Zelenina a saláty

Lečo pečené v troubě

10 komentářů

 

Když přijde do zahrady hojnost rajčat a paprik, dělávám lečo pečené v troubě. Základní poctivou maďarskou recepturu trochu obejdu a zkusím celý pracovní postup zrychlit.

Rovnou do skleníku si vezmu keramickou zapékací nádobu a natrhám papriky a rajčata. Na místě očistím a nakrájím na kousky. Rajčata oloupu a slupky vyhodím do kompostu. Za horkých letních dnů jdou zralá rajčata ze skleníku loupat úplně snadno, protože jim je takové vedro, že by se nejradějí sama svlékla z kůže 😉 Tak proč toho nevyužít a z té slupky je nedostat? Slupky z rajčat mně osobně v leču trochu dráždí.

Když je zapékací nádoba plná zeleniny, přidám ještě nějakou bylinku (kousek tymiánu nebo majoránky), cestou do kuchyně si seberu na záhoně cibuli. Tu oloupu, nakrájíme na hrubší kousky nebo klínky a promíchám se zeleninou. Vydatně opepřím, osolím a pokapu dobrým olivovým olejem.

V této podobě šoupnu do horké trouby a nechám pěkně pustit šťávu. To se stane tak za 20 minut a poté teplotu zmírním a nechám vydusit všechnu tekutinu. Když je hotovo, přendám nádobu na kamna a podle potřeby dušené lečo zahustím vejci nebo nechám tak. Tuhle zeleninovou variantu si nekazím uzeninou.

Pokud chci lečo konzervovat, tak tento způsob je naprosto ideální. Horké rozdušené lečo (bez vajec) přendám do zavařovacích sklenic, uzavřu víčky, obrátím dnem vzhůru a nechám prochladnout. Poté uskladním a když dostanu chuť na maďarský perkelt, sáhnu pro sklenici leča a přidám k hovězímu masu. Vás určitě napadne i jiné využití, tak proč se přebytku zeleniny ze zahrady bát? Lečo je můj velký kamarád, právě proto jsem na téma “lečo” připravila samostatný článek – bude následovat. V něm se nebude chodit kolem horkého leča, ale půjde se přímo na věc 😉

Lečo – uzrál čas na temperamentní maďarskou specialitu

10 Komentářů

  1. Že by se nám tu spustila tentokrát lavina s lečem :-D. Není to tak dávno, co jsme ujížděli na dýních, ale na ty je ještě času dost. Tímto způsobem dělá lečo i přítelova babička, jen ty vlezlé slupky od rajčat tam nechává. Budu jí muset ukázat Tvůj recept a určitě se jich pro příště zbaví. Docela si mě na lečo navnadila a večer bych si jej dala všemi deseti. S čerstvým chlebem by to byla ideální letní večeře :-).

  2. coco-choc:

    Lavina zralých rajčat a paprik se hrne do kuchyně 🙂 Musím prozkoumat i jiné spřátelené inspirační zdroje :-))) Bohužel jsem měla poslední dny větší problémy s webem a nemohla publikovat. S lečem bych přišla o týden dříve, ale srpen je jeho čas, tak tu nejsem ještě po termínu 🙂 Zde jsem dělala takovou rychloverzičku přísně vegetariánskou, ale musela jsem doma podlehnout tlaku okolí a připravit i verzi s klobáskou. I když jsou na lečo preferovanější papriky zelené, samozásobila jsem se svou úrodou ve všech možných barevných odstínech, jen těm zeleným se vedlo nějak špatně a nebylo co sklízet 🙂

    Ještě jedno povídání o fenoménu leča jsem nachystala zde: je to ještě čerstvý a horký příspěvek.

    http://www.gurmanka.cz/2010/08/leco-uzral-cas-na-temperamentni-madarskou-specialitu

    S čerstvým \”českým\” chlebem, popřípadě sklenkou dobrého \”českého piva\” je to maďarské lečo zaručeně okouzlující 🙂

