Dezerty a sladké hříchy

Ischelské dortíčky v hořké čokoládě

5 komentářů

vánoční cukroví - ischelské dortíčky - Rakousko

Ischelské dortíčky v hořké čokoládě

210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice

Nádivka: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou nádivkou a opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.

 

Recept na tradiční vánoční cukroví od šéfkuchaře Radka Davida – (čtěte Vánoční cukroví podle receptů z Babiččiny zahrady)

Restaurace Babiččina zahrada

Restaurace La Veranda

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

5 Komentářů

  1. Budu je letos péct poprvé a zdá se mi divné, že v nádivce není žádné máslo, žloutek nebo něco takového. Opravdu bude stačit 20 g marmelády a lžička rumu na spojení? Díky za radu….

  2. Já je pekla včera. Plnit budu az dnes, ale ta nádivka se mi taky nezdá.

  3. Náplň do Bad Ischler Törtchen – Ischelských dortíčků.

    Ani v zemi původu nejsou recepty na toto tradiční cukroví shodné a např. v náplni se rozcházejí. Někdo doporučuje upečené kousky nejprve namazat marmeládou rybízovou, jiný meruňkovou, dokonce i višńovou, ale to lze považovat za malý detail. Důležitější je samotný krém na spojování. A zde jsou doporučovány různé možnosti.

    Náplň č. 1:
    celý recept na Bad Ischler Törtchen je zde: http://www.ichkoche.at/bad-ischler-toertchen-rezept-4020

    150 g másla
    2 lžíce moučkového cukru
    60 g čokolády
    trochu rumu

    Originální recept se od pojetí tohoto cukroví, jak se u nás na vánočním stole vžilo, trochu více liší. Pro názornou ukázku by Bad Ischler Törtchen měly vypadat asi takto:
    http://himmlischesuessigkeiten.blogspot.cz/2012/04/osterreichische-spezialitat-ischler.html

    Takhle je znám z rakouské cukrárny. Ovšem pro vánoční stůl se mohou připravit i jednodušeji a pořád jim to bude slušet 🙂 Viz recept výše. Pokud jde o krém, ten bych se nebála doladit podle svých vlastních zvyklostí. A trochu másla bych tam určitě přidala, protože tím se textura krému zjemní a lépe se s ním bude pracovat.

  4. Mám od babičky prakticky shodný recept jako je zde uvedený. Do náplně se ale přidávají ještě 3 žloutky. Žádné máslo. Pak se to krásně spojí a do pár dnů prosákne placičkami a krásně zvláční. Salmonela ještě nikdy neudeřila, možná je to tím, že mám jen kupovaná vejce, pokud bych brala domácí, asi bych trochu váhala. Jsou sice chuťově a barevně lepší, ale jeden nikdy neví, co všechno slepice sezobla.

Přidal komentář