19. prosince 2008 v 1.14, napsala Šárka Škachová • Rubrika: VánocePočet komentářů: 77

Štítky: | | | |

Nejlepší vanilkové rohlíčky na světě

vanilkové rohlíčky
Bez vanilkových rohlíčků nemají Vánoce tu správnou vůni. Bez dobrého receptu zase nejsou nezapomenutelné vanilkové rohlíčky. Stoprocentně máte ten svůj jediný nejlepší domácí maminčin. Pokud recept nemáte, vyzpovídejte ženskou část své rodiny (možná se v archivu něco najde). V opačném případě zkuste tento můj, léty prověřený. Vylovila jsem ho ze svého archivu, protože na něm už léta nic neměním.
Nabízím recept, který není levný ani dietní. Rohlíčky jsou tvarované ručně a na jazyku se rozplynou. Vanilkové rohlíčky jsou tradičním a nejoblíbenějším vánočním cukrovím každé české rodiny. Ale jak říkám, chcete-li vanilkové rohlíčky ty nejlepší na světě, vezměte si váš rodinný recept. Vsadím se, že se stejně od toho mého moc lišit nebude.
*
Vanilkové rohlíčky
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1 žloutek
  • vanilka a moučkový cukr na obalení
  • vlastníte-li vanilkovou esenci, pár kapek do těsta přidejte
Tato dávka je na 1 plech ručně tvarovaných vanilkových rohlíčků.
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Můžeme přidat kapku vanilkové esence, pokud ji máme k dispozici. Necháme ho v chladu odpočinout (stačí půl hodiny, ale není problém těsto dělat den předem). Troubu rozehřejeme na mírnou teplotu a pečeme do růžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme vyškrábnout semínka z vanilkového lusku.
Pečeme-li při teplotě trouby 150 °C, potřebujeme 20 minut času na upečení. Můžeme péct při teplotě 170 °C, ale tím se nám čas pečení zkrátí. Hlídat troubu je naprosto nezbytné. Mletých oříšků nedávejte méně, neboť ony se postarají o křehkost pečiva, které chceme docílit. Podle mé zásady se máslo v těstě nedá jiným tukem nahradit.
 
vanilkové rohlíčky1
Tak ať se vám pečení povede. S největší pravděpodobností už máte napečeno, ale já se držím zásady, o které jsem se zmiňovala už loni. Vánoční pečení bez zbytečného jančení :-) Už víte jaké vanilkové rohlíčky jsou ty nejlepší na světě? Přece ty vaše domácí! Je jedno podle jakého receptu se co vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady :-)
Šťastné a veselé!
Je libo dobré rady, aby vaše cukroví mělo šarm a půvaby? Něco jsem nachystala pro magazín MF Dnes – Ona Dnes  (vyšlo v prosinci 2008, autorka: Šárka Škachová)
www.ona.idnes.cz

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

77 komentářů k příspěvku „Nejlepší vanilkové rohlíčky na světě“

  1. schnytlik říká:

    Tak tyhle rohlíčky jsou parádní :) Teda byly, už jsme je snědli.
    Rohlíčky, stejně jako perníčky, jsem vždycky dělala podle nějakého jiného receptu a nikdy to nebylo ono. Až letos :) Akorát mi došla mouka, takže jsem část musela nahradit celozrnou a i tak byly luxusní!
    Šárko, díky. Receptík je už založený mezi oblíbenými.

  2. Gurmánka.cz říká:

    schnytlik :-)

    Nejchutnější cukroví je to, které nezbude :-) Experimenty s celozrnnou moukou většinou vyjdou vždycky pozitivně. Taky se do toho ráda pouštím, ale na vanilkové rohlíčky jsem touto cestou ještě nešla. To je chyba! Teď nebudu mít pocit, že se cpu zdravým cukrovím. Jsem ráda, že tě recept nezklamal.

