Pikantní dýňový kotlík
– soutěžní recept č. 10, autorka receptu: Helena Baker http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/Recept od paní Heleny Baker, která se zabývá autorskou, překladatelskou, lektorskou a publicistickou činností s eno-gastronomickým zaměřením, je plný voňavého koření. Autorčin kladný vztah k vínu dal vzniknout krásné kuchařské knize s názvem Kohout na víně. Je to přesně ten typ knihy, ke kterému se neustále a velmi ráda vracím.
Tento jednoduchý, chutný a zdravý podzimní pokrm je ideální pro vegetariány, lze jej však s přidáním jakéhokoli masa nabídnout i carnivorům… Navíc je multifunkční a může mít i několik obměn v závislosti na použitých ingrediencích. Např. více skořice, hřebíčku, rozinek/mandlí a kuskus jako doprovod bude mít nádech Blízkého orientu, zatímco důraz na indickém či thajském koření a podávání s Basmati nebo jasmínovou rýží mu vdechne dotek exotiky tajemné Indie či dálné jihovýchodní Asie…
Potřebujeme (rozpočet pro 4 osoby):
- 1-2 cibule nakrájené najemno
- 2 lžíce oleje
- 750g dýně, oloupané, očištěné, zbavené jádřince a nakrájené na malé kostky
- 100g mandlí
- 50g rozinek-sultánek
- 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- kousek (asi 2 cm) čerstvého zázvoru, nakrájeného nadrobno
- 1-2 čerstvé červené chilli papričky, nakrájené na kolečka
- 1-2 celé skořice
- 1 konzerva kokosového mléka či 6 lžic strouhaného kokosu/kokosové moučky v horké vodě
- 6-10 hřebíčků
- 6 lusků kardamomu
- 10 kuliček celého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička římského pepře (fakultativní)
- 1 lžička mletého koriandru (fakultativní)
- 1 lžička koření garam masala (fakultativní)
- 1 citronela (fakultativní)
- 1 lžíce červené nebo zelené thajské curry omáčky (fakultativní)
- 2-3 kafírové listy (fakultativní)
- thajská bazalka (fakultativní)
- šťáva z 1 citronu
- nakrájená zelená petrželka nebo čerstvý koriandr na ozdobu
Postup přípravy:
V hluboké pánvi nebo woku rozehřejeme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme dýni, mandle, rozinky, česnek, zázvor, kokosové mléko/kokos, chilli a koření a restujeme zhruba 15-20 minut, než dýně změkne. Přidáme ostatní ingredience dle naší volby a za občasného míchání ještě krátce orestujeme. Ozdobíme zeleným koriandrem nebo petrželkou, zastříkneme citronovou šťávou a podáváme buď s kuskusem nebo rýží.
Dobrou chuť přeje Helena Baker
http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/ Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
Moc pěkná inspirace z dýně. Mám rád, když v jidle voní koření a tady jsem spokojen vrchovatě. Dýně mě poslední roky překvapují nepřebernými kuchyňskými možnostmi. Vyzkoušeli jsem doma se ženou už hodně nápadů, ale recept od paní Baker je nový a lákavý. Knihu Kohout na víně také vlastním a mám ji moc rád.
Aldebaran:
Sdílím s vámi stejné pocity 🙂