Přílohy, Zelenina a saláty

Ratatouille – pánev plná barevné zeleniny s vůní divokého tymiánu

36 komentářů

"pěstování bylinek" 

Jedině jaro umí vytvořit chutné a voňavého blaho a vpašovat ho do každému pokrmu. Za předpokladu, že sáhneme po čerstvé zelenině a svěžích bylinkách. To potom máme záruku, že všechno se to krásně spojí v jeden lahodný celek. A nejlépe se nám to vydaří v jedné velké pánvi. Větší než menší množství barevné křupavé zeleniny nikomu nemůže uškodit.

"recepty ze zeleniny"

Kdo by si na jaře rád nevyšlápl směrem k pěkné tržnici? Bez pořádně velkého proutěného košíku tam nemá cenu chodit, proto ho vozím pro jistotu pořád v autě. Když nemám na dosah tržnici (a to je většinou 9 z 10 případů), musím se spoléhat se na svou zahradu. Jak zasadím, tak sklidím 😉 Nebývá to vždycky valné. Zatím je mi štědrou dárkyní bylinek, ale nebute to dlouho trvat, pro sladká rajčata a voňavé papriky si s košíkem vyšlápnu do svého skleníku. Do té doby se spoléhám na sluncem vybarvenou zeleninu z dovozu a lituji, že bydlím na 15. poledníku s nesprávnou rovnoběžkou. Než se stihnu oprostit od zimníku, jinde už si slunce vystrkuje vesele drápky a rozdává slunečnou pohodu. V hlavě spřádám plány, kam letos vyrazím na báááječnou dovolenou. Nejlépe se mi přemýšlí nad pánví, ze které stoupá voňavý dým.

"dušená zeleninová směs"

Ratatouille – to je fakt voňavý seriál vzpomínek … a všechno to začíná u něžných květů tymiánu. Než mi odkvete, musím si ho ještě pořádně užít.

"pěstování bylinek"

 

Mateřídouška čili tymián

Mateřídouška – tymián patří mezi polokeříky. Se svými drobnými a světle růžovými kvítky vytváří nízké voňavé půdopokryvné porosty. Nejlépe voní a chutná ten čerstvý, ale zatracovat se nemá ani sušený, uskladněný v dobře utěsněné kořence. 

Použití tymiánu je velmi všestranné. Nepostradatelný je v bylinkových směsích. Dobrou společnost mu dělá bobkový list a petržel. Hodí se do polévek, do zeleninových směsí, k masu, zvěřině, drůbeži i rybám, uzeninám, do salátů, do pomazánek i bylinkových másel. Tymián je velmi univerzální, proto jsem si ho oblíbila a pěstuji hned několik jeho druhů.

"zelenina v kuchyni"

Povede-li se vám shromáždit několik rajčat, lilek, mladou křehkou cuketku, červenou a zelenou papriku a nezapomenout na bylinky – máte dobrý základ na přípravu slavné provensálské speciality původem z města Nice – Ratatouille (ratatuj).  Lahodně připravená zelenina mimořádné chuti, která se dá jen vzdáleně přirovnat k leču, neboť se svým složením použité zeleniny značně liší. Neznám lepší zeleninovou přílohu ke grilovanému masu. Podáváme též jako samostatný pokrm. Když trochu vychladne, nevadí. Ratatouille má své půvaby i za předpokladu, že je jídlo studené. S křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného “letně naladěného” vína si neumím představit lepší podobu zeleniny.
 
