Polévky

Chřestová polévka

8 komentářů

"jak se vaří chřestová polévka"

Jaro už zase tančí v rytmu chřestu a jestli to takhle půjde dál, budou se nás ptát, co že s tím chřestem všichni pořád máme? Pletky s čerstvým chřestem mám v kuchyni jen jednou za rok a není to nic těžkého se na těch pár týdnů zbláznit do zeleniny zahalené rouškou tajemství, pod kterou se dá najít mnoho smyslného. A nejen to. Krom afrodiziakální síly je v něm i bonus v podobě extra porce zdraví prospěšných látek, o kterých toho v souvislosti s chřestem už bylo napsáno opravdu mnoho a skutečně fungují ku prospěchu našeho těla. To vše v jednom pohledném přírodním obalu. Proč se chřestu vlastně bránit, když ho můžeme považovat za jeden z elixírů mládí? 🙂

Mít pletky s chřestem je jednoduše mé výsostné právo na sezónní radost. Dnes se po křehkém mostě fantazie vystavěném z tenkých bělostných chřestových proutků přenesu do říše hedvábných a jemných polévek, kde na nejvyšším vrcholku mého labužnického obdivu stojí všechny ty běloučké či spíše slonovinově zabarvené chřestové delikatesy připravené z bílého chřestu. Dnes budu vařit chřestovou polévku na způsob velouté.

  

Za pár týdnů zase půjdeme každý svou cestou. Chřest odejde zase na rok do zapomění a já začnu ztrácet hlavu pro jiné sezónní skvosty, které mě budou svádět k rozmařilosti a s chutí s nimi budu hýřit v kuchyni. A takhle je to při vaření vlastně úplně celý celičký rok. Co roční období, to nějaký čerstvý dobrý skvost pro radost.

"jak se správně vaří chřest"


Chřestová polévka na způsob velouté

Potřebujeme:

  •  svazek bílého chřestu (500 g)
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 750 ml vývaru z vařeného chřestu
  • sůl
  • špetka muškátového květu nebo oříšku
  • 150 – 200 ml smetany
  • na každou porci 1 ks zastřeného vejce
  • jarní bylinky (pažitka, petrželka) 

Příprava:

Nejprve uvaříme chřest podle návodu, který najdete zde – Jak se správně vaří chřest? Tenké výhonky, tzv. pazochy bílého chřestu se na polévku hodí přímo báječně. Čím jsou chřestové výhonky tenčí, tím jsou méně pravidelné a z obchodního hlediska se řadí do nižší kvalitativní kategorie, ale nic se nemění na jejich výtečné chuti.

V hrnci na polévku rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku. Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem a dobře promícháme. Nejlépe to jde šlehací metličkou. Chřestová polévka musí být hebká a jemná jako mušelín v barvě slonovinové kosti. Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme. Mouka nesmí být v polévce za žádnou cenu cítit. Když je polévka hladká, přidáme pokrájený chřest, provaříme a ponorným mixérem rozmixujeme.

"jak se vaří chřestová krémová polévka z bílého chřestu"

Je-li potřeba, polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany a pokud si chceme dopřát, tak i malým plátkem másla. Samozřejmě můžeme přidat i trochu sladké ušlehané smetany v podobě malého kopečku rovnou do talíře, ale než to uděláte, ochutnejte. Třeba dojdete k názoru, že tahle polévka už k dokonalosti nepotřebuje vůbec nic. Její vrcholné číslo teď přijde 🙂 Na dno každého talíře položíme jedno čerstvé zastřené vejce a zalijeme horkou polévkou. To udělá s chutí veliké divy a dodá polévce zaručeně šmrnc. No a protože je jaro, talíř s polévkou rozhodně přizdobíme jarními bylinkami.

"jak se vaří chřestová krémová polévka"

Kuchařské poučení o jídle a jeho přípravě

Velouté [volute]

Připravuje se jako světlá jíška ředěná vývarem (masovým, zeleninovým), do které se pro zjemnění přidává smetana a žloutek. Sametově jemná omáčka Velouté se hodí k přelití všech pokrmů z bílého masa (především ryb a drůbeže) a příjemně ochutí všechny zeleninové pokrmy. Slouží též jako základ pro přípravu dalších omáčkových variací.

