Dezerty a sladké hříchy

Velikonoční kynutý cop

2 komentářů

"jak se peče na velikonoce"

Kynutý cop je pečivo pro staromilce. Na prostřeném stole se bude pěkně vyjímat mezi ostatními sladkými “obětinami” v podobě mazance, jidášů  nebo třeného beránka. Velikonoce v kuchyni krásně voní po kynutém těstě a je to ta správná symbolika jarních svátků.

Velikonoční kynutý cop

 
Ingredience:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g mléka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 50 g mandlových lupínků
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 vejce na potření
Postup:
 
Do poloviny množství vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžíci cukru a 2 lžíce mouky. Zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Zbytek prosáté mouky smícháme s cukrem a špetkou soli. Poté přidáme vejce, kvásek, vlažné mléko a za pomoci rozpuštěného másla vypracujeme hladké a nelepivé kynuté těsto. V přikryté míse necháme ještě cca 45 minut kynout a poté těsto přeneseme na pomoučený vál a zapracujeme rozinky. Těsto rozválíme, rozdělíme na 3 části, ze kterých vytvarujeme stejně dlouhé prameny a zapleteme je do copu. Ten spojíme jako věneček. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme mandlovými plátky. Před samotným pečením necháme ještě 20 minut dokynout na plechu. Vkládáme do vyhřáté trouby, kde pečeme při 180 °C cca 40-45 minut.
 
"jak se peče na velikonoce"
 

Veselé Velikonoce!

 
Recepty na tradiční velikonoční pečivo:
 

 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy nebo si ji zde objednat, bude mi potěšením.

2 Komentářů

  1. Přeji pohodové svátky, cop vypadá krásně. Loni jsem pekla podle Vašeho receptu mazanec a byl výborný! Letos jsem se kynutému těstu vyhla, ale na rok to asi napravím!

    • HaF:

      Milá Hanko,
      přeji pěkný povelikonoční čas a hlavně krásné jaro 🙂 Letos jsem si s kynutým těstem opět trochu hrála a došlo i na mazanec. I když je velikosti XXL, vždycky po něm do druhého dne nezbude ani drobek. Musím říct, že se na Velikonoce vždycky těším kvůli němu. Letos jsem ho připravila se zlatými rozinkami a brusinkami naloženými v rumu. Barevně to spolu krásně harmonizovalo a kdo šel kolem mazance, neodolal jeho vůni. Nakonec i s tradičním mazancem se dá pěkně experimentovat. Třeba příští rok vymyslíme nějakou velmi zajímavou inovaci 🙂

Přidal komentář