Zelenina a saláty

Dýňový kompot & dýňový džem – s alkoholem i bez

25 komentářů

"dýňová zavařenina - kompot"

Zlatá éra sladkých dýňových specialit je dávno pryč. Vzpomene si někdo na to,  jak  před lety dýňový kompot parodoval ananas za vydatné podpory ananasové tresti? I když chemie čarovala seč mohla,  ananasová tresť neměla šanci nikoho oblbnout a dýně utrpěla hluboké tržné rány na pověsti. Dýni jsem to dávno odpustila, byla v tom nevinně 🙂 Vždyť by nemuselo být marné zase po letech ochutnat dýňový kompot a zkusit si navařit i dýňový džem. Chuť kompotované dýně mě příjemně překvapila. Do podzimní atmosféry jsem kompot doladila kapkou rumu a dala mu možnost zaujmout čestné místo při nedělním obědě. Hned po rajské omáčce s hovězími polpetkami. Hovězí polpetky nejsou nic jiného než karbanátek z hovězího masa, který jsem  pekla v troubě a následně prohřála ve voňavé rajské omáčce. Chuť pečeného hovězího masa se spojíla s delikátním šmakem staročeské rajské omáčky, kde nechyběla ani špetka skořice a hrstička strouhaného perníku. Omáčka už je úplně jiná disciplína. Tento recept by měl zůstat oslavou dýně 🙂 V kuchařině se nostalgické vzpomínky zase nosí a dýně i v této podobě může obohatit podzimní jídelníček.

"rajská staročeská omáčka s mletým masem a houskovým knedlíkem"

Dýňový kompot (barová verze s alkoholem)

Žádné ponižování dýně ananasovou trestí se konat nebude. Dýňový kompot bude s dýňovou příchutí, chuť osvěžíme kořením. Dokonce není nutné kompot připravovat předem, ale můžeme si ho udělat čerstvý a ihned po vychlazení se do něj pustit.

  • 1000 g dýňové dužiny
  • 500 g cukru
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 300 ml vody
  • 150 ml sektu nebo dobrého bílého vína
  • koření: 1 hvězdička badyánu, 2 hřebíčky, kousek celé skořice
  • 2 plátky citrónu

Dýni oloupeme a dužinu nakrájíme na drobné kostky. Dýni prosypeme cukrem, zalijeme sektem nebo vínem a přidáme koření. Necháme chvilku odstát v chladu a poté na mírném plameni svaříme kompot. Dýně zesklovatí a natáhne všemi vůněmi koření i vína. Do teplého kompotu vložíme plátky citrónu a necháme dobře vychladit.

"dýňová zavařenina - kompot"

Dýňový kompot v dětské verzi

Pokud chcete dýňový kompot pro děti,  alkohol je třeba nekompromisně vyškrtnout. Místo něj přidejde nějakou dobrou 100% ovocnou šťávu. Co říkáte na jablečný mošt, meruňkovou či broskvovou šťávu nebo vzít na milost ananasový džus?

Možná vás kompoty neberou za srdce a přišly by vhod třeba lívanečky s dýňovým džemem.

"dýňová zavařenina - kompot"

Zlatý dýňový džem

  • 1000 g dýňové dužiny
  • 500 g cukru
  • 200 g sušených nesířených meruněk
  • dle chuti velké zlaté rozinky (předem namočené do kapky alkoholu – rum, koňak, brandy)

Dýňovou dužinu nakrájíme do hrnce na menší kousky a prosypeme ji cukrem. Přidáme sušené meruňky nakrájené na malé kousky. Vše promíchíme a necháme stát do druhého dne. Rozinky zakápneme alkoholem a přidáme do odleželé dýňové směsi. Na mírném plameni uvaříme za občasného promíchání voňavý dýňový džem. Když se dužina pěkně rozvaří a zahoustne, plníme džem do zavařovacích skleniček a dobře zavíčkujeme. Před zavíčkováním doporučuji ještě pokapat povrch džemu rumem. Nejen pro chuť, ale i pro konzervační jistotu, že se nebude kazit. Stějně si myslím, že nebude mít k tomu žádnou příležitost. Až se do přípravy dýňového džemu pustím, možná bude experimentovat a nahradím sušené meruňky ananasem. A také si  umím představit, jak hezky by v džemu vonělo pár nasekaných lístků máty.

Pokud jde o rajskou omáčku, tou sladce vyladěnou staročeskou verzí děti určitě nepohrdnou.

"rajská omáčka staročeská"

Kdy jste naposledy jedli dýňový kompot? Já došla k závěru, že si to docela ráda zopakuji. Proč zůstávat jenom u oblíbených dýňových polévek a koláčů, když kompot se může stát zlatým hřebem oběda a strhnout na sebe pozornost  🙂 Má totiž šmrnc!

Komu nechutná rajská omáčka, toho zvu na vídeňskou roštěnou s hromadou dokřupava osmažené cibulky.

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi potěšením.

