Dezerty a sladké hříchy

Karamelový krém, karamelový likér a malý zázrak z plechovky

19 komentářů


Všimli jste si novinky na trhu? S touto plechovkou bude karamelový krém i likér dílem několika minut. Až půjdete kolem regálu a uvidíte chytrý mlékárenský výrobek, nesnažte se ho minout. Dostal ocenění za mlékárenský výrobek roku 2011 a při vánočním pečení ho ještě jednou oceníte i vy. Dají se s ním vykouzlit za pár minut zajímavé dobroty.

V adventním čase kuchyňky připomínají cukrárny, z trouby voní cukroví, na plotně se rozpouští čokoláda, milovníci karamelu připravují karamelový krém a ve vzduchu visí silný vanilkový parfém. Vzpomínám na časy, kdy jsem doma vyráběla karamelový krém. Rovnou ze dvou plechovek  zahuštěného slazeného plnotučného mléka zn. Salko. Ve vodní lázni se uzavřené plechovky vařily 2 hodiny. Po důkladném vychladnutí se otevřely a vyvalila se naprosto lahodná chuť karamelu, který se na lžičce krásně táhnul a jeho výrazné a bohaté aroma se nedalo ani popsat. Hodil se na přípravu krémů a zvláště vynikající byl na slepování vánočního cukroví, které chutnalo jako voňavé karamelky. Potěšilo mě, že jsem letos objevila novinku! Už není potřeba Salko vařit, výrobce to udělal za nás. Narodilo se Salko Karamel. A hned si odneslo ocenění za mlékárenský výrobek roku 2011. Mnu si ruce, že příprava domácího karamelu bude téměř bez práce.

Novinka Salko Karamel 397 g se prodává za doporučenou maloobchodní cenu 37,90 Kč.

Inspiraci na nejrůznější karamelové dobroty najdete na www.mojemleko.cz

Odkud se vzal karamel?

Kdy jsem poprvé ucítila chuť karamelu si už vážně nepamatuji, ale zasáhla mě. Pytlík karamelek jsem jako malá nosila v kapse a moc mě bavilo, že se v puse rozpouští hezky dlouho a líně. Občas jsem karmelku z pusy přesunula do papírku a šoupla ji do kapsy. To už pak ale nikdy nešla odlepit a schytala jsem to doma. Objevila jsem zprávu o první stopě karamelu ve světě a ta mě zavedla do Skotska. Prý okolo roku 1700 se podle legendy jala matka svým dětem připravovat něco sladkého na zub a zmohla ji únava. Mezitím co dřímala, vznikl karamel. Svíčka se zvrhla na džbánek plný cukru a ten se zvolna rozpouštěl a hnědl. Matku probudila příjemná vůně páleného cukru a když ochutnala, byla nadšená. Tuhle dobrotu pojmenovala “karamel”, prý po své dceři.

I kdyby to bylo úplně jinak, je moc fajn, že karamel existuje. Já na něj nedám dopustit a běžím si do obchodu pro Salko – již zkaramelizované. Na Vánoce je nepostradatelný. Vzpomínám na sladký karamelový likér. Vyráběla jsem ho na své první samostatné Vánoce podle receptu, který koloval z ruky do ruky na umaštěném papírku. To byly doby, když ještě nebyly mobily, emaily, foodblogy a jiné technické vymoženosti. Recepty se opisovaly pěkně ručně a ještě dnes je nacházím porůznu založené ve starých nostalgických sešitkách a starých kuchařkách. Ty se Salkem rozhodně nemohly chybět a pár jich přidávám závěrem.

Karamelový likér

Potřebujeme:

  • 2 kondenzovaná mléka Tatra – neslazená
  • 2 Salka předem svařená na karamel (vaříme 2 hodiny ve vodní lázni)
  • Rum (tenkrát se mu ještě neříkalo Tuzemák a mysleli jsme, že je to náš český vynález)

Smíchat Tatru se Salkem a přidat podle chuti rum.

Karamelový krém

Potřebujeme:

  • 1 plechovku karamelového Salka
  • 1 kostku máslo

Po lžících do másla přidáváme Salko a třeme tak dlouho, dokud nebudeme mít krásně hladký karamelový krém.

Léčivé karamelky s medem

Potřebujeme:

  • 100 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • 100 g tmavého lesního medu
  • 80 g tmavého přírodního cukru
  • 2 čajové lžičky karamelového Salka

Vše za stálého míchání povaříme v kastrolu se silným dnem a dbáme na to, aby se směs nepřipálila a nezhořkla. Svaříme tzv. na nitku. Když se směs od vařečky táhne jako tenká nitka, nalijeme obsah kastrolu na máslem nebo stolním olejem pomazanou desku z mramoru nebo na porcelánový tác a necháme zvolna vychladnout a zatuhnout. Ostrým nožem namočeným ve vodě krájíme na kostičky ve tvaru malých karamelek. Domácí medové karamelky jsou vhodné při nachlazení, neboť umí ulevit od kašle.

120 g medu a 100 g kostkového cukru vaříme za stálého míchání, aby se směs nepřipálila, tak dlouho, až se do vařečky táhne nitka. Následně vlijeme směs na rovnou mramorovou nebo porcelánovou desku, kterou jsme pomazali stolním olejem nebo máslem, a necháme v chladu ztuhnout. Pak nožem namočeným ve vodě nakrájíme hmotu na kostičky. Karamely jsou dobré při chrapotu a kašli.

