Zelenina a saláty

Kosmatice, smažené květy černého bezu

43 komentářů
kosmatice
Květen voní bezem, proto alespoň jednou za rok nechoďte pro řízek k řezníkovi, ale dojděte si pro něj rovnou do přírody. Stačí přijít na první mez, tam určitě roste černý bez. Utrhněte voňavý, zpola rozvitý květ a můžete se pustit do přípravy kosmatice. Recept určitě nalistujete v nějaké staré zaprášené kuchařce po babičce. Na talíři budete mít velmi staré tradiční jídlo ze staročeské kuchyně. Naši předci chytře zásobili své tělo přírodní silou, kterou v sobě černý bez ukrývá. Vynechejte jednou knedlo-vepřo-zelo, vaše tělo to ocení. Už Hippokrates říkal: Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda. Proč jí nedat šanci?
.
Bezové květy trháme s delší stopkou. Před samotnou přípravou je opereme a necháme vysušit. Případný hmyz se tím vyplaví a rostlina se zbaví všech ostatních nečistot.
.
Těstíčko na kosmatice
Pokud budeme připravovat pro 2 osoby, postačí nám toto množství:
  • ¼ litru mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky)
  • jeho správnou konzistenci poznáme tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky
  • použijte hladkou mouku bílou – já používám tradičně celozrnnou špaldovou (jemně mletou) mouku, která se mi velmi osvědčuje
  • slunečnicový olej na smažení a šikovná pánev
kosmatice1
Máme-li připravené těstíčko, je příprava velmi jednoduchá. Rozpalte pánev s olejem, do jedné ruky vezměte obracečku, do druhé nůžky.
.
Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje a smažíme krátce po jedné straně. Mezi tím si nůžkami odstřihneme stonek a ostatní výčnělky. Jde to velmi snadno.
kosmatice2
Obracečkou kosmatici otočíme a osmahneme i po straně druhé. Přeneseme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk. Servírujeme s bramborovou kaší, vařeným bramborem či jen tak s nějakou pikantní omáčkou, např. jogurtovo česnekovou nebo s jemným dresinkem.
kosmatice3
 
Křupavé sousto právě osmažené kosmatice snězte bez otálení. Teplé jsou nejchutnější a krásně křupou. Pokud máte chuť na něco sladkého, i v tomto případě vás květy černého bezu nezklamou.
kosmatice4
Druhá možnost, jak s kosmaticí šikovně naložit, vychází též ze staročeské kuchyně a její kouzlo spočívá v tom, že do těstíčka přidáme trochu cukru (medu) a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru. Sladké kosmatice provoní skořicí a medem celý dům. Jeden kousek vám bude málo 🙂
kosmatice5
Černý bez patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Mezi lidmi požíval vždy velké vážnosti. Vypovídá o tom přísloví: “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.” Pověry ho opřádají již od středověku. Vysazoval se kolem chalup a stodol. Lidé věřili, že v něm přebývají mocné síly, které stavení uchrání před zlem. Prý uvnitř keře sídlí duchové a čarodějnice, jeho poraněné dřevo krvácí rudou mízou. Žvýkání bezové větvičky prý zmenšovalo bolest zubů. Bezinky zaháněly horečku, léčily revmatismus i bradavice. Bezinka položená vedle polštáře prý přináší klidný spánek. Bezinka darovaná novomanželům přináší štěstí. Bezinkový keř políbený nastávající maminkou přinese děťátku šťastnou budoucnost. Do bezového keře údajně nikdy neuhodí blesk. Křížek z bezového proutku se pokládal do rakve zemřelým. Křesťanská legenda praví, že Kristus byl bičován bezovými metlami. Od té doby má tak mocné léčivé vlastnosti. Pokud někdo porazí černý bez a nezasadí nový, čeká ho velký trest a smůla. Staročeši chovali tento keř opravdu ve velké úctě a věřili na jeho kouzelnou moc.
 
