Dezerty a sladké hříchy

Letní rybízová inspirace – muffiny

38 komentářů

pečivo s rybízem

Letní dozrávání ovoce je inspirativní. Přišel čas rybízu a s ním i hledání receptů na nejlepší a nejrychlejší koláč nebo jinou zázračnou laskominu, která podtrhne tu krásně nakyslou chuť rybízových kuliček. Kdo snídá ranní rosu a přes spaním si dává jen koktejl z červánků, toho nechá chladným i pár roztomilých letních muffinů. Ale pro všechny ostatní, co se nějaké té kalorie ukryté v jogurtovém těstě neleknou, mám naprosto úchvatný recept na muffiny. S tímto receptem budou za pár minut z vaší trouby vyskakovat horké muffiny každé ráno k snídani.

Přišel čas rybízu i do mé zahrady, sklidila jsem pořádnou hromadu kuliček v barvě červených granátů a než vymyslím plán, co s nimi provedu, stihnu napéct plný plech malých muffinů. Rok co rok stejná písnička. Muffiny peču od jara do zimy, proto jsem na recept zařadila i do kuchařské knihy Rande s gurmánkou. Kdo ji nevlastní, může můj recept okouknout přímo tady nebo si ji opatřit. Vyzkoušejte, pokud vás tento sladký hřích s rybízem chytne za srdce, podobných receptů v ní najdete hned několik.

Muffiny můžeme péct bez papírových košíčků, ale pro tu správnou letní atmosféru jsem je dnes oblékla do květovaného stylového modelu 😉 

Recept na muffiny ze zahrady

(z jogurtového těsta odlehčeného strouhaným kokosem)

Do jedné misky dáme “mokré” ingredience

  • 1 velký bílý jogurt (400 g) – kelímek nevyhazujeme, poslouží nám jako odměrka
  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 celá vejce

Obsah misky promícháme.

Do druhé misky dáme “suché” ingredience

  • 1 plný kelímek od jogurtu polohrubé mouky
  • ½ jogurtového kelímku cukru
  • ½ kelímku strouhaného kokosu
  • 1 sáček prášku do pečiva

Obsah misky promícháme.

Do těsta přidáme:

  • 1 až 2 jogurtové kelímky pokrájeného čerstvého ovoce

(Pokud se to do kompozice s použitým ovocem hodí, tak přidejte ½ kelímku drcených ořechů, mandlí, čokolády nebo rozinek. Řiďte se chutí a vlastním vkusem. Z každého ročního období si vemte to nejchutnější ovoce. Já osobně se těším na švestky s mákem, protože to je ta má nejoblíbenější kombinace.)

Postup přípravy:

Na muffiny je ideální silikonová forma, která se nemusí vymazávat a muffinky ladně vyskakují rovnou do talíře. Pořídíte-li si jinou formu, budete muset myslet na řádné vymazání. Za každé situace ovšem můžete používat muffinové papírové košíčky, které tomuto drobnému pečivu opravdu sluší.

Obsah obou misek spojíme v jeden celek. Přidáme všechno ovoce a lehce promícháme. Vařečkou jen něžně těsto převracíme, aby směs zůstala nadýchaná (to je moc důležité!). Lžicí klademe do formy hromádky, které by měly dosahovat jen ¾ výšky.

V horké troubě ještě krásně povyskočí, nasuflují. Pečeme v horké troubě předehřáté na 180 °C rovných 20 minut a ihned nosíme na stůl. S rubínově zbarvenými korálky červeného rybízu budou vypadat nádherně a chutnat opravdu božsky.

Pokud nemilujete zrovna rybíz, zapojte do hry borůvky, meruňky, mirabelky, ostružiny nebo broskve. V zimě jablíčka, rozinky a skořici. Než půjdou vaše muffiny do trouby, můžete je ještě naparádit drobenkou. Po upečení pokapat čokoládou nebo jinak přikrášlit.

