Dezerty a sladké hříchy

Dýňový koláč – Pumpkin Pie – americká klasika

45 komentářů
"velká dýně na poli"
 
Pomalu nastává ten nejvhodnější čas udělat si čas na nejameričtější koláč ze všech. Jmenuje se Pumpkin Pie a patří k nejzářivějším koláčům pod sluncem. Svým oranžově pozitivním barevným naladěním umí fungovat jako antidepresivum. Hledači symbolu elánu, nadšení a čisté  radosti ze života sáhají po oranžové barvě všemi deseti. Je vznešenou barvou kreativního myšlení, proto i vaření s dýní se může proměnit nezapomenutelnou záležitost. Nechte se vyprovokovat k slaným i sladkým experimentům. Dýně totiž neoslňuje jen svým zjevem, ale má ukryté kouzlo i ve své zvláštní chuti. Právě dýňový koláč Pumpkin Pie je toho důkazem. Pro recept jsem si sáhla do svého archivu, tak ochutnejte alespoň malý kousek.
 
"dýňový koláč zvaný Pumpkin Pie"
 

 Dýňový koláč – Pumpkin Pie

 
Těsto:
  • 250 g mouky (kombinovat lze 150 g polohrubé mouky & 100 g celozrnné)
  • špetka soli
  • postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu)
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)
Náplň:
  • 1 menší dýně Hokkaidó / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo zakysané smetany)
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka skořice
  • malý sáček sušených meruněk
  • hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů)
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a poté na pracovní desce dobře propracujeme. Těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím si připravíme koláčovou náplň.
 
Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou.
 
Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a formu (ø 28 cm) vyložíme těstem. Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky, ořechy můžeme hrubě nasekat nebo ponechat vcelku. Meruňky i ořechy nysypeme na dno koláče a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené horkovzdušné trouby a při 180 °C pečeme rovných 40 minut.
 
"americký koláč z dýně"
 
Fit Faktor: Dýně obsahuje hodně zinku, ořechy uklidní naši nervovou soustavu a meruňky dodají vlákninu. 
 
Ještě slovo k k receptu:
 
Původně jsem koláč připravovala podle starého originálního receptu, ale bohužel výsledný efekt se mi zdál poněkud mdlý a koláč mi nechutnal! Po této zkušenosti jsem recepturu upravila do této funkční podoby a malinko chuťově nadzvedla přidanými sušenými meruňkami, které mohu vřele doporučit. S dýní si sednou moc dobře do noty a navíc i barevně ladí. Těstu jsem ubrala kalorickou hodnotu snížením počtu vajec a bílou mouku minimalizovala a použila místo ní mouku celozrnnou. V tomto ohledu mě nemusíte následovat, ale faktem zůstává, že mouka celozrnná má výraznější chuť. Dýňového pyré by nemělo být víc jak 1 klasický čajový hrnek, tj 250 ml. Bílý rafinovaný cukr jsem vyměnila za “sladkou chuť” přírody a použila javorový sirup a med. Zkuste tento klasicky americký koláč třeba po svém, určitě i vás svou chutí dostane.  Recept jsem uveřejnila již v roce 2007 na svém blogu, ale nedalo mi to, abych si ho zase nepřipomenula. Určitě brzy nahradím staré fotky za nové 😉
 
"americký dýňový koláč - Pumpkin Pie"
 
Pokud i vy pečete dýňové koláče a rádi vaříte z dýně, můžete se pochlubit jednak receptem a dopřát nám i fotografii (popřípadě odkaz na váš web, kde je parádní dýňový recept uveřejněn). Díky, těším se!
 
Mohu nabídnout i jiné dýňové recepty – tentokrát nebudou sladké!
 

45 Komentářů

  1. Dneska jsem na trhu viděla báječné hokkaido dýně. A už přemýšlím, co s nimi letos provedu. Jistí to krémová polévka, risotto s pečenou dýní, dýňové placičky a určitě spáchám i tento koláč. Díky za inspiraci ;-).

