Dá se říct, že to nejlepší přichází až na podzim. Pokud jste to už neudělali, je nejvyšší čas sklidit švestky a vlašské ořechy. Efektní křupavou švestkovou zavařeninu si možná i vy zamilujete po prvním ochutnání. Navodí takové pocity, jako když se vám v ústech rozprostře modré švestkové nebe, které pokazí jen tu a tam křupavý obláček s chutí vlašského oříšku. Do “modrého z nebe” se vyplatí investovat čas, proto přidávám recept na jednu mou oblíbenou švestkovou zavařeninu, ke které se každý rok vracím a vařím ji v dostatečném množství v tom největším hrnci, co se dá u nás doma najít. Je to přesně ten, ve kterém rok co rok připravuji švestková povidla se skořicí a rumem.
Švestková křupavá zavařenina s ořechy a červeným vínem
- 1000 g vypeckovaných švestek
- 150 g jader vlašských ořechů
- 100 ml červeného vína (nebo hroznového džusu)
- 500 g želírovacího cukru (2:1)
Vypeckované švestky nakrájíme a krátce rozmixujeme. Přidáme nasekané nebo hrubě namleté vlašské ořechy a směs přemístíme do kastrolu se širším dnem. Zalijeme vínem a uvedeme do varu. Přidáme želírovací cukr a necháme po dobu tří minut provařit. Důkladně mícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Zavařeninu slijeme do menších čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme tento sladký letní suvenýr do spíže, kde nejspíš moc dlouho nevydrží. Pro jistotu připravujeme rovnou dvojitou dávku. I když je zavařování staromódní záležitost, z módy nevyjde, protože pod každým víčkem se skrývá pěkná porce sladkého vzrušení s parfémem letních dnů. Tahle vůně zaručeně nevyprchá po celou dlouhou zimu. Ale pozor! Čím víc zavařeniny navaříte, tím méně bude letos slivovice 😉
Možná tuhle zavařeninu letos již nestihnete, ale recept se vám může hodit i za rok. Pokud zavařovat budete poprvé, může se Vám hodit i šikovná zavařovací výbava (sklenice, víčka, kleště a mnoho dalších užitečných věciček od Jany http://www.doma24.cz/).
Jiné švestkové odkazy aneb “nechte se chytit na švestkách”
- Švestková delikatesa – snadný a rychlý švestkový moučník
- Švestková povidla bez míchání se skořicí a rumem
- Grilované vepřové medailónky s vůní povidel
- Zapečený hermelín se švestkovými povidly a ořechy
- Kynuté buchty se švestkama
- Dolňácko – švestky, trnky, slivovica
Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
Šárko, půjde to ze zmražených švestek?
Jana:
Tímto způsobem jsem to nezkoušela, ale podařit by se to mohlo.
Loni jsem se díky Apetitu dostala na Vaše stránky a pak vařila povidla. Byla vynikající ( nevím jak je dokázali v Apetitu přismahnout) a od té doby jsem si na tyto stránky vypěstovala závislost! A teď tohle, kde teď seženu švestky, nevím, u nás jsou už v kvasu. To zas budou výčitky, že jsem něco prošvihla!
HaF:
Mám radost, že jsme se tu potkáváme díky \”apetitu\” 🙂 O dobrou chuť jde nám všem v první řadě. Pokud jde o přismahnutá povidla, tak bych to viděla na takovou drobnou zradu v tom, že byl v redakci použit malý kastrol a daleko menší množství ovoce než předepisuje recept. Všechna tekutina se tím pádem rychle odpařila a …. vysvětlit si to jinak neumím, protože na tento recept mohu vsadit hlavu 🙂 Kdyby tohoto spolehlivého receptu nebylo, nebylo by ani povidel v naší domácnosti. Někteří by se radovali, protože by zbylo víc na slivovičku :-)))
P.S.
Ještě o tomto víkendu jsem se pustila do vaření hruškových povidel a z toho jsem úplně unešená. Chutnají výtečně a lituji, že jsem to rok co rok odkládala a premiérově se do toho pustila až letos na poslední chvilku. Pořád je něco \”poprvé\” a to mě baví 🙂
Šárko, asi jsem něco špatně pochopila. 🙁 Stačí uvést do varu a pak vařit tři minuty? To se mi zdá divné, vždyť se to nemůže spojit…
Jana:
Želírovací cukr se pojí velmi rychle! Tuto informaci a dobu varu najdete na každém balíčku želírovacího cukru, proto tomu můžete důvěřovat. Funguje to naprosto spolehlivě 🙂