Upřednostněte přirozenou krásu letního ovoce, proto čerstvé kousky položte před pečením na každou muffinu a ovoce podávejte i s pečivem. Kdo chce moučník lehce zasněžený, pocukruje si moučkovým cukrem.

pečivo s rybízem

Silikonová forma na muffiny bývá zpravidla na šest kousků. Do teflonové se jich vejde o něco víc. Nemusí se v ní jenom péct, je vhodná i pro chlazené nepečené dobroty. Když si formu jednou pořídíte, určitě u vás nebude nečinně zahálet. Můžete péct třeba slané kousky, malé paštičky a jiné miniaturní zázraky. Však vy už na něco přijdete. Tohle báječné těsto na muffiny vzniklo z dávno odloženého receptu na koláč a musím říct, že mu veselá podoba malých dezertíků sluší mnohem víc. I když … ani koláč nebýval tak špatný, ale malým muffinkám nemůže konkurovat.

 

Báječné je, že je to moučník z kategorie raz-dva-tři a během pár minut s ním můžete kohokoliv potěšit. Tuhle várku jsem pekla pro Mirku a Tomáška. Jako poděkování za to, že nám rybízovou úrodu pomohli sklidit 😉 Tak ještě jednou … velký dík!

Jak je to u vás? Zdomácněly formičky na muffiny i ve vaší kuchyni a jaké chutě máte nejraději? Jestli se chcete o vaše naparáděné miniaturky s receptem rozdělit s námi ostatními, ráda přidám recept s fotem do čtenářské rubriky. Ovocné moučníky jsou malá umělecká dílka a na jejich upečení stačí jenom chvilka 😉

Kde pořídit pěkné muffinové papírové košíčky? Já mohu doporučit ty od firmy Kaiser. Jsou pevné a pěkně barevné. Na stránkách Kulina.cz toho do kuchyně najdete mnohem víc.

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi potěšením.

38 Komentářů

  1. Tedy to je zase úžasná bomba! Fascinují mě fotky. Všechno tak dokonale a opravdově poskládané před objektivem. Věřím každému slovu a každému snímku, proto si jdu nakoupit suroviny a pro rybíz skočím sousedům přes plot. Díky za Vaši záslužnou činnost, že si tak skvělé recepty nenecháváte pro sebe a dělíte se o ně s námi. Na té vaší kuchařce se dá opravdu krásně přežít, proto ji chválím kudy chodím a těším se na její pokračování. Se srdečným pozdravem vaše čtenářka Karolína od Kolína (:

  2. Karolína:

    Díky za explozivní komentář 🙂 Rudé tóny rybízu jsou tak vášnivé, že není potřeba je nějak moc stylizovat a vždycky se budou na fotografiích pěkně vyjímat. Zvláště v tomto báječném receptu, který rybíz promění v malá chutná soustíčka. Jsem ráda, že se kuchařka líbí a hlavně, že slouží svému účelu. To je ta největší odměna pro každou takto zaměřenou knihu. Webovky jsou ještě takový malý bonus k tomu, kde je možno přijít na kus řeči s námi všemi ostatními. Tady jste rozhodně v té nejlepší společnosti a doporučuji prozkoumat i mnou odkazované stránky s podobnou tematikou. Všude se najde něco extra. Mějte se krásně a zdravím do Kolína. Šárka 😉

  3. Velké díky Šárince!! Jela jsem z dovolené a zastavila se u mé letité kamarádky Šárky, abychom trochu \”poklábosily\”. Můj syn Tomášek poprosil Šárku o muffiny a hle…bylo na stole. Moc jsme si pochutnali. Zase pochvala Šárce za její domácí kuchyni. Mimo jiné jsme ochutnali i něco z Italské kuchyně… zase výborné !! Vřele všem doporučuji její vydanou kuchařku a skvělé recepty.
    Dobrou chuť, Mirka

  4. Mirko :-)))) Šetři pochvalou! 🙂

    Bylo moc fajn se vidět (zase po letech). Dobré jídlo bylo jenom doplňkem dobré společnosti. Nejvíc se mi líbila sobota prolenošená u bazénu a nedělní večer pod pergolou u krbu. Bohužel dnes už od rána lije a lije a lije. To je tedy kouzelné léto 😉 Mějte se fajn a zase někdy příště u nás. Pa, Šárka

    P.S.
    Sluší vám to!
    Co si kdo očeše, to si taky sní ;-))) Jsem ráda, že vám chutnalo.