  2. Dobrý den z Olomouce. Na neděli chystám slavnostní oběd a tak jsem se nechala opět inspirovat . Tentokrát se pokusím o vepřové v mléce a tento koláč bude určitě skvělým zákuskem. Na trhu mají nádherné dýně, už jsem jich několik koupila, ale než jsem se dostala k vaření, tak je kluci stačili vydlabat a už měsíc máme doma každý večer \”svítící\” dýně. Tak snad budu tentokrát rychlejší. Koláč vypadá nádherně. Na vepřové jsem dnes koupila plnotučné mléko od Amálky,protože té smetaně v láhvi nešlo odolat. I zakysaná smetana vypadala moc dobře,no a teď už vím, k čemu ji použiju. Takže v neděli ráno pustím nějakou dobrou muziku (tentokrát to bude asi Szidi Tobias), nabrousím nože a snad se to povede-budu informovat o výsledku 🙂 Přeji krásný podzimní víkend.

    • Dobrý den Dano,
      tak je tu den D a já si představuji pěknou atmosféru, která bude panovat u vás v kuchyni 🙂 Přepychová vůně podbarvená vhodně zvolenou muzikou 😉 Vepřová pečínka v mléce je zajímavá záležitost, určitě se podaří a přispěje ke spokojené neděli. Dýni jsem si včera cestou domů pořídila také, protože jsem té nádheře nemohla odolat. Ráda se vracím ke starým osvědčeným dýňovým kouskům, tak určitě nezanevřu na polévku a na koláč, ale i tak si už v hlavě přehrávám nějaké nové nápady, abych obohatila svůj dýňový repertoát 🙂

      Přeji nedělní pohodu, dobrou chuť k obědu a ať pozdrav letí do Olomouce, kde to bude dneska krásně vonět 😉
      Šárka

  3. Vepřová pečeně v mléce nám doma učarovala a vaříme ji podle Šárky od té doby, co jsem na ni našla krásně napsanou recepturu.

    http://dolcevita.blog.cz/0901/veprove-maso-dusene-v-mlece

    Děkuju za chutné recepty 😀
    Hanka

  4. Dobrý den,Šárko,vy chcete abych byla tlustá:-))) nebo jste vědma,která ví,že mám doma několik vypěstovaných dýní a už je nechci dělat naslano.Mám to štěstí,že být v kuchyni mi vůbec nevadí,naopak,tam si nejvíc odpočinu,když něco kuchtím.Děkuji za recepty a krásné psaní,moc hezky se to čte.Hezký víkend pžeje Yvona – Olomouc

  5. Dobry den,moc pekna inspirace.Mozna jestli muzu poradit tady do pumpkin pie pridavame muskatovy orisek, zazvor, skorici, hrebicek i nove koreni.Je to chutove zajimavejsi.Mam moc dobry recept na Pumpkin Scones s malinama, dcera se je naucila delat pri praci v jedne kavarne.Nebo Pumpkin Ginger Bread, neni to vlastne ani tak chleba, ale buchta.Jestli mate zajem, poskytnu recept.

  6. Moniko, recept by mě zajímal. Jestli ho můžete tady napsat, budu moc moc moc ráda. Dýni mám doma a budu experimentovat. Díky 😀

  7. Tady je jeden :
    Pumpkin Ginger bread
    3 hrnky cukr (pouzivam hnedy, ale original recept mel krystal)
    1 hrnek olej
    4 vejce
    2/3 hrnku voda
    2 hrnky dynove drene
    2 c.lzicky mleteho zazvoru
    1/2 lzicky ml. noveho koreni
    1 lzicka skorice
    1 lzicka mleteho hrebicku
    3 a 1/2 hrnku hladke mouky
    2 lzicky sody na peceni (baking soda)
    1/2 lzicky prasku do peciva
    1 a 1/2 lzicky sul
    Smichat cukr,olej, vejce do hladka.Pridat vodu, dynovou dren a veskere koreni.V druhe mise prosit mouku, sul, sodu a prasek do peciva.Promichejte suche a tekute ingredience.Testo je na 2 chlebickove formy 23 x 12 cm (9 x 5 inch)Pect pri 180 stupnu celsia asi hodinu (proste takova ta klasicka zkouska spejli – kdyz do toho pichnes a spejle je cista je hotovo)
    Jeste par poznamek :Kdyz se nekdo leka mnozstvi oleje, da se dobre nahradit neslazenou jablecnou vyzivou (apple sauce).Obcas pridam orechy nebo hrozinky jen tak podle oka.
    Dej mi vedet jak se povedlo.