Černý bez – Sambucus nigra z pohledu botanika. I když píše, že dle jeho mínění, je kosmatice chuti nevalné, tak jeho názor nesdílím. Dnes jsem si na ní pochutnala a moc dobře vím, že jeden má rád vdolky a druhý zase holky. Vy s černým bezem naložte tak, jak chcete. Určitě za vyzkoušení kosmatice stojí. Nebojte se toho. Je přeci květen, měsíc bezem provoněný, určitě dostanete nějaký nápad, co s košíkem bezových květů podniknout.
kosmatice6
Co třeba bezinkové víno, zavařenina, likér, šťáva, povidla, osvěžující limonáda? Recept na kosmatice, povidla i bezovou osvěžující limonádu najdete na straně 105-107 v mé kuchařské knize “Rande s gurmánkou v české kuchyni.” Dost možná máte nějaký tajný domácí recept na dobrotu z bezových květů. Nenechte si krátkou bezovou sezónu ujít.
.
ČERNÝ BEZ má mnoho lidových názvů, pod kterými ho můžete ve starých knihách najít.
(Sambucus nigra L.) – lidové názvosloví: baza, bazičky, beza, bez domácí, bezinky, bez psí, bez smradlavý, bezoví, bezový květ, bílý bez, bzí, bzina, bzinčí, bzinky, černá bzinka, habzina, habžina, hulák, hular, hural, chebst, chebz, kašička, kozíček, kobzinky, kozičky, psí víno léčivé, psounský bez, pukač, smradinka. Jak se mu říká u vás? Určitě těch názvů bude ještě mnohev víc.
Dobré domácí recepty připravené nejen s láskou, ale též v duchu českých tradic i v moderním pojetí najdete v mé nové kuchařské knížce s názvem KUCHAŘKA ZE VSI. 

43 Komentářů

  1. U nás doma se křovinám černého bezu říkalo chebzí. Když jsme šli trhat květy, chodilo se na kozičky, stejným názvem – tedy kozičky – se označovaly kvetoucí keře. Pokud se ovšem šlo sbírat plody, tak už to byly výhradně bezinky.
    No a aby se to nepletlo: když se u nás řeklo, že kvete bez, znamenalo to, že kvete šeřík.

  2. My jsme ho jídávali jako malé děti pořád, ale za posledních x let se na něj nějak zapomínalo, tak jsem zase zavedla zvyk pochutnávat si:)…Je to mňamka…

  3. Helli:

    Lidová tvořivost se na českém jazyku pěkně podepsala 🙂

  4. Iva:

    Je to zajímavaná změna, zakousnout se do rozkvetlého keříku, který roste na každé stráni 🙂

  5. Zajímavý recept, to by mě tedy nenapadlo obalit černý bez.

  6. Nejen kosmatice, ale i bezinkový sirup je výborný. Na našich stránkách najdete recept, jak na to.

  7. Ota:

    Díky za odkaz, čtenářům se bude jistě hodit. Recept na bezovou osvěžující limonádu (s přípravou domácího sirupu) jsem zveřejnila zde: http://www.gurmanka.cz/?p=141 , ale dobrých receptů není nikdy dost, tak jsem moc ráda, že mohu doporučit i váš web, který stojí za pozornost.

    http://www.bmprofit.cz/

  8. Dneska jsem si dal rande s KOSMATICÍ a koukám že jsem nebyl sám.Jako kluk jsme kosmatici jedli,dá se říci každý den,protože maminka využívala té dobroty.Vždy říkávala,tak už budou děti hody,na zahradě nám kvetou řízky.Jedli jsme je rádi,protože BEZ je opravdu léčivka a ty řízečky nám předepisovala paní PŘÍRODA.Asi budou dneska k večeři,spíše jen tak pochrupávat u televize.A já s babičkou si je vylepšuji,rozdrobím kostičku masoxu (hodně na jemno) do těstíčka a to je opravdu MŇAMKA.

  9. Jirka:

    V lidové kuchyni se dříve přírodě hodně naslouchalo a jedině tak se na talíř vnesla pestrost ročních období. Dneska jsou některá jídla opravdu zapomenutá a tak si rande u bezového keře dává čím dál tím měně lidí 🙂 Když se kosmatice peče na dobrém oleji, jsou z ní \”zdravé řízky\”, kterým kostička masoxu podle vaší rady umí vylepšit chuť a dodat punc masovosti. Díky za dobrý nápad! Přeji pěkný den a děkuji za zajímavý komentář. Zdravím vás i babičku 😉 Šárka

  10. Děkuji za pochvalu. S vlastními webovými stránkami jsme začali teprve letos a tak tam zajímavé recepty hlavně díky krásnější (a v přípravě jídel experimentálněji zaměřené) polovině našeho autorského páru budou určitě rychle přibývat. Na chalupě mě naposledy překvapila nejjednodušším receptem na osvěžující pití mátovou minerálkou: stačí trochu pomačkat dvě lodyhy máty a zastrčit do PET láhve a nechat vychladit je to výborné a osvěžující. Vřele doporučuji.

