Dezerty a sladké hříchy

Sádlovky s důlkem plným marmelády

21 komentářů

vánoční cukroví - sádlovky - sádlové koláčky

Sádlovky s důlkem plným marmelády

170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.

 

Recept na tradiční vánoční cukroví od šéfkuchaře Radka Davida – (čtěte Vánoční cukroví podle receptů z Babiččiny zahrady)

Restaurace Babiččina zahrada

Restaurace La Veranda

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

21 Komentářů

  1. Dobrý den, jakou je nejlepší použít marmeládu? Děkuji. Zuzka

  2. Zuzka:

    U nás se dávala domácí pasírovaná rybízová, ale velmi chutná je také malinová (bez peciček). Podle mě musí toto cukroví mít pěkně pikantní chuť a tu udělá právě rybízová nebo malinová zavařenina.

  3. Dobrý den,
    včera jsme sádlovky poprvé vyzkoušeli a jsou moc chutné a vláčné, jen mi všechny popraskaly po obvodu. Nevíte, čím to mohlo být? Děkuji.

  4. Dobrý den, sádlovky se u nás pečou každý rok, ale neřiká se jim sádlovky (to zní tak tučně), řikáme jim familiérně \”bobky\” 😉 S rybízovou nebo višňovou marmeládou. Pokojné a radostné Vánoce přeji!

  5. Magdalena:

    Sádlovky mi zní opravdu tučně a vydatně.
    Bobky jsou mnohem veselejší 😉

    Tak šťastné a veselé Vánoce! Šárka 😉

  6. Dobrý den, opravdu se mají koláčky péct na 170°C? Koláčky se mi v troubě rozlily

    • Anonymní:

      Sádlovky jsou dle receptu profesionálního kuchaře, který je tímto způsobem připravuje. Já tyhle sádlovky dělávám také, ale snažím se o to, aby na plech šly mrňavé a trochu mi připomínají kuličky, do kterých někdo udělal malíčkem důlek. Pečením se trochu rozšíří do stran, ale nikdy se mi nerozlijí tak, abych z nich neměla dobrý pocit. Peču v horkovzdušné troubě a přesným nastavením teploty.

  7. anonym : vymazávala jste plech nebo jak jste je pekla? mě se také kdysi rozjížděly, pak jsem přestala vymazávat plech a drží hezky tvar 🙂

  8. Tímto způsobem dělám důlkové sádlové koláčky již léta a vždy se povedou. Moje tchyně, která pracovala mezi ženami, kde si navzájem sdělovaly různé recepty měla poznačené, že je dobré půl sádla a půl tuku – třeba ceres. Já např. dělám růžky s tvarohem z Hery, ale poradila mi kolegyně, že mám dát např. Omegu a musím říct, i když mám ráda zdravé potraviny, že z té omegy byly bezvadné, úplně se rozplývaly. Ty důlkové půl na půl nemám vyzkoušené, nějak se mi na vánoce nedostává času a tak raději dělám klasiku. Musím ale říci, že si na ně vzpomínám, když je dělala tchyně, že byly výborné. Dejte si pozor, ať dáte na tu dávku 6 lžic polévkových kakaa – Holandské. Pokud to ošidíte, nebude to dobré. Když do nich dělám důlek, tak si druhou rukou dám koláček mezi třeba prostředník a palec a přidržím, pak mi neprasknou. Ahoj Jarka

    • Jarka:

      Sádlové pečivo patří mezi poklady staročeských receptářů 🙂 Dnes se použití sádla a tuků všeobecně lidé děsí, ale dříve to patřilo k běžným praktikám, že ze sádla se pekly ty nejjemnější moučníky. Ovšem dnes není sádlo jako sádlo a proto se musí na výběr surovin klást velký důraz, ale pro mě tyhle sádlové důlkové koláčky budou vždy vzpomínkou na krásné časy vánoční mého dětství 🙂 Díky za vzpomínku a též za vychytávku, jak na to, aby pečivo neprasklo. Šárka 😉

  9. Těsto mám v lednici (je fakt krásně hladké) a zítra budu péct.
    Jen jsem se chtěla zeptat, proč to nejde péct i s tou marmeládou? Spekla by se?

  10. Tak mám hotovo, děkuji za tip, také jsem dala marmeládu před pečením 🙂 Trošku se rozevřely, ale na vzhledu jim to neubralo a popraskané nejsou. Vypadají pěkně.
    Dělala jsem sádlovky poprvé, tak jsem se chtěla zeptat, to zůstanou takhle hodně křehké? Bojím se, že když je pak naskládám do krabičky, že se mi polámou.

  11. Kateřina:

    Odležením v chladu se trochu zpevní, aby vždycky si pamatuji maminčiny sádlovky, které se opravdu doslova na jazyku rozpustily a já je milovala se všechno cukroví snad nejvíc. Tohle cukroví je křehčí, ale rozhodně stojí za to.

  12. Můžu se zeptat skušel už někdo dát místo obyčejného sádla máslo děkuji za odpověď

    • Zuzka:

      Milá Zuzko, pečení se sádlem je tradiční záležitost, která kupodivu funguje zázračně. U nás doma se tyto tmavé důlkové koláčky, zvané sádlovky, pekly každé Vánoce. A přiznám se, že jsem je měla nejraději. Ono nejde o sádlo, ale vždy o zkonzumované množství. S máslem jsem je nikdy nezkoušela, ale určitě by to nebylo ono. Pokud znáte báječné sicilské canoli, tak věřte, že jejich kouzlo se také ukrývá v přidaném sádle v těstě. Asi jsem moc nepomohla, ale já bych se toho sádla tolik nebála 🙂 Krásný adventní čas! Šárka

  13. Dobrý den, můžu se zeptat, kolik sádlovek z tohoto množství asi vyjde? 🙂

    Děkuji.

  14. Dobrý den, pekla jsem přesně dle návodu na 170 C° v horkovzdušné troubě 10 minut. Sádlovky popraskaly :(. Na každé jsou 4 praskliny z toho, jak jsem tam dělala ten důlek. Můžete mi, prosím, poradit, jak to udělat líp? Děkuji.

Přidal komentář