  8. A jeste jeden :
    Pumpkin scones
    1 hr. zmekleho masla
    2 bilky
    1 a 1/3 hrnku dynove drene
    1 hr. mleka
    Vyslehat a primichat suche ingredience :
    4 hr. hl. mouky
    1 a 1/2 hnedeho cukru
    2 polevkove lzice prasku do peciva
    Vznikne docela lepive testo,ktere dam na pomouceny val,trochu vypracuju a vytvaruji bochanek,ktery nozem rozdelim na 12 dilu (jako krajet kolac)Potom vezmu kazdy dil a trochu rozplacnu a do kazdeho zabalim asi polevkovou lzici malin (pouzivam zmrazene ani se nemusi rozmrazovat, aspon to nezbarvi testo)Dam na vymazany plech a pecu na 180 stupnu asi 35- 40 min.Po vytazeni z trouby jeste teple postrikat smesi -3/4 hr.mouckoveho cukru a par lzic vody nebo citr.stavy (takova cukrova kasicka)Tohle jen strilim od oka, ani neodmeruju .
    Ze zacatku to vypada jako hrozna lepenice, nic moc uhledneho z toho netvarujte a jsou to docela vetsi bochany,ale chutna to ohromne a maliny tomu davaji trochu kysele chuti, coz se k tomu testu skvele hodi.Doporucuju vyzkouset,duchodci se mi tu po scones muzou umlatit.Doufam,ze jsem to nejak trochu pochopitelne vysvetlila a na nic nezapomela.Se omlouvam,ze se tak rozepisuju…;)

  9. Moniko,díky určitě je vyzkouším,oba.

  10. Šárko, bomba!!! Na koláč jsem se chystala už od jeho přečtení na Dolce vita a když se teď objevil tady, ve chvíli, kdy mám po ruce hned několik dýní, bylo jasno. Jediné, v čem jsem se odchýlila od receptu, byla příprava pyré – dýni jsem po vzoru amerických receptů pekla rozpůlenou v troubě. Jinak jsem ale důvěřovala Tvému vyladěnému postupu a dobře jsem udělala, náplň je plná chuti a těsto skvělé, celozrnná mouka mu dává výbornou oříškovou příchuť. Podávalo se k odpolední kávě spolu s kopečkem kys.smetany ochucené javorovým sirupem:)

  11. Pečení mě moc nebaví, ale tento dýňový koláč bych i vyzkoušela 🙂 Recept si určo vytisknu 😀

  12. Moniko, 100x díky za receptíky, dýňový chlebíček se zázvorem vyzkouším zítra a dám ti vědět, jak se mi to celé podařilo. Když je to recept vyzkoušený, jdu do něho bez obav 🙂 Určitě se mi povede a doma budou z toho paf. Ještě jsem z dýně nic nepekla, tak se na svou premiéru nemůžu dočkat :)))

  13. coco-choc:

    K tobě se půjdu moc ráda inspirovat 🙂 Máš neuvěřitelně dobré nápady a tvá fantazie s dýní bude 100% ladit s mou chutí. Měj se hezky a těším se na dobroty na tvém blogu. Krásnou neděli!

  14. Yvona:

    Rozjímat o gastronomii se musí bez počítání kalorií, jinak se požitek mění ve velkou výčitku 🙂 Včera jsem celý den absolvovala soutěžení v petanque a radovala se z toho, jak jsem mozek vypnula a myslela jen na sport a dobré jídlo vypustila z hlavy. Jenže … jedu z hřiště domů a u cesty vidím hromadu dýní 🙂 Doma mám jeden krásný exemplář a přemýšlím, co s ním provedu. Asi půjdu do nějaké slané kompozice. Když se mi to povede, dám o svém pokusu vědět. Vypěstovat dýně na své zahradě se mi letos nepodařilo – něco je uhryzávalo a uhryzávalo … až nezbylo vůbec nic 🙁

    Přeji krásnou neděli do Olomouce a ať se čarování s dýní promění v to nejlahodnější kuchařské kouzlo. Šárka