  11. Ota:

    O dobré nápady v kuchyni jistě nebude nouze, zrovna jsem se dívala na vašem webu na rebarboru 🙂 Mám ji na zahradě, ale bohužel se jí moc nedaří a letos je daleko mizernější než byla loni. Bude z ní tak na jeden jediný koláč. Máty mám v záhoně dost, zkusím si vyrobit osvěžující minerálku. Zdravím vás i tu druhou (krásnější a experimentálněji zaměřenou) polovičku. Pěkné letní dny vám oběma přeje Šárka

  12. Před lety jsem pracovala na podnikové chatě kde se často konala různá školení a máta se sodovkou,ledem a pár kousků citronu ve skleněném džbánu to byl hit který lahodil oku i vparném létě skvěle osvěžil.Jo a rebarboru mám také mizernou asi v zimě vymrzla tak že koláč asi letos nebude.Ale určitě bude bezový sirup neb máme na zahradě velký keř ale ještě jsem to nikdy nezkoušela a tak jste mě přivedly na dobrý nápad snad se povede jen musím ještě počkat než v našich končinách (Krkonoších)rozkvete.

  13. Nápoj máta, voda, citrón, led a někdy i zázvor dělám během léta pravidelně. Máta roste jako zběsilá, tak má supr využití 😉

  14. Miša:

    V Krkonoších se příroda probouzí o kousek déle, tak jsem zvědavá, jaké rozdíly postřehnu, protože ve čtvrtek se tam chystám. U nás už jsou louky po rozkvětu a první seč nekompromisně vzala krásu kopretinám. Počítám s tím, že v Krkonoších bude zrak přecházet, až půjdu cestou mezi loukami. Beru si s sebou fotoaparát, tak snad budu mít i pěkné úlovky do objektivu. V první řadě si tam jedu trochu odpočinout, tak se už nemohu dočkat 🙂 I obyčejná voda ve džbánu se dá krásně provonět přírodou / stačí k tomu pár koleček citrónu, snítka levandule, meduňky, máty, hrst jahod, … možností je tolik, že je škoda na obyčejnou vodu zanevřít, stačí si ji trochu přikrášlit 🙂 Včera jsem u přátel pila studniční vodu s kolečkem limetky a musím uznat, že není nic lepší. Byl to životodárný pramen a mají ho rovnou na zahradě.

  15. Bali:

    U nás mátu válcuje meduňka 🙂 Máta se krčí v rohu záhonu, ale meduňka má neuvěřitelnou rozpínavost a její lístky vyčuhují fakt všude. Budu ji muset usměrnit, nebo z naší zahrady bude meduňkový lán.

  16. Babička nám každý rok smaží výborné kosmatice – a to je jeden z důvodů, proč se na ni vždy ta těším 😉

  17. Maky:

    To je jeden z důvodů, proč je dobré mít babičku 🙂 Ony vědí, na co nás dostanou 😉

  18. Vím, že už moc není datum na kosmatici, ale třeba pro příští rok, nebo pro druhou fázi květu. Já do těstíčka přidávám ještě zázvor a nejvíc mě chutnaj druhý den ohřáté v mvt. U nás se tomu říká kinkule.

  19. Lenko,
    díky za doplnění dalšího lidového názvu 🙂 O \”kinklulích\” jsem ještě neslyšela, tak si hned doplním vzdělání a trochu tento název prozkoumám, abych zjistila \”proč a jak\” vznikl a čím byl inspirován? Zázvor dá těstíčku určitě moc zajímavou chuť a když k tomu přičteme jeho \”zahřívací\” schopnost, mohou \”kinkule\” navodit i příjemné teplo domova v každičkém soustu.