25 Komentářů

  1. Milá Šárko, že by fungovala telepatie? Před chvílí jsme si dovezli od rodičů šest sklenic čerstvě zavařeného dýňového kompotu.( A s rumem) Dýni miluje náš synek, leč zbytek rodiny s ním tuto vášeň nesdílí. Řešení našla babička – my tu dýni vypěstujeme a ona zavaří, načež si \”drze\” nafasujeme příděl na zimu a k tomu semínka na příští sezonu!
    No a kompot i s rajskou na fotkách vypadá skvěle, jen ochutnat! Ta rajská mi připomněla, že jsem pekla perník na strouhání, jen jsem ho nestačila šupnout na blog, budu se muset polepšit!
    Přeji dobrou chuť a užijte si dýni v té nejznámější české podobě – v kompotu!

    • HaF:

      Tak na tu telepatii já věřím !!! Ale je to sakra náhodička, že nás dnes spojuje sklenice dýňového kompotu 🙂 Navíc s rumem! Dýně jsou nepřehlédnutelné, tak by byla škoda nevyzkoušet každý rok něco nového. Ještě jednu velikou mám na okenním parapetu a lámu si hlavu, co s ní podniknout, aby to bylo dostatečně nevšední. U nás doma se s dýněmi vaří celkem dost a tak nějakou klasikou neohromím. Dýňový kompot, to byla vážně slušná nostalgie :-))) Dýňový kompot jako společník rajské omáčky neměl chybu. Semínka na příští sezónu si poctivě střádám. Měj se hezky, budu se těšit na tvůj recept na perník. Šárka 😉

  2. Když si vzpomenu na povinný příděl dýňového kompotu k nedělnímu obědu, ještě teď je mi poměrně nevolno. Babi zavařovala dýňové giganty každý rok a mi jsme je pak museli s nadšením baštit. I přesto, že Tvé fotografie vypadají úžasně, já nemohu zapomenout na přesladkou rozblemclou hmotu. Dýni už jsem vzala na milost, ale prozatím si vystačím s Hokkaido nebo Butternut.

    • coco-choc:

      Tak toho jsem byla ušetřena! Rozblemcaná dýně mě nedostihla 🙂 Tenhle kompot byl jiná kategorie, možná proto mi to s ním doma prošlo. Ráda zkouším nové věci a dýňový kompot mě zabavil chutí i vzezřením. Dýně jsou výzvou pro kuchaře a u nás nejsou ještě tak zabydlené, jako jinde. Určitě se to časem změní, protože jsou fenomenální a není třeba se jich bát. Hokkaidó i Butternut jsou dýňové celebritky 🙂

  3. tykve miluji na všechny způsoby, ale kompot nemusím, někde mám recept na asijskou variantu dýňového kompotu podle paní Jiřinky Šejbalové s přidáním sojové omáčky, a ty semínka na příští sezonu tak to nemáte jistotu co vyroste, prý nesmí být jiná odrůda tykve do 2 km, prostě jestli u sousedú kvete jiná tykev tak vás čeká překvapení,u tykví se dává sáček na květ, ale přesný návod nevím, nikdy jsem to nezkoušela, taky nemá cenu získávat semena s hybridních odrůd, ty nemusí mít žádné plody

  4. Kompot z dýně mám ráda a tak jsem při letošním zavařování vyzkoušela recept na kompot s pomerančem a dostavila se vrcholná spokojenost. Vyzkoušejte, chutná to moc zajímavě.

    KOMPOT Z DÝNĚ S POMERANČEM
    1 kg očištěné dužiny z dýně, 6 dl vody, 1,5 dl 8% octa, 700 g krupicového cukru, 1 pomeranč, 1 citron, 1 lžíce tuzemského rumu

    Dýni nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou s octem a necháme po 2 dny proležet v chladu. Potom ji necháme okapat, zasypeme cukrem a necháme stát cca 12 hodin, až si pustí šťávu. Přidáme oloupaný a na plátky pokrájený a peciček zbavený pomeranč s citrónem a společně povaříme vaříme. Pak dýňový kompot nalijeme do sklenic, přidáme po lžíci tuzemského rumu do každé sklenice, zavíčkujeme a obrácené dnem vzhůru necháme do druhého dne vychladnout.

  5. Dekuji Sarce a Stele za vyborne recepty. Naposledy jsem tento kompot jedla jako dite. Musim ho urcite vyzkouset. Jako dalsi typ co s dyni mohu doporucit dyne-paprika gulas, ktery je velmi snadny a dobry: 1 kg dyne, 2 cervene papriky, 2 lzice masla (muze byt olivovy olej, nebo i jiny tuk), kdo ma rad cibule a cesnek, sul, pepr a mleta paprika (sladka a ostra, podle chuti). Tento gulas jsem jedla jako prilohu k masu a z bylinek se da majoranka, nebo origano, pripaden jen kopr pouzit. Je to podle mne zajimava obmnena.

