Houby

Cocotte – ricottově houbové

2 komentářů

 Houbařská soutěž od léta až do podzimu. 

"zapečené houby s ricottou"

Tohle vás očarovat prostě musí! Další houbové kouzlo do soutěže je od Marie. Za recept děkuji a s velkou chutí zveřejňuji.

Houby u nás doma letí. Jaké by to byly prázdniny bez houbové klasiky – houbových řízků, omáčky a smaženice. Soutěžní příspěvek jsem ale chtěla trošku ozvláštnit, také jsem chtěla vařením polechtat své malé porcelánové nádobíčko, na které tak často zapomínám. Jsem přesvědčená, že recept se zrodil v mé hlavě, ale je docela možné, že se mi tam uložil při čtení jako na pevný disk a houbová soutěž ho jen spustila.

Očištěné, pokrájené houby nejprve podusím 20 minut ve wok pánvi na cibulce, ve společnosti kmínu, nového koření a bobkového listu. (Bobkový list také přidávám do sklenice, kde uchovávám houby sušené. Má je to chránit před potravinářskými škůdci a také sklenici pěkně ovoní.)

Za stálého míchání se snažím vodu z hub vydusit. Osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Je dobré vytvořit houbovou směs výrazně ochucenou, neutrální ricottová čepice tu pikantnost srazí.

Na dvě kokotky o obsahu cca 190 ml:

Dva krajíčky toastového chleba opeču na pánvi na topinku, bylo by snadnější použít topinkovač. Kokotkou  je  vykrojím do shodného tvaru  a ty do nich vložím. Na topinku přijdou dvě polévkové lžíce houbové směsi.

Jedno slepičí vajíčko smíchám se dvěma lžícemi ricotty. Záměrně nepřidávám další ingredience, chci, aby především vynikla houbová chuť. Navrším na houby a dám zapéct do trouby předehřáté na 170ºC na 15 – 20 min. Po upečení nechám čtvrthodinku odstát.

Určitě se dá tato houbová variace něčím ještě lépe dotáhnou, čekám na vaše tipy. Dobrou chuť!

"zapečené houby s ricottou v kokotkách"

Dobrou chuť přeje Marie

www.toffo.blog.cz

2 Komentářů

  1. Takhle nějak si představuji dokonalou malou letní večeři 🙂

  2. Pěkný receptík, učitě vyzkouším 😉
    Momentálně nemám ty houby, nějak zrovna nerostou.
    Ale na druhou stranu mam dostatek kokotek 😉

Přidal komentář