29. listopadu 2013 v 5.05, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Sladké hříchy, Staročeská tradice, VánocePočet komentářů: 16

Štítky: | | | | | | |

Sádlovky s důlkem plným marmelády

vánoční cukroví - sádlovky - sádlové koláčky

Sádlovky s důlkem plným marmelády

170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.

 

Recept na tradiční vánoční cukroví od šéfkuchaře Radka Davida – (čtěte Vánoční cukroví podle receptů z Babiččiny zahrady)

Restaurace Babiččina zahrada

Restaurace La Veranda

 

Objednat kuchařskou knížku: Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

16 komentářů k příspěvku „Sádlovky s důlkem plným marmelády“

  1. Zuzka říká:

    Dobrý den, jakou je nejlepší použít marmeládu? Děkuji. Zuzka

  2. Gurmánka.cz říká:

    Zuzka:

    U nás se dávala domácí pasírovaná rybízová, ale velmi chutná je také malinová (bez peciček). Podle mě musí toto cukroví mít pěkně pikantní chuť a tu udělá právě rybízová nebo malinová zavařenina.

  3. Eva říká:

    Dobrý den,
    včera jsme sádlovky poprvé vyzkoušeli a jsou moc chutné a vláčné, jen mi všechny popraskaly po obvodu. Nevíte, čím to mohlo být? Děkuji.

  4. Gurmánka.cz říká:

    Eva:

    Já sádlovky peču těsně před Štědrým dnem, tak jsem tento recept pana šéfkuchaře zatím neotestovala ve své horkovzdušné troubě, ale snad to prasknutí jim neubralo na chuti. Já je moc ráda a je to moje vzpomínka na Vánoce dětských let :-)

  5. Magdalena říká:

    Dobrý den, sádlovky se u nás pečou každý rok, ale neřiká se jim sádlovky (to zní tak tučně), řikáme jim familiérně „bobky“ ;-) S rybízovou nebo višňovou marmeládou. Pokojné a radostné Vánoce přeji!

  6. Gurmánka.cz říká:

    Magdalena:

    Sádlovky mi zní opravdu tučně a vydatně.
    Bobky jsou mnohem veselejší ;-)

    Tak šťastné a veselé Vánoce! Šárka ;-)

  7. Anonymní říká:

    Dobrý den, opravdu se mají koláčky péct na 170°C? Koláčky se mi v troubě rozlily

  8. Anonymní říká:

    anonym : vymazávala jste plech nebo jak jste je pekla? mě se také kdysi rozjížděly, pak jsem přestala vymazávat plech a drží hezky tvar :)

  9. Gurmánka.cz říká:

    Anonymní:

    Sádlovky jsou dle receptu profesionálního kuchaře, který je tímto způsobem připravuje. Já tyhle sádlovky dělávám také, ale snažím se o to, aby na plech šly mrňavé a trochu mi připomínají kuličky, do kterých někdo udělal malíčkem důlek. Pečením se trochu rozšíří do stran, ale nikdy se mi nerozlijí tak, abych z nich neměla dobrý pocit. Peču v horkovzdušné troubě a přesným nastavením teploty.

  10. Gurmánka.cz říká:

    Anonymní:

    Používám pečicí papír a nevymazávám nic. Ale váš postřeh je přesný. Tak to jistě funguje a sádlové koláčky nemají šanci se přilepit, protože jsou sádlové, tzn. mastné dost :-)

  11. Jarka říká:

    Tímto způsobem dělám důlkové sádlové koláčky již léta a vždy se povedou. Moje tchyně, která pracovala mezi ženami, kde si navzájem sdělovaly různé recepty měla poznačené, že je dobré půl sádla a půl tuku – třeba ceres. Já např. dělám růžky s tvarohem z Hery, ale poradila mi kolegyně, že mám dát např. Omegu a musím říct, i když mám ráda zdravé potraviny, že z té omegy byly bezvadné, úplně se rozplývaly. Ty důlkové půl na půl nemám vyzkoušené, nějak se mi na vánoce nedostává času a tak raději dělám klasiku. Musím ale říci, že si na ně vzpomínám, když je dělala tchyně, že byly výborné. Dejte si pozor, ať dáte na tu dávku 6 lžic polévkových kakaa – Holandské. Pokud to ošidíte, nebude to dobré. Když do nich dělám důlek, tak si druhou rukou dám koláček mezi třeba prostředník a palec a přidržím, pak mi neprasknou. Ahoj Jarka

  12. Gurmánka.cz říká:

    Jarka:

    Sádlové pečivo patří mezi poklady staročeských receptářů :-) Dnes se použití sádla a tuků všeobecně lidé děsí, ale dříve to patřilo k běžným praktikám, že ze sádla se pekly ty nejjemnější moučníky. Ovšem dnes není sádlo jako sádlo a proto se musí na výběr surovin klást velký důraz, ale pro mě tyhle sádlové důlkové koláčky budou vždy vzpomínkou na krásné časy vánoční mého dětství :-) Díky za vzpomínku a též za vychytávku, jak na to, aby pečivo neprasklo. Šárka ;-)

  13. Kateřina říká:

    Těsto mám v lednici (je fakt krásně hladké) a zítra budu péct.
    Jen jsem se chtěla zeptat, proč to nejde péct i s tou marmeládou? Spekla by se?

  14. Gurmánka.cz říká:

    Kateřina:

    Recept je od pana šéfkuchaře z Babiččiny zahrady, ale já Vám mohu přiznat, že u nás doma se marmeláda přidává hned před pečením. Používáme hustější rybízovou. Nespeče se, spíše pěkně zatuhne a nemaže se zbytečně po koláčku a zůstává tam, kde má být. Krásný advent! Šárka ;-)

  15. Kateřina říká:

    Tak mám hotovo, děkuji za tip, také jsem dala marmeládu před pečením :-) Trošku se rozevřely, ale na vzhledu jim to neubralo a popraskané nejsou. Vypadají pěkně.
    Dělala jsem sádlovky poprvé, tak jsem se chtěla zeptat, to zůstanou takhle hodně křehké? Bojím se, že když je pak naskládám do krabičky, že se mi polámou.

  16. Gurmánka.cz říká:

    Kateřina:

    Odležením v chladu se trochu zpevní, aby vždycky si pamatuji maminčiny sádlovky, které se opravdu doslova na jazyku rozpustily a já je milovala se všechno cukroví snad nejvíc. Tohle cukroví je křehčí, ale rozhodně stojí za to.

Zanechte komentář