Dezerty a sladké hříchy, Přílohy

Máslové vdolečky s liškami, meruňkami a tymiánem

10 komentářů

"jak se pečou vdolečky"

Vdolky s liškami, meruňkami a tymiánem jsou malým sladkým hříchem. Zrovna jsem si říkala, že se tu pěkně rozjela “houbařská” soutěž a já nic dobrého a houbami vonícího do svého receptáře nepřidala. Tak tady je jeden můj domácí experiment se sladkými vdolečky, které zas tak sladké nejsou, ale lesní med v nich nechybí. Nechala jsem se inspirovat létem a lesem. Věděli jste, že chuť mladých lišek tak trochu připomíná chuť meruněk? S receptem na mé vdolečky to můžete vyzkoušet a nechat se inspirovat k něčemu podobnému 🙂 Potom se se svým receptem přihlašte do naší soutěže. Všechny podrobnosti najdete zde: Houbařská soutěž od léta až do podzimu. 

Lesní romanci v podobě borůvkových koláčů, první houbovku a smaženici máte určitě už i vy za sebou, ale tím ještě nemusí být konec všem letošním lesním radovánkám na talíři. Co třeba vdolečky s chutí a vůní lesa? Mám pro vás jeden snadný nápad s výsledkem, který překvapí. Tyhle vdolky nejsou ani moc sladké, ani moc slané a opravdu nezaměnitelně voní. Aby taky ne, když se v nich snoubí chuť čerstvých meruněk a lišek?

"liška obecná, houby"

Liška obecná (Cantharellus cibarius)

Vynikající houba z čeledi liškovitých, kterou si jen stěží spleteme s jiným druhem hub.

Klobouk má sklenutý až měkce nálevkovitý, po okraji zprohýbaný, v barvě žluté až výrazně oranžovožluté. Třeň je zabarvený tak, jako klobouk, tlustý, nahoru se rozšiřující. Ke konzumaci je vhodná celá houba. Průměr klobouku se pohybuje od 1 až do 8 cm a uprostřed mívá prohlubeň.

Najít se dá v lesích listnatých i jehličnatých, zrovna tak v nížinách, jako v horských pásmech. Často se vyskytuje v borůvčí. Tahle urozená houba českých lesů má sezónu od června do října. Je to houba nečervivá, zvláště ceněná pro svoji příjemnou vůni a delikátní chuť. Kvalitní houba v kuchyni je pro každého labužníka velkou výzvou. Do našich lesů se krásně oranžové lišky po čase zase vrátily a s nimi i radost houbařských nadšenců. Znalci říkají, že vůně této houby připomíná vůni meruněk.

Zkuste podlehnout vábení lišek a něco chutného s nimi v kuchyni proveďte. Nenechte se odradit tím, že se o něco hůř čistí, vezměte si na pomoc štěteček a všechny nečistoty z povrchu hub vymeťte.

"jak se pečou vdolečky"

Vdolky s liškami, meruňkami a tymiánem

RECEPT:

  • 170 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 50 g rozpuštěného másla
  • hrst očištěných čerstvých lišek
  • 2-3 čerstvé meruňky
  • 1 lžíce pikantní meruňkové zavařeniny
  • 100 ml mléka (lze použít kefír i smetanu)
  • 1 lžička olivového oleje extra panenského
  • čerstvě mletý pepř
  • mořská sůl (vhodná je i s přidáním sušených bylinek)
  • čerstvý tymián

na ozdobu:

  • piniové ořechy nebo mandlové lupínky

forma na pečení + tuk na vymazání

  • (máte-li silikonovou formu na muffiny, je naprosto ideální a nadýchané vdolečky se pečou bez vymazání přímo ve formě)

POSTUP:

V míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a malou špetkou soli. Přidáme čerstvě odrhnuté tymiánové lístky, špetku mletého pepře z mlýnku, celé vejce a mléko. Na pánvičce rozehřejeme máslo a osmahneme na něm očištěné a nakrájené lišky. Směs hub s máslem přidáme společně s pokrájenými meruňkami na do mísy s těstem a vše dobře promícháme. Vzniklé hustší těsto plníme do formy na vdolky nebo muffiny jen do poloviny výšky, ozdobíme piniovými oříšky nebo plátky mandlí, půlkou malé lišky a popřípadě i tympánovou snítkou. Při teplotě 180 °C pečeme cca 40 minut. Před vyklopením z formy necháme mírně prochladnout. Servírujeme např. k aperitivu před letní večeří s přáteli nebo k nedělní snídani. Vynikající jsou překrojené a lehce pomazané soleným máslem.

názorný fotorecept

"jak se pečou vdolečky"

"jak se pečou vdolečky s liškami a tymiánem"

"jak se pečou máslové vdolečky"

"jak se pečou vdolečky"

"jak se pečou vdolečky"

"jak se pečou vdolečky"

"jak se pečou vdolečky"

"jak se pečou vdolečky"

"jak se pečou vdolečky"

"jak se pečou vdolečky"

A už je hotovo!

