Tak trochu jiný “guláš”
– soutěžní recept č. 11, autorka receptu: Helena Baker http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/Rodina Baker žila dlouhá léta v indickém státě Assam a tak není divu, že na našem domácím jídelníčku často figurují pokrmy souhrnně zvané v angličtině „curry“ (česky karí). Ovšem nutno podotknout, že každý takový pokrm vyžaduje svá specifická koření v určitém poměru a v naší domácnosti neexistuje náhražka s názvem „karí koření“, která se v těchto končinách běžně používá v kuchyni, aby se z jinak ryze českého jídla stalo tzv. pseudo „karí po indicku“. Rogan josh, jak se tento pokrm v severní Indii nazývá, je tedy vlastně “guláš” à la Baker:
Tak trochu jiný „guláš“
Potřebujeme (rozpočet pro 4 osoby):
- 3-4 cibule
- 1 kg hovězího zadního, popř. jehněčího masa
- 2 lžíce oleje
- cca 3 cm čerstvého zázvoru
- 10 stroužků česneku
- 10 lusků kardamomu
- 2 bobkové listy
- 6 hřebíčků
- 10 kuliček černého pepře
- 1 celá skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička římského kmínu (cummin neboli jeera)
- 2 lžíce sladké červené papriky
- 1 lžička chilli
- 1 lžička cayenského pepře
- 1 velký bílý jogurt
- voda (může být i červené víno) na podlití
- sůl, pepř, popř. indická směs garam masala (v Hindi „garam“ znamená pikantní/pálivý a „masala“ je směsice; připravuje se z koření, např. římský kmín, kardamom, bobkový list, hřebíček, skořice, muškátový oříšek i květ)
Postup přípravy:
Maso nakrájíme na kostky, cibuli najemno, zázvor a česnek s trochou vody rozmixujeme na jemnou pastu. Na pánvi rozpálíme olej a maso v několika várkách z každé strany rychle orestujeme, aby se zatáhlo, poté vyjmeme a necháme stranou. Do stejného oleje na pánvi přidáme kardamom, bobkový list, hřebíček, skořici a pepř, prudce orestujeme až hřebíček nabobtná a bobkový list změní barvu. Přidáme cibuli a restujeme asi 5 minut než zesklovatí. Přidáme zázvorovo-česnekovou pastu, promícháme, dále přidáme papriku a všechno koření a dalších 30 vteřin restujeme než přidáme maso a vše dobře promícháme. Nyní začneme po lžících přidávat jogurt a vždy dobře zamícháme. Poté zalijeme vodou dle potřeby (cca. necelá pinta = 425 ml, přičemž jehněčí maso potřebuje méně než hovězí), přikryjeme pokličkou a necháme dusit na mírném ohni asi 1 hodinu (jehněčí) nebo 2 (hovězí) nebo až je maso měkké. Dle potřeby ke konci necháme bez pokličky šťávu trochu vyvařit (sebereme pěnu i mastnotu), aby byl výsledný pokrm šťavnaté maso v červenohnědé hutné omáčce. Dochutíme (sůl, pepř, garam masala) a podáváme s rýží Basmati nebo čočkou (dal), kterou ochutíme zázvorem, česnekem, kurkumou, římským kmínem a ozdobíme smaženou cibulkou. K tomuto pokrmu se výborně hodí také limetkové nebo mangové čatní (viz foto) a jogurtová raita, kterou si připravíme z jogurtu a nastrouhané okurky, popř. také s čerstvými bylinkami (máta, koriandr).
Dobrou chuť přeje Helena Baker
http://www.bakerwine.cz/ – http://www.gustibus.cz/ Zapojte se do soutěže a pojďte si s námi uvařit nějaký ostřejší recept na zahřátí. Cenu do soutěže – titanový nůž – věnovala firma Titanové pánve.cz.Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
To jste se trefila přímo do mé chuti. Moje paní s kořením šetří a diví se, že jí to pak vyčítám :o)))
Karel Kellar:
U nás je to mnohdy naopak 🙂 S pikantním kořením je můj muž poměrně úsporný a snaží se mě občas usměrňovat 🙂 Ale tento recept se i mně trefil do noty. Naprosto si dovedu představit, jak to skvěle chutná.
To samé je u nás doma. Když vaří můj muž, umí jídlo perfektně okořenit .) Kniha od paní Heleny Baker ani v naší knihovničce nechybí a je opravdu naprosto skvělá.
Michala:
Pánové se v kuchyni dokáží pohybovat s bravurou. Občas mě udivuje, že byť by to mělo být jen dvakrát za rok, vypadají u toho vaření jako mistři řemesla. Člověk by jim věřil, že jsou tam denně, s jakým nadšením se vznášejí nad hrnci a kastroly. Škoda jen, že jejich nadšení opadá v momentě, kdy dojde na mytí nádobí. Myčku na nádobí nemohl vymyslet nikdo jiný než chlap 🙂 A já jim za to děkuji.
Nedalo mi to a zapátrala jsem v historii. Dopustila jsem se omylu, když jsem se domnívala, že myčku na nádobí vymyslel muž. Byla to ŽENA! Josephine Garis Cochran. Příběh první myčky na nádobí najdeme tady. A je víc než zajímavý.
http://www.seniortip.cz/?module=article&id_article=1388
Bývaly doby, kdy jsem nádobí umývala pěkně v ruce a měla jsem pocit, že mě to uklidňuje. Dávno tomu. Takovou výstřednost jsem si do dnešních dnů neponechala. Už před mnoha lety jsem podlehla a nechala se převálcovat moderní technikou. Na tichý šum myčky se hodně rychle zvyká a tak jsem ráda, že existuje. A to jsem ani nevěděla, že ji vymyslela žena! Ó, jaký to geniální vynález 🙂
Guláš měl u nás velký úspěch, je vynikající, mockrát děkuji za zveřejnění tohoto receptu
Jana:
Paní Helena Baker vnáší do vaření nový závan, protože báječně kombinuje koření. Tento rcp je toho důkazem. Díky za vyzkoušení a také za zprávu 😉 Šárka
Zajímavý výtvor :)) Já jsem nedávno vařil kotlíkový guláš, když jsme byli s kamarádem na víkendovém vandru v lese. Za mě asi nejgeniálnější příprava, ke které přispívá i genius loci daného místa. Jen jsem teda založil ohniště dost špatně a uhlíky mi udělaly malé dírky do stanu, tak mám už objednaný nový z http://www.armik.cz , kde jsem přihodil i novou karimatku a ešus, po kterém už delší dobu pokukuju. :)) Kdybyste se chtěli někdo přidat na guláš, vandruju poměrně pravidelně na Vysočině. :))