15. srpna 2009 v 10.21, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 5

Štítky: | |

61. Bábovková tlačenka

babovka-tlacenka-cela

Bábovka s cibulí a octem. Odpůrce sladkého pečení je tímto receptem poctěn :-) Tlačenku do bábovkové formy natlačila Lenka a zase se jí to povedlo :-) Oceňuji, jak Lenčinou kuchyní procházejí bábovkové exempláře různých chutí. Sladké, slané, masové, vegetariánské, … :-)

Bábovka – tlačenka

Ingredience:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 vepřové srdce
  • 1 vepřový jazyk
  • po lžičce kuliček pepře a nového koření
  • 4 bobkové listy
  • sůl
  • 1 lžíce majoránky
  • 5-6 stroužků česneku
  • 50 g želatiny

Postup:

Do hrnce dáme asi 1,5 l vody, osolíme, přidáme kuličky koření, bobkový list a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme očištěné maso a uvaříme doměkka.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout, aby se lépe krájelo.
Vývar přecedíme a odměříme ho přesně 1 litr. Z tohoto odměřeného litru odebereme asi půl hrnku a zbytek nalijeme zpátky do hrnce.
Maso pokrájíme na kostičky a vrátíme do odměřeného vývaru. Přidáme majoránku a rozmačkaný česnek, promícháme, znovu zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme.
Do vývaru v hrnku nasypeme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.
Až obsah hrnce nebude vařit, nalijeme do něho z hrnku vývar s želatinou a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme či dokořeníme. Chuť by měla být výrazná, při chladnutí a tuhnutí tlačenky se zjemní.
Za občasného míchání necháme tlačenku trochu prochladnout a pak nalijeme do bábovkové formy vypláchnuté studenou vodou. Dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky.
Formu se ztuhlou tlačenkou si položíme na ruce a dáme pod horkou tekoucí vodu. Až se tlačenka uvolní (poznáme rukama), přeneseme ji na talíř a vrátíme do ledničky, aby ztuhnul teplem narušený povrch.
Podáváme s cibulí, octem a chlebem.

babovka-tlacenka-rez1

Dobrou chuť přeje Lenka

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

5 komentářů k příspěvku „61. Bábovková tlačenka“

  1. Ota říká:

    Něco takového jsem měl na mysli. To je přesně bábovka podle mého gusta.

  2. Ota říká:

    Jen bych jěště dodal, zapíjíme pivem.

  3. Gurmánka.cz říká:

    Bábovka s octem a cibulí, to zní mnohým jako sen :-)

  4. Anmara říká:

    teeeeda… tak ta je parádní :o))) už dobře týden dávám na tlačenkovou „bábovku“ dohromady čas a suroviny… ;o) nu, což tak si jí uděláme nesoutěžní…

  5. mňam říká:

    ham

Zanechte komentář