  15. Monika:

    Moc děkuji za vynikající recepty. Špetka koření dýní promění v ještě větší kulinární zážitek 🙂 Cením si zaslaných receptur, které bych sama ráda vyzkoušela ve své kuchyni. Podle výčtu ingrediencí to musí být velice chutná záležitost. Díky za nás všechny, co milujeme podzim a dýně 🙂

  16. Babetta:

    Předběhla jste mě s tou žádostí o recept 😉 Díky! Určitě recepty od Moniky budou stát za vyzkoušení a je fajn, že se o ně s námi všemi rozdělila.

  17. yannka:

    Takovou kávu s dýňovým koláčem bych si nechala líbit 🙂 Tento recept jsem vytáhla z archivu, protože si to zaslouží (na http://www.dolcevita.blog.cz je zveřejněn již delší dobu – až budu mít víc času, mohla bych se vytáhnout i novými fotografiemi, protože koláči to na nich fakt moc sluší 🙂 Kysaná smetana a javorový sirup tomu všemu přidaly parádní glanc. Letos mám v plánu vyzkoušet pár dýňových zajímavostí podle vlastních nápadů, tak snad mi to vyjde a domácí kritikové budou uspokojeni 🙂

  18. Nicole:

    Výjimka potvrzuje pravidlo 🙂 Vyzkoušet se má všechno!

  19. Dobrý den, jak jsem slíbila, musím informovat o kulinářském zážitku. Vzhledem k časové tísni jsem se do vepřového pustila už v sobotu. Ta vůně, co se linula celé dopoledne z hrnce se nedá popsat. Vlastním tělem jsem pak celé odpoledne chránila hrnec, neboť manžel a synové neustále chodili kontrolovat, jestli to správně stydne a jestli se s jídlem nic nestalo:-) Do neděle se v hrnci z mléka utvořila nádherně zbarvená a úžasná omáčka. Nechala jsem se inspirovat i bramborovou kaší a houbami na másle. Úspěch byl obrovský!!!!!!!!! Takže můžu jen doporučit, u nás se vepřové v mléce určitě stane trvalou součástí jídelníčku. (Měla jsem obavy, že vepřové bude suché, ale maso bylo krásně šťavnaté). Ještě jednou děkuji za inspiraci a budu zkoušet dál. Mějte se krásně.

    • Dana Dufková:

      To co tu čtu, je přímo dušená poezie 🙂 Mám velkou radost, jestli jsem trochu přispěla k domácí pohodě skromným receptem. O bravurně zvládnuté \”kuchařské číslo\” jste se postarala vy, tak jenom doufám, že za to také bylo patřičné ocenění všech zúčastněných u stolu 🙂 Já jednoznačně tleskám, že jste se do tohoto receptu pustila a tak parádně ho zvládla. Určitě to bylo vynikající a jsem moc ráda za čerstvou zprávu !!! Šárka 😉

  20. Ahoj děvčata, včera jsem upekla tento dýňový koláč. Nikdy jsme dýni neměli ale teď jsem členkou bedýnkovacího týmu. A tak jsme dostali také dýni a protože jsem nevěděla co s ní, navštívila jsem osvědčené \”Šárčiny\” stránky a volba padla na dýňový koláč – musím podotknout, že mám doma dva chlapy a těm pod nos ledacos nejde. Koláč byl fuč během 3 hodin. To je tedy pochvala! Fak byl mooooc dobrý! Ale při bedýnkování mi doma přebývá celer, petržel a červená řepa. Volám o pomoc – nějaké recepty, aby to jedli i mí chlapi. Máte některá nějaký nápad! Šárko jen tak dál, přeji moc dobrých nápadů a nám všem skvělé recepty!