  3. Zdeněk Pekař říká:

    Všechny „nejlepší vanilkové rohlíčky na světě“ jsem už dávno snědl. Pekla je moje máma a často mi o nich i vyprávěla. Slyším ji, jako by to bylo včera (a přitom je to už šest dní)… „Zdeňku, nesněz ty rohlíčky všechny!!!“ Hm, jsou prostě okamžiky, na které nejde zapomenout…

  4. Gurmánka.cz říká:

    Zdeněk Pekař :-)
    Jsem ráda, že to bylo pochopeno správně! „Nejlepší vanilkové rohlíčky se pečou jedině doma“ ;-) A protože jsou nejlepší, tak se po nich již dávno zaprášilo!

  5. Renča říká:

    Zkuste do těst,nádivek,kam patří lískové oříšky anebo i namíchat s vlašskými ořechy, přidat trošku opražených mletých lískových ořechů,dodá to všemu krásnou vůni i chuť,při pražení lískových ořechů se musí opatrně,ať nepřipálíte,spíš na mírném ohni,míchat,po zchládnutí ošoupat šlupku a můžete mlít,zkuste, je to super

  6. Gurmánka.cz říká:

    Díky Renčo za dobrý nápad. Opražené oříšky mají výraznější a křehčí chuť a vylepší se jim i vůně ;-)

  7. maruška říká:

    Přesně tyhle rohlíčky děláme jsou super,dobře se dělají jsou křehké

  8. gurmánka.cz - lidmila1. říká:

    Už moje babička, potom maminka, nyní já, ale už i moji synové pečeme vanilkové rohlíčky podle receptu:
    240 g hladké mouky
    210 g másla
    70 g cukru
    100 g mandlí nastrouhat na jemno (stačí i méně, cca 50 g)
    pečeme při 170°C a ještě horké obalujeme v cukru moučka s vanilkovým cukrem.

  9. Gurmánka.cz říká:

    lidmila1 – Díky za rodinný recept na vanilkové rohlíčky. Maminčiny recepty naprosto vždy fungují spolehlivě a dokáží potěšit i vzpomínkou na dětství, kdy jsme ještě věřili na Ježíška :-) Na Vánoce se opravdu vyplatí zalovit v rodinných recepturách a spolehnout se na osvědčenou domácí klasiku. Ta nikdy nezklame!

  10. Kateřina říká:

    Před pár týdny jsme se stěhovali do nového domečku a já mám zatím k dispozici pouze kousek provizorní kuchyně. Nic mne však neodradilo od toho upéct alespoň pár druhů vánočního cukroví. Už jsem vyzkoušela poměrně dost receptů na „zaručeně“ výborné vanilkové rohlíčky. Vždycky se však těsto hodně drobilo, rohlíčky nešly tvarovat, těsto se trhalo a výsledek ani chuť – nic moc. Letost jsem pekla cukroví jedině podle paní Šárky, vanilkové rohlíčky byly jako z nebe, krásně se dělaly a výborně chutnaly. Pracny se úžasně vyklápěly i bez vymazávání formiček a linecké bylo výborné. Díky paní Šárko za úžasné recepty, které jsou pro mě zárukou úspěchu.
    Hodně zdraví a úžasných receptů v novém roce!

  11. Gábina říká:

    Tak letos jsem pekla vanilkové rohlíčky poprvé,vybrala jsem si tento recept a ouha. Všechno se mi rozsypalo! Co jsem udělala špatně? Poraďte hospodyńky. Jinak pečící kuchařka zdatná,leč rohlíčky jsem nezvládla. Jsou z toho „rozsypky“ ale chutově výborné !! Alespoň toho u pohádek nesníme tolik,protože jsou to kousky menší :) Musim zkusit další várku,ale jak na to,aby to nebylo zas tak křehké? Míň oříšků asi ne,neb to má vynikající chuť.

