Publicistika a zajímavosti

Co by měl vědět správný milovník vín

7 komentářů

Kdyby v knihovně měla být jen jedna kniha o víně, mohla by to být právě tato. Vzešla z pera Wese Marshalla a právě v těchto dnech se dostává na pulty knihkupců. Nikdo nepochybuje o tom, že vinařství je staré a vybroušené umění, jemuž bylo v průběhu staletí věnováno bezpočet svazků. Jak se může vše o víně vejít na pouhých 384 stran? Nemůže. Pestrost vín je nekonečná a dějiny vína mají kořeny hluboké.

"kniha o víně - Wes Marshall"

Co by měl vědět správný milovník vín? Jistě se bude hodit něco z 334 rad, tipů, triků a technik pro enofily, tzn. vše o víně pro každého.

Autor Wes Marshall si dal za cíl provést nás světem vína tak, aby čtenář neměl pocit, že v ruce drží knihu plnou nesrozumitelných termínů. Čtenářům dává poutavou formou do ruky klíč, se kterým se dá odemknout brána do světa vín velmi sebevědomě vstoupit. Víte jak si poradit s výběrem dobrého vína, jak správně víno chladit, jak jej nalévat bez ukápnutí, jak objevovat nadějná vinařství a nedoceněná vína, jak snoubit víno s jídlem a předvídat chuť vína podle etikety? Pokud jste se přistihli, že na úvodních několik otázek zní vaše nejčastější odpověď „ne“, byla kniha psána i pro vás. Ale já jsem v ní objevila mnohem více, než bylo prvním pohledem patrné.

Jakmile jsem knihu dočetla, uvědomila jsem si, že nyní mohu daleko lépe vést soukromé rozhovory s vinnou révou. Dovolila jsem si vyslovit své první přání.

„Vyprávěj mi něco, co jsi ještě nikomu nevyprávěla.“

„Ráda, ale nejprve se musíš naučit vínu naslouchat. Víno není tvůj němý společník, umí vyprávět o životě tuze dlouze a odmění tě čarovnou silou vůní.“

Nad knihou Wese Marshalla jsem uvěřila a představila si, jak se život umí zaoblit do číše vína s celým svým jasem, stínem i radostí. Je v něm cítit kraj, kde vinná réva roste, druh hroznů, dřevo sudu, ve kterých zraje, ba i nálada a láska těch, kteří ho vyrábějí. Pocítila jsem tajemství rovnováhy mezi vínem a pokrmem a to mě zavedlo k pochopení, že víno může být tím nejvěrnějším přítelem na celý náš dlouhý život, pakliže najdeme ten správný způsob jak ho pít, protože jen rozumná konzumace vína představuje jedinečnou prevenci proti řadě civilizačních nemocí. Vím, že o samotě se vínu lépe naslouchá, ale k dobrému vínu patří i dobří přátelé. Nic nás nespojí s krajem a lidmi tak těsně, jako požitek z vína, neboť duše úrodné půdy vstupuje do hroznů a víno se stává zrcadlem našeho srdce.

Autor se tu stává dokonalým průvodcem na naší cestě k vínu. Přichází s knihou, která dokáže naplnit sen každému, kdo by chtěl začít rozmlouvat s vínem. Je totiž tou nejlákavější pozvánkou ke skleničce dobrého vína, se kterým si začnete lépe rozumět. Tak se rodí láska na celý život… V knihách i ve víně je mnoho fantazie i pokušení života. Do této knihy se autorovi podařilo dostat vše v dokonalé rovnováze, a přesto tam nechal ještě mnoho místa pro naší vlastní fantazii, bez které se do říše vína chodit nemá. Víno je zázračně tajnosnubné a proto si nenechme vzít ty milé chvilky snění. Představte si vinaře z celého světa jako básníky, kteří spolu s přírodou tvoří svá díla. Nám pro potěšení. Nerozumět řeči vína by byla velká škoda. In vino veritas.

Čtenářům bych ráda popřála, aby se pořízením této knihy jejich čas začal počítat nejenom na roky, ale i na dobré ročníky.

 Co by měl vědět správný milovník vín

Výběr z kapitol:

  • Jak nakupovat víno
  • Co říká etiketa
  • Odrůdy
  • Vinařské oblasti
  • Z keře do sklenky
  • Víno a jídlo
  • Ochutnávání
  • Podávání vína
  • Uchovávání a zrání
  • Cestování za vínem
  • Slovníček

Co by měl vědět správný milovník vín

autor: Wes Marshall

Vydala Euromedia Group, k. s. – Ikar

počet stran: 384

V originále „What’s a Wine Lover to Do ?“ 

Vše o víně pro každého. Chcete-li se zdokonalit ve výběru z vinného lístku, vědět, jak nakupovat podle odrůd, kdy dát víno chladit, jaké jsou styly portského, co je madeira, jaký je rozdíl mezi víny rosé, jak sladit víno s dezertem, co je degustace – znalec vín nabízí 334 rad, tipů a triků, které vám pomohou stát se odborníkem na víno. Výklad a odpovědi na všechny otázky kolem vína doplňují tabulky, schémata, mapky a doporučení od předních sommeliérů.

