Ischelské dortíčky v hořké čokoládě
210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice
Nádivka: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou nádivkou a opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.
Recept na tradiční vánoční cukroví od šéfkuchaře Radka Davida – (čtěte Vánoční cukroví podle receptů z Babiččiny zahrady)
Restaurace Babiččina zahrada
Restaurace La Veranda
Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.
Budu je letos péct poprvé a zdá se mi divné, že v nádivce není žádné máslo, žloutek nebo něco takového. Opravdu bude stačit 20 g marmelády a lžička rumu na spojení? Díky za radu….
Jana:
Osobně bych tam kousek másla také přidala. Syrový žloutek raději vynechávám kvůli riziku salmonely, ale v každém případě se podívám do staré vídeňské kuchařské knihy, jak se toto cukroví připravovalo v místě původu 🙂 Recept v tomto podání doporučuje šéfkuchař restaurace Babiččina zahrada.
Já je pekla včera. Plnit budu az dnes, ale ta nádivka se mi taky nezdá.
Náplň do Bad Ischler Törtchen – Ischelských dortíčků.
Ani v zemi původu nejsou recepty na toto tradiční cukroví shodné a např. v náplni se rozcházejí. Někdo doporučuje upečené kousky nejprve namazat marmeládou rybízovou, jiný meruňkovou, dokonce i višńovou, ale to lze považovat za malý detail. Důležitější je samotný krém na spojování. A zde jsou doporučovány různé možnosti.
Náplň č. 1:
celý recept na Bad Ischler Törtchen je zde: http://www.ichkoche.at/bad-ischler-toertchen-rezept-4020
150 g másla
2 lžíce moučkového cukru
60 g čokolády
trochu rumu
Originální recept se od pojetí tohoto cukroví, jak se u nás na vánočním stole vžilo, trochu více liší. Pro názornou ukázku by Bad Ischler Törtchen měly vypadat asi takto:
http://himmlischesuessigkeiten.blogspot.cz/2012/04/osterreichische-spezialitat-ischler.html
Takhle je znám z rakouské cukrárny. Ovšem pro vánoční stůl se mohou připravit i jednodušeji a pořád jim to bude slušet 🙂 Viz recept výše. Pokud jde o krém, ten bych se nebála doladit podle svých vlastních zvyklostí. A trochu másla bych tam určitě přidala, protože tím se textura krému zjemní a lépe se s ním bude pracovat.
Mám od babičky prakticky shodný recept jako je zde uvedený. Do náplně se ale přidávají ještě 3 žloutky. Žádné máslo. Pak se to krásně spojí a do pár dnů prosákne placičkami a krásně zvláční. Salmonela ještě nikdy neudeřila, možná je to tím, že mám jen kupovaná vejce, pokud bych brala domácí, asi bych trochu váhala. Jsou sice chuťově a barevně lepší, ale jeden nikdy neví, co všechno slepice sezobla.