  12. Iva říká:

    Gábinko,

    jediná rada, co mě napadá, když jsou vanilkové rohlíčky křehké až moc, je nechat je na plechu vychladnout a teprve vychladlé je obalovat v cukru. Čím jsou teplejší, tím jsou křehčí. Iva

  13. ALENA RYSOVÁ říká:

    Dobrý den Šárko zde Vám zasílám vanilkové rohlíčky bez vajec

    400 g hl. mouky
    240 g másla
    160 g mletých oříšků(doporučuji vlašské)
    60 g práškového cukru

    na obalení 200g vanilkového cukru + 2 lžíce práškového cukru

  14. ALENA RYSOVÁ říká:

    jsou úžasné

  15. ALENA RYSOVÁ říká:

    vlažské

  16. Gurmánka.cz říká:

    Alena Rysová:

    Díky :-) Takový recept bez vajec se jistě bude mnoha hospodyňkám hodit. Děkuji i za ně a prima vánoční pečení :-) Šárka

  17. Gabík říká:

    tak jsem vyzkoušela také :-) opravdu výborné, hezky se tvarovaly a jsou téměř pryč a to jsou vánoce za 14 dní :-(. Takže jdu zadělat znova těsto!!! Jinak Vám Šárko děkuji za vaše stránky, vyzkoušela jsem od vás toho celkem dost a níkdy jsem nebyla zklamaná, vždy se to povedlo a bylo to mňamózní.

  18. Gurmánka.cz říká:

    Kateřina:

    Rok se sešel s rokem a já až nyní objevila milý komentář z roku 2009. S velkou omluvou za něj posílám ještě po roce velký dík. Kuchyňku v novém domečku už máte krásně zabydlenou, tak se v ní vaří a peče jedna báseň. Mějte se moc krásně, krásný adventní čas přeje Šárka

  19. Gurmánka.cz říká:

    Gábina:

    Lepší odpověď, než je ta od Ivy, by ode mě nepřišla :-) Snad se to příště povede lépe. Držím palce. Š.

  20. Gurmánka.cz říká:

    Gabík:

    Děkuji za mňamózní pochvalu :-) Jsem ráda, že mé recepty fungují ke spokojenosti i u vás :-)
    Hezký adventní čas, Šárka

  21. Draha říká:

    Ahoj vsem kucharinkam a kucharum.Ziji mimo republiku uz 14 let a nikdy tady nepecu,az letos me to chytlo a hodlam prekvapit manzela vanilkovymi rohlicky.On je cizinec a tudiz neni zvykly na vanocni cukrovi,ma ale rad obcas neco sladkeho.Kdyz po vanocich jezdime do CR,tak nam vsude nabizeji cukrovi a on to vse sni a pak nadava,ze je tlusty a nezdravy.Stejne ho prekvapim a dam vedet.Diky za recept a ozvu se.Preji krasne Vanoce.Draha.

  22. Gurmánka.cz říká:

    Draha:

    Mám vyzkoušeno, že vanilkové rohlíčky na cizince fungují :-) U nás doma se po nich taky vždycky zapráší a chutnají od severu na jih :-) Ať se rohlíčky povedou a hlavně ať hodně chutnají. Láska chodí různými cestičkami, ale žaludkem vede dálnice :-) Krásné Vánoce! Šárka

  23. Draha říká:

    Dekuji za podporu,uvidime jak se povedou.Prece jenom mam velmi dlouhou pauzu,tady jsem 14 let a pred tim v CR kdyz deti prestali mit o cukrovi zajem tak jsem take asi jiz 5 let nepekla nic.To znamena ze, cca 19 let,ale snad se povedou,zadelala jsem dneska rovnou dvojitou davku,kdyz uz tak uz.Uvidime ,pak dam vedet.Take preji Krasne Vanoce.Draha.

  24. Gurmánka.cz říká:

    Draha:

    To budu s velkym napetim cekat na verdikt :-)

  25. Draha říká:

    Verdikt,relativne dobry(chutove),ale vzhledove to nejsou ty buclate rohlicky jako kdysi.Mluvila jsem s moji sestrou a ta mi rekla ze to je tim,ze jsem dala vlasske orechy a dala jich moc.Chutove ale bez chyby.Pristi rok zkusim znovu a liskovymi a nebo mandlemi.Jeste jednou diky a krasne vanoce.D.