  5. Muffinky dělám ráda a hlavně jsou raz dva na stole. Náš rybíz je pozdní, tak mám ještě chvíli času… Nejčastěji je dělám s ořechy (recept z Labužníka č. 14 684). Jenom dotaz: ten kelímek od jogurtu, kterým měřím mouku, cukr, ovoce a další, je ten od velkého jogurtu (400 g)? Děkuji.

  6. Jenoféfa:

    Pěkný pozdrav posílám 😉

    Na tvůj recept na Labu jsem koukala a je parádní! Kelímek od jogurtu slouží jako odměrka, napíši to do textu trochu srozumitelněji. Děkuji za upozornění a přeji ti moc pěkné letní dny a hodně ovocných dobrot na stole. Dnes trochu ponocuji ve společnosti rybízu 🙂 Dopekla jsem koláč a dovařila z posledních zásob borůvkovou zavařeninu. V tom sladkém průvanu, co vane od horké trouby, jsem dostala chuť na kávu a nějak se mi nechce jít spát.

    Dobrou noc, Šárka 😉

  7. Ahoj,
    děkuju za muffinky! Poslední dobou, když si otevřu internet, natrefím na hrozné zprávy a v různých diskusích na nepříjemné lidi (co si myslej, že sežrali všechnu moudrost světa, kdyby radši žrali co si navařej podle Vás!.-) S náladou pod psa jsem klikla k Vám, paní Šárko, a usmály se na mě Vaše muffinky. Hned přes víkend si je upeču, tohle je prostě neodolatelné. Všechno se ve mně raduje, v mozku mám nachystané takové malinkaté muffinky, co mi skáčou do center blaha a slibují, že až se zakousnu, tak mi teprv předvedou, co uměj!
    Ty úžasné fotky! Připájím se ke Karolíniným poklonám! Kde jste sehnala kytičkované košíčky?
    Okamžitě mažu z oblíbených různé zpravodajské servery a intelektuálně-snobské komory, jen se na nich rozčílím a zkazím si náladu. Nechám si tam už jenom hezké věci, ze kterých úplně první jste Vy!

    Vaše Oddaná Obdivovatelka Sanča 🙂

  8. Paní Jenoféfo, ty Vaše kalifornské jsou taky parádní!
    A mám v oblíbených další hezkou stránku:-)
    Já Vás žeru! S.

  9. Milá Sančenko,
    bohužel skromně musím podotknout, že Kalifornské muffiny dělám ráda a moc mi chutnají, ale nejsem autorkou receptu. Recept zveřejnila delisa na mém oblíbeném webu Labužník. 🙂

  10. To nic, Jenofo, skromnost stranou, vsadím se, že když je upečete Vy, nejsou o nic horší, než Delisiny .-)
    P.S. Jsem si myslela, že Delisa je Vaše další přezdívka.

  11. Nazdar, Šárko,
    funkce kelímku od jogurtu jako odměrky je mi zcela jasná, ale zpravidla používám ty menší (cca 2 dl). Proto jsem si jen upřesňovala, že zde je odměrkou ten velký kelímek (400 g) a že mouka a jogurt budou v poměru 1:1. 🙂

  12. Jenoféfa:

    Je to tak 🙂 Ono je docela nezvyklé používat kelímek velký, ale v tomto případě je to jenom ku prospěchu receptu. Mouka s jogurtem je v poměru 1 : 1, ale ještě je tam přidáno půl kelímku strouhaného kokosu a ten mouku krásně nastavuje a těsto kypří. Pokud tyto muffiny zkusíš upéct, budu moc zvědavá na tvůj verdikt 🙂 Já už vlastně ani jiné nepeču, ale ty tvé \”kalifornské\” vyzkouším moc ráda. Dnes jsem si pořídila hromadu barevných papírových košíčků, tak mohu experimentovat.