  3. Krásně barevné a voňavé lečo, do kterého bych se s chutí ihned pustila. A klidně i bez té klobásky, jen s čerstvým tmavým chlebem a troškou bílého vína. Asi na večeři udělám ratatoule 🙂 když je zahrádka, je radost v létě (a nejen v létě) vařit 🙂

  4. Dáma ani gurmet se neurazí, ale lečo od mlsné kočky je hodně mimo téma, přesto se nevylučuje možnost, že jídlo bylo chutné. Připomíná mi to náš maďarský gulášek, hezky správně nezahuštěný a voňavý po zelenině a výtečné paprice.
    Promiňte připomínku, ale jsouc odkojen stravou domácí maďarskou, musím oponovat. Lečo je lečo a s masem jsem ho v Maďarech nikdy nejedl. Lečo musí být pěkně vydušené, proto ho u nás doma dusíme pod pokličkou dosti dlouho. Nejchutnější jsou paprikové klobásky a nemusí se ani hustit vejci.

    Líbí se mi gurmánky nápad s pečeným lečem v troubě. Máme velkou úrodu zeleniny a tak se takový recept u nás určitě chytne.
    Děkuji za knihu a přeji hodně dobré chuti a výtečných nápadů. Karel Kellar

  5. Karel Kellar:

    Pečené lečo doporučuji vyzkoušet, dá se tak zpracovat větší množství zeleniny a jako základ pro přípravu leča na pánvi nebo pro jeho následnou konzervaci se mi to náramně osvědčilo. Když si můžeme ušetřit práci, proč to neudělat 🙂 Jinak se přimlouvám samozřejmě za klasickou cestu pomalého dušení, občasného míchání a samozřejmě i průběžného ochutnávání. Kdo nedá jinak, přidá klobásku nebo paprikáš a vejce. Když na to přijde, sním ho samotné – jen čistě zeleninové. Naše babi byla velká umělkyně maďarské kuchyně, tak jsem měla možnost hodně ochutnat a některé recepty jdou mým životem stále dál. Uměla mistrovsky \”Doboš dort\” – jak ráda bych se do něj dneska zakousla. Přeji vám pěkný víkend a ještě jednou děkuji za objednávku mé knihy. Ať slouží k potěše a radosti z vaření. S pozdravem, Šárka Škachová

  6. gurmet:

    Věřím, proti gustu žádný dišputát 🙂 Ráda na ten odkaz kouknu, poslední dny jsem nestačila číst žádné dění kolem.

  7. Madla:

    Léto je samo o sobě tolik inspirativní, že je hřích nevyužít všechno čerstvé, co je kolem nás. Zítra se chystám do České Kanady na hřiby, plánuji pořádný hrnec houbovky. Doufám jen, že mi počasí nepřekazí plány a houby se nechají vidět a na schůzku se mnou se dostaví v hojném počtu 🙂 Z leča zbyla jen vůně po baráku, ale parfém je to moc pěkný.

  8. Paní Šárko,
    jsem ráda, že jste sem dala verzi leča s oloupanými rajčaty! To je totiž správné maďarské lečo! Tvrdé slupky, které se dušením změní ve srolované patrony, zkazí i tu nejpilnější snahu. Geniální zlepšovák, to pečené lečo!
    Díky, moje maďarská dušička se tetelí 🙂
    S.

  9. Sančenka:
    Moc zdravím a konečně se po dovolené dostávám k zodpovězení všech nových komentářů a omlouvám to velké zpoždění v čase. Po prázdninách se do pracovního procesu nenaskakuje moc snadno a tak je to znát 🙂 Je to tak, slupky v leču nemají co pohledávat :-))) V tom si ty naše dušičky náramně rozumí. Maďarská kuchyně je vážně kouzelná. Nedávno jsem vedla debatu na téma nejlepší štrúdl na světě. Zdá se, že by to mohl být ten maďarský – s višněmi a mákem 🙂 Naprosto lahůdkový vynález.
    Krásný víkend přeji.
    Š.

Přidal komentář