  21. Alena:
    Díky moc za zprávu – jsem ráda, že dýňový koláč obstál, protože je to přeci jenom něco méně obvyklého a ne každému by musel chutnat. Pokud prošel i u mužského osazenstva, je to pochvala trojnásobná a to mě hřeje 🙂 Jak to tak čtu, máme podobné zásoby zeleniny. Celer mám ještě ve skleníku a užívám si záplavu zelené a příjemně kořeněné natě, která se mi valí do kuchyně kdy si jen vzpomenu. Bulvy už tak moc obdivné nejsem, jsou mrňavé, ale vlastnoručně a ekologicky vypěstované, tak nereptám. 4 kousky červené řepy mám v chladničce a pořád si říkám co s nimi udělám. Určitě zvolím ten nejjednodušší způsob, a to je pečení vcelku v alobalu. Přikládám odkaz na zmíněnou recepturu. Pečená červená řepa na středomořský způsob (čas na přípravu minimální, výsledek gigantický 🙂 Odkaz přikládám níže.

    http://dolcevita.blog.cz/0903/krvava-kraska-na-bilem-taliri

    Pečená řepa se dá použít různě, tak určitě doma na nějaký inovativní způsob přijdete. Když se z ní udělá takové salátové podání, jako doporučuji v receptu, vůbec to není k zahození a mohlo by to zachutnat i domácímu mužskému publiku, co zvědavě nakukuje do kuchyně a žádná vůně mu neunikne. U nás dnes voní z hrnce jelení guláš, tak se hrnec těší opravdu velké pozornosti všech 😉

  22. Pečenou řepu jsme již měli, ale mladý (syn) to nejedl. Mě samozřejmě chutnala, chuť čeneku miluju, manžel taky nereptal a zbytek dojedl i k večeři, pouze česnek mi pohanil (ale to vždycky – prý ho dávám moc). Zkusím tedy upéct a udělat po studenu, jako salát. Uvidíme!
    Dneska došlo na \”Královskou zelňačku\” a byla to – POHÁDKA. Máme ji ještě půl hrnce, ale do večera – nevím, nevím. Celé osazenstvo mlaskalo! Díky, DíKy, DÍKY!!! Jelení guláš můžu jen závidět! Všem přeji Dobrou chuť s Šárčinými recepty!

  23. Moniččin recept na Pumpkin Ginger bread mi nedal spát 😉
    http://toffo.blog.cz/1010/dynovy-chlebicek-se-skorici-mezi-radky.
    Můžu jej jen doporučit!

  24. Díky za recept! Koláč stydne ve spíži, část rodiny chodí kolem jak mlsní psi, na zbytku rodiny budu zítra zkoušet 🙂 S dýní si hraju poprvé, mám jí z bedýnky, tak jsem hledala co s ní a koláč mě naprosto uchvátil. Jako i další recepty, které budu postupně zkoušet 🙂

    • Kittana.cz:

      V tom jsou bedýnky kouzelné 🙂 Člověk nikdy neví co v ní najde. A když je to první setkání, je takové experimentování ještě navíc dobrodružné. Je moc fajn, že se tento recept dostal u vás v kuchyni do premiérového dýňového vysílání :-))) Dýně je kouzelná surovina, navíc nesmírně dekorativní. Kvůli nim se snad i těším na podzim. Mějte se prima, krásnou neděli. Šárka 😉

  25. Tak mě dýně letos obcházejí obloukem, tedy hokkaida, jen mexická či obří je všude…dýňový cheesecake jsem dělala vloni, i slaný koláč, i chlebíček – ale slaný, ten byl osvědčený i ze zmraženého či zavařeného protlaku.
    http://vilemina.blog.cz/0910/dynove-inspirace
    Letos asi budu muset dýni vynechat, ale třeba mě ještě potká. Taky se mi moc líbí. I zdejší další recepty na ni.

    K té řepě, petrželi a celeru: asi bych vše použila do \”zimní\” pečené zeleniny (výborná příloha), stačí s brambory, mrkví, třeba i dýní ap., cibulí a česnekem nakrájet na kousky, posolit, popepřit a poolejovat a upéct doměkka. Mám v plánu tu řepu k tomu letos přidat.