  13. Sančenka:

    Není nad nekonfliktní prostředí foodblogové :o) … i když, debaty o jídle by klidně mohly vést k válečné náladě, ale tyhle pocukrované růžově naladěné muffiny nikoho do konfliktu nepřivedou. Jsou naprogramovány jen k blažené pohodě 😉 Kytičkované košíčky jsem si před časem pořídila (snad v papírnictví) a ne a ne je vypotřebovat. S receptem na muffiny to půjde docela snadno. Pro jistotu jsem si pořídila ještě jiné kousky od firmy Kaiser – odkaz je zde:

    http://www.kulina.cz/papirove-kosicky-na-muffiny-barevne-150-ks/d-73808/

    P.S.
    A to jsem si o sobě myslela, že pečení a všechny ty sladké záležitosti jsou mou nejméně oblíbenou disciplínou 🙂 Když jsem to všechno sečetla a prošla se po svém fotoarchivu, zjistila jsem, jak hluboce jsem se mýlila 😉

    Díky za komentář, zdravím a přeji jen dokonalou letní pohodu.
    Šárka 😉

  14. Ahoj Šárko, přidávám se do klubu milovníků muffinů a přidávám jeden odkaz na pár dobrých a vyzkoušených receptů. Zde jsem se nechala inspirovat před časem já. Ty tvoje parádní rybízové rozhodně zkusím. Díky za pěkný recept. Přidávám odkaz na pár užitečných receptů.

    V odkazu jníže se podívejte na recepty na muffiny i muffinky – všechny jsou výtečné (:
    1. muffiny s trojí čokoládou
    2. vánoční muffiny se skořicí a kořením
    3. borůvkové muffiny
    4. kokosové muffiny s banánem
    5. muffiny s brusinkami
    6. mandarinkové muffinky
    8. ovocné muffiny (s čerstvým i sušeným)
    9. kávové muffinky
    10. muffinky s hruškou a jablkem
    11. nechybí ani slané muffiny
    12. atd. 🙂

    http://bulik.buresovi.cz/print.php?type=A&item_id=3

    M.V.

  15. Na http://www.cukrar je pěkná diskuze na muffinové téma a tam jsem se nechala inspirovat receptem od Karlose. Povedlo se, tak jeho recept mohu jen doporučit. Pro úsporu času s pročítáním celé diskuze jsem okopírovala recept v původním znění.

    Posílám svůj recept na muffins:
    Je to kombinace několika receptů, dospěl jsem k němu po mnoha zkouškách.
    Mléko a tuk je přepočítán dle suché směsi na mufiny, kterou používali v cukrárně kde jsem se učil.
    Tuku je v této směsi opravdu hodně, doléval se nakonec. Někomu připadne recept hříšně tučný, ale je to třeba, olej dá muffinám ten správný šmak a jemnost, hutnost.

    200g mouka
    100g cukr krupice
    jedno vejce,
    asi půl sáčku van cukru
    2 lžičky kypřícího prášku
    cca 120g mléka
    stejné množství oleje…tedy 120g

    Klasický postup, suchá směs, tekutá směs. Promícháme cukr mouku a prášek do pečiva s van. cukrem. D směsi zašleháme mléko s předem rozkvrdlaným vajíčkem. Šleháme ručním šlehačem asi 4 – 5 minut, pak nalejeme olej a došléháme asi 2 minuty. Hmota je hodně vazká, hutná. Kdyby to váš šlehač nezvládal trochu pořeďte mlékem.

    Nevýhodou příliš řídkých hmot je špatná struktura upečených muffin, táhlé komůrky stoupajících bublin kypřícího plynu.
    Nejradši je mám s borůvkami!
    Lépe péct v košíčcích!

    Mějte se.(snad se vám povedou kdybyste to přeci jen chtěli zkusit)
    celá diskuze je tady: http://www.cukrar.cz/poradna_vypsat.asp?id=1&id_prispevku=85

    zdraví M.V.

