Publicistika a zajímavosti

Kouzlo Jadranu a místní domácí kuchyně poloostrova Sevid Marina

18 komentářů

Sony Chorvatsko 2008 246 Živogošče 

Interesantní pochoutky z vaší báječné dovolené! Byla založena nová rubrika v sekci čtenářských receptů, protože na dovolenou se nejezdí jenom pro cestovatelské zážitky, ale neméně zajímavé jsou ty, které si nabodneme na ostrý hrot vidličky. Jsou to dobroty s geniem loci. Jestli takové máte ve svém fotoarchivu, můžete se pokusit i nás ostatní navnadit a inspirovat. Za nejzajímavější foto vás odměna nemine.

Začínáme čtenářskou fotosoutěž! Vaše příspěvky s patřičným komentářem o původu dobroty a s udáním zeměpisných souřadnic očekávám na svém kontaktním emailu. Určitě se u toho společně dobře pobavíme. Podle hesla: všude dobře, tak co doma? … vyrážíme do terénu.

Sevid Marina Milada a Pavel Douskovi komprimace

Chorvatský poloostrov Sevid Marina

První příspěvek zaslala Milada a Pavel Douskovi z Bechyně. Kouzlo té nejmodřejší vody Jadranu a atmosféru domácí kuchyně si vychutvávali v okolí úchvatného pobřeží poloostrova Sevid Marina. Všechny dobroty servírovala pohostinná paní domácí ve stínu zahradní pergoly a na stole tudíž nebyla o rozmanité lokální pochoutky žádná nouze. 

Jehněčí kotletky na grilu. Čerstvé a božsky okořeněné. K tomu velká mísa salátu, olivový olej, domácí chléb a dobře vychlazené víno, modré nebe nad hlavou, prázdniny a u stolu dobří přátelé. Na takové jídlo se dá ještě hodně dlouho s láskou vzpomínat.

P6270017 Milada Douskova Chorvatsko jehněčí kotletky

Chorvatské ryby. Ráno před východem slunce se nachytají, do západu slunce snědí. Čerstvé ryby, dobře okořeněné tajnou směsí koření paní domácí a dokřupava vysmažené. Bylo jich vždycky tolik, že se to nedalo ani sníst. A ve finále na ně přišla marináda z čerstvé plocholisté petrželky ze zahrady, štědrá dávka nasekaného česneku, šplíchanec olivového oleje a kousek  másla, nechyběla mořská sůl. Vůně byla nepopsatelná. Když se ryba dostane z rybářské sítě nejkratší cestou do kuchyně, těžko najde konkurenci.

P7040115 Milada Douskova Chorvatsko

Z čerstvých sardinek nám dělávala pani domu fantastický salát. Kousky ryb naložila do olivového oleje, cibulí nešetřila a patřičně prosolila. Dokonalé ke sklence něčeho ostřejšího. V horkém večeru se po míse takového rybího salátu brzy slehla zem. Byl krásně vychlazený, rozleželý a provoněný Jadranem. Poslední olivovou kapku na dně podnosu jsme vytřeli důkladně domácím chlebem. Ke všemu se podávala vysluněná zelenina. Rajská jablka se tu tvářila tak, jako by na stůl přišla opravdu z ráje 🙂

P7040113 Milada Douskova Chorvatsko sardelky s cibuli a olejem

Tak takové jsou některé okamžiky z naší báječné letošní dovolené z Chorvatska, na kterou s velkou chutí vzpomínáme. Když není cítit ve vzduchu moře, můžeme se snažit jak chceme, ale s žádnou doma dobře připravenou rybou nebo jehněčí kotletkou nemůžeme přímořské atmosféře konkurovat. Dovolenkové zážitky jsou vždycky jedinečné a stěží je něco trumfne.

 Těšíme se na všechny vaše voňavé zážitky, které se sejdou v této prima soutěži.

Krásné léto všem!

Milada a Pavel Douskovi, Bechyně

 

Startovací příspěvek č. 1 je za námi. Já děkuji Miladě a Pavlovi do Bechyně a už se těším na další lahůdky, které si tady příště představíme. První foto jsem použila ze svého archivu, abych navodila tu správnou dovolenkovou atmosféru. V chorvatském Živogošče jsem byla předloňské léto a od té doby jsem se ani nepodívala na fotografie. Škoda, najdou se tam též nějaké dobroty 🙂 V každém případě tam bylo krásně.

18 Komentářů

  1. To je ale krása! Právě vybíráme, kam pojedeme na dovolenou a toto by bylo přesně podle mého gusta. Pokud to půjde, mohu poprosit o bližší informace o ubytování, případně i o kontakt? Děkuji moc.

  2. Roomanka: vyptám se na to a dám vědět podrobnosti 😉

  3. Téda, ty kotletky vypadají parádně. Na takovém místě musely chutnat opravdu dobře. Taky se chystám do Chorvatska. Jezdíme s partou na jachtu a brázdíme pobřeží. Dovolené a cestování zdar!

  4. Honzo, kotletky jsou úžasné a je jich opravdu pořádná hromada 😉

    V Chorvatsku jsem byla všeho všudy 2x (jednou v mládí někde u Zadaru a před dvěma lety na pobřeží u Živogošče). Musím říct, že se mi tam se vším všudy líbilo. Kamarádi mě lákájí též na jachtu, tak těm svodům asi brzy podlehnu. Plavit se po moři je dovolená jiné dimenze 🙂 Být za volantem je už pro mě rutina, ale postavit se za kormidlo, to může být docela pěkné vzůšo. Dovolené zdar! Šárka 😉

    P.S.
    Barva Jadranu je fakt úchvatná!