"dušená zelenina na pánvi"
 
Pokud nemáte všechny uvedené suroviny, vadit to nebude. Dušenou zeleninu si můžete připravit tak jako tak z toho, co máte zrovna doma po ruce. Udělejte třeba španělské Pisto manchego – olivový olej, cibule, stroužek česneku, mladá cuketka, barevné papriky, rajčata, sůl a pepř. Osmahnutím na oleji a vydušením přebytečné šťávy se získá parádně křupavá zeleninová příloha. O tom nemá cenu pochybovat 🙂
  

Ratatouille (ratatuj)

Doporučuje se zvolit stejný poměr použité zeleniny.
  • rajčata
  • lilek (baklažán)
  • cuketa
  • červená a zelená paprika
  • cibule
  • dle chuti česneku
  • olivový olej
  • nezbytné bylinky – tymián/mateřídouška (může být i rozmarýn, bobkový list, i čerstvá majoránka je skvělá)
  • okořenit mořskou solí a čerstvě mletým pepřem
Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena (kdo chce, ošidí se a použije loupaná rajčata z konzervy. Ovšem v létě je to škoda! Čerstvému rajčeti se nic jiného nevyrovná, protože vůně léta sedí pod slupkou a v konzervě tuhle vzácnou ingredienci budeme hledat marně. Lilky nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Mladé cuketky neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15 cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme též na plátky. Nekrájíme na drobné kousky, rustikální podoba tomuto jídlu sluší lépe.
Na teflonové pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se všechny vůně léta spojily v pánvi v jeden nepřekonatelně chutný celek. Teprve nyní můžeme podávat.
 
"ratatouille, dušená zelenina s masem"
Ve finále to dopadlo tak, že jsem k voňavé zelenině nachystala ještě telecí plátek. Teplá bagetka a sklenice červeného vína nechyběla.
 
Další kuchyňské tipy:
Pro pikantnější chuť této zeleniny můžeme ratatouille zapéct v troubě a povrch posypat strouhaným parmazánem nebo ovčím sýrem. Ratatuj jako náplň slaných koláčů “Quiche” je též skvěle použitelná. Se zeleninou se dá snadno experimentovat. Výhodou je, že konzumace teplého či studeného = vždy chutný zážitek. Zvláště, máme-li zeleninu rovnou ze zahrady – už se na to těším!
 
Dietní verse bez oleje:
Kdo hubne do plavek, tomu přijde vhod odlehčený způsob přípravy.
 
Do velkého hrnce navrstvíme zeleninu v následujícím pořadí: lilek, rajčata, cuketa, paprika. Jednotlivé vrstvy proložíme plátky česneku, petrželkou, osolíme a opepříme. Zeleninu vyskládáme téměř po okraj hrnce. Přikryjeme pokličkou a dusíme nejméně 2 hodiny na velmi mírném plameni.
 
Jak se u vás doma daří tymiánu?
 Mohlo by se stát, že někdo namítne: “Říkejte si co chcete, já mám raději lečo!” Aby mu to nebylo líto, mohu posloužit alespoň odkazem, protože u nás doma se ani leču nebráníme. Na temperamentní maďarskou specialitu zatím neuzrál čas, ale brzy to přijde. Včera jsem si pořídila několik pikantně pálivých paprik a vysadila je do skleníku. Nedá se nic dělat, správné lečo musí umět štípnout na jazyku 🙂 Našla jsem i způsob, jak udělat lečo pečené v troubě.
 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

36 Komentářů

  1. Jedním slovem luxusní, více komentovat netřeba 🙂

  2. Vážně voňavý příspěvek! Taky se těším, až bude v trhu víc zeleninky, zatím musíme ještě chvilku vydržet. Tymián mám taky moc ráda, u nás se dává i do svíčkové! Jen mi loni nevím proč odešel. Tak jsem hned zčerstva pořídila v trhu nový, ale budu muset přistřihnout meduňku, aby mi ten tymiánek nepohltila!

  3. HanaS:

    Dá se říct, že zelenina je půvabná sama o sobě, ale pod francouzským kuchařským diktátem je navíc neobyčejně chic 😉

  4. HaF:

    Koncem dubna jsem vycestovala k sousedům na jih a skoro je mi líto, že nabídka u nás nebude nikdy tak pestrá a voňavá. Čemu dopomůže sluníčko, to se rázem dostane na Olymp gurmánských radostí. Věřím tomu, že letos se léto ještě ukáže v celé své nádheře i u nás 😉

  5. Mohlo by se stát, že někdo namítne: \”Máte tam hrubku …!\” Nechci šťourat, máte jinak moc hezké stránky!

  6. Boba:

    Díky! To je mi líto, že jsem ji přehlédla 🙂 Stává se … nemělo by se.