  16. Moje muffinky s čokoládou a kysanou smetanou

    Na ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY potřebujeme:
    250 g hladké mouky + 1 prášek do pečiva – dobře promícháme
    120 g čokolády nalámané na malé kousky nebo nasekané (koupit se dají i čokoládové floky, ty jsou nejlepší)
    přidáme 1 vajíčko
    5 lžic rozpuštěného másla
    120 g moučkového cukru
    kelímek kysané smetany

    Všechno zamícháme a pečeme v plechu na muffiny nebo v papírových košíčkách. Teplota trouby 180°c – doba pečení přibližně 25/30 minut.

    M.V.

  17. Jé, to je moc pěkné. Zde je 31 kousků nové inspirace pro maffinkové fanatiky ((((o:
    Já jsem pro miffiny nugátové, protože bez nugátu je svět jedna velká nuda! zdraví Cottyna

    http://www.laskaprochazizaludkem.cz/31-muffinu

  18. Milly Vanilly:

    Ahoj Milly 🙂 Díky za muffinovou smršť receptů, které jistě ocení všichni milovníci tohoto zajímavého a velmi kreativního pečiva. Měj se hezky a až něco z toho vyzkouším, dám vědět svou spokojenost, o které jsem předem přesvědčená.

    Díky 😉
    Šárka

  19. Cotty:

    Láska prochází žaludkem a 31 muffinů tomu může hodně pomoci 🙂 Díky. Šárka

    P.S.
    Jak může někdo žít bez nugátu? Nechápu 😉

  20. Dobrý den,muffinky mám moc ráda,chodím je mlsat Cafélandu,tam mají moc dobré.Mám jeden problém,dcera mi přivezla z Anglie ve skleničkách višnové želé a pomerančové želé a já nevím,co s tím,může mi někdo poradit,jestli se to dává k masu nebo jen na sladko.Děkuji Yvona

  21. Zachutnaly mi na první pohled-jogurtové těsto s kokosem, no to je nápad! A protože u nás ve slánské ovocnářské oblasti jsou právě v kurzu meruňky, nasekala jsem tam meruňky a čokoládu. A i když nevlastním formu na muffiny, vzniklé \”koláčky\” muž do sebe cpal v 10 večer po upečení s tím, jak jsou horké výtečné:-))
    Díky za recept a těším se na další inspirace,
    Eva

  22. Muffinky staly na pocatku mych pekarskych pokusu a stale zkousim nove, tyhle urcite taky vyzkousim. Porad se mi ale nechteji podarit takove ty prave, hutne, vlhke, tezke – jako z Costa Cafe, ty miluju.
    Jinak k mym oblibenym muffinovym pocinum patri volska oka z Babovkove souteze od Madly – vypada to skvele a vsichni vzdycky koukaji:) (http://www.gurmanka.cz/2009/08/reformovane-volske-oko).
    Papirove kosicky kupuju vetsinou od Tescomy, a koukala jsem ze ted zacala vyrabet i individualni silikonove formicky – to muze byt moc fajn, kdyz cloveku zbyde testo.
    Jo a pozor na uvedeny odkaz kulina.cz – vytvari zavislost:)))

  23. yannka:

    Závislost na odkazu kulina.cz jsem již pocítila na vlastní kůži :-))))) Takové odkazy je potřeba zakázat!

    Muffinek se v \”bábovkové soutěži\” sešlo hned několik, z té rubriky se dá čerpat opravdu hodně inspirace. Madla se krásně vyřídila a reformované volské oko to potvrzuje. Líbí se mi takové hrátky s formičkami 🙂 Na muffinky je na netu hodně dobré inspirace, chce to zkoušet a zkoušet a určitě se jednou podaří i lepší než z Costa Cafe. Ale proč se šidit o tu atmosféru, když si nějakou dobrotu můžeme dát i mimo svou kuchyni a nechat se hýčkat někým jiným a … nemít u toho ušpiněné ruce od mouky 🙂

    Silikonové formičky – mám chuť si je pořídit. Vypadají dost roztomile.