  26. martina77 říká:

    úplně jste mě s těmi rohlíčky navnadily ! letos je poprvé zkusím upéct. jsem si jistá , že budou chutnat i tady ve Francii :)

  27. Gurmánka.cz říká:

    Draha:

    Díky za zprávu :-) V mém případě se mi vždycky podaří buclaté rohlíčky (viz foto), ale je s tím trochu nimravá práce, kterou nechávám na čas, kdy v TV běží nějaký děsně romantický vánoční film, u kterého pečlivě tvaruji, aby rohlíčky byly jeden jako druhý. Do vanilkových rohlíčků vždycky dáváme lískové. V každém případě si vanilkové rohlíčky za pár vánoc upravíte k obrazu svému a potom to budou ty nejlepší vanilkové rohlíčky na světě. O to jde :-) Krásné vánoce. Šárka

  28. Gurmánka.cz říká:

    martina77:

    To by v tom byl čert, aby nechutnaly :-) Pravá vanilka umí dělat pravé divy, tak tam špetičku dejte a určitě svými rohlíčky každého očarujete. Držím k tomu vanilkovému kouzlení palce ;-) Krásné vánoce. Šárka

  29. Draha říká:

    Ted jsem jich dala 6 na talirek ka kave,pro kazdeho tri.Manzel se ptal,kde jsem koupila tak uzasnou sladkost.Rikam,mu,ze jsem je delala sama.Moc mu chutnaly i kdyz nejsou buclate.My se drzime zasadami zdrave vyzivy a tak jen po malu.Hned by si clovek pridal,ale je to o discipline.Krasne Vanoce vsem Draha.

  30. martina77 říká:

    zdravím všechny rohlíčkové pekařky :)
    moje rohlíčky se také povedly. tvarově sice určitě nejsou nejdokonalejší, ale o to líp chutnají, a pravá vanilka je prostě kouzlo ! i francouzi si pěkně čvachtají. budu muset upéct další várku. děkuji za skvělý recept !
    všem Vám přeji krásné, voňavé a křupavé vánoce
    Martina

  31. Gurmánka.cz říká:

    Draha:

    I Vám krásné Vánoce! A pokud možno i s tou disciplínou :-)

    Právě jsem skončila sladkou práci – plnění košíčků ořechovým krémem a zalévaní výtečnou čokoládou. Disciplína u toho nebyla, teď mám černé svědomí :-)

  32. Draha říká:

    Myslim,ze na Stedry den se disciplina nebude konat!!!Ale jinak muzu rict,ze to zvladam.A ty kosicky s orechovym kremem bych si take dala rici.Orechy mam velmi rada a vzdy rikam,ze zdrave ztloutnout neni az takovy prohresek.Zitra budu peci Baklavu,tam neni zadny cukr,ale hodne orechu,medu a taky i masla.
    Jeste jednou diky a krasne Vanoce.D.

  33. Gurmánka.cz říká:

    Draha:

    Zrovna včera jsem slyšela nové vědecké poznatky, které potvrzují, že zdravá je lehká nadváha a kdo má nějaké to kilo navíc, bude mu přišteno k dobru 13 let života :-) A to za to tedy stojí. Vánoční hříchy budiž nám odpuštěny :-)

  34. Draha říká:

    Po delsi odmlce se vracim k nasi diskuzi.Ja se nedomnivam,ze nadvaha je k necemu dobra,ale zastavam nazor,ze je dulezite,aby byl clovek sam se sebou stastny at uz hubeny,ci s nadvahou.
    Byla jsem ted mesic v Ceske republice a dovezla jsem si s sebou liskove orisky,ktere u nas nejsou a udelam jeste jednou pro zkousku ty rohlicky.
    Mam to velike stesti,ze mi chutna zelenina, ovoce,lusteniny,cerealie a vsechno to zdrave.Obcas si dam neco maleho sladkeho,ale neprehanim to.
    Dam pak vedet az je znovu vyzkousim.
    Preji vam vsem krasne dny.Draha.