  7. Milá Šárko, už se velmi dlouho chystám a vždy mi něco chybí :-). Díky za hezký recept a krásný slunečný den !

  8. Klárko, já se také delší dobu chystám nakouknout k tobě do kuchyně, protože se tam dá načerpat tolik energie, že si říkám, kde na to všechno při svém vytížení bereš čas? 🙂 Nejlepší zelenina je vždycky ta, která je po ruce. Ne vždycky se podaří dát dohromady ty správné ingredience na ratatuj, tak čaruji z toho, co zrovna mám po ruce. Vždycky mi z toho vyjde prima večeře a o to jde. Měj se krásně! Venku je naprosto luxusně. Šárka 😉

  9. Je to fantastické jídlo. Nikdy jsem si netroufnul kombinovat lilek a cukety, protože jsem měl utkvělou představu, že tuhle zeleninu jednoduše rád nemám. Ale mýlil jsem se a za to jsem přišel poděkovat vám. Mějte se báječně,díky Jarda

  10. Recept z vaší úžasné kuchařky – Nadívané kuře se znojemskými okurkami a houbami – stal se absolutním hitem naší kuchyně. Něco tak dobrého jsem opravdu dlouho nejedla. Vy tedy máte geniální nápady a navíc je moc milé, že si je nenecháváte jen a jen pro sebe. Já osobně si toho moc vážím a proto přijměte mé poděkování. Knihu jsme si dnes objednala ještě 2x a vím co s nimi udělám. Knižní dárek je přeci ten nejlepší 🙂 Děkuji za brzké zaslání, úhradu jsem právě zadala přes servis24. Se srdečným pozdravem Hanka H.

  11. Tymian je i muj velky kamarad a nekdy i kucharsky \”zachranar\”. Pouzivam jen jeden druh neb divoky tymian u nas roste snad vsude, kde je alespon zidka nebo schody, ale nepohrdne rozprostrit svuj fantasticky koberec ani na prasne ceste, staci, ze je kamenita. Vune a smes barev vyse uvedene francouzske krme je pro me nezamenitelne znameni leta i kdyby na to pocasi melo uplne jiny nazor! Ratattouille a vsechny jeho blizci ci hodne vzdaleni pribuzni v cizich kuchynich, nikdy nenechaji moje chutove bunky v klidu. Samozrejme, mam jakousi stupnici oblibenosti, alespon pro ty recepty, ktere jsem kdy ochutnala. Na prvnim miste je ratattouille, ktere bylo pripraveno s velkou laskou a uctou na starych medenych panvich, a ze jich bylo v pohotovosti hned nekolik, jelikoz se ruzne druhy zeleniny pripravovaly zvlast. Chutnalo opravdu kralovsky! Bohuzel, to uz jsou jen krasne vzpominky na okamziky a osoby, ktere se nedaji zopakovat. Na ratattouille pani Sarky bych se nechala klidne pozvat :-)) podle meho nahledu je urcite daleko lakavejsi nez to, co predvadela v televizi Chantal Poullain…..

    • AnnaMarie:

      Tymián je ozdobou každé zahrady a cením si na něm tu jeho nenáročnost a celoročně jeho pozitivní naladění a připravenost zasáhnout do procesu vaření. On jediný na zahradě zdárně přezimuje a je v každém čase zelený, což ho předurčilo k tomu, že jsem si ho zamilovala na první přivonění. Jeho vůně je ostřejší, možná ho někdo nemusí, ale já na něj nedám dopustit a kde můžu, tam ho použiji 🙂 Pokud jde o ratattouille, měla by se každá zelenina připravovat zvlášť a poté pěkně v jedné pánvi spojit. Trochu jsem si to ulehčila, ale když vařím ve svém woku, vždycky se dívám na měděné pánvičky, které mám zavěšené ve své kuchyni a nepoužívám je zase až tak často, jak bych mohla. Rozhodně to na nich jídlu náramně sluší!