    • vilemina:

      U nás se vynořil ze tmy vietnamský zelinář a dýněmi má obložený krám 🙂 Fungují jako magnet, tak jsem si jich hned několik koupila. Každoročně se snažím krom zaběhané klasiky vymyslet nějaký nový dýňový recept, kterým bych mohla doma ohromit 🙂 Ještě mě ten úkol čeká, protože se zatím žádné velké ohromení nekonalo. Všechna dýňová jídla letošního podzimu u nás patřila do kategorie \”stará obnošená vesta\”, ale určitě ještě něco stihnu. Dobrých nápadů se tady už sešlo docela dost. Třeba tě také ještě nějaká ta dýně potká a bude za pár chvil na tvém stole nějaká dobrota. Ráda zajdu ochutnat 😉

      Zimní pečená zelenina – to je opravdu moc dobrý nápad. Trochu opomíjený, ale přitom velice chutný. Zeleniny doma mám dost 🙂

  26. Śárko, Tvůj koláč se zjevně líbí i této paní: http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/rychlovky/28191-tip-na-veceri-slane-kolace-z-krehkeho-testa. Recept navíc uvádí v článku o slaných koláčích:)

  27. yannka:

    Díky za odkaz. Už jsem koláči na stopě 🙂 Všimla jsem si, že o jídle velmi často píší i ti, kteří svých vlastních nápadů moc nemají a proto se vydávají načerpat inspiraci tam, kde se na plotně něco zajímavého děje. Foodblogy jsou vděčnou stanicí, kde se většinou vždycky něco najde. Proč ne? Ale když už se chlubit cizím peřím v tisku, tak by stálo za to uvést alespoň zdroj původu. Někteří tu slušnost v sobě mají, jiní ne. A to mě mrzí.

    Díky yannko 🙂 Je dobré to nepřehlížet a na něco takového vždycky upozornit. Vážím si toho.
    Šárka

  28. Vy foodbloggeři asi nejlíp víte, že někdy prostě zaúřaduje náhoda a dva lidé přijdou s něčím velmi podobným. Tohle mi ale přišlo fakt podezřelé, a paní si asi myslí, že to zamaskuje tím, že nám narozdíl od Tvého receptu dopřeje kousání do svitků skořice a hvězdiček badyánu:))

  29. yannka:

    Přesně tak! Telepatie funguje zaručeně pravidelně a je mocně podporována ročním obdobím a surovinami v té nejlepší kondici 🙂 To se potkáváme s nápady zcela pravidelně a je to moc milé.

    Psaní o jídle se stalo módní záležitostí, tak se nevyhneme ani tomu, že naše texty a nápady budeme nacházet čím dál častěji i jinde. Lituji autory píšící o dobrém jídle bez \”dobré fantazie\” a praktických zkušeností 🙂

    Můj dýňový koláč byl taková krásná inspirace, která vznikala pro jeden sportovní magazín, proto jsem se snažila všechny ingredience poskládat tak, aby svému účelu vyhovaly co nejlépe. Nejvíc jsem si cenila nápadu podepřít lehce fádní chuť dýně sušenými meruňkami. To si myslím, že se povedlo báječně a koláč se tím krásně vylepšil. Jsem ráda, že tento můj recept si na internetu žije již pár let svým vlastním životem a byl mnohokrát vyzkoušen a chválou se na něm nešetřilo. To mě moc těší 🙂

    O lidech, kteří se chlubí cizím peřím si myslím své. V podstatě je mi jich líto …

  30. Dobrý den, koláč jsme upekli, ale vůbec se nám nepovedlo dosáhnout toho vlhkého povrchu dýňové náplně, jako je na obrázku. Je možné, že je chyba v receptu a nepatří do náplně 2 vejce, ale jen 2 žloutky? Dávali jsme celá vejce a v polovině pečení se dokonce začala náplň připalovat, když jsme pekli na doporučenou teplotu, takže jsme dopékali s alobalem. Moc bych poprosil zda si mám recept upravit? Je to možná má hloupost, ale bylo psáno 2 vejce, tak jsem dal 2 vejce. Děkuju moc za radu. David

  31. Píši ještě reakci na vychlazený a ochutnaný koláč. Nakonec byl výborný!!! Hustší povrch byl zřejmě způsoben tím, že jsme dali více protlaku než bylo v receptu, asi o půl hrnku, ale už v něm byly i další ingredience, takže bylo pozdě množství měnit. Pro ty, co budou koláč péct v jiné než keramické formě na koláče určené, doporučuji formu po vymazání ještě vysypat, třeba strouhankou. Pekli jsme ve formě na dorty od Dr. Etkera (černá teflonová forma) a těsto se ze spodu přilepilo a koláč se mírně trhal, ale myslím, že řešením je péct ve správné formě nebo formu vysypat. To je jen náš postřeh. Za recept moc děkujeme, je to krásný námět. David

