Grilování / BBQ, Maso

Krůtí plátky na tymiánu se sladkým hráškem

3 komentářů

Soutěž na léto 2012   

Krůtí plátky na tymiánu se sladkým hráškem

– soutěžní recept č. 5, autor receptu: Otto Plášek  

Suroviny:            

  • 1 kg krůtích prsou
  • čerstvý tymián (20g)
  • 150 g sladkého čerstvého mladého hrášku
  • 3 silnější plátky Spišské uzené slaniny
  • 50 g másla
  • drůbeží vývar
  • olej
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř

 

Postup:

Krůtí prso nakrájíme na přiměřeně stejné silné a stejně velké plátky. Plátky masa z obou stran dobře osolíme. Čerstvý tymián zbavíme stonků a odrhnuté lístečky nasekáme nožem najemno. Nasekaný tymián smícháme s trochou oleje a potřeme s ním nasolené plátky krůtího masa. Necháme cca hodinu odležet v chladu. Naložené maso vkládáme na rozpálenou steakovou pánev a při vysoké teplotě opečeme z obou stran. Po opečení maso z pánve vyjmeme a uchováme teplé. Do pánve nalijeme trochu cca 2 dl teplého drůbežího vývaru a necháme odvařit to, co se nám na pánvi při opékání připeklo. Lehce zjemníme a zároveň zahustíme oříškem máslové jíšky. Zlehka promícháme a necháme chvilku provařit. Na druhé pánvi si opečeme do křupava na malé kostičky nakrájenou Spišskou uzenou slaninu, ke které přidáme celé lusky křupavého sladkého mladého hrášku a jen cca 3 minuty společně opečeme – hrášek musí zůstat křupavý a kostky slaniny také. Dochutíme solí a pepřem. Ideální přílohou jsou nové brambory vařené ve slupce lehce omaštěné rozpuštěným máslem.

autor receptu: Otto Plášek

SOUTĚŽ NA LÉTO 2012:

Vyhrajte titanové nádobí za recept připravený na letní téma. Uvařte něco dobrého a letně naladěného na grilovací pánvičce. Někdo může excelovat v letní kuchyni, druhý být pěkně v pohodlí domova. Podmínkou je vymyslet recept tak, aby to byla oslava jídla a léta. Letní vaření je spjato nejen s vůní a chutí, ale je v něm skryto mnohem víc magie. K receptu můžete přidat třeba i malý příběh, který s vaším jídlem souvisí. Potom už stačí jídlo vyfotit, popsat jeho přípravu a zaslat ho na emailovou adresu info@gurmanka.cz. Recepty budou zveřejněny a nejlepší výtvory oceněny pěknou cenou z kolekce titanového nádobí. Výherce snad potěší i můj nový kalendář Domácí kuchyně 2013.  

Začátek soutěže byl právě vyhlášen.  

Ukončení je stanoveno na 20. srpna.  

Hlavní cena do soutěže je grilovací titanová pánev Gigant.  

Krásné a voňavé léto všem, co se k nám přidají, ale i těm, kteří se zajdou jenom kouknout a přivonět 🙂  

www.gurmanka.cz  

www.titanovepanve.cz  

    

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.  

3 Komentářů

  1. Díky za inspiraci na letní večeři. Žena má narozeniny, už se těším jak jí to v kuchyni natřu. Titanové nádobí je fakt dobrý pomocník. Pár kousků už doma máme, ale nebylo by od věci využít vyloženě dobré ceny a koupit nějakou tu pánvičku. Že bych se pokusil ji vyhrát…….to si fakt netroufám (((((o

  2. Tymiánová vůně je návyková – rozhodně bych si tento recept s chutí připravil.

Přidal komentář