Můj tip do kuchyně:

Když zaměníte čerstvé tymiánové lístky za čerstvý rozmarýn, budou vaše vdolečky, krom úžasné vůně, vypadat jako posypané jehličím. I malá kapka koňaku v máslem vonícím pečivu udělá velké divy. Pro uchování lišek jsou vhodné všechny způsoby, tj. od běžného sušení až po nakládání do octa nebo olivového oleje. Vydrží bez újmy i delší dobu v mrazničce i na chladném, dobře provzdušněném místě. Všem jídlům dodá zajímavou chuť a v pokrmům vylepší vzhled.

"jak se pečou vdolečky"

Staré známé latinské přísloví „Vulpes non iterum capitur laqueo“ – „Liška se nedá chytit dvakrát“ – jistě říká pravdu, ale když vyrazíte do lesa na lišky s houbařským košíkem, potkávat je můžete až do konce babího léta. Možná pokaždé, když tam vkročíte.

"jak se pečou vdolečky"

Lidové názvy hub:

Liška obecná je v lidovém názvosloví označována jako „kura“ (především na Valašsku a Uherskobrodsku), na Poděbradsku zase „rezounka“ – oba názvy jsou inspirovány její výraznou barvou. Když objevíte místo hojného výskytu lišek, můžete si být jisti, že příští rok tam porostou zas. Lišky se totiž rády vrací na místo činu.

"jak se pečou vdolečky"

Rozříznuté vlažné vdolečky si klidně můžeme ještě potřít máslem. To je potom dokonalé blaho.

"jak se pečou máslové vdolečky"

Dobrou chuť a pěkné babí léto. Zabavit se můžete soutěží: Houbařská soutěž od léta až do podzimu. 

 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

10 Komentářů

  1. Hihi, zrovna dnes obrátím stránku v tvém kalendáři a tam jsou taky a od rána si říkám, že toto bych si tedy dala 😉 Teď zas nemam lišky, nějak to přestalo růst. Hned jak se něco najde, jdu do toho! Ta chuť mne totiž moc zajímá.

  2. Bali:

    Kalendář mě inspiroval 🙂 Mám tolik prima receptů na dně v archivu, že jsem si řekla, nebude marné občas v těch stojatých vodách zalovit a nechat něco vyplout na web. Houbové inspirace se budou ještě letos hodit. Tohle tedy vůbec nebylo špatné, tak vyzkoušej a možná dostaneš velikou pochvalu 🙂 A pošli mi receptík do soutěže! :-))))))

  3. Nějaké houbové recepty, které děláváme mam na stránkách, moc jich neni. Máme oblíbenou liškovou omeletu, pěkně po francouzsku nadýchanou, kokotky s parmazánem a smetanou, ale nejčastěji houby konzumuje v tzv.francouzské smaženici bez vajec. Máslo, šalotka, česnek, hladká petrželka, sůl, pepř, houby a hlavně TYMIÁN! Ten neuvěřitelně zvýrazní houbovou chuť! No a pak je děláváme různě jako přílohy k masu nebo je sušíme a přihazujeme kde se dá a kde jim to sluší.
    Ale jo, něco ti pošlu 😉

  4. Nádhera, jistě chuti lahodné 🙂

  5. Začínám velmi litovat, že lišky se u nás nikdy moc nesbíraly, tyhle vdolečky vypadají vážně skvěle a hned bych si jeden (hmm, stačil by mi jeden?) dala 🙂

  6. Hurááá, chtěla jsem zajásat, protože jsem konečně objevila v obchodě lišky, ale následovala zrada, teď už zase nikde nejsou meruňky…tak mě napadlo, zda by recept fungoval i se sušenými meruňkami. Kompotované by asi byly příliš sladké.

  7. HanaS:

    Sušené meruňky jsou příliš výrazné a proslazené, to by nemuselo chutnat identicky a to by byla velká škoda. Však zase přijde čas, kdy bude hojnost meruněk i lišek a to se potom recept může hodit k vyzkoušení 🙂

Přidal komentář