  5. Těším se na krásné fotky….. naše návštěva, která u nás pobývá delší čas a pomáhá nám, si včera vzala další ze svých pěkných triček a právě na tomto bylo napsáno – \” všude dobře, tak co doma? \” a pan domácí, jak tričko viděl, ihned kontroval,že mu je líto, že nemá taky tričko \” doma nejlíp, tak kam bych jezdil ? \” :-))), – ty fotky budou masochistická muka !!!

  6. No to kdybych vedela, ze je v kurzu soutez, vcera bych tasila fotak casteji:-) Lahudek jsem totiz ochutnala hned nekolik, a vonely morem i horami. Byla jsem v miste, kde je more zaklinene do zelenavych hor, a takovych raju tolik neni. No tak to bude pro nadchazejici leto, az budeme v Cervu… Taky se pokusim slepit nejakou fotomontaz.

  7. Klára:

    Tak to se mi líbí :-))) Doma je doma.
    Občas je fajn ten domov opustit, abychom si ho víc vážili. Jsem zvědavá, jestli se nám tu sejdou nějaké fantastické lahůdky. Taky zalovím v archivu a něco sem šoupnu pro zpestření.
    Letos ochutnám mořské dobroty až v srpnu. To jsem si totiž naplánovala dovolenou a foťák nepustím z ruky. Jen v jednom případě, když budu mít před sebou nějaké dobré jídlo 🙂

  8. Petra:

    Musis fotak tasit vzdycky 🙂 To se vyplati. Urcite slep nejakou peknou fotomontaz. Dnesni ochutnavka fotek byla lahodna. Diky za ne a tesim se na dalsi tvuj prispevek do me rubriky. Díky Petrusko!

    P.S.
    Na Cervo se tesim 😉

  9. Krásné a chutné fotky. Z dovolené v Chorvatsku mám v paměti báječné grilované ryby a spoustu místních specialit, které s láskou připravovala maminka mého kamaráda. Mají cestovku a spoustu apartmánů na Cresu. 🙂

  10. Pivli:

    Tak to máme podobné chutné zážitky 😉 Já tam přežívala jen a jen na rybách. Ty voněly opravdu neodolatelně a jejich čerstvost byla provokující. Nikdy jsem neodolala a s chutí si dala. Klidně bych si vzala rybáře ;-)))

    Asi nějakou tu autentickou fotku taky vytáhnu a hodím ji sem do rubriky. Zatím se příspěvky nehrnou, ale stejně vím, že o dovolené se vždycky ochutná nějaká ta dobrota. A dovolená nemusí být jen u moře, to je jasné. Třeba taková dobrá a poctivá cmunda po kaplicku také utkví v paměti 😉

  11. Jak se prosím dělá ten sardinkový salát? Mám teď skvělý přístup k těmto rybkám, tak toho chci využít. Stačí osmažit? A co kostičky?

  12. Marinované ryby s cibulí v oleji

    Marinové ryby s cibulí v oleji se krásně rozleží a kostičky se téměř rozpustí. Nakládáme do okurkového kyselejšího nálevu a necháme den odležet, poté lák z ryb vymačkáme, ryby naskládáme do skelnic nebo hliněného hrnce, proložíme kolečky cibule, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem a zalijeme kvalitním olejem /olivovým. Necháme proležet a po pár dnech nezbyde ani ploutvička :o)
    Dobře vychlazené pivo a pěkný krajíc čerstvého chleba je nutnost.

    Sardinky stačí obalit v hladké mouce s kořením a mořskou solí a v oleji zprudka dokřupava osmažit. Kostičky nemají šanci obtěžovat.

  13. Grilované sardinky

    1 kg čerstvých sardinek., 6 lžic olivového oleje (nešetříme ho ;-), pár větviček rozmarýnu, pepř, mořská sůl, citrony

    Sardinky omýt, proříznout břišní dutinu a odříznout hlavičku. Vykuchat a vytrhnout páteř. Připravené ryby před přípravou dobře osušit. Rozpálit gril, grilovací plech potřít olejem, položit jednu sardinku vedle druhé, osolit, opepřit, pokapat olejem, posypat rozmarýnem. Sardinky pečeme dozlatova z jedné strany, otočíme a pečeme i z druhé strany.

  14. Pavel:

    Díky za recepty, jak na sardinky, aby se z nich stalo lahodné sousto! 😉 Přiznám se, že sardinky mi u moře chutnají úplně jinak než doma, ale i tak to stojí za to, protože ryba na talíři – to je absolutně vždycky ta nejlepší volba.

  15. Chápu správně, že ten sardinkový salát s cibulí se dělá bez ze syrových sardinek?

  16. Zuzana:

    Syrových, ale předem naložených v oleji. Potom je to přesně ono.

  17. Díky moc za skvělé recepty. A souhlasím, že ryby u moře chutnají jinak než u nás doma (je to asi trochu i tou atmosférou).

  18. Paja – Chorvatsko:

    Atmosféra moře se doma u bazénu vytvořit nedá 🙂 To si vždycky říkám, když v létě grilujeme, ale recepty jsou krásně vzpomínkové a tu chuť alespoň trochu připomenou.

Přidal komentář