    P.S.
    Mohu mít dotaz? Kde je to \”u nás\”, abych si lépe tento lidový název zařadila do regionu. Díky a příjemné léto přeji 😉 Šárka

  20. Milá Šárko, jelikož jsem šťastnou majitelkou Vaší kuchařské knihy, mohla jsem letos v červnu svému šéfovi k narozeninám nadělit smažené kosmatice. Vzpomínal totiž často, že mu je v dětství dělávala maminka, že jeho žena ten recept nezná a zkouší a stále to není \”jako od maminky\”. S hláškou : \”No to je vono!\” mi udělal obrovskou radost, tak neodolám a posílám Vám velký kus té radosti vzdušnou poštou 🙂

  21. Nevim cim to je ale ukazuje se mi tak tretina obrazku.Ostatni jsou jen prazdne zelene plochy.Mate take stejny problem?

  22. Oba recepty – limonádu i \”pravé nevepřové řízky\” mohu doporučit. Znám to už 60 let a moje babička to dělávala. Je to léty prověřená \”levná\” varianta řízků. Moje babička jen s malým rozdílem dělala obalování. Stejně jako řízky – trojobal. Po oprání nevysušila, aby se mouka měla na co \”chytit\”. Řízek je sice řízek, ale tato varianta téměř nic nestojí. Staré recepty jsou vůbec \”z levného kraje\”. Spotřebovávalo se vše. Např. hodiny vařená kůže ze špeku na \”svitek\” – něco jako bramborák v troubě atd.

  23. Marie:

    Vzdušná pošta funguje spolehlivě, ale je jen má chyba, že jsem si zprávu včas nevyzvedla. Po pravdě řečeno, mám z ní radost i po letech 🙂 A zase je tu čas kosmatic … Posílám pozdrav vzdušnou cestou a k němu přibaluji jeden velký dík!

  24. monika:

    Já tam ty obrázky vidím komplet všechny, ale zřejmě to bude tím, že se stránka špatně načítá. Mrzí mě to, ale vyřešit to teď nedokážu.

  25. Pavelo:

    Přesně tak! Staré recepty jsou z \”levného kraje\”, ale je zvláštní, že mají v sobě ten luxus pěkných vzpomínek na časy dávno minulé. Sama s nostalgií v duši vzpomínám na všechny dobroty, které vařila babička s lehkostí a po paměti. Proto si je tak ráda připomínám a v časech \”hojnosti\” se k těm obyčejným jídlům velice ráda vracím. Je to takový návrat domů – tam se cítíme všichni fajn 🙂 Moc děkuji za vzpomínkovou porci slov na staré dobré časy, kdy se vařilo ze všeho, co roční období právě dalo. Je tu zas čas kosmatic 🙂

  26. Dámy a pánové,,, jsem překvapena. Včera večer jsem objevila tenhle recept na internetu, a jelikož jsem měla právě plný košík bezu na sirup, rozhodla jsem se pár květů odložit a vyzkoušet to. Zkusila jsem variantu na slano i na sladko se skořicí. Řeknu vám, že jsem se toho nemohla dojíst. A to jsem touhle dobrotou dostala i mého masožravého přítele i když na mně ze začátku koukal jako na blázna :)))) Děkuji moc za skvělý recept

  27. Déva:

    Recepty ze starých dob mají magické kouzlo a není třeba hledat nic nového. Všechno se točí v kruhu a já se ráda nořím do tradic regionálních receptur, které nikdy nezevšední a překvapující svou jednoduchostí. Těší mě, že jste si pochutnali a stálo vám to i za pěkný komentář. Mějte se krásně. Šárka

  28. Neprecetla jsem vsechny komentare.. A moje cestina neni uz dobra .. Ale cerny bez miluji at kvety, listy, kuru a nebo plody. Jako decko jsem mela problemy s ledvinama, a moje babicka mi delala caj z kosmatic, teda z kvetu cerneho bezu. 1 liter za den. A do roka a do dne jsem nemusela na operaci. Babicka rikala, kdo ma zahradku a nema tam cerny bez, nema poneti o zahradnictvi a bylinkach. Zkuzte sampansky a nebo vodku s trochou jusu cerneho bezu, misto cerneho ryvisu. Misa

    • Michelle Methodejka Mettler:

      Cerny bez je zazrak prirody 🙂 Pouta se k nemu plno pover a opradaji ho magicka kouzla. Dekuji za pripomenuti barove mixologie, protoze sirup z cerneho bezu se skutecne hodi k sampanskemu i sektu naprosto idealne a v Rakousku jsem se s nim prave v teto podobe setkala. A take mi moc chutnala domaci bezova zmrzlina. Srdecne zdravim, Sarka 🙂

  29. Zdravim vsechny gurmani a mam dotaz na slecny a damy,nechtela-li by nektera jiti se mnou sbirat bez..nahore bez 😉 hezky den preje BezoBav

  30. Bez obav:

    Na horu kvuli bezu nepolezu!
    Hezky den 🙂

  31. Právě jsem to udělala, ale je to nechutně hořké. Nenapadá Vás kde je chyba?

  32. Tak jsem dnes zcela sám připravil chutný oběd – kosmatice.Dělávala je již v 50. a 60. létech moje babička, byla z jižních Čech, maminka pocházela z východního Slovenska a ta je neznala, nedělala, ale také je ráda měla.S jejich přípravou si dala práci moje o 2 roky mladší sestra,tehdy ještě ještě školou povinná.Naučila se je od babičky.
    Moje partnerka je nejedla, zná je, ale přípravu nechala na mě.Našel jsem si tady někde recept na ty jihočeské.Povedly se.Chutnaly nám oboum…
    Ještě k tomu názvu černého bezu…u nás se mu také říkává ,,kinkul\”…zná někdo?
    Tady někde někdo píše, že jsou nebo byly kosmatice hořké.V tom receptu, který jsem objevil, bylo právě uvedeno, že je nutno nůžkami odstřihnout ty větvičky toho květu po opečení ze strany květu, aby : a/ nebyla kosmatice hořká b/ nebyla kosmatice močopudná c/ se lépe se osmažila
    Tak s chutí do přípravy kosmatic…příště zkusím sladkou verzi…tu jsem ještě ani nikdy nejedl…Jirka

    • Jirka:

      Díky za milé zprávy ohledně bezu. Zrovna je čas na vyzkoušení všech těch bezových specialit. Já se chystám vyrazit ven s košíkem a zase si trochu zavařit s bezem. Kosmatice, bezový sirup, limonáda 🙂 Tak ať nám ten letní čas hojnosti dlouho vydrží a hlavně ať najdeme trochu času na to, abychom využili všechny ty dary přírody i doma v kuchyni. Mám radost, že kosmatice chutnaly! Díky za zprávu a srdečně zdravím. Šárka 🙂

  33. Zdravím, zítra se chystám na bez. Řízečky si také udělám, ale zároveň jsem z nich chtěla udělat jakýsi výtažek, šťávu, kterou bych mohla používat celý rok. Třeba s vodou, do čaje, do marinád… Aby se zachovalo co nejvíce dobrého a zdravého, ale vydrželo to pár měsíců. Neznáte náhodou někdo takový recept? Děkuji, Tyna 🙂

  34. Zdravím, včera jsem smažila květák v těstíčku, také jsem si vzpomněla na kosmatici a tak jsem si udělala řízečky a moc jsem si pochutnala.Já každý rok suším květy na zimní čaj a už jsem také zkoušela ty sušené květy obalit v těstíčku a byly výborné i v zimě. Doporučuji. Tyno, nasušte si květy .

  35. Jediné, co letos roste, je reveň (rebarbora) a bezinka. Už jsem udělal kosmatici a i dcera si na ní pochutnala.Máta, meduňka a dokoncce i sibirka zmizely beze stopy. Nevím, zda je na vině mráz, nebo to zapříčinila hustá tráva, kterou před naším příjezdem na chalupu nokdo nesekal.
    Ale jsem rád, že budou kanadské borůvky( poku ptáci nebudou rychlejší, než já)!
    I rybíz, červený i černý, se urodil.
    A HLAVNĚ se těším na naše velké, tmavé třešně, co v okolí nikdo nemá.

  36. Jen poznámka. Smažit raději na řepkové oleji, ale lépe na přepuštěném másle. Slunečnicový olej není vhodný.
    Jinak letos je úrody všude až kam a černý bez právě kvete. 😉

  37. já si dělám tento řízek 2x do roka a můj recept je: řídké těstíčko do kterého se květ ponoří a následně obalí v drcených kukuřičných lupínkách . Přátelé, opravdu je to dobré a hlavně zdravé !

Přidal komentář