  32. David:

    Už jsme si psali emailem a myslím si, že se drobná chyba při přípravě odhalila. Větší množství dýňového pyré jistě zafungovalo trochu jinak, než velí receptura (jen 1 hrnek dýňové dřeně). Keramické formy na pečení koláčů jsou moc fajn, protože nepřipékají těsto ke dnu a v případě máslového těsta fungují tak, že ani není potřeba formu nijak výrazně vymazávat a vysypávat. Teflonové i silikonové formy jsou moc fajn a jistě zafungují zrovna tak dobře. Sladké pečivo z dýňové dřeně je inspirativní záležitost a dá se s ním krásně experimentovat a receptury porůznu upravovat a ladit je do své vlastní chuti. Díky moc za zprávy rovnou z kuchyně a přeji stále pěkně provoněnou kuchyni, která se stane chrámem domácí spokojenosti a pohody 🙂 Šárka

  33. Moc děkuji za dobrý recept. Jinak jsem tam přidávala do náplně trochu muškátového oříšku a víc než špetku skořice a bylo to moc dobré.

  34. Kitikara:

    Špetka voňavého koření nikdy nic nepokazí. Sem se jednoznačně hodí 🙂 Díky za zprávu.

  35. Dobrý den,
    tento recept jsem vyzkoušela jako první s novou skleněnou zapékací mísou, v novém bytě po osamostatnění jako svůj první sladký koláčovitý výtvor… Je ÚŽASNÝ! Zběžně jsem prolétla tyto stránky a myslím, že se sem budu určitě ráda vracet pro inspiraci… pracuji v téměř výhradně mužském kolektivu a tady jsem našla spoustu receptů, kterými si je omotám kolem prstu… a bráchu potěším zajímavým a zdravým (tolik dobrých věcí dokupy nemůže být nezdravých) koláčem k narozeninám, které má příští weekend… vedle jeho muffin s ovesnými vločkami se bude vyjímat 🙂 ještě jednou děkuji, jsem z toho celá paf.

    • Katka:

      Hezký den, Katko!
      Děkuji za báječnou zprávu přímo od nové skleněné zapékací mísy 🙂 Zapékací mísa se nám v životě nikdy neztratí a je prima si vyzkoušet sladké i slané dobroty. Já na koláče nedám dopustit a ráda kombinuji nové chutě. Podzim je inspirativní období a tak si moc ráda dám trochu času s nějakým tím koláčem. Naposledy jsem se nechala unést koláčem bramborovým s jablky a sýrem. Všechny muže v mém okolí nadchnul, tak vám ho mohu doporučit k vyzkoušení 🙂 Koláčů se na mých stránkách najde poměrně dost (a to bych bývala přísahala, že pečení není má doména). Upřednostňuji recepty jednodušší, kde pěkně vynikne chuť přidaných surovin. Jestli budete mít chuť, tak Vás zvu i na můj druhý web, který nese název Šárčina škola vaření – http://www.dolcevita.blog.cz – tam se také trochu té inspirace do kuchyně najde. Práce v mužském kolektivu je to nejlepší, co nás ženy může potkat! Také jsem to tak po dlouhý čas měla a ráda na to vzpomínám 🙂 I v naší rodině jsme my holky v menšině, ale mužský kolektiv nás naučí, jak na ně 🙂 Mějte se krásně! Jak v novém bytě, tak mezi báječnými muži! Děkuji za úžasně milý komentář. Šárka 😉

  36. dynovy koláč podle vašeho receptu je naprosto luxusní. V práci všem chutnal:)

  37. Janča:

    Moc díky 😉 Dýňové koláče jsou trochu nezvyklé, ale i já je mám ráda. Tento recept jsem se snažila vyladit tak, aby vyhovoval mé chuti, ale mám vždy velkou radost, když se s ním trefím do chuti i druhým 🙂 Krásnou neděli přeje Šárka

Přidal komentář