Co povědět ke knize samotné z hlediska provedení?

Nakladatelství ji čtenářům předává na kvalitním papíru a ve velikosti, která se příjemně drží v ruce. Svrchní obálka z lesklého tvrzeného papíru nepostrádá jiskru vínu vlastní. Naproti tomu vnitřní stránky jsou vyvedeny na kvalitním pevném papíru, který příjemně drhne pod bříšky prstů, když stránky obracíme. Je obsahově přehledná a každá kapitola nese barevné označení, které v podobě svislého proužku v téže barvě provází všechny stránky daného tématu. To je přehledné a snadno se tak podle vizuelního vjemu přemístíte právě tam, kde chcete číst. Kniha je ušlechtilá jak obsahem, tak velmi solidním provedením a to je přesně to, co k vínu patří. Tento titul se mi po všech směrech zamlouvá a nemohu jinak než doporučit.

Co povědět závěrem?

Snad jen malé doporučení:

Skočte si na „víno“ ke svému knihkupci! A jestli mohu radit, tak si cestou kupte i kvalitní vývrtku. Možná ji po zbytek života budete potřebovat.

Na úplný závěr bych ráda poděkovala nakladatelství za poskytnutí knihy k recenzi a autorovi za to, že se zasloužil o pozdvihnutí mého sebevědomí v oblasti vína. Pokud bych mu mohla položit jednu otázku, zněla by takto:

Všimla jsem si, že ve své knize nezmiňujete švýcarská vína. Místní lidé víno milují a mají svou geografickou polohou velmi blízko ke kvalitním vínům z Itálie i Francie. I přes tento fakt upřednostňují vína vypěstovaná doma. Tvrdí o nich, že mají ke svému růstu ty nejpříhodnější podmínky. V údolích je hýčká teple vanoucí fén a hladiny mnoha jezer vyhřáté sluncem dávají révě teplo. Půda je tak blahodárně zušlechťována  energií ze tří sluncí, tzn. slunce přímé, sluneční paprsky odražené od hladin jezer a od prohřáté půdy. Švýcarskou chloubou je Chardonnay či Pinot Blanc z oblasti Neuchatelského jezera a oblibě se těší i vína walliská. Co na vína z této oblasti říkáte vy?ˇ

Co by měl vědět správný milovník vín

.

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.  

7 Komentářů

  1. Zajímavý knižní tip! Se švýcarskými víny jsem měla tu čest jen při jednom pobytu…pry se skoro nevyvážejí… Přišlo mi úžasné, že si u Ženevského jezera koupím víno pocházející z vinice jen pár kilometrů vzdálené…a to i v prachobyčejném supermarketu.

  2. yannka:

    Je pravda, že se švýcarská vína téměř nevyváží. Prý jsou tak dobrá, že si je Švýcaři vypijí sami 🙂 V tom jim dávám za pravdu, protože kdo je měl příležitost ochutnat, jistě si vybral dle svého vkusu. Trochu jsem si na nich vypěstovala závislost a mám radost, když si mohu doplnit domácí zásoby. Naštěstí to do Švýcarska není tak daleko. Knížka o víně je zajímavá a třeba se někomu bude hodit jako vhodný dárek. Společně s nějakou lahvinkou vína a vývrtkou 🙂

  3. Tak jsem knihu už držel v ruce v našem knihkupectví a přiznám se, že netrvalo dlouho a nesl jsem ji ke kase. Mám z ní nefalšovanou radost a cítím potřebu poděkovat Gurmánce, že tak pěknou recenzí na prima knížku upozornila. Děkuju, Al

  4. Milá Gurmánko. Na Vaše doporučení jsem o víkendu nahlédla do \”Spravného milovníka vín\” v knihkupectví. S Vašim hodnocením musím souhlasit a zároveň se podělit s potěšením, že jsem si ji hned koupila. A doporučuji tak učinit všem, kteří mají víno rádi a chtěli by o vínu vědět opravdu více, než zda je bílé, červené, suché, polo nebo sladké 🙂

  5. Lucka:

    Milá Lucko, jsem ráda, že z knihy máme stejný pocit 🙂 Děkuji za doporučení. Kdo porozumí vínu, ten se nikdy nenudí 🙂

  6. Knížka vypadá zajímavě. Asi si o ni ještě řeknu k Vánocům. Taky patřím mezi milovníky vín. Nejvíce mi chutnají růžová vína . Přijde mi, že jsou nejjemnější. Ale samozřejmě nepohrdnu ani bílým, nebo červeným vínem.

Přidal komentář