 "jak se dělá omáčka velouté - příprava světlé jíšky"

Už jste letos stihli chřest ochutnat? Času je na to ještě pořád dost, ale za pár týdnů zase půjdeme každý svou cestou. Chřest odejde na rok do zapomnění a já začnu ztrácet hlavu zas pro jiné sezónní skvosty, které mě budou svádět k rozmařilosti a s chutí s nimi budu hýřit v kuchyni. A takhle je to při vaření vlastně úplně celý celičký rok. Co roční období, to nějaký čerstvý dobrý skvost pro radost.

Dobrou chuť a užijte si chřest po svém.

Třeba Vám přijde vhod recept na dobrý jarní chřestový koláč, na který Vás tímto zvu.

"jak se dělá chřestový koláč"

 

Zde můžete objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

8 Komentářů

  1. Jééje…dík za připomenutí.
    Chřest mám v plánu a slíbil jsem – s restovanou zeleninou a gratinovaný na br.kaši s Mozzarellou.

  2. Pablo:

    Chřest je fajn 🙂 Jakmile potkám čerstvý svazek, bez rozmýšlení ho kupuji a cestou domů už vím, jak s ním naložím. Všechny klasické recepty už mým blogem prošly, proto se chřestu věnuji inovativně a přidávám jen recepty nové, které tu ještě nemám. Včera jsem nachystala chřestovou omeletu a také neměla chybu. Tady se dá krásně experimentovat – chřesto to vydrží 🙂

  3. Chřest mám taky moc ráda, tak jsem se o něm chtěla co nejvíce dozvědět na internetu a jak jsem tak brouzdala po různých stránkách, tam mě zaujala letošní akce v Ivančiních, tam se bude z chřestu vařit ve velkém, budou tam ochutnávky různých receptů z chřestu, které tam budou vařit různé restaurace mají to docela vymakaný, protože mají vymyšlenou úplně lehkou soutěž o volné vstupenky. Takže jedinečná možnsot, jak si rozšířit obzory o chřestu 😀

  4. Helča:

    Přesně tak 🙂 Slavnosti chřestu se blíží, tak je třeba nabrousit nože a vidličky a vyrazit směrem k Ivančicím. Letos tam bude chřestové speciality připravovat i náš michelinský kuchař Paulus.

  5. Vážená a milá paní Gurmánko i Gurmetko :)) Nevím, zda jsem nějak chřest nedegradovala, když jsem z něj udělala polévku \”hrstkovou\”: po změknutí jsem stonky ponorným mixérem rozmixovala v bešamelovém základu, přihodila k povaření vršky chřestu, nakrájený brambor a červenou čočku. (Pár vršků zanechala na ozdobu polévky a zbylé \”minipaličky\” šly do hlavního chodu k bramborové kaši s volským okem.) Před posledním problubláním přihozena na vlásky nakrájená bílá část pórku. Oříšek másla pak byl pak tečkou a já si, věřte nevěřte, i přes pochvalu rodiny pomyslela – copak by tam tak ta Šárka ještě přihodila..? 😉 Na porci křepelčí vajíčko? – a nebyl by to pak eintopf..? … :)) Díky za voňavé i lákavé počteníčko a inspiraci na Vašich (ale už i našich) stránkách.. krásný květen.. jiFi

    • jiřina:

      Krásné chřestové inspirativní počteníčko 🙂 Já bych to nechala tak, jak se tu píše, protože do inspirace se druhým zasahovat nemá. Každý zajímavý experiment chřestu prospívá a já si umím představit, jak báječně celé chřestové menu chutnalo :-))) Titěrné křepelčí vajíčko tomu dává punc roztomilosti s akcentem jara. To se mi líbí !!! A najednou zjišťuji, že letos toho chřestu ještě nebylo dost a chtělo by to nějaký další nápad a s hromádkou čerstvému chřestu se postavit pěkně do kuchyně a něco dobrého vykouzlit. Před pár dny jsem se vrátila ze Šumavy, tak jsem se nechala omámit šumavskou voňavou kuchyní, ale nerada bych propásla všechny ty krátkosezónní jarní lahůdky, kterým bude brzy odzvoněnno. A chřest mezi ně rozhodně patří.

      Milá Jiřino, děkuji za pěkné chřestové počteníčko a přeji, abychom měli ještě dost času si ho užít 🙂 Krásný květen, Šárka

  6. Nádhera, úplně se vidím jak lžící roztrhnu to ztracené vejce a barevnost a chuť jest dokonalá.
    Blahopřeji ke krásnému receptu s chřestem.

Přidal komentář