Zelenina a saláty

Pikantní dýňový kotlík

2 komentářů

 

"pikantní dýňový kotlík od Heleny Baker"

Podzimní soutěž 2012         

Pikantní dýňový kotlík

– soutěžní recept č. 10, autorka receptu: Helena Baker 
http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/

Recept od paní Heleny Baker, která se zabývá autorskou, překladatelskou, lektorskou a publicistickou činností s eno-gastronomickým zaměřením, je plný voňavého koření. Autorčin kladný vztah k vínu dal vzniknout krásné kuchařské knize s názvem Kohout na víně. Je to přesně ten typ knihy, ke kterému se neustále a velmi ráda vracím.

 

Tento jednoduchý, chutný a zdravý podzimní pokrm je ideální pro vegetariány, lze jej však s přidáním jakéhokoli masa nabídnout i carnivorům… Navíc je multifunkční a může mít i několik obměn v závislosti na použitých ingrediencích. Např. více skořice, hřebíčku, rozinek/mandlí a kuskus jako doprovod bude mít nádech Blízkého orientu, zatímco důraz na indickém či thajském koření a podávání s Basmati nebo jasmínovou rýží mu vdechne dotek exotiky tajemné Indie či dálné jihovýchodní Asie…

Potřebujeme (rozpočet pro 4 osoby):

  • 1-2 cibule nakrájené najemno
  • 2 lžíce oleje
  • 750g dýně, oloupané, očištěné, zbavené jádřince a nakrájené na malé kostky
  • 100g mandlí
  • 50g rozinek-sultánek
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • kousek (asi 2 cm) čerstvého zázvoru, nakrájeného nadrobno
  • 1-2 čerstvé červené chilli papričky, nakrájené na kolečka
  • 1-2 celé skořice
  • 1 konzerva kokosového mléka či 6 lžic strouhaného kokosu/kokosové moučky v horké vodě
  • 6-10 hřebíčků
  • 6 lusků kardamomu
  • 10 kuliček celého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského pepře (fakultativní)
  • 1 lžička mletého koriandru (fakultativní)
  • 1 lžička koření garam masala (fakultativní)
  • 1 citronela (fakultativní)
  • 1 lžíce červené nebo zelené thajské curry omáčky (fakultativní)
  • 2-3 kafírové listy (fakultativní)
  • thajská bazalka (fakultativní)
  • šťáva z 1 citronu 
  • nakrájená zelená petrželka nebo čerstvý koriandr na ozdobu

Postup přípravy:

V hluboké pánvi nebo woku rozehřejeme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme dýni, mandle, rozinky, česnek, zázvor, kokosové mléko/kokos, chilli a koření a restujeme zhruba 15-20 minut, než dýně změkne. Přidáme ostatní ingredience dle naší volby a za občasného míchání ještě krátce orestujeme. Ozdobíme zeleným koriandrem nebo petrželkou, zastříkneme citronovou šťávou a podáváme buď s kuskusem nebo rýží.

Dobrou chuť přeje Helena Baker 

http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/
 
 
 
Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

2 Komentářů

  1. Moc pěkná inspirace z dýně. Mám rád, když v jidle voní koření a tady jsem spokojen vrchovatě. Dýně mě poslední roky překvapují nepřebernými kuchyňskými možnostmi. Vyzkoušeli jsem doma se ženou už hodně nápadů, ale recept od paní Baker je nový a lákavý. Knihu Kohout na víně také vlastním a mám ji moc rád.

Přidal komentář