  35. Gurmánka.cz říká:

    Draha:

    Moc zdravim :-) Presne tak! Vsechno v zivote lidskem je o pocitu. Pokud nas neco tesi a jsme se stavem veci spokojeni, proc to menit. Ale nadvaha opravdu k nicemu dobra neni :-) Kdyz si clovek dopreje toho dobreho v mensi mire a ne tak casto, bude mu to vzacnejsi a tim padem se umocni i pozitek z konzumace. Tak to ma byt. Kdyz mlsat, tak ne moc pravidelne :-)

    P.S.
    At se rohlicky povedou!
    Ja mam o vikendu v planu take peceni a dokonce uz velikonocni speciality :-) To vsechno jen kvuli tomu, ze potrebuji vyrobit par fotografii a do velikonocnich svatku to nepocka. Na programu je beranek z treneho testa a tradicni jidasky. Mozna dojde i na mazanec. Doma budou mit ze mne legraci :-) Krasne kraslice uz mam, tak si k tomu udelam i peknou atmosferu. Sarka

  36. Draha říká:

    Sarko,take moc zdravim a

    jsem rada,ze jsme se pres rohlicky zkontaktovaly!
    Preji at se vse povede!

    Naprosto souhlasim,ze kdyz mlsat ,tak s mirou a to vic si to vychutname.

    Preji pekne dny.Draha.

  37. Irena říká:

    Zdravim, jasne ze ty rodinne recepty jsou nejlepsi, predloni jsem upekla podle Tveho receptu 4 druhy vanilkovych rohlicku (mandlove, listkove, vlasske a pekanove) a toto byl muj zaver: chutove prakticky k nepoznani (a to mam jazyk super mlsny).
    Nejlepsi tvar: MANDLOVE
    Nejhorsi tvar: VLASSKE
    Velmi krehka chut: PEKANOVE A VLASSKE
    LISTKOVE byly nekde uprosted. Takze letos je nejak namicham a uvidime, co vytvorim. Pro jistotu mam vsechny 4 druhy zase nakoupene.
    Nejaky komentar? Dekuji.

  38. Gurmánka.cz říká:

    Irena:

    Vlastnoručně upečené vanilkové rohlíčky jsou vždycky senzační. Použité ořechy jim chuť nijak výrazně nezmění, dobré jsou všechny :-)

  39. Irena říká:

    Tak jsem prave dokoncila prvni varku 1/2 listkove + 1/2 pekanove (namichano) – tyhle se z nejakeho duvodu zdaji byt opravdu nejlepsi, takhle vyraznou delikatni chut vanilkovych rohlicku jsem jeste nikdy nejedla.

  40. Hanka říká:

    Nejlepší vanilkové rohlíčky jsou podle Šárky! U nás už se jiné nepečou. Tyhle totiž převálcovaly všechny naše domácí recepty na vanilkové rohlíčky okamžitě. První várku jsme loni snědly na posezení. Letos je budu bránit vlastním tělem, protože na pečení nějak moc času nezbývá. Ještě nemám ani vánoční dárky a jsem z toho docela nervozní. Čas kvapí a už je tady adventní neděle. Tak ji mějte krásnou a příjemnou, přátelé. U nás to voní po cukroví, začínají Vánoce :o)

  41. Gurmánka.cz říká:

    Irena:

    Díky za pěkný kompliment. Já jiné rohlíčky nedělám a vlastně jsem na tomto receptu vyrostla. Fakt je, že i mně se zdají ze všech vanilkových rohlíčků nejlepší právě tyhle. Ale v mém případě v tom roli budou hrát i vzpomínky na vánoce z dětských let :-) Tenkrát jsem je nepekla, ale chodila tajně mlsat do ukrytých krabic. Vanilkové rohlíčky mají prostě smůlu. Ta vůně … vždycky je prozradila :-)

  42. Gurmánka.cz říká:

    Hanka:

    Tak to se krásně poslouchá! Tady se budu opakovat, ale je to tak.

