Dezerty a sladké hříchy

Vánoční cukroví podle receptů z Babiččiny zahrady

3 komentářů

vánoční cukroví - restaurace Babiččina zahrada

Jsou restaurace, kde se spoléhají na tradiční recepty, proto o vánočních svátcích z  kuchyně musí zavonět cukroví připravené výhradně z těch nejlepších surovin, upečené dle dobových domácích receptur, které připomenou ty nejlepší časy Vánoc, jak je známe z Ladovo obrázků. Ať navštívíte Babiččinu zahradu nebo zajdete do La Verandy, všude na Vás dýchne ten opravdový duch českých Vánoc navoněný vanilkou.

Trochu toho vánočního kouzla najdete v receptech na cukroví, které v Babiččině zahradě a La Verandě s láskou napekli. Než se pustíte do pečení, přečtěte si pár dobře míněných rad a doporučení.

 

Jak to vidí šéfkuchař Radek David?

Vánoční cukroví připravuje 80 procent domácností, většina je při pečení konzervativní. Proč nevyzkoušet zapomenuté recepty?

K nejoblíbenějšímu cukroví patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Průměrně české domácnosti pečou osm druhů cukroví a drží se osvědčené klasiky. Proč ale nevyzkoušet lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní postupně mizí? Tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

Vánoce Češi slaví konzervativně: 80 procent z nich tráví svátky v rodinném kruhu, což je nejvíce v Evropě. Stejné procento dává přednost vánočnímu cukroví připravovanému doma. „Hospodyňky se ale stále drží stejných receptů a tradiční druhy cukroví, jako jsou například sádlovky nebo ischelské dortíčky, se na českých stolech objevují málokdy. Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, které pekly naše babičky. Přitom výborných receptů na vánoční cukroví existuje nespočet. Například Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu snadná,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

linecké cukroví a vanilkové rohlíčky

Zhruba čtvrtinu Čechů vánoční svátky stresují. Aby proběhlo pečení v klidu, je dobré udělat si plán předem. „Při pečení více druhů cukroví není v lidských silách připravit vše najednou. Proto je dobré začít perníčky, protože ty potřebují na odležení nejdelší dobu. Následují vanilkové a ořechové druhy a různé sušenky. Naopak nepečené cukroví stačí připravit pár dní před Vánocemi. Těsto na všechny druhy pečeného cukroví je dobré připravit den předem,“ doporučil Radek David.

O restauraci BABIČČINA ZAHRADA, Tovární 536, Průhonice, www.babiccinazahrada.cz

Restaurace Babiččina zahrada je zaměřena na prvorepublikovou gastronomii. Nekuřácká restaurace je v provozu denně od 10 do 23 hodin. Součástí objektu je rozsáhlá zahrada s několika altány a bylinkovou zahradou. V prvním patře budovy je sedm hotelových pokojů a místo pro terapie a masáže.

O restauraci LA VERANDA, Elišky Krásnohorské 10/2, Praha 1, www.laveranda.cz

Pražská La Veranda, otevřená v roce 2002, patří mezi podniky, které připravují francouzsko-italskou kuchyni. Kuchaři vaří z čerstvých produktů, které osobně vybírají od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš a Vysočiny. Mořské plody pro restauraci dováží Ital Enio z rybího trhu v Benátkách. Restaurace La Veranda je držitelem prestižních 16 bodů z 20 světového hodnocení restaurací Gault Millau.

O šéfkuchaři RADKU DAVIDOVI

Šéfkuchařem obou restaurací je Radek David, který je držitelem několika významných kuchařských ocenění. Mimo jiné se stal kuchařem období 2001/2002. V letošním roce se v soutěži profesionálních kuchařů European Catering Cup umístil na čtvrtém místě.

RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ

  1. HUSARSKÉ KOLÁČKY PLNĚNÉ PIKANTNÍ MARMELÁDOU
  2. SÁDLOVKY S DULKEM PLNÝM MARMELÁDY
  3. ISCHELSKÉ DORTÍČKY V HOŘKÉ ČOKOLÁDĚ
  4. SACHER DORTÍČKY
  5. KŘEHKÉ MUŠLIČKY PLNĚNÉ DRCENÝMI OŘECHY
  6. NADÝCHANÉ OŘECHOVÉ ROHLÍČKY Z FORMIČKY
  7. ČOKOLÁDOVÉ OVÁLKY S PAŘÍŽSKÝM KRÉMEM A MANDLÍ
  8. STAROČESKÉ PRACNY (MEDVĚDÍ TLAPKY)
  9. PERNÍČKY
  10. MASARYKOVO CUKROVÍ
  11. KARAMELOVÉ SLZIČKY POLÉVANÉ HOŘKOU ČOKOLÁDOU
  12. OŘECHY PLNĚNÉ KRÉMEM ZDOBENÉ ČOKOLÁDOU A DRCENÝMI OŘECHY
  13. Nepečete? Nevadí. Vánoční cukroví budeme podávat ke kávě v obou našich restauracích.

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

3 Komentářů

  1. Do
    brý den chtěla bych si objednat vanoční cukroví ,jaka je cena za 1kg

  2. Pokud mate zajem o cukrovi napiste mi na email

Přidal komentář