    Jeste bych se rada zeptala, jestli vis ty Sarko, nebo nekdo z ucastniku tohoto blogu, kde bych mohla starou kucharku \”M.B. Svobodova\” sehnat ? Byla bych velmi vdecna za jakykoliv typ. Srdecne diky a pekne pozdravy z Weinviertel

  6. luckydina:

    Asijská varianta dýňového kompotu zní extravagantně a tu chuť si neumím představit 🙂 Jak znám asijskou kuchyni, chuťově to bude zajímavě vyladěné. S pěstováním dýní moc úspěchů nemám. Hlodavci mi je stihli sklidit s předstihem a do kuchyně nezbylo z vlastních zdrojů nic. Dnes se dají pěkné dýně koupit, tak využívám této pohodlné možnosti. Před pár lety jsem tu o jedlou dýni nezavadila a tahala se s nimi ze Švýcarska. Mám radost, že se i v české kuchyni tyhle baculaté královny podzimu zabydlely a mezi lidmi koluje bezpočet vynikajících receptů. Děkuji za asijskou nevšední inspiraci a za rady k samotnému pěstování. Šárka 😉

  7. Stela:

    Jé, prima tip laděný do oranžové 🙂 Dýně a pomeranče, to lahodí mému uchu. Díky za bezva tip.

  8. Zlatý dýňový džem byl úspěšně letos vyzkoušen. Podle doporučení s meruňkami domácími nesířenými 🙂 Od doby, co jsme koupili domácí sušičku sušíme téměř všechno, tak o sušené ovoce v domě žádné velká nouze není. S vašimi recepty ale brzy bude :o))))))

  9. kompt i marmeládu jsem dělala už vloni a nemá chybu, právě se do něj chystám

  10. Kompot jsem dělala z dýně muškátové,oranžové a jedlé už za syrova Lungo di Napoli,vážila 20kg zvládla jsem ji téměř celou.Anasový džus,sirup,citron a sladidlo.Chvilku povařit a jak mi jedna nechytla,tak jsem ji s ochotou ochutnala-nikdy mi nechutnal dýňový kompot víc.K džemu jsem nepřemluvila nikoho z naší rodiny a nakonec i mně bylo líto vyhazovat peníze za Quittin,když mýme plný sklep meruňkového a mnoha dalších.

    • Jitka:

      Dýňové kompoty jsou zase v módě 🙂 Letos se mi dýňová úroda moc nezadařila, ale z darovaných dýní od sousedů budu mít příležitost vařit celý podzim něco dobrého. Alespoň tak se jim odvděčím a pozvu je na nějakou dýňovou lahůdku. Je fajn, že se s nimi dá experimentovat jak ve sladké, tak ve slané verzi. Ať žije podzim a s ním i tyhle oranžové krásky. Díky za zprávu 🙂

  11. Pokud je pravda, že každá informace se k nám dostane v ten pravý čas, když jsme na ni připraveni, tak mně se to stalo před pár dny. Ačkoliv jsem o dýni Hokkaido a její úžasných nejen chuťových vlastnostech četla už dost dávno, ochutnat jsem se ji odhodlala až nyní. Že bych už byla zralá? Na tyto tykvičky snad ano.

    http://dobreazdrave.cz/dyne-hokkaido-poprve-v-me-kuchyni/

  12. dobreazdrave.cz:

    Kdo jednou dýni zkusí, už ho to nepustí 🙂 Je tolik možností, jakými směry se s ní v kuchyni ubírat, že nejspíš nikdy všechny nevyzkoušíme, ale je báječné mít před sebou stále nové chuťové možnosti. Díky za zprávu a za odkaz na pěkné stránky 🙂 Šárka

  13. Taky mi jeden vlastnoručně vypěstovaný \”drobeček\” (odhadem aspoň 40 kg) leží doma a chystám se na různé kompotové variace, směsku s jabky na koláč a vyzkoušet sušenou dýni… Už déle mi ale vrtá hlavou, jaký je správný postup při kompotování. Je nějaký rozdíl ve výsledné chuti, pokud se postupuje podle starších receptů, kde se dýně máčí den až dva dni v octové nebo citrónové vodě, a při postupu \”moderním\” bez této zdlouhavé procedury?? K čemu ono máčení v kyselém roztoku slouží (krom toho že dýně v případě octa \”chytne\” – pro mě – až nepříjemnou ostrou octovou chuť)??? Budu ráda za osvětlení této záležitosti:-)

  14. Děkuji za vynikající inspiraci z dýně! Hodně nápadů do dalšího tvoření.

  15. Bára Č.

    V takovém případě je dobrých receptů třeba 🙂 40 kg dýně není žádná chudinka a její zpracování dá pořádně zabrat 🙂

  16. Hledala jsem nějaké prima recepty z dýně a už jsem našla! DĚKUJU !!!! ;o)))

  17. Dýňový kompot mě nikdy nenapadlo udělat. Každý rok mám několik dýní a nevím, co s nimi, tak letos kompot zkusím udělat. Bílá vína se u nás doma taky najdou, tak by nemělo být problém kompot udělat. Už se na něj těším.

Přidal komentář