    Já jiné rohlíčky nedělám a vlastně jsem na tomto receptu vyrostla. Fakt je, že i mně se zdají ze všech vanilkových rohlíčků nejlepší právě tyhle. Ale v mém případě v tom roli budou hrát i vzpomínky na vánoce z dětských let :-) Tenkrát jsem je nepekla, ale chodila tajně mlsat do ukrytých krabic. Vanilkové rohlíčky mají prostě smůlu. Ta vůně … vždycky je prozradila :-)

    Díky za pěkný kompliment. Já jiné rohlíčky nedělám a vlastně jsem na tomto receptu vyrostla. Fakt je, že i mně se zdají ze všech vanilkových rohlíčků nejlepší právě tyhle. Ale v mém případě v tom roli budou hrát i vzpomínky na vánoce z dětských let :-) Tenkrát jsem je nepekla, ale chodila tajně mlsat do ukrytých krabic. Vanilkové rohlíčky mají prostě smůlu. Ta vůně … vždycky je prozradila :-)
    info@gurmanka.cz
    Gurmánka.cz
    http://www.gurmanka.cz
    1

  43. Irena říká:

    Pokracuji v experimentu. Koupila jsem mouku TEFF, urcite v Cechach take existuje ve specialnich prodejnach (je to zrnina z Afriky) a Tvuj recept jsem upravila tak, ze davam 1/4 hladke mouky a 3/4 teff mouky, rohlicky jsou tmave hnede a uplne dokonale. Ja jim sladke jen jednou do roka prave v tomto obdobi a moje rohlicky hnede jsou nejdokonalejsi, uz pecu 3 varku, protoze vzdycky jak dopecu, tak snime, je to porad dokola…..diky za uzasny recept.

  44. Irena říká:

    Jo a samozrejme, ze mam vlastni vanilkovy cukr, ktery jsem vyrobila za pouziti prvotridnich vanilkovych lusku pred 2 tydny. Uz leta nepouzivam pytlikovy chemicky vanilkovy cukr.

  45. Gurmánka.cz říká:

    Irena:

    Ireno, to já báječná „vanilková“ zpráva :-) Občas je také peču z tmavé mouky a jsou opravdu dobré. Díky za inovaci a užívejte si adventu. K tomu to uždibování pečiva jednoznačně patří :-)

  46. Gurmánka.cz říká:

    Irena:

    DOKONALÉ!

  47. Šárka říká:

    Vyzkoušela jsem a už máme napečeno a první dva plechy za tepla snědené:), jsou křehké a vynikající…zkusila jsem špaldovou a žitnou mouku a jsou vynikající, kdo rád mlsá s pocitem, že mlsá zdravě, mohu jen a jen doporučit:) a oříšky u nás vedou vlašské,a ještě chceme zkusit pekanové, ty mají rádi děti:).Krásně svátky.Šárka

  48. Gurmánka.cz říká:

    Šárka:

    Zdravím svou jmenovkyni :-) Až se odleží, budou ještě lepší, … ale ani u nás v plném počtu nevydrží. Se špaldovou moukou jsem je také zkoušela a nemají chybu. Je fajn, že recept funguje univerzálně a tak si můžeme sáhnou po sáčku s moukou přesně podle našeho gusta. Tradiční použití hladké mouky není žádné dogma. Krásné svátky. Šárka :-)

  49. Daniela říká:

    Dobrý deň, ďakujem krásne za recept- vlastný nemám a preto rok čo rok hľadám na internete „to pravé orechové“ :) a musím povedať, že podľa Vášho receptu rohlíčky sú úplne že MŇAM! :) Výborné! Recept si ukladám a už žiadne každoročné hľadanie! :D Prajem krásne sviatky, Daniela

  50. Gurmánka.cz říká:

    Daniela:

    Krásnou adventní neděli přeji a mám radost, že rohlíčky splňují všechny představy :-) Díky, moc mě to těší! Šárka

  51. Katka říká:

    Tak tyhle rozhodně nepatří mezi nejlepší. Rozhodně doporučuji zkusit jiné recepty. Alespoň pro ty, kteří mají rádi opravdu dobré cukroví…

  52. Gurmánka.cz říká:

    Katka:

    Rozhodně děkuji za zprávu, ale neskromně si myslím, že tyto rohlíčky již byly tolikrát vyzkoušeny a pochváleny, že něco na nich musí být :-) Ale zase platí, že co člověk, to jiná chuť a Vánoce jsou vždy v režii toho, kdo je pro své nejbližší s láskou připravuje. Vanilkové rohlíčky by nikdy chybět neměly – nejlepší recept je vždy ten rodinný.