  24. Evik:

    No to je dobrá zpráva! 🙂 U nás také nestačí chladnout a kradou mi je ještě horké pod rukama. Meruňky a čokoláda – to je přímo smrtelně hříšná kombinace !!! A také maliny a bílá čokoláda. To je přímo vzrušující záležitost 🙂

  25. Muffiny jsou podobně jako bábovky zdrojem neutuchající inspirace a já je mám o to radši, že si jich člověk může dopřát hned několik, bez toho, aby měl výraznější výčitky svědomí. A ty s rybízem jsou prostě skvělé. Já k rybízu přidávám ještě bílou čokoládu – viz http://madlinakuchyne.blog.cz/0910/babovka-s-cervenym-rybizem-a-bilou-cokoladou, která tak trošku srazí rybízu jeho kyselý hřebínekk a na takto upečené dobrotě si pak pochutnají i chroničtí nepojídači těchto krásně rudých korálků.

  26. Madla:

    Muffinových kombinací je opravdu nepřeberně, v této disciplíně se může kuchař s fantazií krásně vyřádit a rybíz (nebo jiné ovoce) nemá žádnou šanci, jak z kuchyně uniknout – proměna ve sladkou dobrotu ho nemine. Pár skleniček zavařeniny na vánoční linecká cukrátka a rybízová sezóna může končit. Všechno jsem stihla 🙂

  27. Vyzkoušela jsem Milka čokoládové muffiny a byly moc dobré.
    http://www.milka.info/milka1/page?siteid=milka1-prd&locale=czcz1&PagecRef=657

    Na 12 muffinů

    Potřebujete:
    ■125g másla
    ■100g krupicového cukru
    ■2 vejce
    ■250g hladké mouky
    ■1 kávovou lžičku prášku do pečiva
    ■5 polévkových lžic mléka
    ■2 tabulky mléčné čokolády Milka Alpine Milk
    Doba přípravy:
    Příprava: 15 minut
    Doba pečení: 25 minut

    Troubu předehřejte na 180°C. Změklé máslo, cukr a vejce ušlehejte, aby se cukr rozpustil, přidejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte. Nakonec přidejte mléko, čokoládu pokrájenou na malé kousky a vše ještě jednou promíchejte. Formu na muffiny naplňte směsí a dejte péct. Upečené Milka muffiny nechte vychladnout a můžete podávat!

  28. EVA: Díky za Milka tip! To nemůže špatně dopadnout, když je tam jemná mléčná čokoláda od Milky – bude to hit !!!

  29. Opravdu podařený recept. Už jsem vyzkoušela různé kombinace ovoce a mé nadšení nebere konce. Díky za inspiraci. H.

  30. Hraběnka:

    Tak to máme stejný vkus 😉 To je as nejrychlejší pečivo, které znám. A přitom nechutná nijak ošizeně, což je fajn 🙂

  31. Tak jsem konecne vyzkousela a jsou opravdu moc dobre! Teple krasne voni kokosem. Navrch jsem pridala posekane mandle smichane s trochou hrubeho hnedeho cukru. Akorat musim trochu vyladit dobu peceni, moje zaludna plynova trouba me zase trochu vypekla:(

  32. yannka:

    To mám radost! Muffiny jsou inspirativní a podle fantazie a nálady se dá složení původního receptu krásně obměňovat. Plynové trouby, potvory, se musí umět zkrotit. Do příštího pokusu to bude vychytanější 🙂

  33. Muffiny:

    Díky 😉 Už léty osvědčený a 100x prověřený. To je výsada doma oblíbených receptů. Muffinů není nikdy dost.

  34. zdravím všechny šikovné pekařky, moc prosím o radu, zkoušela jsem banánové muffiny, v troubě krásně vyběhly, ale po vyndání všechny klesly a jsou z nich placičky :-/ co jsem udělala špatně ?? děkuji moc za odpověď

  35. Mám jeden dotaz- snad mi ještě někdo odpoví 🙂 Je těsto dobré i bez toho kokosu?

  36. Ty musí být dobré 🙂 . U nás jsou muffiny nejoblíbenější moučník. Každý rok máme tolik rybízu, že nevím, co z něj mám pořád péct, ale muffiny jsem ještě nezkoušela 🙂 . Letos jsem poprvé udělala rybízový sorbet s malinami , a to byla také dobrota. Jestli jsi ho ještě nezkoušela, tak bys to měla příští rok napravit, určitě ti také bude chutnat 🙂 .

Přidal komentář