Drinky a nápoje

Ve víně je pravda, ve vodě zdraví a Mattoni mě baví

1 komentář

Pitný řežim je třeba přizpůsobit věku, prostředí, fyzické aktivitě, ale i ročnímu období. Zatímco v létě žízeň pociťujeme velmi zřetelně a nutkavě, v chladném období se pocit žízně tak často nedostavuje a můžeme ho i přehlédnout. Potom se nesmíme divit, že z dehydratace organismu se dostavuje celková únava těla. Chybí nálada, síly ubývají, bolí hlava. Myslet si, že to spraví šálek silné kávy, po jejímž vypití se zase tělo nastartuje a budeme vše zvládat s bravurou, je velký omyl. Káva se do pitného režimu nedá vůbec započítat a můžeme ji v tomto případě vyčíst to, že díky dehydratujícím účinkům se tělo dostává ještě hlouběji do únavy.

“Kolik si toho dneska vypila? Zase nepiješ vodu? Kolikátou kávu si už vaříš?”

Musím dát starostlivému tazateli za pravdu, že s příchodem zimy patřím mezi notorické nepijáky vody, čímž můj pitný režim dostává na frak. Těch několik (slovy dvě!) skleniček za den to určitě nevytrhne, ale nějak se nemohu přemluvit k vyšším výkonům. Dala jsem si za cíl, že se polepším a abych se nemohla vymlouvat ve chvílích, kdy široko daleko není žádný pramen čisté vody, spoléhám se na balenou minerálku. Kávu jsem ze svého pitného režimu nevyškrtla, ale vedle šálku pokládám hned i sklenici vody.

Čím boj proti únavě začít? Mít po ruce dostatečné množství vody je základ. Vyberte si kvalitní zdroj vody, která tělo osvěží a dodá potřebné minerály. Někdy stačí málo, aby nám bylo líp. Voda je tím nejzákladnějším stavebním kamenem našeho organismu, proto je důležité její množství nepodceňovat a snažit se udělat si z pitného režimu pevný a bytelný základ každého dne. A když už vodu přirovnávám ke stavebnímu kameni, přikláním se k minerální vodě Mattoni. Proč? Protože pevný základ nejlépe vybudujeme přikládáním cihly k cihle. Přikláním se k té, která to má už ze svého názvu v popisu práce. MATTONI. Věděli jste, že v italštině se cihla řekne Mattoni? 😉

Dozvěděla jsem se pár zajímavostí i prostřednictvím Show Jana Krause, když na červenou pohovku v Miláně usedl ředitel Karlovarských minerálních vod  Mattoni, pan Alessandro Pasquale. Osvěžující se pro mě osobně stalo i to, že k hovoru byla pozvána i má dcera, Petra Škachová, která se postarala o simultánní tlumočení.

Jaké je optimální množství příjmu tekutiny za den?

Optimální příjem pro dospělého člověka představuje 35-40 ml na 1 kg  váhy, což  je zhruba 2,4-2,8 l/den u 80 kg vážícího člověka. Ve všech případech je dobré mít po ruce lahev s kvalitní mineralizovanou nebo pramenitou vodou a pocit žízně pravidelně v menších dávkách hasit. Zcela nevhodné je požívat vodu z neznámých zdrojů, proto zejména na cestách jsou dobrou volbou kvalitní balené minerální a pramenité vody, které jsou opatřny etiketou s informacemi o zdroji a uvádějí i složení.

Cítíte se unaveni? Hlídejte si svůj pitný režim i tehdy, když pocit žízně vůbec nepociťujete.

Ve víně je pravda, ve vodě je zdraví, ale Mattoni mě prostřednictvím Alessandra Pasqualeho v pořadu Show Jana Krause dokázala opravdu pobavit, tak věřím, že by se v této příjemné debatní společnosti mohlo líbit i Vám. O dobrý tok hovoru se postarala simultánním překladem má dcera, Petra Škachová.

Přeji pěknou zábavu a pevnou vůli dodržovat svůj pravidelný pitný režim 😉

 

Znáte nějaký pěkný citát o vodě? Klidně ho napište do komentářů pod článkem. Čím víc jich bude, tím lépe. Vody totiž není nikdy dost.

  • Celé město se může přestěhovat, ale studna ne. Milenci se potkají, uhasí žízeň, založí rodinu a vychovají děti tam, kde je studna. Ale když se jeden z nich rozhodne odejít, studna nemůže jít s ním. A láska, i když je stejně čirá, jako ta voda ve studni, tam zůstane také. (Paulo Coelho)
  • Bohatství je jako mořská voda. Čím více se pije, tím je větší žízeň. (Arthur Shopenhauer)
  • Voda! Vodo, jsi bez chuti, bez barvy, bez vůně, jsi nedefinovatelná a člověk tě pije, aniž tě zná. Ty nejsi nutná k životu: ty jsi život sám. Naplňuješ nás rozkoší, jejíž zdroj není ve smyslech. S tebou se nám vrací všechno to, čeho jsme se už zřekli. Díky tobě se otevírají všechny vyschlé prameny našeho srdce. Jsi tím nejcennějším pokladem na světě a také pokladem nejchoulostivějším, ty, tak čistá v útrobách země. Člověk může umřít žízní u magnezitového pramene. Může umřít žízní na břehu solného jezera, … (Antoine de Saint-Exupéry, Země lidí)
  • Láska je jako voda. Všude je jí dostatek, ale v dlani ji neudržíš.

 

KUCHAŘKA: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

One Comment

  1. Já si svůj pitný režim také hlídám. Piju čistou vodu z filtrační konvice, takže je voda krásně měkká a bez nežádoucích látek. Přijde mi zbytečné kupovat balenou vodu a přispívat tak k vytváření dalšího odpadu, kterého je už tak hodně. Do filtrační konvice kupuji filtry Brita Maxtra Hard Water a voda je výborná a za minimální náklady 🙂 .

Přidal komentář