  53. Martina77 říká:

    Katka:

    Tyto rohlíčky jsou to nejlepší co jsem kdy jedla. Chystám se na ně již třetím rokem a nemůžu se dočkat, až je zas po roce ochutnám.

    Mohla byste nám sem dát nějaký ten „lepší recept na opravdu dobré cukroví“ abychom si mohli udělat názor ?

  54. Miluše říká:

    Milá Šárko, mám hodně receptů na rohlíčky, ale ty Vaše jsou bezkonkurenčně nejlepší. Loni jsem je pekla poprvé a jiné už péct nikdy nebudu. Přeji hodně štěstí a krásný adventní čas. Miluše

  55. Anonymní říká:

    Dneska jsem pekla Vaše rohlíčky a jsou naprosto fantastické, hnedka jsem si zapsala recept do mé knížky :) dík za tip a pěkné Vánoce přeje Jana

  56. Gurmánka.cz říká:

    Anonymní :-) Mám radost, že se dostaly do Vaší knížky! Pěknou adventní neděli a hodně vůně vanilky přeje Šárka :-)

  57. Gurmánka.cz říká:

    Miluše:

    Děkuji za tak velké vyznamenání! :-) Na naše rodinné recepty nedám dopustit a zjistila jsem, že na nich opravdu něco je (krom báječných vzpomínek :-)

  58. enynka říká:

    DO VANILKOVYCH ROHLICKU PATRI POUZE VLASSKE ORECHY.ZADNE JINE.

  59. Olivia říká:

    Moc dekuji za tento recept,byly to me treti Vanoce mimo Cr a az ted jsem poprvé pekla cukrovi.(V Cesku kazdym rokem kolem 10 az 15 druhu).Recept si zaradim mezi oblibene.Jeste jednou diky :) Naprosto uzasne,jako od babicky

  60. Gurmánka.cz říká:

    Olivia:

    Bez vanilkových rohlíčků nejsou Vánoce :-) Jsou opravdu babičkovské se vším všudy :-) Jen ty vzpomínky si každý musí dosadit sám své vlastní. Ty do popisu ingrediencí rozhodně také patří a nedají se vynechat.

  61. Denisa říká:

    Dobrý den Gurmánko, chystám se vyzkoušet Váš recept na vanilkové rohlíčky, zakoupila jsem už lískové oříšky, jen nevím, zda je mám oloupat, nebo dát do těsta celé i se slupičkou. Jaký je případně Váš postup na loupání? Loni jsem dělala rohlíčky s mandlemi a nejprve jsem je pomleté opražila na sucho na pánvi. Rohlíčky pak byly chrupavé a vůbec se nerozplývali, tak jak to u rohlíčků vždy čekám. Možná jsem je ale pražila příliš dlouho. Děkuji za odpověď.

  62. Gurmánka.cz říká:

    Denisa:

    Dobrý den :-) Lískové oříšky je dobré neloupat a jemně namlít i s povrchovou slupičkou. Dává oříškům charakteristickou chuť a také pěkné zabarvení. Není třeba pražit, rohlíčky podle tohoto receptu se v puse rozplývají jedna báseň :-) Důležité je použít opravdu dobré máslo a nešetřit ani na vanilce. Co jiného může vanilkovým rohlíčkům prospět více než právě voňavá vanilka. Jistě se podaří a budou chutnat. Zdravím a přeji krásný adventní čas :-) Šárka

  63. Pavlína říká:

    Dobrý den :)
    Tak jsem již poněkolikáté zkusila upéct rohlíčky jako od babičky, každý rok hledám recept, který by mi to umožnil, bohužel marně.
    Včera jsem narazila na Váš recept a dosud neskutečné se stalo skutečným… doma jsme nemohli uvěřit :) Jsou naprosto dokonalé a rozplývají se na jazyku hned po vyjmutí z trouby :)
    Chci Vám moc poděkovat za tu radost, kterou jsem měla, když přítel a tatínek ochutnávali, a popřát krásné blížící se svátky.
    Pavlína

  64. Helli říká:

    Rohlíčky peču také už jenom podle Šárčina receptu. Vyzkoušela jsem je z vlašských ořechů, z lískových oříšků i z mletých mandlí. Všechny tři druhy se daří stejně dobře, záleží jen na tom, na co je kdo doma zvyklý. Šárko, díky!