Léčivé medové víno

Potřebujeme:

  • 250 ml sladšího bílého vína
  • 2 lžíce teplého rozpuštěného medu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce karamelového Salka

Všechny ingredience rozmixujeme a podáváme jako osvěžující a vyživující nápoj.

Jak voní a chutná karamel vám? Jestli máte nějaké tajné triky, jak si lahodný karamel vyrobit, můžete se o ně s námi podělit 🙂

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

19 Komentářů

  1. Tak po téhle plechovce se ihned podívám. Vždycky jsem se bála, že když budu plechovku tak dlouho vařit, tak mi v mé milované kuchyni vybuchne. Jsem moc ráda, že už se s něčím takovým nemusím trápit.

  2. Dekuju za tip Šari, zrovna nedavno jsem ho videla u nas v Kauflandu. Rikala jsem si, ha zas nejaka novinka, ale jeste jsem nemela duvod to vyzkouset. Tak ted uz ho mám 🙂

  3. Dobrý den milé dámy.Také mám skušenosti se salkem,chci poradit,jelikož dnes vařit salko při těch cenách.Dávám ho vařit do papiňáku,tak 20minut 🙂

  4. Podle mých zkušeností je rozdíl mezi doma uvařeným \”klasickým\” salkem a tím \”už\” karamelovým – ve prospěch toho domácího. Ten -už hotový- má trochu jinou, horší, chuť a dost tuhou konzistenci. Celkem jsem z něho byla zklamaná. Přiznám se že uvařené salko dost často vyjídám lžičkou, ale to koupené hotové mi nechutnalo. Jsem zvědavá, jestli má někdo pozitivní zkušenost.

  5. Možnost srovnání budu mít už brzy. Je čas nachystat karamelový krém 🙂

  6. Tak letos jsem si práci s cukrovím usnadnila právě díky karamelovému salku a potěšilo mě, že výrobce tu starou plechovku inovoval. Fakt je, že si už tu chuť doma vařeného salka nepamatuji, ale karamelová chuť byla dost výrazná a na krém do pečiva přímo ideální.

  7. Zdravím.
    Nápad to byl úžasný, moje radost když jsem v regálu objevila Salko karamel byla taky obrovská, ale bohužel, souhlasím stoprocentně s Emmou, že chuťově je hotové Salko na míle daleko od doma vařeného. Škoda.
    M.

  8. Markéta:

    Když mám být upřímná, tak prvotní nadšení lehce opadlo, protože i já mám pocit, že doma převařované Salko mělo své půvaby.

  9. to salko karamelove musi se varit nebo nemusi ???? a da se ten krem pouzit do dortu ???

  10. Koupila jsem karamelové salko a dělala jsem z něj krém tzn. + 250g másla . Plnila jsem tím roládu .Je to hodně řídké a teče, nevím jak udělat , aby to bylo opravdu jako krém a netekl by . Poraďte prosím. Děkuji

  11. Již po několikáte dělám krém do trubiček 1máslo + 1salko a letos mi také teče 🙁 stejný problém jako paní Libuška ale vůbec nevím proč a co s tim teď, šoupla jsem to do lednice a ….. nevim. Napadá mě snad jen, že jsme to přešlehaly jestli je to možné. Snad nám to někdo zkušený objasní, předem díky

    • Drahuš:

      Bohužel je trochu problém s kvalitou potravin. U másla se mi stalo, že bylo vodnaté a přitom voda by v něm neměla co dělat. Při nákupu si hlídám kvalitu, ale někdy se to prostě nedá a máte pravdu, že co fungovalo loni, letos zklamalo. To je nešvar naší doby a z toho si dělám opravdu vrásky. Ať se vám podaří krém připravit tak, jak jste zvyklá a máte z něj radost. Na krému přeci hodně záleží, když už si dáme práci s pečením. Krásný adventní čas 🙂

  12. Nemám to ověřené, ale zdá se, že karamel vynalezl teolog, zabývající se čokoládou z hlediska půstu. Jmenoval se Jan Caramuel z Lobkovic (17 století). Hezký den přeji.

  13. Dobrý den, dělám ořechové rohličky s karamelovým krémem a přiznám se že kupované karamelové salko již nechci ani vidět. Dvakrát jsem ho koupila a jak psala jedna paní tady, je strašně tuhé a jako by hořké, Vůbec mi nechutná. Držím se starého způsobu a salko vařím 1,5-2 hodiny ve vodní lázni. Toto karamelové mléko je vynikající oproti kupovanému.

    • Žaneta:

      Přesně tak! Jak se produkt objevil na pultech, člověk podlehl nadšení, ale po ochutnání a použití do pečiva se ukázaly všechny slabiny. Člověk se diví, jak je možné, že se doma převařené Salko ve vodní lázni tak moc liší od karamelového krému, který tato firma nabízí. Přiznám se, že si také Salko vařím na karamel doma sama. Dělali jsme to tak před léty, děláme to pořád.

  14. Ještě ke krému.A ke krémům vůbec.Několikrát se mi stalo,že krém šlehaný ruční metličkou nezřídne ale krém šlehaný šlehačem el. ano.Je to možné,že vyšší obrátky vedou ke zřídnutí?

  15. Zrovna svářím plechovky Salka v horké vodě a za 3 hodinky z nich bude super karamel do krému i do vánočního likéru. Přeji pěkné vánoce a ať se všechno všem podaří 🙂

Přidal komentář