      P.S.
      Pozvánku ke stolu bych rozhodně dala 🙂 Není nad to si u jídla pěkně popovídat a já vidím, že máme na věc stejný názor 🙂

  12. Na tymián také nedám dopustit. Pro změnu – já z něj vyráběla tymiánovou mast na průduškový kašel. Letos to bylo s dětským kašlem tak úporně hrozné, že už jsem nevěděla, jakou medicínu nasadit. A. kašlala celý měsíc, pak čtrnáct dní v klidu a začlo to nanovo. Tymián jsem rozpouštěla v sádle (jelikož jsem šetřivá a nechtěla jsem utrácet u Justu). Za tři dny to moje babské mazání pomohlo a před nedávnem i mě, naordinovala jsem si jí jako zábal. Věř a víra tvá tě uzdraví :-).

  13. Gurmanka: Presne tak! Tymian svou celorocni zeleni opravdu nezklame. Pripravovat zeleninu oddelene take vzdy neni mozne, hlavne kvuli casu. Chtelo by to alespon zachovat jakesi poradi, v jakem by se zelenina mela zpracovavat a taktez to chce dobry odhad na cas. Hlavne pro toho, kdo opravdove:-) ratattouile nevidel ani z rychliku….. To se ovsem nemuze stat navstevnikum Vasich stranek neb vabne foto je nazornym prikladem toho, co by se, vlastne ve finale, melo mlsnemu stravniku dostat na talir. Ja medene panve nemam, ale i tak u me zahaleji zavesene medene hrnce a marne cekaji, kdy se budou moci blysknout v akci…..
    PS. Dekuji prevelice 🙂 kdo vi, mozna, ze se nekdy u nejakeho stolu setkame, ja bych byla velmi poctena!

  14. AnnaMarie:

    Při vší úctě ke krásnému měděnému nádobí … špatně se čistí 🙂 Jak ho jednou nablýskám, rozpakuji se po něm sáhnout. Ale ráda v něm servíruji, protože krásně vypadá a když ho nahřeji v horké troubě, chladne dlouho a pomalu …… to dělá každému teplému jídlu moc dobře 🙂 Ratatuj by měla být krásně křupavá, žádná mazlavá rozvařená kaše. Chce to trochu pozornosti při vaření, aby to ve finále pěkně vypadalo a probudila se chuť. Mám ráda vůni dobrého oleje, čerstvě namletého pepře a bylinek. Zrovna dnes mám v lednici již připravený kastrůlek lahodné zeleniny k večernímu grilování. Otázka zní: \”Ohřát \”ratatuj\” nebo podávat pěkně vychlazenou?\” 🙂 To zatím řeším. Jako příloha budou špízy. Letní vaření má půvaby a jsem ráda, že se může konečně odehrávat za zdmi kuchyně, kde jsme celoročně. Ať žijí letní kuchyně! 🙂

    P.S.
    Bylo by prima uspořádat nějaké setkání u velkého stolu. Rozhodně by ve společnosti stejně naladěných lidí řeč nestála 🙂 Kdo kdy přišel s tím, že u jídla se nemluví? :-))))) U nás se právě u jídla toho napovídá úplně nejvíc.

  15. Medene nadobi – to je cela veda ! Me se nejvice na cisteni osvedcila dobra babska rada: kasicka ze soli a citronove stavy nebo octu. Je to velice RYCHLE a ucinne i na me stare hrnce. Tato cistici smes ma i sve varianty: ruzne druhy mouky, citronova stava, bily i cerveny ocet, sul rozdilne hrubosti, olej….. \”Moji kasicku\” bych za nic jineho nevymenila, protoze vysledek s minimalni namahou stoji za to.

  16. Čištění měděného nádobí je docela věda 🙂 Jsem ráda za každý zajímavý nápad, jak si s tím \”levně\” poradit. Originální pasta je hříšně drahá a už mi zase dochází. Děkuji, rozhodně by to bylo zajímavé téma na diskuzi.