  65. Jolla říká:

    Já na Šárčiny recepy také nedám dopustit. Nebýt jí, nemáme tak skvělé vánoce. Šárko děkuju !!!!!!!!!!

  66. Misa říká:

    Rohlicky se mi na pekaci roztekly, vse na vyhozeni

  67. Gurmánka.cz říká:

    Jolla:

    Děkuji za milou zprávu a přeji všem krásné a ničím nerušené a voňavé vánoce. Cukroví nám dělá tu správnou atmosféru, tak ať se všechno vydaří ke spokojenosti :-)

  68. Gurmánka.cz říká:

    Misa:

    S kvalitním máslem se mi to skutečně nikdy nestalo. Právě jsem dopekla všechny vanilkové rohlíčky a mám je jeden jako druhý. Používám k tomu pouze tento můj osvědčený recept. I tak si užijte pěkný adventní víkend a nezoufejte. Občas se něco nepovede a těžko najít viníka, proč tomu tak je.

  69. Jana říká:

    Dobry den,vy si tedy myslite,ze rohlicky se v troube roztecou diky spatnemu maslu?Koupila jsem Jihoceske,82 procent tuku,hrala jsem si i s teplotou a stejne je mam jak placky.

  70. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Jestli se bavíme o receptu na vanilkové rohlíčky, který je uveřejněn nad vaším komentářem, tak nemám jinou zkušenost, než tu, že se mi vždy povedou (viz. foto) & další komentáře všech ostatních, kteří mají stejnou zkušenost :-) Vaší záhadu nevyřeším, ale každopádně přeji krásné adventní dny ve vůni vánočního pečení a mnoho pohody. Šárka

  71. Jana říká:

    Muj recept je v podstate stejny,az na to ,ze do meho se dava pul lzicky prasku do peciva.Ted me napada,muze to byt tim,ze jsem dala vic nez pul lzicky?dnes zadelam testo dle vaseho receptu,zitra dam vedet jak se povedlo.Rada pecu dle vasich receptu,miluju vase linecke:-)

  72. Jana říká:

    Mohu mit jeste jeden dotaz,ale z jineho soudku.Stejny problem mam i s vanockou,dopreju ji delsi kynuti a ona mi v troube pri peceni pak lehne.je ze 4,pak 3 a pak dvou copu.Muze to byt tim kynutim a tim ze je tezka?

  73. Jana říká:

    Koupila jsem si i jinou mouku,ale sahla jsem po celozrnne,snad to s ni pujde:-)

  74. Jana říká:

    Dobry den,tak rohlicky se povedli na vybornou.Jsou zvlastni svou chuti tim jak je tam celozrnna mouka,jsou tak krehke,ze se mi rozpadaji v rukach pri obalovani v cukru:-)

  75. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Rohlíčky jsou opravdu křehoučké :-) Při manipulaci to chce opatrnost, ale při vložení do úst tu veškerou námahu s přípravou jistě oceníte :-) Krásný advent s vůní vanilky přeje Šárka :-)

  76. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    S celozrnnou moukou budou rohlíčky obzvláště křehké. Bude to chtít trpělivost při práci s těstem :-)

  77. Gurmánka.cz říká:

    Jana:

    Prášek do pečiva do rohlíčků opravdu nedávám :-) Ale pokud máte doma takové zvyklosti, tak to dělejte tak, jak si to rodinná tradice žádá. Mějte se krásně a děkuji za milou zprávu. Šárka :-)

Zanechte komentář