláda a mák nic nepokazí! 🙂 Díky za zprávu.

  3. Ja ji delam uz po sto padesate osme Jednou jako babovku, pak muffiny, pak na plech… Cukr nedavam zadny, zato davam tabulku a pul cokosky (celou mlecnou a pulku horke). A kdyz je jeste vlaha (a nebo ma par vterin strcena do mikrovlnky) a cokoska je uvnitr lehce tekuta… nemam slov!!!

Přidal komentář