  17. Ratatouille je můj nejoblíbenější letní pokrm, už se nemůžu dočkat sluníčkem vyletněných rajčat z tchánovy zahrádky, kterými nás s manželem hojně zásobuje. A bez voňavého tymiánu si vaření nedokážu představit. jen loni mi tymián z neznámého důvodu odešel, tak snad letos se mu bude dařit lépe. Já dělám ratatouille půl na půl s olivovým olejem a lehkým bílým vínem, alkohol se vydusí, ale zůstane velmi příjemná chuť – http://madlinakuchyne.blog.cz/1009/kvetak-s-italskou-dusi-a-spousta-dalsich-rajcatovych-tipu
    Už aby bylo léto, jen pro tu báječnou zeleninu ze zahrádky (sice vlastní nemám, ale díky mamince atchyni s tchánem bývám dosti zásobena přebytky :-))

    • Madla:
      Dnes už se to létu výrazně podobá 🙂 Od rána sluníčko, ve skleníku se mají rajčata k světu a papriky už nesměle předvádějí své první plody. Jdu si tu úrodu pořádně pokropit, aby se měla k světu. Ratatouille – jsem na tu zeleninu tak trochu úchyl, protože jsem ji vařila v minulém týdnu po sobě 2x a na zítra se na ni chystám zase. Na grilovací party neznám nic lepšího než den předem připravenou a krásně odleželou voňavou zeleninu. Nadměrná zásoba olivového oleje mi jistě vydrží na celé léto, tak mohu na plotně hýřit 🙂
      Tymiánu se u nás daří, ale některé druhy šalvěje tak trochu živoří a skomírají. Nejspíš to bude nevhodnou půdou, chce to změnit stanoviště. Krásnou neděli 🙂

  18. Milá Šárko,

    děkuji za zaslání kuchařské knížky s pěkným věnováním. S nadšením jsem se ponořila do čtení a téměř obratem připravila úžasné muffiny s rybízem. Jestli jsou všechny Vaše recepty tak návykové, chraň nás Pán Bůh ;))) Přeji Vám hodně letní pohody a stále novou inspiraci, se kterou tvoříte knihy i stránky. Moc se těším na nové kalendáře. Kdy prosím budou v prodeji?

    S díky, Adriana

  19. nechci rýpat, ale zajímalo by mě jak se dusí bez pokličky, to jsem nikdy neslyšel …

  20. Právě jsem se vrátila z dovolené v Provence – takže toto úžasné a zároveň zdravé jídlo mě tam na chvíli vrátilo zpátky 🙂 Co nejdříve se ještě pokusím o \”Quiche\”!

  21. Soňa:

    Na Provence se opravdu nejlépe vzpomíná ve společnosti nějakého autentického receptu. Vůně je mocná čarodějka a právš Provence na vůně spoléhá 🙂 Ať se vám krásně vzpomíná. Díky za zprávu, Šárka 😉

  22. Děkuji za velmi chutný recept. Kdysi jsem vařila Ratatouille podle časopisu Food, ale tento recept je daleko chutnější a na talíři lépe vypadá. Děkuji

  23. Jo ještě jsem zapoměla…přidala jsem si recept na svůj blog. Kdyby vám to vadilo, tak ho samozřejmě odstraním. Uvedla jsem vás jako zdroj.

  24. Přítelkyně uvařila podle vašeho receptu. Musím říci, že je opravdu chutný. Dušená zelenina, mňam ! Příjemně strávený oběd 🙂 Mimochodem, ten film, jak v něm vařila myš, byl taky skvělý 😉

  25. Jestli chceš mít taky svůj blog a nevíš,jak na to, tak mrkni na http://www.idnesnovinky.cz, rozklikni reklamu, vymysli si název svýho blogu, dej OVĚŘIT DOMÉNU a pokud ji ještě nikdo nemá, tak si ji honem zaregistruj. Pak už stačí být jen kreativní a budeš mít spoustu čtenářů,kteří ti budou komentovat tvoje vlastní články. Tak směle do toho:))

Přidal komentář